• Menu
  • Menu

Kuba legszebb látnivalói: kalandozások a Karib-térség gyöngyszemében

Kuba fehér homokos tengerpartjai, salsa ritmusai és szivarjai messze földön híresek. Ám a karibi ország ennél sokkal több élményt és látnivalót tartogat az ideutazóknak. Az első és talán legkiemelkedőbb vonzereje Kubának az az elképesztően gazdag és változatos kulturális örökség, amely az élet minden területét átitatja. A forró ritmusok, a szenvedélyes táncok, a hangulatos és színes piacok mind a kubai életforma lenyűgöző részei, amelyek garantáltan megérintik az ember szívét és a lelkét egyaránt.

Kubába utazni felér egy valóságos időutazással. Az egykori gyarmati városok, ódon épületek és műemlékek élénken mesélnek az ország izgalmas múltjáról, ahol 360 év rabszolgakereskedelmét a közelmúlt forradalmi hevülete hatja át. Mindezt fehérhomokos tengerpartok, pálmafák és zöldellő hegyek ölelésében, hiszen a látnivalók listájáról a természeti szépségek sem maradhatnak el.

Fantasztikus élményeket adott ez az ország, ahol a WanderWell szervezésében felejthetetlen heteket töltöttem el. Szokásomtól eltérően Kubába nem egyénileg, hanem csoportos kalandtúra keretében utaztam, amelynek előnyeiről külön cikkben ITT írtam.

Most következzenek Kuba legszebb látnivalói, amelyeket ha az országba utaztok, semmiképp ne hagyjatok ki, akár szervezett módon, vagy csoportosan teszitek mindezt. Utóbbihoz, ha Kuba igazi arcára vagytok kíváncsiak és autentikus élményekre vágytok, a WanderWell kubai túráját jó szívvel ajánlom.

Kuba legszebb látnivalói

Cayo Jutías

Kuba északi részén található Cayo Jutías strandot a legszebbek között tartják, nem véletlenül. Itt nincsenek se szállodák, se diszkók, se szuvenírboltok. Mindössze 1 apró bár van, ahol a betérő vendégek napközben enni-és inni tudnak. Minden más tekintetben itt 100%-ban a természeté a főszerep.

A púder finomságú hófehér homok, az árnyas pálmafák és türkiz színű víz együttesen garantálják a paradicsomi környezetet, ahol egy napot strandolással érdemes eltölteni. Ha valaki sznorkellezni szeretne, érdemes a félsziget picit távolabbi részéig elmenni, ahol a sekély vízben tengeri csillagok tucatjai élnek.

Viñales -völgy

Viñales Kuba festői szépségű völgye és édenkertje, amely különleges természeti értékénél fogva a világörökség részét képezi. A táj jellegzetes látképeit képezik az égig érő királypálmák és az úgynevezett mogote sziklák, amelyek belsejében karsztbarlangokat lehet találni.

 

Az érintetlen vidéki élet, a hintaszékes házak és a tradicionális mezőgazdaság, ahol ma is gépesítés nélkül, ökrökkel művelik a földek, adják Viñales igazi varázsát. Ezen a területen találjuk Kuba legjobb minőségű dohányültetvényeit és nyerhetünk betekintést helyi farmokon a szivarkészítés rejtelmeibe. 

Az Indiánbarlang nagy részét egy föld alatti folyó borítja
Csónakos kirándulás keretében megcsodálhatjuk a barlang különféle cseppkő formációit

A Viñales-völgy nem csupán naplemente idején nyújt káprázatos látványt, hanem kiváló lehetőséget biztosít a túrázásra, lovaglásra és barlangászatra is. Az itteni élmények nagyban segítettek abban, hogy még jobban megértsem Kubát, a szigetország természeti gazdagságát és az itt élő emberek hagyományait.

Az Őstörténeti freskó elkészítését maga Fidel Castro rendelte meg az 1960-as években. A festmény az evolúció folyamatát meséli el, hogyan lett az ammonitákból dinoszaurusz, majd jelent meg utána az ember.

Nehezen intettem búcsút ennek a varázslatos helynek és az itteni embereknek, akik vendégként fogadtak be minket az otthonaikba, és tették felejthetetlenné a Viñalesben töltött napokat.

A freskó monumentalitását jelzi, hogy 180 méter hosszan és 120 méter magasan borítja be a sziklát

Havanna

Havanna a mámor és enyészet városa, ahol a 20. század forradalmi hevülete és nosztalgiája a gyarmatosító spanyol kultúrával találkozik. Mikor Kolumbusz Kristóf 1492-ben szárazföldet ért Kuba partjainál, még nem sejtette, hogy ez nem India szigetvilága, hanem a karibi térség, tágabb értelemben véve pedig egy új kontinens, és időszámítás kezdete.

Azt írta, megtaláltam a legszebb helyet, amelyet valaha emberi szem látott.  És nem túlzott, Kuba valóban egy különleges ország, ahol a szocializmus a szivarfüst illatával és a rum ízével, míg a latin ritmusok a kubaiak vendégszeretetével keverednek. Mindezt pedig belengi a semmivel össze nem hasonlítható trópusi dekadencia hangulata.

Kolumbusz Kristóf szobra

Havannában mindebből már rögtön a megérkezést követően egy ízelítőt kaptam. A Prado mentén többemeletes házak, barokk paloták és gyarmati kori épületek sorakoznak egymás mellett dacosan, tudomást sem véve az idő múlásáról és az óceáni levegő romboló hatásáról.

A Malecónon lusta horgászok pecáznak, miközben old timerek húznak el mellettük. Az erkélyeken és utcákon színes ruhákba öltözött helyiek diskurálnak, akikben minden nehézség ellenére is hamisítatlan karibi vér lüktet. Nehéz pár mondatban átadni Kuba fővárosának esszenciáját, ám az UNESCO világörökségi ó-Havannában járva az alábbi élményprogramokat és helyszíneket semmiképp se hagyd ki.

Havanna látnivalók és programok

Mojito a La Boudeguitában, vagy daiquiri a Floridita bárban. Ezek Hemingway kedvence helyei voltak, amelyeket előszeretettel keresett fel Havannában

A legszebb panoráma Havannára a székesegyház harangtornyából nyílik
A barokk stílusjegyű, asszimmetrikus templomot 1748-ban kezdték építeni és sokáig itt őrizték Kolumbusz Kristóf hamvait

José Martí Kuba nemzeti hőse volt. Az ő nevéhez kötődik, hogy 1886-ban hivatalosan is megszűnt az országban a rabszolgaság
A Malecón Havanna tengerparti sétálóutcája, ahol naplemente idején igazán hangulatos végigsétálni

A Hotel National Havanna egyik legelegánsabb szállodája, amely az 1920-as években az alvilági figurák kedvelt találkozóhelye volt
Itt forgatták a nagysikerű Keresztapa film egyes jeleneteit is
A washingtoni mintára épült, 1929-es Capitolium még azt a korszakot jelképezi, amikor Kuba az USA fennhatósága alatt állt

Salsázni Kubában elmaradhatatlan program, amelyre jó lehetőség a Bar Salsa Havana tánciskola
Rumot kóstolni Kubában kötelező, amelynek gyártási folyamataiba a Havana Rumgyár épületében betekintést nyerhetünk

Che vasszobra a Forradalom téren egy épület oldalán látható. Rajta az elmaradhatatlan felirat: le Hasta la victoria siempre, azaz Mindig előre, a végső győzelemig
Havannában négy főtér található, amelyek a világörökség részét képezik Plaza de la Revolución, Plaza Vieja, Plaza de San Francisco, Plaza des Armes
A Hamel negyed sokáig kétes hírnevéről volt ismert, de ma megannyi színes képzőművészeti alkotás otthona
Havanna erődjei és El Morro világítótorony a zsáköböl ikonikus szereplői
Az oldtimerezés Havannában kihagyhatatlan program. Ki ne szeretne egy csodaszépen karbantartott, 70 éves csodaautóban ülni?

Kirándulások az Escambray-hegységben

A Kuba középső területén végighúzódó Escambray-hegység lenyűgöző tájakkal és buja, zöld erdőkkel rendelkezik, amely tökéletes úti cél lehet a túrázók, természetjárók és természetkedvelők számára. A személyes kedvencem az El Nicho vízesés volt, amely mentén egy 1.5 km hosszú tanösvény fut végig.

Az utat végig hűsítő vízesések, hatalmasra nőtt fikuszfák és egzotikus virágok szegélyezik, amelyek élénken mesélnek Kuba különleges flórájáról. Idegenvezetőnktől megtudtam, hogy Kubában a növények 53%-a őshonos, azaz nem beletelepített fajokról van szó.

Az Escambray-hegységben érdemes felfedezőútra indulni a Salto Caburní vízesés felé is, ahol a hatalmas sziklaképződmények és dzsungel hangulat mellett megmártózhatunk a természetes vizű medencékben is. Míg ha valaki a völgyek helyett inkább fentről kémlelné meg az érintetlen kubai erdőket, a Sancti Spiritus kilátó tetejéről  megteheti.

Trinidad

Trinidad Kuba elbűvölő városa és a világörökség része, amelyet 1514-ben alapítottak.  A város neve szó szerinti fordításban Szentháromságot jelent, és ez Kuba harmadik települése az eredeti hét közül, amelyet Diego Velazquez alapított.

A város macskaköves utcái, színes házai és csodálatos gyarmati kori épületei azonnal levettek a lábamról. Jó volt itt csak úgy térkép nélkül sétálni és elveszni, amelyhez orientációs pontként jó szolgálatot tett a főtér és vele együtt Kuba legnagyobb keresztény épülete, a Szentháromság templom.

Trinidad felvirágzását a rabszolga és cukorkereskedelemnek köszönheti, utóbbinak lenyomatait a Cukormalmok völgye ma is őrzi. Bár a rabszolgaság óta eltelt már bő másfél évszázad, de Trinidadban járva olyan érzésem volt, mintha itt azóta megállt volna az idő. Annyi különbséggel, hogy a spanyol villákba időközben múzeumok és szállodák költöztek, a régi épületekbe pedig kézműves boltok és galériák.

Esténként Trinidad éttermeit a son cubano dallamai töltik be, amely zene és táncműfaj a 19. század végén Kelet-Kuba hegyvidékén jött létre spanyol és afrikai elemek ötvözésével. Míg a Casa de la Musica előadásai minden este gondoskodnak arról, hogy felejthetetlen élményekkel távozzon az ember Trinidadból.

Playa Ancón

A Trinidad közelében fekvő gyönyörű partszakasz, a Playa Ancón híres pálmafás környezetéről és karibi tengerparti hangulatról. A fehér homok és az égkék víz itt kavicsmentes partot alkotnak, amely lehetőséget biztosít napozásra, fürdésre és a vízi sportolásra egyaránt. A Playa Ancón tengerparton szállodákat és éttermeket is találunk, így ha valaki szeretne pár napot eltölteni egy csodálatos tengerparti környezetben, itt megteheti.

Disznó-öböl és Playa Larga

Kuba déli partvidékén számos mocsaras területet találunk, amelyek közül a Disznó-öböl a történelembe is beírta magát. Itt történt ugyanis 1961-ben az a titkos amerikai partraszállás (invázió), amelynek célja Castro hatalmának megdöntése volt.

 

Az akció csúfos kudarccal zárult, és alig 60 óra alatt az amerikaiakat vízbe szorították a civilekkel kiegészült katonai csapatok.  Az USA és Kuba viszonya ekkor romlott meg végérvényesen, és foglalta Kennedy törvénybe 1962-ben a szigetország elleni teljes embargót, amely azóta is érvényben van.

Krokodilok, mangrove erdők és cenote barlangok

Ha három szóval kellene jellemezni Kubát, akkor biztosan nem a fentiek lennének a legfontosabb hívószavak. Viszont Trinidad és Cienfuegos környékén járva mindhárom természetközeli élményben része lehet az utazónak.

Cenote barlangokkal először mexikói utazásom során találkoztam, amelyek olyan mészkőbarlangok, amelyeknek beszakadt a tetejük. Az így keletkezett üregeket az esővíz és tengervíz általában vegyesen töltötte fel, amelyek az eltérő sűrűség miatt nem keverednek össze. Kubában a déli parton számos cenote barlang található (pl.: Cueva de los Peces cenote, Enigma ösvény mentén), amelyek kristálytiszta vizében fürdeni is lehet.

Ha valakinek ez nem lenne elég adrenalin löket, felkeresheti a mangrove erdőket, de a biztonság kedvéért inkább a Criadero de Crocodrilos farmot, ahol őshonos kubai krokodilokkal találkozhat. Ezek az élőlények ma már a veszélyeztetett fajok közé tartoznak. A farmon nagyon szép környezetben élnek, akár 80 évig is, így a faj fennmaradása biztosított. A természetben ugyanis nagy rá az esély, hogy az amerikai fajokkal való keveredés révén mutálódnak. Úgy tűnik, az élet ezen területére az amerikai embargó nem érvényes. 

Cienfuegos

Cienfuegost a franciák alapították 1819-ben, akik a haiti forradalom elől menekülve Kubában találtak új otthonra. Erre egy emléktábla is emlékeztet a város főterén (José Martí park), amely a kicsiny óvárosi maggal együtt a világörökség része.

A többi, spanyol gyarmati várostól eltérően Cienfuegosban számos klasszicista és eklektikus stílusú épületet találunk, amelyek közül a legfigyelemreméltóbb a gazdagon díszített Valle palota.

De érdemes bepillantani a Szeplőtelen Fogantatás székesegyházba, és a Tomás Terry Színházba is, amely nevét egy gazdag cukornádültetvényesről kapta. Az 1890-ben épített színház belsejének nagy része eredeti, mennyezete pedig csodaszép freskókkal díszített.

A Pradon való séta során itt még találkozhatunk Che Guevera arcképes érmékkel és bankókkal is, amelyek ugyan ma már nincsenek forgalomban, de szuvenírként az élmények mellé Kubából hazavihetjük őket.

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd a Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!