• Menu
  • Menu

Csoportos utazás: hét ok, amiért érdemes ezt az utazási műfajt is kipróbálnod

Főállású utazó bloggerként az utazásaimat általában saját magam szervezem. Azaz az úticél kiválasztásától kezdve az eljutás módján át a programok összeállításáig mindent egyszemélyben végzek. Nem egyszerű feladat megtalálni a legjobb ajánlatokat és felkutatni a megbízható helyi kapcsolatokat. De folyamatosan menedzselni sem könnyebb útközben azt, hogyan jutok el egyik helyről a másikra, mit nézek meg, hol alszom, mikor eszem, és hogyan oldok meg váratlan helyzeteket, amikre előre nem lehet felkészülni.

csoports utazás előnye

A felelősség nagy, cserébe viszont az irányítás és spontaneitás lehetősége végig a saját kezemben van. Megszoktam, ha nincs útitársam, akkor egyedül is nekivágok az útnak, amelynek előnyeiről korábban itt írtam. Ezen előzmények és tapasztalatok ismeretében azt gondoltam, csoportosan utazni nem az én műfajom.

Mígnem a WanderWell meghívására és szervezésében életem első csoportos kalandtúrájára Kubába nem utaztam és rájöttem, hogy ez a műfaj az egyéni utazás mellett abszolút nem elvetendő. És nemcsak azért, mert kényelmes és végre nem nekem kell mindent megszerveznem, hanem azért is, mert egy csomó más pozitív előnye is van. Hogy kiknek és miért lehet jó csoportosan utazni, vagy egyáltalán miért nem szabad elvből elvetni ezt a fajta utazási műfajt sem, arról következzen most egy 7 pontos összefoglaló, amelyet kubai élményeim isnpiráltak.

Csoportos utazás előnyei:

1. Biztonság

Nagyon sok helyre el lehet utazni egyedül is, saját szervezésben, amelynek minden kockázatát és felelősségét ilyen esetben neked kell vállalnod. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor a biztonság felülírja az individualista törekvéseket, és bizony jobb, ha van mögötted egy szakértő csapat, egy iroda, egy idegenvezető, egy mankó, amire utazást megelőzően és közben is támaszkodhatsz.

Bár Kuba alapvetően az egyik legbiztonságosabb karibi ország, és akár egyedül, hátizsákkal is bejárható, én mégis azt érezem – utólag nézve is -, hogy sokkal jobban jártam, hogy csoportosan és szervezett keretek között utaztam ide. Nem kellett azon aggódnom, hogy egyedül sétálok végig éjszaka Havanna sikátoros utcáin. Kimegy esetleg a bokám dzsungeltúra közben és nincs a közelben segítség. Vagy csak szimplán meg szeretném tankolni a bérelt autómat, de nincs üzemanyag a kutakon.

2. Tervezhetőség vs. spontaneitás

A legtöbb ember nem szereti a bizonytalanságot, és szereti előre tudni, mikor és mi fog történni. Egy csoportos utazásnál az utazás időpontja garantált. A fix indulás persze lehet hátrány és előny is, de mindenesetre lehet rá időben előre készülni. Ki lehet rá venni előre az éves szabadságot, hetekkel előtte már el lehet kezdeni a pakolást, plusz lélekben is azért az nagyon jó dolog, ha lehet mit várni.

Az időpont mellett egy csoportos utazásnál a menetrend is előre rögzített a szabadprogramokra adott időt leszámítva. Meg van adva, melyik nap mi a program, mit fog az ember látni, mikor van lehetőség ebédelni és hol, és mikor ér véget a nap. Nem neked kell összeállítani a programot, mit nézz meg, melyik nap nézd meg és hogyan jutsz el oda. Nem kell útközben mikromenedzsernek lenned. Elég csak kényelmesen hátradőlni és élvezni azt, amit a program és adott nap tartalmaz.

Nyilván a tervezettség azt is jelenti, hogy kevesebb a lehetőség útközben a spontaneitásra, és egy csoportos út nem arról szól, hogy a saját utadat járod. Ugyanakkor még egy ilyen útnál is van lehetőséged azt mondani, hogy mondjuk nincs kedved aznap 10 km-t a túrázni, ami a programban szerepelt, és te ma inkább pihennél, ezért a városban/szálláson maradsz.

3. Nyelvtudás és hiánya

Sokan azért nem mernek elindulni a nagyvilágban, mert nem beszélnek idegen nyelveket. Vagy beszélnek idegen nyelvet, de az adott országét pont nem, ahogy én sem tudok spanyolul. Persze a nyelvtudás hiánya kiküszöbölhető offline fordítókkal, pantomim mozdulatokkal, de ez időigényes megoldás. És nem is biztos, hogy minden esetben célravezető, főleg ha bonyolultabb szervezési feladatokról van szó.

Egy csoportos utazás azok számára megnyugtató megoldás lehet, akik például egyáltalán nem beszélnek idegen nyelvet. Vagy beszélnek, de nem indulnának el egy olyan helyre szívesen, ahol világnyelvként az angolt kevesen beszélik. Számomra, noha tapasztalt utazó vagyok és feltalálom magam szinte minden helyzetben is jól jött az, hogy Kubában volt egy helyi guide, aki fordított ha kellett, elintézett pikk-pakk dolgokat, közvetített a helyiek és a csoport között.

4. Társaság

Sokszor az utazásnak gátja lehet az, ha valakinek nincs útitársa, és egyedül nem szívesen vágna neki a világnak. Vagy ha még neki is vágna, nincs kedve egyedül elutazni az adott országba. Egy kiscsoportos, szervezett utazás erre jó megoldás lehet. A közös utazások során barátságok, új kapcsolatok születhetnek olyan emberekkel, akikkel egy közös pont biztosan van: az utazás és felfedezés szeretete. Nekem több olyan ismerősöm is van, akik ilyen módon mentek utána együtt nyaralni, kötöttek új barátságokat, netalántán szerelmeket.

5. Programok

A programokról érintőlegesen már esett szó, viszont egy szempontot mindenképp érdemes még kiemelni. Nevezetesen a szervezés minőségét, hiszen amíg az ember egyénileg utazik, addig sok esetben az interneten fellelhető információkra támaszkodik. Jobb esetben más személyektől (pl.: utazós blogok) kap mankót és hasznos tanácsot.

Bár én viszonylag gyorsan össze tudok állítani egy útitervet ismeretlen ország esetén is, de tudom, hogy nem mindenki olyan rutinos utazó, mint én. Egy szervezett utazás esetében a programok mindig átmennek már egy minőségi szűrőn, hiszen jó esetben az utazási iroda nem először szervez az adott országba már utazást. Ha valami nem volt jó, azt ki tudja javítani a következő utazások alkalmával. Illetve eleve úgy állítja össze már a programot, hogy az a legszélesebb skálán mozogjon, és az utasok igényeit kielégítse.

A WanderWell kubai túrájában, csak hogy konkrét példát hozzak, nekem kimondottan tetszett az, hogy volt benne természet, kultúra, pihenés, helyi közösségekkel való kapcsolódás, lovaglás, túrázás és városnézés. Így viszonylag rövid idő alatt Kuba olyan arcát ismerhettem meg, amely messze túlmutat a rum-salsa-szivar sematikus kombinációján.

6. Költségek

Ha saját magad szervezed az utat, nem biztos, hogy mindenből a legolcsóbb és legjobb opciót találod meg. Ha meg egyedül mész, akkor mindent saját magadnak kell fizetned (pl.: autóbérlés, szoba). Persze utazni kevés pénzből is lehet (pl.: stoppolás+ couchsurfing), viszont az alacsony költségvetésű megoldások meg nem járható utak mindenkinek.

Csoportos utazás esetében egy dolog viszont fix: az ár. Meg van hirdetve az út, és ha fakultatív program is társul mellé, akkor annak az ára is tudvalévő. Ergo váratlan kiadásokkal nem kell számolni, másrészt nem kell attól sem tartani, hogy helyben átvágnak. Az iroda pont ezt a felelősséget vállalja át a szervezéssel. Ez az egyik szempont, amit a költségeknél érdemes mérlegelni.

A másik, hogy nem biztos, hogy ha te mindent saját magadnak szervezel le ugyanúgy, mint ahogy az egy utazási iroda programjában szerepel, akkor azt feltétlenül olcsóbban úsznád meg. Egyrészt csoport esetében a programok árára kedvezmény jár, amit nem fogsz megkapni, ha egyedül jelentkezel csak rá.

7. Hatékonyság

Egy csoportos utazásnál az időintervallum az ár mellett egy fix és ismert tényező. Adott egy 1 vagy 2 hetes program, amelyet fel kell tölteni minél több élménnyel és látnivalóval. Tapasztalataim alapján egy csoportos és szervezett utazásnál a cél, hogy ebből minél több legyen, és maximálisan ki legyen használva az adott országban töltött idő. Persze ha valaki tengerparti pihenésre vágyik, akkor nem kell reggeltől estig programoznia, de egy aktív utazásnál a hatékonyság egy fontos szempont lehet.

Az egyik ilyen hatékonysági faktor a közlekedés. Szervezett út esetében nem neked kell várni csatlakozásra helyben, busz és vonat menetrendeket követni, hogyan jutsz el A pontból B pontba. Meg van adva egy-egy látnivalónál eltölthető maximális idő, majd adott időpontban indul tovább a csoport. Ez a fajta kötöttség természetesen lehet hátrány is, ugyanakkor az biztos, hogy a várakozási idők minimalizálásával a hatékonyság nő.

A másik személyes tapasztalatom az az információátadás minősége és mélysége volt. Rengeteg könyvet el kellett volna olvasnom ahhoz Kubáról, hogy olyan komplex képet kapjak az országról, mint amit az idegenvezető utazás alatt elmesélt. Ráadásul utazó bloggerként az külön plusz volt, hogy helyben rengeteg információt megkaptam, amiről a tájékoztató táblák és könyvek nem is írnak.

Záró gondolatok

Az egyéni szervezésű és csoportos utazás közti különbségeket, azok előnyeit és hátrányait még számos ponton keresztül lehetne taglalni, de egy biztos. Akármelyik utazási formát is választja az ember, a lényeg ugyanaz: felejthetetlen és örök életre szóló emlékek szerzése.

A célhoz vezető utat mindenki ki-ki a saját ízlése, tempója és habitusa szerint teszi meg. Nincs jó vagy rossz megoldás, csak az utazás. Utazni és élményeket szerezni ugyanis az egyik legjobb dolog a világon. Mondja ezt az utazó blogger, aki kapott egy második esélyt az élettől.

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!