• Menu
  • Menu
bahrein látnivalók

Miért éppen Bahrein? Érdekességek és látnivalók

Bahreint sokan leírják, mondván ez is csak egy Öböl-ország a sok közül. Valójában nem is sokat lehet hallani az országról, maximum annyit, hogy itt is van Abu-Dhabihoz hasonlóan egy Forma 1-es pálya.

bahrein látnivalók

Hogy őszinte legyek, ha csak Manama városképe alapján kellene véleményt mondanom, akkor nem feltétlen kerülne be Bahrein a kedvenceim közé. Mesterséges szigetek, felhőkarcolók, tipikus Öböl-országbeli városkép, amiből Kuvaitban, Dubajban és Abu-Dhabiban is volt szerencsém ízelítőt kapni.

bahrein látnivalók bahrein látnivalók

De ahogy az élet minden területén, úgy itt is érdemes kicsit a dolgok mögé nézni. Ugyanis Bahrein egészen izgalmas dolgokat tartogat, főleg a történelem iránt érdeklődőknek. A hagyományosan gyöngyhalászatból élő, de ma olajból meggazdagodott ország nem nagy, pár nap alatt könnyedén bejárható. És bár önálló úti célként nem feltétlenül éri meg ide eljönni, de az Öböl-országokban járva, Bahrein üde színfoltja lehet az utazásunknak.

bahrein látnivalók 

Bahrein utazás és közlekedés

Bahreinbe eljutni a legegyszerűbben repülővel lehet, a lehetőségek közül én az Abu Dhabiból induló Wizz Air járatot választottam. Az olcsó repjegyárakon túl jó hír, hogy naponta közlekedik Wizz Air gép a két város között. Így Kuvait és pár nap Egyesült Arab Emírségek mellé pont ideális volt Bahreinbe jönni, hogy pár nap alatt szétnézzek ebben az Öböl-országban is.

Turistáknak az országban való belépéshez vízum szükséges, amelyet online és előzetesen a bahreini kormányzati oldalon igényeltem meg. Kicsit ugyan bosszantó volt, hogy maga a jelentkezés is pénzbe kerül (4 BHD), plusz a sikeres elbírálás után még 5 BHD-t kellett fizetnem kellett. A kinyomtatott papírt ráadásul sehol sem kérték, nem úgy mint Kuvaitban.

Így utólag nézve lehet elegendő lett volna a reptéren igényelni vízumot (vagy sem). Mindenesetre vízummal a kezemben én biztonságosabbnak éreztem az utazást, még ha az útlevél ellenőrzésnél legyintettek is rám, hogy menjek tovább.  Bahreinben a tömegközlekedés meglehetősen jó és olcsó, ráadásul a buszok nagy része rendkívül modern is. A reptérre való megérkezés éjjelén ugyan taxival mentem el a szállásig, ami 8 BHD volt (nagyjából 7500 Ft), de ezt követően mindenhova buszoztam.

Bahrein árak és hasznos tanácsok

A bahreini dínár meglehetősen erős a forinthoz képest, 1 BHD nagyjából 935 Ft-ot ér. A jó hír viszont az, hogy a látnivalók nagy része ingyenes, vagy minimális összegbe kerül. De mik azok a költségek, amelyekkel érdemes Bahreinben számolni?

A tömegközlekedést részben már említettem, hogy az taxizás helyett ez tökéletes megoldás lehet Manama és Bahrein felfedezésére. Érdemes venni 3BD-ért egy 7 napos kártyát, amivel korlátlanul utazhatunk a buszokon. De a sofőrnél is lehet jegyet venni külön, amelynek az ára 300 fil (nagyjából egy budapesti vonaljegy ára). A bahreini tömegközlekedésről bővebb információ ITT érhető el.

Gasztronómia tekintetében Bahreinben a perzsa, közel-keleti és indiai ízek dominálnak, és ami feltűnt, hogy rengeteg az édességbolt. Egy előétel ára (pl.: hummusz) 1-2 BHD, míg főételként egy csirkés biryanit (rizses egytálétel) mango lassival 3 BHD áron fogyasztottam el olyan kifőzdében, ahova a helyiek is járnak.

Az országban a szállodákon kívül ingyenes Wi-Fi nincs, én a Batelco szolgáltatónál vásároltam egy Internet kártyát (7,5 BHD) az itt tartózkodásom idejére. Ha már szállásoknál tartunk, Bahreinben jóval olcsóbbak a szobák, mint Kuvaitban. Én az Imperial Suites Hotelben szálltam meg 15.000 Ft/éj áron (egyágyas szobában), amiben egy bőséges reggeli is benne foglaltatott. A nemzetközi bankkártyák közül a Revolut Bahreinben működik, átalakítót viszont hozzunk magunkkal, hogy tudjuk tölteni az elektromos eszközeinket.

Bahrein látnivalói

A Bahreini Királyság amilyen kicsi területen fekszik, annál változatosabb látnivalókkal várja a látogatókat. Pár nap alatt az ország gyöngyhalász múltjától kezdve a Koránon át egészen a modern felhőkarcolóig sok mindennel találkozhatunk, amelyek közül személyesen én az alábbi helyeket kerestem.

bahrein látnivalók

Qal’at Al Bahrain (Bahrein Fort)

Az UNESCO világörökség részét képező régészeti lelőhely, a Qal’at Al Bahrain legfontosabb történelmi emléke. A tengerparton fekvő erőd és terület az ókor egyik legfejlettebb kereskedelmi népének volt az otthona, amit több ezer éven keresztül a homok jótékonyan befedett és megóvott a pusztulástól. A Dilmun-civilizáció Kr.e 3000-ben a Perzsa-öböl bahreini részét tette meg központjául, és kereskedelmi összekötő kapocsként szolgált Mezopotámia (mai Irak) és az Indus-völgye (mai Pakisztán) között.

bahrein látnivalók

A dilmunok hajóikkal mai szemmel nézve is egész nagy távolságokat jártak be, és szállítottak ide-oda árukat az ókori civilizációk között árukat. Azt, hogy mennyire fontos szerepet töltöttek be jól példázza, hogy a Bahrein területén feltárt, több mint 4000 éves erőd ma az UNESCO világörökség része. Az erőd ingyenesen látogatható, és a mellette lévő múzeum is, amely élénken mesél az egykor itt élt dilmunok és ősi civilizáció mindennapjairól.

bahrein látnivalók

Al Fateh Grand Mosque

A főváros nagymecsete 1987-ben épült és nemcsak Bahrein, de a világ egyik legnagyobb mecsete is egyben. A külföldiek számára ingyenesen látogatható Al Fateh Mosque egyszerre 7000 hívőt képes befogadni, ahol minden nap ötször imádkozásra összegyűlnek a hívek.

bahrein látnivalók

A vezetett túra nagyjából 40 perces, ezalatt olyan érdekességeket meséltek nekem, mint a Korán alaptanításai és filozófiája, valamint hogy pontosan mit jelentenek a mecset falán váltakozó időpontok. Azt eddig is tudtam, hogy a napfelkelte és naplemente időpontján kívül még három ima van.

De hogy a második oszlopban lévő számok a percet jelölik, amennyi idejük van az imám első hangjától számítva a híveknek megjelenni a mecsetben, az új információ volt. A nőknek abayát adnak belépéskor, így nem szükséges sajátot hozni, az uraknak hosszú nadrág és rövid ujjú megengedett.

bahrein látnivalók

Manama pénzügyi negyede

Bahrein fővárosának, Manamának a felhőkarcolói gyakori szereplői az országról készült fényképeknek. A Manama Financial Centre valóban lenyűgöző látvány – építészetileg is -, ahol az épületekben nagy pénzügyi vállalatok mellett lakások és apartmanok is vannak.

bahrein látnivalók bahrein látnivalók

A mesterséges szigetre épült negyedben nyílik a legjobb kilátás a Manama szimbólumaként szolgáló Word Trade Center ikertornyokra, amelyek a világ top felhőkarcolói között tartanak számon.

bahrein látnivalók bahrein látnivalók

Riffa Fort

A Sheikh Salman bin Ahmed Al-Fateh erőd Riffa-erődként is ismert, mivel nem a fővárosban, hanem Bahrein Riffa negyedében található. A 19. században épült történelmi erőd kiállítótermeiben az Al Khalifa család történeteivel és személyes tárgyaival ismerkedhetünk meg. Míg az erőd falairól és az alatta üzemelő Saffron Café teraszáról a kilátásban gyönyörködhetünk a Hunaniya völgyre.

bahrein látnivalók bahrein látnivalók

Bahrein National Museum

Bahrein Nemzeti Múzeuma mindenképp említést érdemel a látnivalók sorában. Nemcsak azért, mert 1.1 BHD-ért cserébe egy nagyon színvonalas kiállítást láthatunk többek közt a Dilmun-időszakról, bahreini társadalmi hagyományokról, Prince Hussain Aga víz alatti képeiből, vagy Ferenc pápa közlemúltban tett bahreini látogatásáról is. Hanem mert maga a környezete is egészen figyelemreméltó.

A nemzeti múzeum melletti vízen lebeg ugyanis többek közt a színház épülete, illetve a múzeum udvarát számos különleges szobor, köztük egy gyöngyhalász is díszíti. Ez a tevékenység Bahrein legősibb foglalkozása volt, amely szintén a világörökség részét képezi.

bahrein látnivalók

Ha már hagyományoknál tartunk, akkor a bahreini múzeum területén van egy tematikus rész, ahol a helyi kultúra világába nyerhetünk betekintést. Habár Bahreinben, ahogy a legtöbb Öböl-országban a lakosság mintegy 85%-a expat, azaz nem helyi, de jó volt nagyon olvasni arról, hogy éltek itt még az olajgazdagság előtt az emberek.

Bahreini hagyományok

Az egyik legérdekesebb hagyományt a gyermek születési övezi. Az újszülöttet hagyományosan sóból és gyógynövényekből álló pamutlepelbe tekerik, és a próféta tanításai szerint a bal fülébe az imára való felhívást, míg a jobba az imádság kezdő sorait súgják. Ha fiúgyermek születik, akkor a köldökzsinórt a helyi mecsetbe, míg ha lány, a konyhába temetik el.

A gyerekek a születés utáni másnapon, a nagyszülők után kapják a nevüket. Az első fürdetésre hét nappal később kerül sor, és a hagyományosan kecske vagy bárány lakomával egybekötött ünnepség csak ezt követően veszi kezdetét.

A gyerekeket az első hónapokban gyakran csavarják a születéshez hasonlóan pamutlepelbe, hogy erősödjenek az izmaik. Az első jelentős mérföldkő a gyerek életében hajvágás, amikor is a levágott hajat megmérik, és grammonként pénzérméket adnak cserébe. De az első lépések megtételét, és a  tejfogak elvesztését is rituális ünneplések övezik.

Beit Al Quran

A Korán háza, amelyet a világ leghíresebb vallási múzeumai között tartanak számon. A belépő 1.5 BHD, és egészem elképesztő Korán ritkaságokkal és kalligráfiákkal találkozhatunk az épület falai között a világ minden pontjáról. A legrégebbi írásos emlék a 7. századból származik. Számomra az egyik legkülönlegesebb kiállítási tárgy egy rizsszemre írt szúra fejezet volt, de a pávatollas Korán fejezet is külön említést érdemel.

bahrein látnivalók

Manama Souq

Bahrein városképe meglehetősen vegyes képet mutat, amelynek jó példája Manama bazárja is. A felhőkarcolók és modern épületek tövében lepukkant, sikátoros utcácskákat találunk, amelyek egy része fedett, míg másik része nyitott formában kínálja a kelet egzotikus kincseit. 

Ha van pár szabad óránk, érdemes tematikus sétákat tenni a bazár területén, ahol minden utca egy-egy foglalkozás vagy mesterség portékáit vonultatja fel. Erről a bejáratnál egy részletes térképet és útmutatót is találunk.

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!