• Menu
  • Menu
puglia legszebb helyei

Látnivalók Bari környékén: az olasz csizma legszebb helyei

Az olasz csizma sarka, Puglia, Olaszország egyik csodálatos tartománya az Amalfi-part mellett, amely lenyűgöző tengerpartokkal, mesés kultúrával és ízletes gasztronómiával büszkélkedhet. Bari és környéke Budapestről fapados járattal az év bármely szakában könnyen elérhető. Jó választás lehet azok számára, akik szeretnék felfedezni Olaszország kevésbé ismert, ám lenyűgöző vidékeit.

Egy hetet töltöttem a régióban, amelynek során az alábbi kilenc varázslatos várost jártam be és ajánlom jó szívvel nektek felkeresésre. Ha valaki további pugliai tartalmakra kíváncsi, az Instagram oldalamon több száz sztori elérhető róla. Míg a komplett olaszországi útitervem árakkal, napra lebontott programokkal, szállásokkal, közlekedési  és egyéb hasznos információkkal a támogatói oldalamon található ITT.

Legszebb helyek Bari környékén

Alberobello

Alberobello az aprajafalvának is beillő házikóival Puglia egyik legismertebb városa és megannyi fotó szereplője. A trullók (többes számban trullik) a tartomány jellegzetes házai, amelyek nemcsak építészeti csodáknak számítanak, de a világörökség részét is képezik. A kúp alakú kőházak különlegessége, hogy mindenféle kötőanyag, malter és tartószerkezet nélkül épültek, és több mint 1000 darab található belőlük Alberobelloban.

alberobello olaszország

A trullik létrejöttét a szükség szülte, ugyanis az 1600-as években létezett olyan rendelet, miszerint királyi engedély nélkül nem létesülhettek új falvak. Ezt kijátszva az itt élők könnyen szétszedhető és újraépíthető házakat kezdtek el felhúzni. Mivel a tetejüket csak egy kőlap fedte, ezért a király emberei az éves ellenőrzésen romokat találtak falu helyett. Persze a turpisság idővel kiderült, a környék grófját börtönbe zárták, ám a kis házak megmenekültek, a látogatók legnagyobb örömére.

Ma Alberobello kacskaringós utcáin sok trulliban ma is laknak, míg másokban vendégházak és kézműves boltok működnek. A házak látogatása ingyenes, a település jó 3-4 óra alatt kényelmesen bejárható. Séta közben figyeljük meg a házak tetején lévő szimbólumokat is, amelyek egy része a kereszténységhez köthető. De csillagjegyek mellett univerzális jelképeket is találunk köztük.

Polignano a Mare

Polignano a Maret nem véletlenül Olaszország egyik legromantikusabb városaként szokták emlegetni. A meredek sziklák közé ékelt hófehér házaival a város biztosan nem fog csalódást okozni. Ráadásul a strandja, a Lama Monachile ingyenesen használható.

A város számos érdekességet tudhat magáénak, úgy mint a viadukt, amely még az egykori római út maradványa, és innen nyílik az egyik legszebb rálátás az öbölre. De Polignano a Mareban született a Volare sláger szerzője, Domenico Modugno is, akinek szobrát megtaláljuk a tengerpart mentén.

A meredek falú sziklák nemcsak sziklaugró versenyek népszerű színhelyei, de az adrenalinkalandokat nem kereső látogatóknak is sok érdkességgel szolgálnak. Polignano a Mare körül ugyanis a tengervíz az idők folyamán barlangokat vájt a 70-80 méteres falakban, amelyeket teljes szépségükben egy hajós túrával, vízről szemlélhetünk meg.

Ha valaki különleges élményekre vágyik, a sziklabarlangokban étkezni is lehet, ugyanis az egyik nagyobb üregben egy luxusétterem, a Grotta Palazzese is helyet kapott.  Bár ehhez mélyen a zsebbe kell nyúlni, úgyhogy én inkább maradtam a városi andalgásnál és bámészkodásnál.

Lecce

Lecce, a dél Firenzéje és a barokk építészet csodája. Az olasz csizma sarkában fekvő város hangulata egészen varázslatos, és garantáltan belopja magát azok szívébe is, akik a történelem és építészet iránt kevésbé fogékonyak.

A barokk városban mintegy 22 templomot találunk, amelyek közül a legpazarabb a Basilica di Santa Croce épülete. A székesegyház közvetlenül a Piazza del Duomo téren található, mellette pedig a Campanile harangtornya magasodik, amelyből 360 fokos panoráma nyílik a város jellegzetes, homokszínű épületeire.

Lecce bejárásához érdemes a helyi Tourinform irodában kombinált jegyet vásárolni, ugyanis a templomok és múzeumok belépőjegyesek. A bazilika és a harangtorony mellett ne hagyjuk ki a római amfiteátrumot, a Porta Rudiae kaput, a Santa Chiara templomot és St. Oronzo teret sem. Utóbbi a nevét Szent Orontiusról kapta, aki a város védőszentje, és egy kis szobor őrzi emlékét a tér közepén.

Bari

Bari, Puglia régió központja és egyben legnagyobb települése, amely számos érdekes látnivalót kínál a látogatóknak.  Bari óvárosa tele van élettel, ahol keskeny kis utcák, festői terek és kőépületek hálózzák be egymást. Itt található a Szent Miklós bazilika, amely az egyik legfontosabb templom az egész régióban. Építészeti stílusa és gazdag díszítése miatt egy igazi gyöngyszem, de az óvárosban járva a katedrálist se hagyjuk ki.

 

Bari egyik leghangulatosabb része számomra az Arco Basso utca volt, ahol egész nap olasz nénik gyúrják a régióra jellemző orecchiete tésztát. A fül alakú tészta szinte minden étteremben kapható, kötelező megkóstolni. Míg látogatóként akár mi is bekapcsolódhatunk a tésztakészítes manufaktúrájába egy helyi családnál.

Bariban egy napot kényelmesen el lehet tölteni, számomra sokkal izgalmasabb volt a város, mint amit előzetesen vártam tőle. A programok kiegészítéseként sétáljunk egy nagyot a 13. századi Castello Svevo mentén. Látogassunk el a régi kikötőbe, majd zárjuk a napot a város hosszú tengerparti sétányán, a Lungomaren.

Ostuni

Ostuni a “fehér város” néven vált ismertté. A település a nevét egyedülálló, fehérre meszelt házairól kapta, amelyek lenyűgöző látványt nyújtanak a domb tetején, már messziről nézve is. Az óváros kanyargós utcáiban térkép nélkül is jól esik a séta és a bámészkodás, hangulatos helyekből itt biztosan nem lesz hiány.

Orientációs pontként válasszuk a Piazza della Libertá teret, amely a helyiek számára is kedvelt találkozási hely, illetve itt számos kávézó és étterem várja a látogatókat. Ostuni látnivalói közül említést érdemel a 15. századi barokk és gótikus Cattedrale di Ostuni, amely mellett a püspöki palota épületét is megtaláljuk. Emellett a San Vito Martire templom, az archeológiai múzeum és a város várának romjai is említést érdemelnek, amelyek az óváros felett magasodnak, és fantasztikus kilátást biztosítanak a környékre.

Matera

Olaszország kőbe zárt világörökségi városa kakukktojás a többi helyszínhez képest, ugyanis már nem Puglia tartományban található. Ugyanakkor Bari környékén járva mindenképp érdemes felvenni a bakancslistára. Ugyanis itt, az olasz csizma sarkában, Materában találhatóak a Földközi-tenger ősemberének legfontosabb barlangjai. Sassi de Matera szépsége vitathatatlan, nem véletlenül számos filmet, például a Mel Gibson főszereplésével készült Passiót, vagy a James Bond No time to die részét is itt forgatták.

Materában érdemes egy teljes napot eltölteni, mert a város számos izgalmas látnivalóval szolgál. Úgy mint a Palombaro lungo, ami egy föld alatti ciszterna és a város ivóvizét biztosította. Elképesztő látványt nyújtanak a 15 méter magas, föld alatti boltívek, a város különleges ékköve ez a hely.

Csakúgy, mint a sziklaházak, azaz a casa grották, amelyekben egészen az 1980-as évekig a szegényebb családok laktak. Kiállítótérként keressük fel a “C’era una volta” helyet, amely ma múzeumként működik, de láthatjuk benne egy hagyományos családi lakóház eredeti korabeli berendezési tárgyait is.

Matera sziklatemplomai jelentős történelmi és kulturális örökséget képviselnek, és az UNESCO világörökség részét képezik. A St. Peter ‘Barisano’, St. Mary of Idris, Santa Lucia alle Malve közpkori templomok egyedülállóak a világon, és belsejüket elképesztő freskók díszítik. De érdemes látogatást tenni Cattedrale di Maria Santissima della Bruna e Sant’Eustachio, Chiesa di San Giovanni Battista és Chiesa di San Francesco d’Assisi templomokban is Materában járva.

Locorotondo

Locorotondo egy gyönyörű kisváros Puglia régióban, amely festői vidékéről és adventi dekorációjáról egyaránt ismert. Bár más városokhoz képest Locorotondo kisebb, ám egy igazi rejtett gyöngyszem, amely ideális úti cél lehet azok számára, akik autentikus olasz élményekre vágynak

 

Az óváros lenyűgöző látványt nyújt a szűk, kanyargós utcákkal és fehérre meszelt házakkal, amelyek virágoktól roskadoznak. A Piazza Vittorio Emanuele II főtér ideális lehet a helyiek megfigyelésére és egy kávé elfogyasztására, ahol a városháza épülete Locorotondo legjelentősebb temploma, a Chiesa Madre San Giorgio található.

A régió legjobb szőlőültetvényei itt, Locorotondo környékén találhatóak, ahol borkóstolásra is lehetőségek nyílik. Érdekességként a pugliai borok 80%-a vörösbort takar, amihez az évi 300 nap napsütése ideális feltételeket kínál. Az olajfák is kedvelik nagyon ezt a mediterrán környezetet, nem meglepő, hogy Puglia adja az olasz olívaolaj termelés 60%-át. 

Monopoli

Monopoli óvárosa egy igazi gyöngyszem, amely alig 20 perces vonatúttal, könnyen elérhető Bariból. A keskeny utcákat tipikus, fehérre meszelt pugliai házak szegélyezik, amelyek között eldugott kis éttermeket és kávézókat találunk.

Térjünk be sétánk során a Santa Maria Amalfitana bazilikába, amely a barokk építészet remeke. Csodáljuk meg a régi kikötőt, ahol apró halászhajók ringatóznak a vízen. Majd sétáljunk egyet a tengerparti erőd, a Castello Svevo mentén a Földközi-tenger partján, ahol a régi világ bája nagyszerű strandokkal keveredik.

Trani

Trani főként kikötőjéről és tengerparti sétányáról híres, amelynek felkeresésével érdemes a pugliai utazásunkat színesíteni. A város látképének szerves részét képezi a román sítlusban épült Cattedrale di San Nicola Pellegrino, nem messze tőle pedig a Castello Svevo-t találjuk. A középkori kastély a 13. században épült, és amellett, hogy lenyűgöző kilátást kínál a tengerre, múzeumként Trani történelmébe és kulturális örökségébe is betekintést enged.

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd a Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!