• Menu
  • Menu
monte palace garden madeira traveladdict

Legszebb látnivalók Madeira fővárosában, Funchalban

Kevés olyan portugál város van, ahol olyan jó sétálgatni az Atlanti-óceán partján, mint Madeira fővárosában, Funchalban. Aki a szigetre érkezik, annak nagy valószínűséggel Funchal lesz a kiindulóállomása az Atlanti-óceán úszó virágoskertjének felfedezésében. A sokszínű utcácskák, virágoktól roskadozó kertek, egekbe szökő házak a hegy oldalában önmagukban is impozáns látványt nyújtanak, ám ha valaki alaposabban is szeretné megismerni Funchalt, íme ezek a legszebb látnivalók Madeira fővárosában. Ha az is érdekel, hogyan tervezd meg az utazásodat Madeirára, korábbi beszámolómban, valamint az Instagram és Facebook oldalamon is találsz hozzá hasznos tippeket. A fővároson kívüli Madeira látnivalókról és legszebb természeti helyekről pedig szintén találsz a blogon útmutatót.

madeira jardim botanico funchal traveladdict

madeira funchal traveladdict

madeira funchal traveladdict
Funchalban a sziget lakosságának fele, mintegy 112 ezer ember él.
madeira funchal traveladdict
Megunhatatlan látvány és hang, ahogy a világítótoronynál a hullámok a sziklákon megtörnek. Kiváló naplemente néző hely.

madeira funchal traveladdict
A tengerpartról nagyon jól beláthatóak a házsorok, amelyek egyre magasabban kúsznak fel a Monte, azaz a hegy oldalában. Fotó: Szeles Ida

Monte Palace Tropical Garden

Madeira nem lenne az örök tavasz szigete és az Atlanti-óceán kertje virágok nélkül. Funchal csodakertje számomra a Monte Palace Tropical Garden volt, ahol babér-és páfrányfák, azelujocsempékből kirakott képek, mesés tavak és vízesések, keleti kertek és Buddha szobrok között járkálhatunk. Az egész olyan, mint egy elvarázsolt világ, én legalábbis az egzotikus fák között járva úgy éreztem magam.

monte palace garden madeira traveladdict monte palace garden madeira traveladdict monte palace garden madeira traveladdict


monte palace garden madeira traveladdict

monte palace garden madeira traveladdict

A Palace Tropical Garden bejárása önmagában fél napot is igénybe vesz, mert hatalmas területen fekszik. Ha valakit a drágakövek érdekelnek, a Mother Nature Secret kiállítást se hagyja ki, Madeirán van a világ egyik legnagyobb, magánkézben lévő ásványgyűjteménye.

monte palace garden madeira traveladdict monte palace garden madeira traveladdict monte palace garden madeira traveladdict monte palace garden madeira traveladdict monte palace garden madeira traveladdict

Avenida Arriaga székesegyház

Az elegáns sétálóutcán találjuk Funchal egyik legszebb szakrális épületét, az Avenida Arriage székesegyházat. Ha tavasszal látogatunk a szigetre, mindezt pedig lila baldachin alatt, a virágzó zsakarandafák alatt tehetjük meg. A székesegyház mellett Tengerész Henrik emlékműve mellett a neoklasszicista Teatro Municipal színházat láthatjuk.

Avenida Arriaga madeira funchal traveladdict Avenida Arriaga madeira funchal traveladdict Avenida Arriaga madeira funchal traveladdict

Teleferico da Madeira

Madeirán járva ne hagyjuk ki az óváros tetői felett való lebegést, amelynek legjobb módja, ha kötélvasúttal a felhők fölé emelkedünk. Egyébként is jó, ha megjegyezzük a Teleferico nevet, ugyanis a sziget számos pontján találkozhatunk kabinos felvonókkal. Funchalban rögtön kettőt is találunk.

teleferico madeira funchal traveladdict teleferico madeira funchal traveladdict

teleferico madeira funchal traveladdict

A Teleferico da Madeira az óvárosból a Monte Palace Madeirához visz fel, míg a másik eleve fentről és innen indul a Botanical Gardenhez. A felvonózás élménye önmagában is lélegzetelállító, főként ha pillantást vetünk a lenyűgöző vulkanikus tájképre és a hegyoldalban épült Funchal városára.

teleferico madeira funchal traveladdict teleferico madeira funchal traveladdict

Mercado dos Lavradores

Az 1940-ben épült art deco vásárcsarnokot virág és gyümölcsillat lengi be (leszámítva a halcsarnok részét), felkeresése pedig kötelező program a kulináris élvezeteket keresők számára. A gyümölcsös standoknál a maracuja mellett egzotikus gyümölcsök sokaságát kínálják a kereskedők kóstolásra, amelyhez hasonló választékot utoljára Borneón, Kota Kinabalu piacán láttam. Péntekenként a helyi termelőktől közvetlenül is vásárolhatunk friss zöldséget, de a piac a vásárfiák és szuvenírek beszerzésére is kiváló terepet biztosít.

Mercado dos Lavradores madeira funchal traveladdict Mercado dos Lavradores madeira funchal traveladdict Mercado dos Lavradores madeira funchal traveladdict Mercado dos Lavradores madeira funchal traveladdict Mercado dos Lavradores madeira funchal traveladdict Mercado dos Lavradores madeira funchal traveladdict

Museu CR7

Portugália és Madeira egyik leghíresebb „exportcikke” Cristiano Ronaldo, akiről nemcsak a sziget repülőterét nevezték el, hanem számos épület magán viseli a világklasszis labdarúgó nevét. Többek közt az általa 2013-ban megnyitott CR7 múzeum, ahol Ronaldo sikertörténete mellett az aranylabdáit is megcsodálhatjuk, vagy ha kedvünk tartja megszállhatunk a Pestana CR7 dizájnhotelben is. cr7 madeira traveladdict cr7 museum madeira traveladdict

Bár Ronaldo személyével, és nem az elért sikereivel kapcsolatban megoszlanak a vélemények, egy biztos. Madeira sokat köszönhet neki, rendszeres adományokkal támogatja a szigeten lakó közösségek életét.

madeira airport funchal traveladdict cr7 madeira traveladdict

Santa Maria-negyed

Funchal óvárosa, amely egykor egy halásznegyed volt, minden látogató szívébe azonnal belopja magát. A Rua Santa Maria macskaköves utcáin a kissé düledező, de annál hangulatosabb épületek aljában számos éttermet találunk, amelyekben megkóstolhatjuk a madeirai ételkülönlegességek valamelyikét. Egy utcával arrébb pedig a portugálok éneke a fado melankolikus dallamai csendülnek fel, ahol egy-egy poncha vagy madeirabor mellett merülhetünk el Funchal nyüzsgő éjszakai életében.

madeira funchal traveladdict madeira funchal traveladdict madeira funchal traveladdict madeira funchal traveladdict madeira funchal traveladdict madeira funchal traveladdict

Jardim Botanico da Madeira

A szorgos kertészek, na meg a kedvező időjárásnak köszönhetően Funchal botanikus kertjében mindig virágzik valami. A városközponttól 3 km-re található kertben a szubtrópusi és trópusi növények mellett a Reid család egykori kúriáját is megtalálhatjuk, csakúgy mint a hagyományos, nádtetős madeirai házat. Csodaszép és hangulatos az egész botanikus kert, amelyhez a Joao Gomes-szurdok felett vezető út önmagában is különleges élmény.

madeira botanical garden traveladdict

jardim botanico madeira traveladdict jardim botanico madeira traveladdict

 

jardim botanico madeira traveladdict

jardim botanico madeira traveladdict

jardim botanico madeira traveladdict

jardim botanico madeira traveladdict
Madeirán több helyen láthatunk ősi udvarházakat, úgynevezett quintákat, amelyek zöme a 18-19. században épült az idetelepült kereskedők és családjaik részére. A reprezentatív épületek nagy része ma már szálloda, ám vidéken még ma is láthatunk magányos házakat a hegyoldalban.

jardim botanico madeira traveladdict jardim botanico madeira traveladdict

teleferico madeira funchal traveladdict

Nossa Senhora do Monte

A Funchal felett magasodó hegy, a Monte tetején álló templomot nemcsak a szép látvány miatt érdemes felkeresni, hanem azért is, mert itt nyugszik az utolsó osztrák császár, I. Károly, aki IV. Károlyként az utolsó magyar király is volt.  1921-ben érkezett Madeirára, hogy száműzetésében menedéket keressen.

madeira Nossa Senhora do Monte funchal traveladdict madeira Nossa Senhora do Monte funchal traveladdict madeira Nossa Senhora do Monte funchal traveladdict

Egy barátja által felajánlott, nyirkos hegyoldali házban azonban tüdőgyulladást kapott, és 1922-ben meghalt. A II. János Pál pápa által boldoggá avatott uralkodót a Nossa Sendhora do Monte-ben helyezték végső nyugalomra, sírhelye fontos zarándokhely azóta is.

madeira Nossa Senhora do Monte funchal traveladdict madeira Nossa Senhora do Monte funchal traveladdict

madeira Nossa Senhora do Monte funchal traveladdict

Kosárszánkó

A 19. században biztos nem gondolta az a brit kereskedő, aki feltalálta a nyári szánkó műfaját, hogy az egyszer Madeira turistalátványossága lesz. A toboggan eredetileg azt a célt szolgálta, hogy a csúszótalpas kosárban ülve az ember gyorsan le tudjon jutni a hegyről a tengeparti öbölbe.

madeira funchal traveladdict

Ma a Monte és Funchal közötti meredek utcákon két markos legény irányításával (és fékezésével) mi is kipróbálhatjuk, milyen a nyári száguldás. Sajnos ottjártamkor épp nem üzemelt a járgány, de legközelebb ha Madeirán járok, mindenképp kipróbálom.

madeira funchal traveladdict

madeira funchal traveladdict

madeira funchal traveladdict
A pálmasorral szegélyezett promenádon hangulatos kávézókat találunk, amelyek teraszáról lassú pillantásokat vethetünk a luxus óceánjárókra és a kikötőben állomásozó jacht és vitorláshajókra.

madeira funchal traveladdict

madeira funchal traveladdict
A Fortaleza de Sao Tiago 1614-ben épült és a kalóztámadások kivédésére szolgált. Ma a modern művészetek múzeumának ad helyet az erőd.
madeira funchal traveladdict
Funchal óceáni öblében minden összefut: nemcsak a főváros, hanem Madeira lüktető turisztikai központja is ez a hely egyben.
madeira funchal traveladdict
Palácio de São Lourenç, Funchal első erődje 1529-1540 között épült.

madeira funchal traveladdict

Palheiro Gardens

A sziget egyik legváltozatosabb parkját 600 méteres magasságban találjuk. A birtok egykor Carvahal grófjának tulajdona volt, később quintát a Blandy brit borkereskedő család lakta. A Palheiro Gardensben ma gondosan kialakított angolkert burjánzik, trópusi növényekkel, papagájvirágokkal, tavirózsa medencével, de egy kis kápolnát és teaházat is találunk. Utóbbi mentsvár volt az épp szakadó esőben, ami amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan is ment. Mondanom sem kell, hogy mire visszaértünk a városba, lent már szikrázó napsütés volt.

Palheiro Gardens madeira traveladdict Palheiro Gardens madeira traveladdict Palheiro Gardens madeira traveladdict Palheiro Gardens madeira traveladdict Palheiro Gardens madeira traveladdict Palheiro Gardens madeira traveladdict Palheiro Gardens madeira traveladdict

Madeirai ételkülönlegességek

Az édes borok kedvelőinek a madeirabor neve hallatán máris összefut a nyál a szájában, ám a sziget konyhája különleges ízeket tartogat a gasztronómiai ínyencek számára is. Íme néhány helyi specialitás, amit Madeirán járva érdemes kikérni az asztalunkra.

madeira funchal traveladdict

madeira food traveladdict
Espeda, azaz fekete abroncshal, amelyet szinte mindenhol felszolgálnak, sok helyen a köret a banán
madeira food traveladdict
Lapas grelhadas: tengeri szikláról frissen lefejtett csészecsiga, amelyet fokhagymás vajjal, forró vaslapon megsütve tálalnak.
madeira food traveladdict
Bolo do caco: kerek, lapos kenyér, középen fűszeres fokhagymás vajjal megkennek.
madeira food traveladdict
Poncha: cukornádpárlatból, mézből és klasszikusan citromból készült alkoholos rövidital, amit helyben „kevernek” be.
madeira food traveladdict
Espetada: a sziget nemzeti étele a grillnyársra felhúzott marhahús, amelyet babérleveles sóban megforgatva sütnek meg. Létezik csirkehúsos változata is.
madeira food traveladdict
Coral: a helyi sör 1872 óta
madeira food traveladdict
Bolo do Mel: sötét mézes sütemény, cukornádsziruppal
madeira food traveladdict
Acorda: laktató kenyérleves, tojással, fokhagymával ízesítve. Sok helyen tálban szervírozzák, amelyből többször is lehet szedni.
madeira food traveladdict
Madeira bor (nagyon édes és borostyán színű)
madeira food traveladdict
Pastel da nata: portugál édesség és mellé egy bica, azaz erős feketekávé.

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd a Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!