• Menu
  • Menu

Abu Dhabi, az aranyváros

Gondoltad volna, hogy az aranyat nemcsak ékszerként lehet viselni, hanem akár tömbként is kiveheted egy ATM-ből, ha úgy tartja kedved? Sőt, akár meg is eheted, vagy ihatod? Abu Dhabiban ez is megtörténhet és ott nem kérdés az sem, hogy minden arany-e, ami fénylik.  A csillogó, modern Dubai után az Egyesült Arab Emírségek fővárosa, Abu Dhabi felé vettem az irányt egy napra.

Abu Dhabi és Duba különbségek

Előzetesen felhívták a figyelmemet rá, ha szeretném elkerülni a szúrós tekinteteket, hosszú nadrágot és vállat takaró ruhát viseljek. Bár nem illik, de míg Dubaiban rövid farmershortban és spagettipántos trikóban simán sétálgatnak az orosz turisták a bevásárlóközpontokban, addig Abu Dhabiban ezt már nem lehet megtenni.  De ha már arab tradícióknál tartunk, érdemes kitérni a férfiak öltözködésére is, ugyanis erről ritkábban esik szó. Dubaiban kevésbé jellemző, azonban Abu Dhabiban a férfiak nagy része még mindig a hagyományos viseletet részesíti előnyben a nyugati farmer+póló kombinációval szemben.

Hagyományos viselet

A tradicionális férfi öltözet részét képezi a kandura, amely egy bokáig érő, hosszú ujjú lepel.  Általában fehér színű, amely véd a tűző napsugarak ellen, de a téli időszakban szokás hordani bézs, levendula és homoksárga színekben is. Érdekessége, hogy minél hosszabb a kandura, annál magasabb társadalmi státuszra utal. Gallérja nincs, ellenben hosszú ujja gyakran hímzett, amely szintén viselője rangját jelzi. A ghutrah, vagy más néven kufiya az a fejkendő, amelyet az arab férfiak hordanak. Célja kettős: megvédeni az arcot a napsütésről és a sivatagi homokviharoktól. Az Emirátusokban a hagyományos fejkendő fehér, de látni piros-fehér kockás (abroszra hasonlító) verziót is, amely inkább a szaúdiakra jellemző viselet. A kufiya az aktuális divat szerint többféleképpen is megköthető, ám hogy ne essen le a fejről, egy fekete zsinórral, az agallal rögzítik.

Abu Dhabiban két dolog van, amit semmiképp nem szabad kihagyni. Egyrészt lenyűgöző pompájánál fogva az Emirates Palace, másrészt a Sheikh Zayed Mecset, amely 2017-ben a népszerű utazós oldal, a Tripadvisor értékelése alapján a világ második leglátogatottabb turista desztinációja lett. Bár az egyik egy luxushotel, a másik pedig egy vallási hely, egy dologban mégis megegyeznek: ha arany színű díszítést látsz, akkor biztos lehetsz benne, hogy az arany is.

Abu Dhabi látnivalók

Sheikh Zayed mecset

Ha két szóval kellene jellemezni az épületet, azt mondanám rá: egyszerűen tökéletes. Az óriási fehér márványépület már messziről látszik az út mentén, ahova naplemente előtt pár órával érkeztünk. Érdemes úgy időzíteni a látogatást (ami egyébként turisták számára ingyenes), hogy mind nappali, mind esti fényekben megcsodálható legyen a mecset, mert egészen káprázatos látványt nyújt, és ezt minden túlzás nélkül állítom. Az épület monumentalitását jelzi, hogy egyszerre 40.000 hívőt tud befogadni, ezzel a Közel-Kelet egyik legnagyobb vallási helyének számít.

Érdekességek a Sheikh Zayed mecsetről

A mecsetet 1096 oszlop tartja, amelynek tetejét valódi aranyból készült pálmalevelek díszítik. Sőt, a fehér márványoszlopok díszítéséül szolgáló növényi indák is aranyból készültek. A pálmafa az Egyesült Arab Emirátusokban nagyon fontos jelentőséggel bír, a túlélést szimbolizálja.  Az extrém körülmények között is megélő fa gyümölcse, a datolya, sokszor az egyetlen élelemforrás volt a tevetejen kívül a sivatagban élő beduinok számára sok évszázadon keresztül.

A világ legnagyobb kézzel csomózott szőnyege (5700 m2) és csillárja is a Sheikh Zayed mecsetben található. A szőnyeg elkészítésén naponta 1200 ember dolgozott egy éven keresztül és csak a szállítása és összerakása 2 hónapot vett igénybe. A mecsetben függő hét kristálycsillár közül a legnagyobb a főcsarnokban van. 12 tonnás és 40kg 24 karátos aranyat használtak fel a díszítéséhez.  

A mihrab, vagy más néven imafülke a mekkai Kába szentélyt és egyben az imádkozás irányát jelzi.  A fülkét gyönyörű arany mozaikok díszítik, körülötte Allah 99 neve olvasható a qibla falon arany foglalatú virágmotívumokban.Végezetül a mecsetben 82 kupola található, amelyek tetejét szintén aranyból készült csúcsok díszítik. Akár nappal, akár az esti fényekben, a Sheik Zayed udvarán járva az ember tényleg azt érzi, mintha az Ezeregyéjszaka, de minimum egy Aladdin mesébe csöppent volna bele.

Emirates Palace

Ha már lúd, legyen kövér! – tartja ugye a mondás. Ha aranyról van szó, az Emirates Palace nem ismer lehetetlent. Ez az ország legdrágábban megépített luxusszállodája, csak az építkezés költsége 3 milliárd dollárt emésztett fel. Világviszonylatban ez a harmadik helyre elegendő Las Vegas (The Cosmopolitan of Las Vegas) és Szingapúr (Marina Bay Sands) szállodái után. A vendégek kényelméről 2600 fős személyzet gondoskodik, egy éjszaka ára $5,989 és $12,251 között mozog. 

Ami szimpatikus, hogy turistaként megengedik az ingyenes szétnézést a palotában, ellentétben a Burj Al Arabbal (a vitorlás alakú hotel Dubaiban), ahol már a kertkapunál sem engedtek tovább. A lakosztályokba értelemszerűen nem sétálhattunk be, de az alábbi képeket látva anélkül elhiszem, hogy a berendezések nagy része, ahogy a lobbyban és a szálloda belsejében is, valódi arannyal díszített. A Kempinski lánchoz tartozó hotel egyben az Abu Dhabiban székelő kormány vendég palotájának szerepét is betölti. 22 háromszobás lakosztály a diplomácia kíséretek, míg a legfelső emeleten lévő hat “rezidencia” pedig az uralkodó nemesi családok tagjai számára áll rendelkezésre. 

Datolya és 24 karátos kávé

A látogatásunk alkalmával lehetőségünk nyílt datolya kóstolásra is, amelyből mint megtudtuk 120 különféle típus létezik, valamint hogy az Egyesült Arab Emirátusok a világ 6. legjelentősebb datolya exportőre. Az ősi pálma motívum a Emirates Palace-ban 6000 m2 területen 22 karátos aranylevelek formájában köszön vissza. Ami a fentieken túl extra dolog a szállodában és a betérő turisták számára is egyszer megfizethető (kb 4000 Ft), az az aranyital elfogyasztása. Egészen pontosan egy 24 karátos aranyporral meghintett kappucsínóé, amely mellé egy-egy szem süti vagy macaron is társul, természetesen kifogástalan kiszolgálás kíséretében. A szolgáltatás népszerűségét jelzi, hogy évente mintegy 5 kg aranypor fogy el a felszolgált kávékhoz. 

Ha valaki úgy döntene, hogy evés-ivás helyett az aranyat inkább hazavinné magával, akkor Abu Dhabiban ezt is megteheti.  A luxusszállodában nyílt meg ugyanis a világon elsőként egy aranyat kiadó ATM automata 2010-ben, amelyet állítólag 2017-ben bezártak, ám erről hivatalos információt nem találtam. Lehet saját szememmel kellene utánajárnom a dolognak? Meglehet, ám ha ki is fognám az aranyhalat, valószínűleg a három kívánságom között az arany nem szerepelne, mert ahogy a közmondás is tartja: “Arany és gazdagság rosszra izgat.”

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd a Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!