• Menu
  • Menu
kuvait látnivalók

Kalandozások Kuvaitban: látnivalók és hasznos tanácsok

Kuvait a Perzsa-öböl legészakibb állama, amelyet egyik oldalról Szaúd-Arábia, a másikról pedig Irak határol. Az ország, ahogy közeli és távoli szomszédjai, az olajnak köszönheti a felvirágzását, amelyre az 1950-es években bukkantak rá. Ma Kuvait adja a világ kőolaj termelésének 10%-át és a föld második legnagyobb olajmezőjével rendelkezik. Nem mellesleg Kuvait tudhatja magáénak a világ legerősebb valutáját – hacsak a bitcoint nem számítjuk.

kuvait látnivalók kuvait látnivalók

A mesés gazdagság ugyan számomra nem vonzó ahhoz, hogy útnak induljak, sőt. Viszont, ha már a Perzsa-öbölben jártam, pár nap erejéig Kuvaitba utaztam, hogy megnézzem, mi folyik az országban az olajon kívül. Illetve miket érdemes megnézni, ha már ott jár a nem szokványos úticélok iránt érdeklődő turista.  A beszámolón túl ha további tartalmakra vagy kíváncsi, az Instagram oldalamon sok hasznos információt és videót találsz a Kuvait mappában, illetve a posztok alatt is.

Utazás Kuvaitba

Kuvaitba több módon is el lehet jutni repülővel, én a Wizz Air Abu-Dhabiból közlekedő járatát választottam. Ha több állomásos utazásban gondolkodunk, ez a megoldás azért is lehet jó, mert az Emírségekből Kuvaitba naponta mennek gépek, és az oda-vissza járatot kézipoggyásszal 10.000 Ft alatt meg lehet úszni.

Én januári időszakban jártam az országban, akkor napos, de hűvös idő (12-14 fok) volt. Nyáron a kánikula miatt elviselhetetlen lehet a betondzsungel, én ezért látogatásra az ezen kívüli időszakon javasolnám.

kuvait látnivalók

Kuvait hasznos tanácsok

Magyar állampolgárok az országba vízummal léphetnek be, amelyet elektronikusan és 5 kuvaiti dínár megfizetésével hivatalosan ITT lehet igényelni. Járható út természetesen a reptéren való vízumpapírozás is, de én az egyszerűbb és biztosabb megoldást választottam.

A vízumról szóló papírra Kuvaitban való tartózkodásunk során vigyázzunk, mert mindenhol kérni fogják (pl.: szállás), és az országból való kilépéskor is be kell mutatni az útlevél ellenőrzéskor. Átalakítót vigyünk magunkkal, ha Kuvaitba utazunk, mert erre nincsenek felkészülve a szállások recepcióján.

kuvait látnivalók

És ha már szállásoknál tartunk, arra figyeljünk oda, hogy eltérő nemű utazók esetében sok helyen házasságlevelet kérhetnek. Szóló női utazóként a szállásra vonatkozóan semmi megkötés nincs, ruházat tekintetében pedig a szolid, nem sok testfelületet mutató öltözet javasolt.

Vallási helyeken jó ha van kéznél fejkendő, illetve a ruhánk is teljes lábszárat és kezet takaró. De sok helyen ingyen is adnak abayát belépéskor, többek közt a nagymecsetben is. Férfiaknak rövidnadrág nem engedélyezett, ugyanígy a hölgyeknek a szűk nadrág is tiltólistás.

Kuvaiti árak

Ahogy a bevezetőben már említettem, a kuvaiti dínár a világ legerősebb valutája: egy 1KD jelenleg 1200 Ft-ot ér.  Készpénzt akár más Öböl-országban, vagy a kuvaiti reptérre megérkezve is tudunk váltani, de az országban a nemzetközi bankkártyák (és a Revolut is) működnek.

@traveladdict.hu A világ legerősebb valutájú országa 📍Kuvait #kuwait #utazás #middleeast #magyartiktok #nekedbe #neked #fyp ♬ Middle East Arab Hiphop Belly Dance – gooooodee_jay

Egy főétel ára egy útszéli kifőzdében 4-5 KD-nál kezdődik, egy sajtbuger 0,6 KD, a kávé 1.7 KD, míg a szénsavas üdítők ára 0.5 – 1 KD között mozog. Alkohol az országban nem kapható, behozni is tilos.

A reptérről a fővárosba a taxi viteldíja 7-8 KD, de Kuvaitvárosban van tömegközlekedés is. Utóbbi olcsó és jó megoldás lehet, mert egy jegy ára nagyjából 3-400 Ft. Arra azonban érdemes készülni, hogy akármelyik megoldást választjuk, a nagy dugók miatt sokszor pár kilométer megtétele akár egy órába is telhet.

kuvait látnivalók

Én emiatt (is) elég sokat, napi 20-25 kilométert sétáltam. Zebrákat, járdákat és gyalogos átkelőhöz lámpákat ne nagyon keressünk, az ország teljes mértékben az autós közlekedésre van berendezkedve. Mondjuk 100 Ft/liter üzemanyagárak mellett ezen nem is csodálkozom.

Látnivalók Kuvaitban

Az ország túl sok látnivalót és nevezetességet nem rejt, pár nap elegendő lehet ahhoz, hogy a legfontosabb helyeket felkeressük. Én 2,5 napot töltöttem Kuvaitban, és bár pár dolog kimaradt (pl.: Al Saheed park, Mirror House, Green Island és a luxusüzleteiről híres the Avenues), de így is több mint tartalmasan telt a Kuvaitban töltött időm. Hogy merre érdemes venni az irányt és miket érdemes megnézni, arról következzen a személyes ajánlóm.

Kuwait Towers

Az ország legismertebb szimbólumai a tenger szélén álló karcsú tornyok. Az 1979-ben átadott tornyok közül a legmagasabb 187 méter, amelyben egy kilátó és étterem is üzemel. Az önmagában is körbeforgó teraszról 360 fokos panoráma nyílik Kuwaitra és a Perzsa-öbölre. Naplemente idején különösen varázslatos a hely, nem bántam meg, hogy erre az időszakra voksoltam.

kuvait látnivalókkuvait látnivalók

A belépő 3 kuvaiti dínár, ami figyelembe véve, hogy ez a világ legerősebb valutája, nem kevés. Cserébe a belépőért viszont annyi ideig lehet maradni a toronyban, ameddig szeretnénk, de legkésőbb záróráig.

Grand Mosque

Kuvaitvárosban található a világ nyolcadik legnagyobb mecsete, a Grand Mosque. A belépés ingyenes, a látogatóknak vasárnap és csütörtök között reggel 09:00 – 11:30 és 16:00 – 18:300 óra között vezetett túra keretében van lehetőség az épület bejárására.

Az arany és kék színben úszó mecset belülről egészen káprázatos, amely színek a sivatagot és a tengert jelképezik, amelyek ölelésében Kuvait is található. Ottjártamkor épp Korán felolvasó versenyre készültek, így a műanyag székek némiképp rontottak az összképen. Viszont cserébe a VIP terembe is beléphettem, ahol maga a kuvaiti emír szokott imádkozni rammadán idején. Illetve megtekinthettem a szent könyv, a Korán egyik hiteles másolatát is, amiből a mecsetben egy példány szintén megtalálható.

kuvait látnivalók

Al-Seif palota

A mészkőből épült óratorony és hozzá tartozó palotakomplexum Kuvaitváros fontos történelmi pontja. Helyén már 1896-ban is állt hasonló építmény, amely ma többszöri felújítást követően Kuvait állam kormányzati palotájaként szolgál.

Szerettem volna megnézni belülről is a helyet, azonban a hatsávos úton a kordonokkal megakadályozott abban, hogy az úton átkeljek. Jó 3 kilométer- zebra nélküli út – megtétele után azonban már nem volt kedvem visszafordulni, így csak kívülről szemrevételeztem ezt a pompás épületet.

Souq Al-Murarakiya

Kuvaitváros legrégebbi bazárját rejti a félig fedett árkádsort. A Souq Al-Mubarakiya több mint 200 éve szolgálja fűszerekkel, gyümölcsökkel, húsokkal, ruhákkal és mindenféle egzotikus finomságokkal a vásárlóit. A helyiek között elvegyülve egy isteni finom paradicsomos-tojásos reggelit fogyasztottam el a piacon a hagyományos arab ital, a karak kíséretében.  Mindezt potom áron a többi helyhez képest, mindössze 2 KD-ért. 

Kuwait National Museum

Ha valaki Kuvait történelmére és hagyományaira kíváncsi, arról a legteljeskörűbb képet a nemzeti múzeumban (Kuwait National Museum) kapja. Az épület bejáratát kissé nehéz megtalálni, viszont onnan kezdve egyszerű a képlet. Van egy archeológiai és egy kulturális részleg, mindkettő ingyenesen látogatható. Számomra utóbbi volt inkább érdekes, ahol a kuvaiti mindennapokból és hagyományokból (pl.: szövés, gyöngyhalászat) mutattak szemelvényeket.

Marina Beach

Kuvait egyik leghangulatosabb tengerparti sétánya, a Marina Beach, ahol az autókkal ellentétben a gyalogosoké a főszerep. A mintegy 3 km hosszú szakaszon yacht kikötőt, bevásárlóközpontot, hangulatos parkokat és szökőkutakat találunk, amelyet itt-ott street food bódék szakítanak meg.

 

Azon kívül, hogy a hely az Arab-tenger mentén való korzózásra és piknikezésre is kiváló terepet biztosít, az egyik legjobb kilátópont is egyben a város modern felhőkarcolóira. A legmagasabb közülük az Al Hamra torony, de tervek szerint 2030-ban Kuvaitban épült fel a világ legmagabb épülete, ami 1001 méter lesz.

Scientific Center

Kuvait tudományos központja kicsit a Csodák Palotájára emlékeztet, kissé avítt környezetben. A 2000-ben átadott Scientific Center mindenféle érdekes játékokat, fizikai kíséreteket rejt egy mini állatkert és akvárium kíséretében. A belépő kissé borsos, 5 KD-ba kerül, viszont gyerekekkel több órás tartalmas program lehet Kuvaitvárosban járva.

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!