• Menu
  • Menu
madeira top látnivalók

Madeira hasznos tanácsok és érdekességek utazás tervezéshez

Nyaralás az örök tavasz, Madeira szigetén? De hisz itt csak virágok és brit nyugdíjasok vannak? Nos, ezek a makacs előítéletek jártak az én fejemben is, amikor a Portugáliához tartozó édenkertbe készültem. Merthogy Madeira, csakúgy mint az Azori-szigetek, Európának tényleg egy paradicsomi szeglete, amelyet minden természetimádónak, pihenésre vágyónak, fiatalnak, nyugdíjasnak, családosnak avagy egyedülállónak látnia kell. Tíz csodaszép napot töltöttem el Madeirán saját szervezésű utazás keretében, ahonnan az Instagram és Facebook oldalamon található tartalmak mellé útravalóul az alábbi hasznos tanácsok és érdekességek gyűjteményét hoztam. Ha pedig a legszebb madeirai látnivalók érdekelnek, arról a következő beszámolóimban olvashattok.

madeira camara de lobos traveladdict madeira 25 fontes levada traveladdict

Térkép, földrajzi elhelyezkedés

A Portugáliához tartozó autonóm szigetcsoport az Atlanti-óceán Afrikához közeli partjainál található. Keletről Marokkó határolja és 600 km távolságra fekszik tőle, délről a Kanári-szigetek, míg északnyugatról a szintén vulkanikus eredetű Azori-szigetekkel szomszédos. A legnagyobb sziget a névadó Madeira (portugálul Ilha da Madeira), amelynek két legtávolabbi pontja közti távolság alig 60 km, területe 736 km².

Madeira map traveladdict Madeira map traveladdict

Madeira leghíresebb szülötte az aranylabdás Cristiano Ronaldo, míg a közeli Porto Santo szigetén Kolumbusz Kristóf, Amerika felfedezője  látta meg a napvilágot. Ha már híres embereknél tartunk, a szigetet gyakran kereste fel a kedvező óceáni klíma miatt Sissi, de itt festegetett szabadidejében Winston Churchill is.  Madeirán hozzávetőleg 260.000 ember él, ebből 110.000 a sziget fővárosában, Funchalban.

madeira funchal traveladdict madeira traveladdict

Hőmérséklet

Madeirát az utazási magazinok előszeretettel hívják az Atlanti-óceán virágoskertjének és az örök tavasz szigetének. De mi az igazság ebből? Nos, ami a sziget változatos növényvilágát illeti, az biztos, hogy itt mindig nyílik valahol valami, és mindig minden zöld. Amihez persze eső és viszonylag egyenletes hőmérséklet szükségeltetik. Madeirára az év minden szakában lehet utazást tervezni. A nyári hónapokban a hőmérő higanyszála 25-28 fokra felkúszik, ezt leszámítva kellemes 15-20 fokban lehet részünk. Általában a nedves passzátfelhők kiesik magukat a sziget északi oldalán, míg a sziget déli része naposabb, ám esőkabát mindig legyen kéznél.

madeira ponta do sol traveladdict

madeira waterfall traveladdict

A tavaszias időjárás szeszélyességét jelzi, hogy az teljesen normális, hogy az egyik városban szakad az eső, 10 km-rel távolabbra pedig már süt a nap, az 1800 méteres hegyekben pedig köd és nulla fok van. Bár az időjárás előrejelzések sem tűpontosak, minden reggel megnéztük, épp hol nem fog esni, és aszerint terveztük meg a napot.

Utazás Madeirára

Madeirára Budapestről amikor én mentem (2022) még nem volt közvetlen repülőjárat. Ma már van közvetlen Wizz Air gép Budapestről Funchalba, ám a szigetre több úton-módon is el lehet jutni. Lisszabonból a portugál légitársaság, a TAP mellett az Emirates, Lufthansa és az Azores Airlines gépei is repülnek Funchalba. Én költségvetési szempontok miatt Wizz Air géppel utaztam, feladott poggyász nélkül, két hátitáskával.

madeira funchal traveladdict

madeira airport funchal traveladdict

madeira airport funchal traveladdict

A legtöbb repülőgép a sziget fővárosába Funchalba, a Cristiano Ronaldo repülőtérre érkezik, de a másik lakott szigetre, Porto Santora is napi szinten vannak járatok. Nem gyakori eset, de előfordulhat, hogy a gép az erős oldalszél miatt nem tud leszállni Funchalban, és a közeli Porto Santoba irányítják át a landolást (rosszabb esetben Lisszabonba).


madeira funchal traveladdict madeira porto santo traveladdict

Érdekességként és nem pánikkeltés miatt írom, hogy Madeirán van a világ egyik legveszélyesebb repülőtere. A veszélyesség abban nyilvánul meg, hogy a kifutópálya rövid és az óceán felett, kvázi a levegőben áll. A gépeknek sietniük kell a leszállással, hogy ne fussanak túl, és a landolást szelek is nehezíthetik. Én az erős fékezést leszámítva ebből sokat nem érzékeltem. Aki szereti a gépeket, van pár jó planespotting pont a reptér körül, ahonnan rálátni a kifutópályára.

madeira traveladdict

Szállások

Madeira kicsi, a sziget két legtávolabbi pontja között autóval 1 óra 20 perc a távolság, kézenfekvő az egy helyről való csillagtúrázás. Én több helyen szálltam meg, mindenhol bőséges reggeli opcióval, ami utólag nézve a legjobb döntés volt. No nem a reggeli miatt, bár kétségkívül az is jó volt, hiszen sokszor késő délutánig, estebédig kitartott, hanem a több szálláson való alvás. Így nagyobb volt a mozgástér a változékony időjárás miatt a helyszínek variálására.

madeira traveladdict

Ha láttam, hogy valahol esik, akkor másnap reggel még vissza tudtam menni oda szép időben, ráadásul nem ment el 2-3 óra a napból felesleges autókázással sem. Természetesen megértem, hogy komfortosabb egy helyen aludni végig, Madeirán ez is abszolút járható út. Ha már szállásoknál tartunk, aki régebb óta követ, az tudja, hogy nem szoktam nagyon hotelekről írni. Számomra ugyanis utazás során annyi a fontos, hogy legyen egy tiszta szoba és egy ágy, ahol álomra hajthatom a fejem.

madeira funchal traveladdict

Viszont az Ocean Gardens mellett nem tudok elmenni szó nélkül, és ez nem reklám, csupán őszinte ajánlás. A hotel tetőkertje valami csoda, ahonnan elképesztő panoráma és naplemente nyílik a sziget fővárosára, Funchalra és az Atlanti-óceánra. A hotel népszerű tűzijáték néző helyszín is, jó fél évre előre le kell foglalni ide a szilveszteri szobákat.

madeira funchal traveladdict madeira funchal traveladdict

Érdekességek Madeiráról

A madeirai babérerdő a természeti világörökség részét képezi. A sziget 20%-át borító Laurisilva annak a babérerdő-vegetációnak a maradványa, amely a jégkorszakok alatt Közép-Európát is borította.

madeira Paul da Serra traveladdict

Alig akad hétvége, amikor ne botlanánk Madeirán valamilyen körmenetbe vagy ünnepségbe. A gesztenyeünneptől kedve a védőszenteken át egészen a csészecsigákig, a szigeten mindennek van fesztiválja.

madeira traveladdict

 

Madeirán nincsenek ragadozó emlősök, csak néhány állatnak sikerült eljutnia saját erejéből a szigetcsoportra. A denevérek és rovarok mellett 200 különböző pinty él a szigeten.

A nálunk pecsenyemártásba is kerülő madeirabor alkoholtartalma 20% A likőrre hasonlító bor úgy keletkezik, hogy borpárlat hozzáadásával megállítják a must erjedését, és így sok gyümölcscukor marad benne. Az igazi madeirabor minimum 5 éves.

madeira levada traveladdict

Madeirán ősi vízelvezető csatornák, a levadák mentén sétálhatunk. A mesterségesen kialakított, 2500 km hosszú hálózatot a 16. század elején kezdték kialakítani, és a déli cukornádültetvényekre való vízelvezetést, öntözést szolgálta.

madeira funchal traveladdict

Madeirán nyáron is lehet szánkózni. A csúszótalpas kosárszánkókat két markos legény hajtja és kormányozza, Funchalban a hegyről lehet legurulni velük.

Közlekedés a szigeten: utak, autóbérlés

Kilométerekben számítva Madeirán nincsenek nagy távolságok, ám ezeket ne becsüljük alá. Az utak burkolata kiváló minőségű és autópályák is vannak, amelyek díjával bérelt autó esetében nem kell foglalkozni. A szerpentinek és meredek lejtők, valamint a hegyeket ementáli sajt módjára átfúrt alagutak bonyolult láncolata azonban kellő vezetési gyakorlatot és koncentrációt igényelnek. Autót helyben és a szállodán keresztül bérleltünk 6 napra az Atrativa cégtől 45€/nap áron és kaució nélkül. Korrekt cég, az autót a szállodához hozták és a reptéren lehetett leadni. Ráadásul egy magasabb kategóriájú autót kaptunk ugyanazon az áron, mert épp ki volt adva másnak.

madeira Achadas Da Cruz traveladdict

Tömegközlekedés

Ha valaki nem szeretne vezetni, tömegközlekedéssel is sok helyre el lehet jutni. (térképhálózat ITT, utazástervezés meg ITT). Arra figyeljünk, hogy Madeirának nincs egységes buszhálózata és az egyes régiók közlekedését különböző busztársaságok biztosítják, ám ebben helyben is segítenek. Mi az első napokban busszal fedeztük fel Funchal környékét, 5€-s napijegy ellenében.

madeira funchal traveladdict

Egy másik közlekedési eszköz, ami Madeirán járva külön figyelmet érdemel, az a felvonó. Több helyen utak híján kabinokba ülve és kötélpályán lehet leereszkedni az óceánpartra (pl.: Santana, Cristo do Rei, Achadas da Cruz), míg máshol a hegyre visznek fel (pl.: Funchal). Tériszonyosként tartottam tőle, mennyire lesz komfortos, de nem volt szerencsére semmi gond. Kár lett volna kihagyni a félelem miatt az élményt és a kabinokból nyíló kilátást is.

Ha valaki szeretne átmenni Porto Santo szigetére, repülő mellett Funchalból naponta közlekedő komppal 2 óra 30 perc megteheti. Nekem erre nem jutott idő sajnos, de ha egyszer visszatérek Madeirára, nem maradhat ki Kolumbusz egykori szülőhelye sem.

Nyelv, telekommunikáció

Madeirán portugálul beszélnek, speciális dialektusban. Ám a britek a 19. század óta tartó markáns jelenléte a szigeten nem múlt el nyomtalanul, így szinte mindenki, még az idősebbek is jól beszélnek angolul, főleg a turisztikai szektorokban. Tekintettel arra, hogy Madeira az EU-hoz tartozik, így nincs roaming díj, hazai árakon telefonálhatunk és internetezhetünk. Személyes tapasztalat, hogy bár a sziget lefedettsége jó, és telefonálni pár eldugott helyet leszámítva mindenhol lehetett, a szállodákban a wifi hálózat sebessége elég gyér volt.

madeira traveladdict

Öltözet

Az óceáni klíma miatt az időjárás a partok mentén és a városokban kellemes, a 15-18 fok sokkal melegebbnek érződik, mint itthon. Rövid ujjú pólókat, ruhákat nyugodtan hozhatunk magunkkal egy vékony kabáttal, a magas sarkú cipőt azonban hagyjuk otthon. A macskaköves utcák és meredek emelkedők Funchalban és a többi városban is valóságos sportteljesítménnyé teszik a sétát, a lapos talpú cipő jobb választás.

madeira camara de lobos traveladdict

Ha túrázást tervezzünk, öltözzünk fel rétegesen, mert a levadák mentén és a hegyekben sokszor nyirkos az idő. A bokát fogó, megfelelően bordázott bakancs mellett esőponcsó, vagy esőkabát is kerüljön be a hátizsákba. Plusz fürdőruha is, mert bár Madeira nem igazán strandjairól híres, több helyen is megmártózhatunk az óceánban.

madeira Paul da Serra traveladdict madeira Paul da Serra traveladdict

Strandolás

Ha valaki a hosszú kilométereken át húzódó, homokos partot keresi, akkor Porto Santon találja meg leginkább a számításait. Az aranyszínű homok nagy része ugyan Marokkóból származik, csakúgy mint a főszigeten, Machico és Calheta strandjai, de ez semmit nem von le a fürdés értékéből.

madeira machico traveladdict madeira traveladdict

A vulkanikus eredetű Madeira látképét nagyrészt a meredek sziklafalak dominálják, ám néhol megmártózhatunk az Atlanti-óceán hűs vizében. Porto Moniz és Seixal közelében úgynevezett természetes lávamedencéket találunk, ahol védve a vad hullámok és áramlatok elől kedvünkre fürdőzhetünk. Ha pedig biztonságosabb vizekre eveznénk, a legtöbb szálloda rendelkezik kültéri medencével, amik egy része fűtött, így a fürdés adta örömök egész évben garantáltak.

madeira porto moniz traveladdict madeira seixal traveladdict

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd a Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!