• Menu
  • Menu

Ha többre vágysz a felhőkarcolóknál, akkor irány Ras Al Khaimah

Az Egyesült Arab Emírségekben korábbi utazásaim során már jártam, és bevallom, a modern városok nem tartoznak a kedvenc úticéljaim közé. Bár Abu Dhabi személy szerint nekem jobban bejött, mint Dubaj, de utóbbit is egyszer látni kell a felhőkarcolói miatt, mert azok tényleg elképesztőek. Viszont, ha a városok és a természet között kell választanom, egyértelmű, hogy nálam utóbbi lesz a befutó. És most jön a csavar a történetben.

Az Egyesült Arab Emírségekben ugyanis nem minden régió a csillogó-villogó világról szól. Itt van például Ras Al Khaimah (RAK) az ország legészakibb és legzöldebb tartománya, ahol még mindig a természet az úr. Ráadásul Abu Dhabiból kettő, míg Dubaiból csupán egy óra autóúttal elérhető. Előbbi városokba pedig naponta közlekednek Wizz Air járatok az év minden szakában.

Ras Al Khaimah Turisztikai Fejlesztési Hivatala meghívásából pár napot a régióban tölthettem, amelyet 2022-ben a Time magazin a világ legjobb helyei közé sorolta. Hogy miért érdemes ide elutazni, és az Egyesült Arab Emírségekben járva RAK felé venni az irányt, arról következzen egy személyes ajánlóm.

Ras Al Khaimah látnivalók és programok

Jebel Jais Flight

Az Egyesült Arab Emírségek legmagasabb hegye, az 1934 méter magas Jebel Jais nemcsak lenyűgöző domborzata miatt vonzza a látogatókat, de az aktív sportok kedvelőinek is rengeteg élményt tartogat. Itt található a világ leghosszabb kötélpályája, a Jais Flight, amely 2,83 km-en keresztül garantálja a felejthetetlen légi kalandokat.

Tériszonyosként ugyan tartottam tőle nagyon, milyen érzés lesz a hegyek felett repkedni, de valami egészen elképesztő élmény volt a csúszás. Nem mellesleg a szerkezet teljesen biztonságos, még csak az ember kezével, vagy lábával sem kell semmit menetközben irányítani.

@traveladdict.hu A világ leghosszabb kötélpályája 📍Jebel Jais @Visit Ras Al Khaimah #zipline #uae🇦🇪 #utazás #nekedbe #foryoupage #neked #magyartiktok ♬ ALMOST HOME – Mad Adix, Marc Steinmeier

Aktív hegyi kirándulások

Ha valaki nem ennyire bevállalós, akkor sem kell lemondania a hegyi kalandokról. A Jebel Jais hegységben található ugyanis a térség leghosszabb, 1840 méter hosszú bobpályája, valamint a világ első, Bear Grylles által alapított túlélő- és kalandtábora is. Emellett számtalan túraútvonal és bicikliút csábít kirándulásra. Úgyhogy a Jebel Jais hegységben a friss levegő mellett a felejthetetlen élmény egyaránt garantált.

Az adrenalinkalandok után kimondottan jól esett megpihenni az Egyesült Arab Emírségek legmagasabban fekvő éttermében, az 1484 by Puroban, ahol a kulináris élvezetek mellett a kilátásra sem volt panasz.

Ha csak pihenésre vágysz

Ras Al Khaimah 64 km hosszú, homokos tengerpartja minden korosztály számára felhőtlen kikapcsolódást ígér. Én a Hampton by Hilton Al Marjan vendégszeretetét élveztem az Al Marjan félszigeten. A patinás üdülőhely a levegőből látható kristály formájával nem csupán a nyári időszakban népszerű hely a szórakozásra vágyók számára.

Szilveszter éjszaka ugyanis parádés tűzijáték show veszi itt kezdetét, amellyel a sziget az elmúlt években több világrekordot is bezsebelt, beírva magát ezzel a világ egyik leglátványosabb helyszíneinek sorába. Bár a tűzijátékról személyes tapasztalatom nincs, de a hotelt jó szívvel ajánlom minden korosztály számára is. Amellett, hogy gyerekbarát helyszín, két elképesztő étteremmel (Claw, Karma Kafé by Buddha) is rendelkezik, ami különleges színfoltja lehet az egyébként is all-inclusive szolgáltatást nyújtó komplexumnak.

Sivatagi kalandok

Ras Al Khaimah terrakotta színű homoksivataga egyike az ország legtermékenyebb földjeinek, köszönhetően az átlagosnál nagyobb csapadékmennységnek. Ám nemcsak a homok titkai hatnak mágnesként az ideutazókra, hanem a hagyományos beduin életmód, a 4×4 terepjárós dűnekalandok, a tevegelés, vagy épp a lovaglás is.

Nálam az abszolút befutó a sand buggy volt, ahol is homokfutóba pattanva „száguldoztam” fel és le a lankákon. Az este zárásaként a Bassata Desert Campben egy látványos dervis és hastánc show vette kezdetét, amely programok mellé finom ételek és vízipipa is ingyenesen járt.

Suwaidi igazgyöngy farm

Sajnos személyesen ezen a programon a rossz időjárási viszonyok miatt nem vehettem részt. De te semmiképp ne hagyd ki a Suwaidi farmot, ha Ras Al Khaimahban jársz.  Az igazgyöngy farmot Abdulla Al Suwaidi, az ország utolsó gyöngyhalászának az unokája alapította. Ráadásul ez az Emírségek egyetlen olyan telepe, ahol helyben tenyésztett igazgyönggyel lehet még találkozni, ritka kulturális örökség.

Forrás: Visit Ras Al Khaimah

Forrás: Visit Ras Al Khaimah

Dhayah erőd és Ras Al Khaimah Nemzeti Múzeum

Ha valaki az Emírségek történelmére kíváncsi, akkor a Dhayah erődnek otthont adó régészeti park és a Nemzeti Múzeum kihagyhatatlan hely. A 19. században épült, de alapjaiban sokkal régebbre visszanyúló erőd a nemzeti örökség megóvásának tökéletes példája az országban, amelynek falai között idegenvezetőm, Nawfal Saeed Ahmed kalauzolt el.

Az eredetileg portugál és angol gyarmatosítók ellen épült erőd faláról csodaszép kilátás nyílik a közeli pálmakertekre is. Míg ha Ras Al Khaimah kulturális és társadalmi hagyományaira kíváncsi a látogató, akkor a Nemzeti Múzeum ódon falai között a fegyvegyűjteménytől kedve a datolya aszalásán át sok érdekesség fellelhető.

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!