• Menu
  • Menu
opatija adriai-tenger

Opatija, Horvátország és az Adria gyöngyszeme

Tengerre magyar! – hangzott el a lelkes és azóta híressé vált mondat Kossuth Lajos szájából, midőn megpillantotta a horvátországi Kvarner-öblöt. Szavai igazsága nehezen kérdőjelezhető meg. Az Adria ezen része valóban csodálatos, különösen Opatija, vagy más néven Abbázia, ahogy a történelemből ismerjük. Itt nyúlik be Európa szívébe legmélyebben a tenger, amely a kék millió árnyalatával és a mögötte magasodó Ucka-hegység zöld vonulatával igazi képeslapos látványt nyújt. Ez a hely a horvátországi turizmus bölcsője, amely csodaszép villáival a mai napig megőrizte a város békebeli hangulatát. Egy hosszú hétvégét töltöttem az Adria gyöngyszemének és riviérájának számító Opatijában, de a hely ennyi idő alatt is belopta a szívembe magát.

Abbázia vagy Opatija?

A horvátországi Kvarner-öbölben található Opatija régóta népszerű üdülőhelynek számít a magyar és európai turisták körében egyaránt. A városka gyökerei az 1500-as évek elejére nyúlnak vissza, amikor is bencés szerzetesek egy kolostort emeltek a tengerpart mentén. Sajnos az eredeti templom ma már nincs meg, csak a helyén emelt Szent Jakab templom emlékeztet rá, hol lehetett egykor. Ám ennek a bő 500 évvel ezelőtti történésnek köszönheti a város  nemcsak a létrejöttét, hanem a nevét is. Olaszul ugyanis az apátság = abbazia, amelyből  a magyar Abbázia verzió is származik. Míg horvátul az apátság Opatija, így lett ma ez a város az Adria gyöngyszeme.

Az aranykor

A régió fellendülése az Osztrák-Magyar-Monarchia idejére tehető, amikor a Rijekától (olaszul Fiume) Lovranig tartó tengerparti szakaszt, a lungomaret elkezdték az arisztokrata családok felfedezni maguknak. A Kvarner-öblöt délről az Adriai-tenger, míg északról az Isztria legmagasabb hegyvonulata, az Ucka fogja közre. Ennek köszönhetően a terület védve van mindig a hideg szelek elől. A kellemes, téli 9-10 fokos átlaghőmérséklet miatt kezdetben Abbáziát téli vakáció céljából látogatták a bécsi udvar előkelőségei. Később lett csak népszerű nyári úti cél az Adria Nizzájaként is emlegetett kisváros.

opatija horvátország

opatija horvátország

Villa turizmus és békebeli hangulat

Opatiját a ma is belengi a századforduló miliője és hangulata. Az 1800-as évek végén, 1900-as évek elején épült villák között sétálva az embernek picit olyan érzése van, mintha Budapesten vagy Bécsben lenne. Természetesen a sós levegő illata, na meg a szökőkutak és pálmafák látványa rögtön jelzi, hogy nem „otthon” vagyunk. Ám az Osztrák-Magyar-Monarchia építészetének lenyomatát és császárkor hangulatát a város a mai napig jól megőrizte.

A történelmi város épületei közül az egyik legszebb villa kétségkívül az 1884-ben megnyílt Hotel Kvarner, amely nemcsak Opatija, de a kelet-adriai régió elsőként megnyitott hotele is volt egyben. A neoklasszicista stílusú épületegyüttes 10 hónap alatt épült fel, és főként forró és hideg vizes fürdői miatt vált népszerű szanatórium hellyé.

opatija horvátország

A város másik ikonikus épülete a szecessziós stílusú Heritage Hotel Imperial, amely Opatija második legrégebbi szállodája. 1885-ös nyitása óta olyan hírességek fordultak meg az Arany Szalonjában és szobáiban, mint Szabó Lőrinc, I. Ferenc József császár, James Joyce vagy Josip Tito. A Liburnia Hotel & Villas meghívásából egy hosszú hétvégét én is eltölthettem a mesés épület falai között, amely lehetőséget ezúton is nagyon köszönöm.

opatija adriai-tenger


Ferenc József-sétány és tengerpart

Opatijában járva természetesen nem maradhat ki a fürdőzés sem, hiszen az elegáns villák mellett a hely kristálytiszta tengerpartjáról is híres. A várost keresztülszelő Ferenc-József sétány mentén több helyen vízbe ereszkedhetünk. A legszebb strand a városban a Slatina, de számos helyet kiépített betonplaccokat, illetve lépcsőket is találunk.

Az álomszép öblök, vízen ringatózó hajók és hangulatos teraszos éttermek mentén sétálva ne hagyjuk ki a város egyik fő látnivalóját, a Sirályos lány szobrát sem. A sziklán álló lány az egész Kvarner-öböl és riviéria szimbóluma, és tenger felé nyúló karjaival a végtelen szabadság érzését kelti.

Fesztiválok és különleges események

Opatija számos rendezvénynek, szabadtéri koncertnek ad otthont. A Tűzijáték fesztivál, a Monarchia idejét felelevenítő Opatija-császárváros, és a Csokoládéfesztivál mellett az egyik legnépszerűbb esemény a városban a RetrOpatija. A minden év június végén megrendezésre kerülő háromnapos fesztivál a 20. század zenei és glamour világába kalauzolja el a látogatókat. Ilyenkor az elegáns város bohém arcot ölt, és a swing, rockabily, jazz mellett a 80-as évek diszkózenéi is felcsendülnek az utcákon korabeli kosztümök és autók kíséretében.

 

retropatija horvátország retropatija horvátország opatija adriai-tenger retropatija horvátország

Zöldellő parkok és kertek

Opatija 19-20. század villái, és gyönyörű tengerpartja mellett üdítő volt látni, hogy a város megőrizte a természettel való harmóniáját is.  Az Angiolina parkban lévő botanikus kert és a Sv. Jakob park mellett Opatija számos pontján találunk zöldfelületeket és szökőkutakat, ahol a nyári kánikulában kicsit hűsölhetünk.

Ha viszont igazán zöldre vágyunk, akkor irány az Ucka hegy és annak zöld erdői, amelyben nagyokat túrázhatunk. Ám előtte térjünk még be az Amerikai kertekhez, amelyet Kuczor Mihály, szegedi paprika kereskedő alapított az 1920-as években. Ma a teraszos parkban a világ minden tájáról származó növényfajokat láthatunk. Nem mellesleg gyönyörködhetünk a Kvarner-öböl és az Adriai-tenger megunhatatlan látványában is.

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd a Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!