• Menu
  • Menu

Dobsinai-jégbarlang: a Szlovák Paradicsom és a Felvidék csodája

A Dobsinai-jégbarlang a Felvidék egyik leglátogatottabb és legszebb természeti látnivalója, amely a Szlovák Paradicsom területén található. A nemzeti park karsztos kőzetei összesen 700 barlangot rejtenek, ám közülük csak egy, a Dobsinai-jégbarlang látogatható a nagyközönség számára. A ma már világörökség részét képező különleges természeti képződmény üde és hűsítő célpontja lehet a Szlovák Paradicsomban tett túrázásainknak. Dobsina mellett pedig, ha időnk engedi, érdemes kitérőt tenni a Felvidék egyik legszebb kastélya, Betlér felé is.

A Dobsinai-jégbarlang keletkezése

A jégbarlang valójában egy bonyolult föld alatti hálózatnak, a 24 km hosszú Sztracenai-barlangrendszernek a része. Kialakulása a karsztbarlangokhoz hasonlóan a felszínről beszivárgó csapadékvíznek köszönhető. Az esővíz a mélyben utat keresve a puha mészkőben először oldásokat, majd járatokat hozott létre.

A jegesedés azonban egy 400.000 évvel ezelőtti, véletlen esemény miatt kezdődött el. Az addigra széles járatok közül a Ducsa-átjáró beomlott, így a Dobsina ág (1581 méter) teljesen elszigetelődött. A téli időszakban a felszínről hideg levegő áramlott be az üregbe, amely nehezebb volt, mint a barlangban lévő meleg levegő. A hűsítő hatás eredményeként a falakon lecsorgó víz szép lassan megfagyott. Ma mintegy 140.000 m3 jég található a Dobsinai-jégbarlangban, ahol a falak vastagsága néhol eléri a 30-40 métert is.

A jégbarlang felfedezése

A helyiek körében régóta ismert volt az a tény, hogy a Ducsa-hegy lejtőjén létezik egy lyuk, amiből jeget lehet bányászni. Ám a hivatalos felfedezésre 1870. június 15-ig kellett várni. Ruffinyi Jenő bányamérnök ekkor ereszkedett le társai és kötelek segítségével a jéglyukba, amelyet ma a barlang kis termeként ismerünk. Annak felfedezése, hogy a Ducsa-hegyben egy óriási jégbarlang található, szenzációval ért fel. A barlangban rejlő potenciált kihasználva 1871. augusztusában megnyitották a Dobsinai-jégbarlangot a közönség számára is.

Jégturizmus az Osztrák-Magyar-Monarchia idején

A barlang szinte azonnal az Osztrák-Magyar-Monarchia divatos üdülőhelyévé vált, amely rengeteg embert vonzott Dobsinára. A turizmus kezdeti lépéseként elsőként a barlang átjárhatóságát biztosították falépcsők és járdák megépítésével. Később megindultak a vezetett barlangi túrák, amelyekért már akkor is belépőjegyet kellett fizetni és tájékoztató kiadványok is készültek. 1873-ban szállodát építettek az ideérkező vendégek számára, majd fürdőt, tekepályát és postai hivatalt is. 1887-ben pedig elsőként Európában, a Dobsinai-jégbarlangban bevezették a villanyvilágítást is.

A jégturizmus a fellendülését a Budapestről és Rozsnyóról közvetlenül induló vasúti vonalaknak köszönheti, illetve az 1880-as évektől barlangban rendszeresen megrendezésre kerülő Jégfesztiváloknak. A Nagy teremben egészen az 1950-es évekig engedélyezett volt a korcsolyázás, többek közt a csehszlovák hoki csapat is gyakorolt benne. A Dobsinai-jégbarlang legismertebb látogatói között tartják számon Lessepst, a Szuezi-csatorna megépítőjét. De a bolgár cár I.Ferdinánd és a sarkvidék kutató Nansen is megfordult itt.

A Dobsinai-jégbarlang érdekességek  

A Dobsinai-jégbarlang a Szlovák Paradicsom kiemelt természetvédelmi területe. 2000 óta pedig az UNESCO világörökség része a Szlovák és Aggteleki-karszt cseppkőbarlangjaival együtt. Bár a jégformációk nem olyan látványosak, mint mondjuk egy cseppkőbarlang esetében. Ám a földbe zárt jégvilág önmagában is lenyűgöző természeti látványosság.

Az Európa egyik legnagyobb jégbarlangja több okból is különleges a barlangok sorában. Egyrészt az alpesi térségen kívül nincs máshol ennyi jég, mint Dobsinán. Másrészt a „jéglyuk” szája 971 méter tengerszint feletti magasságban fekszik, amely rendkívül alacsonynak számít egy jégbarlang esetében.

A jégbarlang látogatása

A Dobsinai-jégbarlang május közepétől egészen szeptember végéig látogatható. A barlang bejáratához az országúti parkolóból egy folyamatosan emelkedő szerpentines út vezet. Néhol az út akadályokkal és kaptatókkal teli, de a jó hír, hogy mindössze 900 méter hosszú és csodaszép maga az erdei környezet. Nemcsak a barlang, hanem a körülötte található erdők is fokozott védelem alá tartoznak, így a kijelölt útról nem szabad letérni.

A barlang teljes hossza 1581 méteres, amelyből látogatóként egy 515 méteres szakaszt járhatunk be. A menedékházhoz felérve a vezetett túrákra a belépőjegyet csak készpénzben tudjunk megváltani a pénztárban. A fél – egy óránként induló vezetésekre a felnőtt belépő 10€. Ha valaki fotózni is szeretne a barlangban, az plusz 10€-ba kerül. További információk és aktualitások a Dobšinská ľadová jaskyňa oldalán találhatók.

Praktikus információk

A jégbarlangban a levegő hőmérséklete nyáron is 0 fok körüli, így pulóverrel és meleg ruhával érdemes készülni a látogatásra. A barlang nem akadálymentes, a séta során mintegy 70 métert ereszkedünk le még a barlang bejáratától a Nagy terembe, ahol a legszebb jégformációk találhatóak. A vezetett túra időtartama 30 perc, a nagy érdeklődésre való tekintettel érdemes a reggeli órákban érkezni.

Mivel szigorúan védett barlangról van szó, ezért értelemszerűen ne dobjunk el semmilyen szemetet benne. Illetve ne fogjunk meg falakat sem, hiszen ezzel kárt tehetünk egy több ezer éve tartó, organikus folyamatban, amelynek következménye lehet az, hogy nem növekszik tovább a jég. Vigyázzunk és óvjuk természeti értékeinket, hogy azt az utánunk következő generációk is eredeti szépségükben csodálhassák meg.

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd a Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!