• Menu
  • Menu
szaúd arábia látnivalói

Szaúd-Arábia mesés helyei: ezeket a helyek vedd fel a bakancslistádra!

Szaúd-Arábia, a Közel-Kelet egyik legtitokzatosabb országa, amely 2019 óta nyitotta meg kapuit a turizmus előtt. Gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik, az iszlám világ legszentebb helyeinek ad otthont, és lenyűgöző természeti csodákat kínál a végtelen sivatagoktól a Vörös-tenger partjáig.

Két hetet töltöttem az országban, ahol saját szervezésű utazás során felkerestem Szaúd-Arábia legszebb látnivalóit, valamint betekintést nyertem az évezredes hagyományokba is. Beszámolómban a szaúdi királyság északi részén, valamint a Rijád, Dammam, Medina tengelyén található legkülönlegesebb helyeket gyűjtöttem, amelyeket személyesen is felkerestem.

Dzsidda és környékét egy következő utazás során fedezem fel, így a cikk később kiegészül még a déli részekre vonatkozó látnivalókkal is. A cikken felül ha valaki további szaúdi tartalmakra kíváncsi, az Instagram oldalamon több száz sztorit talál. Míg a komplett szaúd-arábiai útitervem árakkal, napra lebontott programokkal, szállásokkal, közlekedési és egyéb hasznos információkkal a támogatói oldalamon ITT érhető el.

Szaúd-Arábiai legszebb látnivalói és helyei

Rijád

Rijád, a világ egyik legforróbb fővárosa és Szaúd-Arábia kozmopolita központja, ahol 270 éve még nem volt semmi, csak sivatag.  Ma pedig a város már több mint 8 millió ember otthona, ahol a nyolcsávos utakon tevék helyett ma már SUV-ok száguldoznak. A sárból és szalmából tapasztott házakat felhőkarcolók váltották fel, a hagyományos piacokat (souk) pedig luxus bevásárlóközpontok.

Ám dacára a fejlődésnek a fővárosban a hagyomány és modernitás egyszerre jelen van. Rijád izgalmas úticélja lehet azon utazóknak, akik szeretnék Öböl-országbeli tapasztalataikat új színfolttal bővíteni, és szívesen megismerkednének egy olyan hellyel, amely mindössze 2019-ben nyitotta meg a turizmus előtt a kapuit. A város hatalmas területen fekszik, teljes hossza eléri az 50 km-t, ám a főbb látnivalói akár egy nap alatt is megtekinthetőek.

Rijád kihagyhatatlan látnivalói

Masmak erőd

Az Al Masmak erőd Szaúd-Arábia gazdag történelmének egyik sarokköve. A 14. századi palota neve, az “Al Masmak” azt jelenti, hogy erős vastag épület, amelyet régen fegyverek és lőszerek tárolására használtak. A mindössze két bejárattal rendelkező erőd vályogból és sárból készült erőd kulcsfontosságú szerepet játszott Rijád visszafoglalásában 1902-ben.

A csatát Abdulaziz Al Saud király vezette, aki később, az 1932-ben egyesített Szaúd-Arábia első királya lett és személyét ma is hatalmas kultusz övezi. Sajnos ottjártamkor az erődöt felújítás miatt csak kívülről lehetett megnézni, de belsejében egy múzeum kapott helyet, amely betekintést nyújt Szaúd-Arábia történelmébe, kultúrájába és fejlődésébe.

 

Al Fasaliah torony

Az Al Faisaliah a riyádi égbolt szimbolikus ikonja. A 250 méter magas, glóbuszt tartó torony egy igazi építészeti csoda, és az egyik legkülönlegesebb hely Rijádban, amely időről időre a látóterünkbe kerül a nyolcsávos utakon haladva. A torony egy bevásárlóközpontot, irodákat és egy luxus szállodát is magában foglal, míg teraszáról panorámás kilátás nyílik.

Én éjszakai fényekben szemléltem innen a várost meg, amelyet teljes terjedelmében látni innen tényleg monumentális volt. Bár nagytestvére, a Sky Bridge üvegfalai közül szerintem a kilátás látványosabb, de nem bántam meg, hogy feljöttem a Al Fasaliah torony tetejére is, ahova a belépő 69 SAR volt.

Deera tér

A Deera, azaz az Igazság tere Rijád egyik leghangulatosabb része, amelyet napvitorlák, hangulatos kávézók és pálmafák szegélyeznek. Ám a tér sötét múltra tekint vissza, nem hiába kapta a chop-chop gúnynevet. Nem is olyan régen ugyanis ez a tér volt a szaúd-arábiai halálraítéltek nyilvános kivégzésének helyszíne, amelyre rendszerint a pénteki imák után került sor.

Ebbe belegondolva kissé hátborzongató érzés volt sétálni a díszes „vízelvezető” csatornák felett, ugyanakkor a vitatott történelme ellenére is a Deera tér Rijád megkerülhetetlen látnivalója. Az óratornyon ne felejtsük el megszemlélni az ország címerét, a két kard között álló pálmát. A két kard a Hejaz Királyságot és a Najd Szultánságot jelenti, amelyet Ibn Szaud egyesített 1926-ban.

Az összefonódó kardok az igazságot és az erőt szimbolizálják, amelyek a hitben gyökereznek, míg a pálma a növekedés és életerő jelképe. Ha már jelképeknél tartunk, országszerte láthatjuk a zöld szaúdi zászlót, amelyen az iszlám hitvallása a shahada jelenik meg. Nincs más isten, csak Allah. Mohamed pedig az ő küldötte.

Nemzeti Múzeum

Szaúd-Arábia Nemzeti Múzeuma egy igazi kincsesbánya a művészetek és történelem irány érdeklődőknek. Az ingyenesen látogatható kiállítás a King Abdulaziz Historical Center része és két emeleten nyolc galériát foglal magába.

Minden galéria más-más aspektusra fókuszál Szaúd-Arábia történelmében és kultúrájában, az őskortól kezdve egészen a modern korig.  Maga az épület is a tervezésnek köszönhetően egy műalkotás, amely jól beilleszkedik az egyébként múzeum körül található történelmi negyedbe.

Kingdom Centre SkyBridge

Rijád egyik legimpozánsabb épülete a 300 méter magas Kingdom Centre, amely alakját tekintve sörnyitóra, zöldséghámozóra, vagy a Gyűrűk urából ismert Szauron szemére egyaránt hasonlít. Az épület 99. emeletén található Skybridge kilátó kihagyhatatlan pontja egy rijádi utazásnak.

Az üveghídról, aminek az alja szerencsére nem átlátszó, szédítő, 360 fokos panoráma nyílik Rijád városára. Érdemes a látogatást a naplemente időszakára időzíteni, ilyenkor ugyanis a homokkő színű épületek halvány rózsaszínbe és narancsba burkolóznak. A SkyBridge az épület aljában működő bevásárlóközponton át közelíthető meg, a belépő 69 SAR.

Murabba palota

A Murabba Palota egykor King Abbulaziz rezidenciaként szolgált, de ma már múzeumként működik. A najdi stílusban épült termein sétálva olyan érzése támad az embernek, mintha visszautazna az időben. Egészen pontosan az 1930-as évek végére, amikor még az országban nem köszöntett be az olajgazdagság, és Szaúd-Arábia első királya családjával beköltözött ide.

A palota szépsége a folyosóit támasztó kanyargós oszlopok mellett a belső terekben is megnyilvánul. A szobák tamariska törzseivel vannak díszítve egészen a mennyezetig, míg a pálmalevelek mellett a gipszből készült fali dekoráció is sok helyen megjelenik.

Látnivalók Rijád közelében

Edge of the world

A szaúdi Grand Canyont, azaz az Edge of the world nevű sziklaformációt a Tuwaik-hegységben találjuk. Egykor az ősóceán hullámzott itt, a sivatag közepén, ma viszont az 1131 méteres sziklák faláról nyúlik lélegzetelállító látvány a nagy végtelenre. A 800 km hosszú hegyláncolat népszerű a sziklamászók és túrázók körében, és Szaúd-Arábia egyik legikonikusabb helyét is rejti.

A Tuwaik-hegységben járva az egykori vízi élet nyomai csigák és fosszíliák formájában felfedezhetőek. Míg egy titkos barlangban denevérekkel is találkozhatunk, akik a nap tűző sugarai ellen a föld alatti párás közegbe menekülnek.

Az Edge of the world és a faragott hegyek felejthetetlen látványt nyújtanak a semmi közepén, főleg a naplemente idején, és élének mesélnek ellenállásukról az erózióval szemben. Az Edge of the world csak off-road autóval közelíthető meg, ahova Rijádból szervezetten indulnak félnapos túrák.

Sadous örökségi városa

Sadous Rijádtól 70 km távolságra található és Szaúd-Arábiá egyik fontos öröksége. A város már az iszlám előtti korszakban is létezett, a díszes stukkójú házban néhány évtizeddel ezelőttig még laktak emberek. Ma Sadousban mintegy 120 romos házat találunk, amelyek között sétálva bepillantást kaphatunk abba, milyen lehetett itt 500 évvel ezelőtt az élet.

Diriyah

A 15. században alapított Diriyah (mai nevén At-Turaif) a szaúdi dinasztia első fővárosa volt, ma pedig az ország egyik világörökségi helyszíneként tartják számon. A történelmi fővárost egy oázis szélére építették, a felette magasodó At-Turaif erőd pedig a Saud-ház világi hatalmának központjává vált az idők során.

A csodásan felújított Diriyahba ingyenes a belépő, de regisztrációhoz kötött, amelyet a helyszínen egy QR kódos tábla segítségével is megtehetünk. A Salwa és az Imam Abdullah bin Saud palace felkeresése mellett sétáljunk egy nagyot a hangulatos utcákon, és interaktív múzeumok segítségével fedezzük fel az ősi város hangulatos utcáit.  Diriyaban szezonális események, népművészeti előadások, piacok és autentikus hagyományos stílusú éttermek is helyet kaptak, érdemes itt több órát is eltölteni.

 

Medina, a szent város

A történelmi nevén Yathribnak ismert Medinát az időszámítás előtti 6. században alapították. Ez az a hely, ahol Mohamed próféta megalapította a muzulmán közösséget, amelyet ma a 1.8 milliárdan követnek a világgon. Medina a második legszentebb városnak számít a muszlim hívők körében és tele van iszlám örökséggel.

Itt található a Quba mosque (a világ első mecsete), valamint a Próféta mecsete is, amelyben Mohammed próféta sírja található. Medina évente milliókat fogad a világ minden részéről érkező muzulmán zarándokok közül, egy medinai mecsetben elmondott ima ugyanis többet ér 1000 más imánál.

Nem hívőként is éreztem, hogy hihetetlenül erős energiája van a helynek. Nem muszlimként nem szabad az épületbe belépni, erről ITT olvasható a hivatalos tájékoztatás. De nem is éreztem késztetést arra, hogy kiskapukat keresve valahogy mégis belógjak. Tiszteletlenség lett volna, hiszen spirituálisan nekem ez nem jelentett volna „semmit”. Nem úgy mint azoknak, akik közül valószínűleg jópáran egész életükben arra készültek, hogy ide eljussanak. Beértem azzal, hogy gyönyörködtem az udvaron a csodálatos oszlopokban és a kandeláberekben.

AlUla és legszebb látnivalói

AlUla a kultúrák és ókor civilizációinak lenyűgöző találkozási pontja, és az első hely Szaúd-Arábiában, amelyet felvettek az UNESCO világörökségek listájára. A környék rengeteg látnivalót kínál, amelyről az Experience AlUla oldalán rengeteg programot találni a hőlégballonozástól kezdve a tematikus Hegra programokon át egészen a túrázásig. Az ősi sziklavárosba csak szervezett túrákkal lehet menni, így a részvételhez online vagy telefonos applikáción keresztül mindenképp kell előzetesen időpontot foglalni.

Hegra (Madein Saleh)

Madein Saleh ősi városát a nabateusok építették az időszámítás előtti 1 századtól kezdve. Fontos központja volt a Nabateus Királyságnak, amelynek a székhelye a jordániai Petra volt, emiatt van hasonlóság is az épületek között. A birodalom fő bevételi forrása innen, Arábiából származott, ahonnan a kereskedők tömjént és mirhát szállítottak Mezopotámia, Egyiptom és a Római Birodalom felé.

Hegra évszázadokon át kereskedelmi központként és oázisként szolgált a sivatagot átszelő karavánok számára. A birodalom második legfontosabb városaként a nabateusok azonban nemcsak kereskedtek, hanem temetkeztek is itt. A különleges sírok, mai ismeretek szerint 134, a világörökség részét képezik. A legszebb helyek, amelyeket felkerestem itt az Jabal Ikmah, Al Diwan, Tomb of Lihyan son of Kuza és az Jabal Al Barat volt.

AlUla óvárosa

AlUla városáról már a 12. századtól kezdve az utazók könyvei említést tesznek, ez volt a legnagyobb ősi város Mekka után. A várost úgy építették meg, mint egy labirintust, amely 900 házból állt. Az egymáshoz csatlakozó sárfalak védelmi célokat szolgáltak egy ellenséges támadással szemben, míg a környéket egy sziklára épült várból is szemmel tartották.

Ma AlUla rendkívül hangulatos óvárosában érdemes felfedezősétára indulnunk, ahol a tradicionális és renovált házakban kézműves üzleteket, ajándéktárgyakat, ruha és ékszerboltokat, valamint kávézókat és éttermeket találunk.

Maraya Concert Hall

A világ legnagyobb tükörépülete mindössze 22 km távolságra található a nabateus síroktól. A Maraya concert hall különlegessége abban rejlik, hogy felületének teljes egészét tükrök borítják – 9740 m2-en, ezzel a hely beírta magát a Guinness-rekordok könyvébe.

A modern épületkomplexum a tükröződő felületeknek köszönhetően szinte teljesen beleolvad a sivatagi környezetbe, és nagyon látványos minden oldalról. Az épület belsejében egy 500 férőhelyes koncertterem és egy étterem is helyet kapott, utóbbiban egy Michelin-csillagos séf készít külön brunch és vacsora időszakban ételeket. A Maraya épülete csak foglalással látogatható, amelyre a legegyszerűbb és legolcsóbb mód az, ha a MyTable alkalmazáson keresztül időpontot foglalunk a Maraya Social étterembe. 

Különleges sivatagi képződmények AlUla környékén

Elefánt szikla

Az AlUla közelében található, elefánt alakú sziklaformáció, 52 méter magasan nyúlik az égbe. A sárga és narancs színekben pompázó homokkő évek milliói alatt kopott ilyen formájúra a szél- és a víz eróziójának köszönhetően. Az arabul Jabal AlFil-nek ismert szikla alkonyat és naplemente idején különösen varázslatos. Személyautóval, ingyenesen is megközelíthető, és méltán Szaúd-Arábia egyik kedvelt látványosságának számít.

Rainbow Arch

Az AlUla másik ismert sziklaformációja, a The Arch, vagy más néven a Rainbow Rock). A hatalmas kőhíd, amely olybá tűnik, mintha két felhőn ülne, valóban ritka látvány, és alakja egy szivárványhoz hasonlít.

Mivel egész AlUla rendkívül alacsony fénykibocsátással rendelkezik, a Rainbow Rockot ideális helyszín lehet a kempingezéshez és csillagászathoz. A sziklahíd közelében színes kvarckövek találhatóak a homokban, amely „sivatagi gyémántok” miatt is érdemes nyitott szemmel járni.

Al Naslaa

Az Al Naslaa az egyik legrejtélyesebb geológiai formációnak számít a világon. Az egyenként 9 m magas és 4.5 m széles sziklapáros két külön talpon áll. Egy sima rés húzódik függőlegesen közöttük, amely pontosan olyan hatást kelt, mintha lézerrel lenne kettévágva.

A tudósok nem tudják pontosan megmagyarázni, hogyan tört szét a 4000 éves geológiai formáció a középen. A rejtélyt a rajtuk látható, többezer éves petroglifák (sziklarajzok) csak tovább fokozzák. A homokkőbe vésett kép ugyanis egy embert ábrázol, aki egy lovat vezet. Utóbbi nagyon hasonlít az arab lóra, amely a világ egyik legrégebbi fennmaradt lófajtájára. Viszont ennek a lónak az eredete a 7. századra vezethető vissza Szaúd-Arábiában, míg az Al Naslaa sziklán keletkezett rajzok ennél jóval korábbiak.

Tayma, az oázisváros

Tayma a homokban talált víznek köszönheti a létrejöttét és Szaúd-Arábia egyik legősibb oázisvárosának számít. A Bir Haddaj az az ókor legnagyobb kútja volt (65x12m), amelynek vize sosem száradt ki. Olyannyira híres volt, hogy még a Biblia is említést tesz róla: „Hozzatok vizet a szomjazónak, Téma földjének lakói, és adjatok kenyeret a menekülőknek! „(Ézsaiás, 21:14).

Tayma a karavánok fontos állomása volt, a víznek is köszönhetően, amelyből 70 teve húzta fel kosarak segítségével a vizet. Mialatt pedig a sivatag hajói a kút körül megpihentek, a sárból készült épületek között az egzotikus portékák új gazdára leltek.

A víz azonban nemcsak kereskedelmi célokat szolgált, hanem a gazdálkodást is lehetővé vette. A sivatagos talajban ugyanis 32 öntözőcsatornát építettek és vályúk segítségével osztották el a pálmakertekben igazságosan a vizet. Taymaban a pálmakerteken kívül keressük fel az elegáns Qasr Ibn Rumman palotát is, amelyet 1916-ban építettek és a helyi kormányzó a családjával lakott benne.

Látnivalók Sakaka és Hail környékén

Omar ibn Al-Khattab mecset

Sok mecset viseli Omar ibn Al-Khattab nevét, de a Dumat Al-Jandalban található a szaúdi királyság egyik legfontosabb történelmi emléke. Keletkezése az iszlám korszak kezdetére nyúlik vissza, és ez az első minaret a világon. Építését Omar ibn Al-Khattab rendelte el 637-ben, amikor Jeruzsálem felé tartott. Különleges ismertetőjegye, hogy téglalap alakú, amely az ősi iszlám mecsetekre jellemző elrendezés volt, hasonlóan a Próféta Mecsethez Medinában is.

Marid erőd

A mecset közvetlenül a Marid erőd mellett található, amelynek építését az 1-2. század közé teszik a történészek. A tengerszint feletti 620 méteren álló erőd fontos védelmi szerepet töltött be a régió életében. Az 1976-os ásatások során az erőd belsejéből nabateus időkből származó kerámiák és római kori mozaikok kerültek elő, amelyek tanúskodnak a hely gazdag történelméről.

Zaabel kastély

A Sakaka városának legfőbb látnivalója a hegy tetején áll a magasra emelkedő Zaabal kastély, amely szakértők a nabateus királyság (i.sz 1-2.század) idejéből származó romra épült. A katonai célokat szolgáló is szolgáló erődöt a korszak hagyományai szerint homokkőből és sárból építették, és az elmúlt 400 évben többször renoválták. Jelenleg a látogatók előtt zárva tart, de kívülről is pazar látványt nyújt a város modern épületei között.

Rajajil oszlopok és régészeti terület

Szaúd-Arábia Jouf tartományából sok régészeti lelet került elő, amelyek arra utalnak, hogy itt már az ősidők óta éltek emberek. Közülük a legjelentősebbek a kőkorig visszanyúló Rajajil oszlopok, amelyek időszámítás előtti 4000-es évekre datálódnak. A Sakaka városától 10 km-re fekvő régészeti parkban 50 db, egyenként 3.5 m magas oszlopot találunk.

Tudósok szerint a Rajajil oszlopok helyszíne egy vallási központ lehetett, míg más elképzelések szerint temetkezési helyként szolgált az ősi pásztor közösségek számára. A hosszú oszlopokat az időszak törzsi vezetőinek emlékműveként emelhették, míg a területről számos dísztárgy, így gyöngyök, nyakláncok mellett csontok, homokkő edények kerültek elő.

Al Hatima kráter

Meglepő, de Szaúd-Arábiában vulkánokat is találunk, felmérések szerint 2000 krátert is rejt a sivatag. A legutolsó kitörésre 1256-ban került sor Medinában, amely 53 napig tartott, ma a tűzhányók már nem aktívak. Nem messze Taba városától fekszik a hatalmas kiterjedésű Al Hatima kráter, amely az arábiai vulkanikus tevékenységeknek jó példáját mutatja. A 300 méter széles kráterhez személyautóval is el tudunk jutni. Mélyén pedig megcsodálhatjuk az összegyűlt vizet, amely köré a só fehér karimát vont.

Jubbah

A neolitikus korszak legkiemelkedőbb alkotásait rejtik a Jubbahban található Jabal Umm Sinman sziklafalai, amelyeken 7000- 9000 éves ember és állatábrázolást láthatunk. A petroglifák az UNESCO világörökség részét képezik, és olyan különlegességeket láthatunk az egyébként ingyenesen látogatható területen, mint vadászó emberek, lovak, tevék, struccok vagy fegyverek.

Ezekből a kőrajzokból következtetni lehet arra, hogyan éltek itt az emberek. Milyen foglalkozásokat űztek, milyen ruhákat hordtak és mik voltak az életük maghatározó mozzanatai. A rajzok mellett Jubbahban a sziklákon feliratokat is találunk, amelyek egy ősi nyelv maradványainak tűnnek.

A tudósok úgy vélik, hogy Jubbah az ókori karavánút mentén feküdt Najd és a Földközi-tenger között, amely vízzel és élelemmel támogatta a 10.000 évvel ezelőtt már itt élt embereket. Ma a terület túlnyomórészt kietlen az elsivatagosodás miatt, csak a kőrajzok szolgálnak emlékeztetőként az élet egykori jelenlétére.

Hail

A modern, sivatagi nagyvárosban sok turisztikai látnivalót nem találunk. A Barzan palota épp felújítás miatt zárva van, azonban a 180 éves Al Arif erődöt érdemes felkeresnie azoknak, akik érdeklődnek a történelmi helyek iránt.

Régen a hegy tetején álló erőd védelmi bástyaként szolgált, és tornyait arra használták, hogy megfigyeljék az utakat és a karavánokat. Ma az erőd múzeumként és turisztikai célpontként működik, amelyet előszeretettel vesznek fel szaúdi iskolai osztálykirándulások célpontjai közé is.

Buraydah tevéi

Szaúd-Arábiában közel 1.5 millió teve él és a helyiek rajongásig szeretik őket. Rijádban található az ország legnagyobb élőállat vására, de ha valaki autentikus élményekre vágyik, keresse fel a buraydahi tevepiacot. A legértékesebbek a fehér tevék, amelyek közül egy felnőtt példány 6000 $-t is megér, és nagyon nagy rájuk a kereslet.

A tevéket itt a piacon folyamatosan hozzák-viszik csörlős autók segítségével. Emellett évente Rijádban futamokat és teveszépségségversenyeket is rendeznek, amelyek nagy népszerűségnek örvendenek. Utóbbinál nem kisebb a tét, mint 66 millió dollár, ennyit ér ugyanis a zsűri által legcsinosabbnak ítélt példányt.

A tevék akár 25 évig is elélnek, memóriájuk kiváló és meglehetősen féltékeny típusok. Erről a 100 hófehér tevével rendelkező tevesejk mesélt, aki ottjártamkor friss tevetejjel is megkínált. A családja több száz kilométerre a városban él, de ő ide, a sivatagba vágyik vissza. Hiába a modernizáció, a hagyományok sok tekintetben Szaúd-Arábiában ma is élnek.

Unazyzah

Unayzah szintén egy igazi gyöngyszem lehet azok számára, akiket érdekel a szaúdi élet és kultúra. A valaha fontos kereskedelmi funkciót betöltő Al Msukaf piac mellett keressük fel az Al Bassam házat, amely 1955-ben épült és egy 3500 négyzetméteres területet foglal magában. A vendégek fogadására szolgáló majliszok mellett mintegy 30 szoba található az házban, ahol idegenvezetőnk roppant szívélyesen végigkalauzolta a messziről jött vendégeket.

Ushaiqer

Ushaiger 200 km távolságra, északnyugatra fekszik Rijádtól. 1500 évvel ezelőtt telepedtek le itt a beduinok és alapították meg a várost. Ushaiger gyorsan népszerű megállóhellyé vált a Mekka felé tartó zarándokok számára, köszönhetően az itt található víznek és pálmaültetvényeknek.

A település különlegességei a kacskaringós utcák mentén álló sárga sárházak, amelyek még mindig rendelkeznek egy kis lakóközösséggel, üzletekkel és mecsettel. A ma már szaúdi kulturális örökség részét képező házak lenyűgöző példái a najdi építészetnek, a jellegzetes háromszög alakú ablakokkal és tetőkkel, valamint díszesen faragott fa ajtókkal. Néhány ház még mindig viseli az ott lakó családok nevét.

Dammam és környéke látnivalók

Al Ahsa oázis

A természet egyik csodája a Szaúd-Arábia keleti részén, az Empty Quarter (üres sivatagi rész) mellett található Al-Ahsa-oázis szerepel. Az UNESCO világörökségek listáján szereplő zöld terület a világ legnagyobb oázisa, amely a Guinness rekordok könyvébe is bekerült. A 20.000 hektáros területen ma egy modern várost találunk (Al Hofuf), amelynek egyik szép történelmi látnivalója az Ibrahim erőd és az Al-Qaisaryah piac.

Az oázisvárosban rengeteg fallal körülvett pálmakertet találunk. A mintegy 2.5 millió pálmafa az ország datolyatermelésének jelentős részét adja. A gyümölcs akár három évig is eláll és tipikus vendégváró ételnek számít szerte Szaúd-Arábiában. Az Al Ahsa oázis közelében található a Ghawar, amely a világ legnagyobb olajmezőjét rejti.

Al Qarah mountain

Al Qarah-hegy egy geológiai csoda, amely mészkősziklákat hasonlóan Kappadókiához, a víz és szél formálta. A hegy belsejében különleges alakzatú sziklákat, keskeny szurdokokat és magas átjárókat találunk. A barlangok egyedi mikroklímával rendelkeznek: nyáron hűvösek, télen pedig melegek maradnak, és népszerű látnivalónak számítanak mind a helyiek, mind a látogatók körében.

Az Al Qarah barlangokat a közelmúltban felújították, belsejükben kövezett sétányt és világítást alakítottak ki. Egyedülálló látványt nyújtanak a mészkősziklák, amelyeket Dammam környékén járva nem szabad kihagyni. A belépő a barlanglabirintusba 57 SAR, a mellette lévő „Civilizációk Földje” múzeum pedig betekintést nyújt a régió ősi történelmébe.

Dammam

Dammam az Arab-öböl kozmopolita városa, amely az 1938-ban, elsőként az országban itt megtalált olajmezőknek köszönheti a fellendülését.  Stratégiai elhelyezkedése és a tengerrel való közvetlen kapcsolata okán Dammam rendkívüli fontossággal bír Szaúd-Arábia gazdaságának életében.

Az ország középső és északi részéhez képest itt kevesebb történelmi látnivalót találunk. Ugyanakkor a tengerparti sétányán és mesterségesen kiépített, apró szigeten jól esik a séta. A tengerpart különlegessége az 1986-ban átadott Fahd király-híd, amely Dammamot és Bahreint köti össze.

Dammamban járva érdemes felkeresni a King Abdullaziz Centre for World Culture (Ithra) épületét, amely 2018-ban nyílt meg és azonnal az ország egyik szimbóluma lett. Ez részben a díjnyertes tervezésnek köszönhető. Az épület három egymásnak támasztott követ formál, amelyek 360 km hosszú acélcsővel vannak körbetekerve. Az Ithra 80.000 m2-es területén öt múzeumot, színházat, könyvtárat, tudományos kiállítóteret, olajfinomítás menetét bemutató interaktív sarkot és számos éttermet is találunk.

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd a Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!