• Menu
  • Menu
london big ben traveladdict

London legszebb látnivalói: ezeket a helyeket vedd fel a bakancslistádra!

Évi 30 millió turista nem tévedhet. Piros emeletes buszok. A Big Ben aranyló tornya. Európa legmagasabb óriáskereke. A Szent-Pál székesegyház hatalmas kupolája. Világörökség épületek, amelyek árnyékában óriási felhőkarcolók állnak. Csak néhány példa London legszebb látnivalói közül, ahol kétezer év történelme egészen különös módon keveredik a modernitással. Pont ez a kettősség adja London fő vonzerejét, ahol az ember egyszerre tehet időutazást a múltban és merülhet el a kozmopolita város lüktetésében a Temze mindkét partján.

london eye traveladdict

london tavasz traveladdict


Életemben először 15 évesen jártam az Egyesült Királyságban egy gimnáziumi tanulmányút során. Emlékszem, már akkor is lenyűgözött London sokszínűsége és a látnivalók végtelen tárháza.  Bár azóta időről időre visszatértem Londonba, ám a gyerekkorihoz hasonló turistáskodásra nem került sor, egészen mostanáig. Márciusban egy hetet töltöttem Londonban, ami az összes látnivaló felkeresésére ugyan messze nem volt elegendő, ám a kedvenc helyeimet most egy csokorba szedtem, hogy az inspirációként szolgálhasson minden Londonba utazni vágyó számára.

london traveladdict

trafalgar square london traveladdict

Houses of Parliament és Big Ben

A parlamentek ősanyjának is tekinthető londoni épületegyüttes a késői viktoriánus kor egyik legszebb remeke, és a londoni képeslapok állandó szereplője. A Charles Burry által megálmodott csipkés tornyocskák alatt ülésezik az ország legfontosabb törvényhozó testülete, az alsó és felsőház, és vívnak vérre menő csatákat egymással.

london big ben traveladdict london big ben traveladdict

A parlament legrégebbi része az 1099-ből származó Westminster Hall, de a legtöbbet fotózott része kétségkívül az aranyló harangtorony. Tudtátok, hogy a Big Ben az csak a benne lévő harang neve, nem az egész toronyé? A minden órában megszólal Big Ben 1859 óta jelzi az időt, míg a torony 2012 a királynő trónra lépésének 60. évfordulójából az Elizabeth Tower nevet kapta.

london big ben traveladdict

london big ben traveladdict

Westminster Abbey

Közvetlenül a parlament tőszomszédságában található az UNESCO világörökség részét képező, 1066-ban emelt Westminster apátság. Az évszázadok óta a királyi család koronázótemplomaként és híres emberek temetkezési helyeként szolgálató épület legrégebbi része a normann kripta, amely ma látogatható. Maga a templom elképesztően szép belülről, és a 13. században emelt gótikus templomhajója több mint 600 műemléket rejt.

Westminster Abbey London traveladdict Westminster Abbey London traveladdict Westminster Abbey London traveladdict Westminster Abbey London traveladdict

Westminster Abbey London traveladdict

A 3300 brit híresség közül itt nyugszik Isaac Newton, Charles Darwin, George Frideric Handel és Charles Dickens, de itt zajlanak a koronázási ceremóniák is. 1308 óta minden királyt ugyanazon a trónon koronázzák meg, amely egy vitrinben is látható. Utoljára 1953-ban került sor a használatára, amikor is 8000 ember részvételével II. Erzsébet fejére került a korona. A Westminster Abbey felkeresését érdemes kora reggelre vagy hétköznapra időzíteni, elkerülve a tömeget és a hosszas sorbanállást.

Westminster Abbey London traveladdict Westminster Abbey London traveladdict Westminster Abbey London traveladdict Westminster Abbey London traveladdict Westminster Abbey London traveladdict

Tower Bridge

A Big Ben mellett London másik szimbóluma a kettős tornyú Tower Bridge híd, amelynek 1894-ből származó neogótikus tornyaiba fel is lehet menni. A külön belépőjeggyel megtekinthető kiállításon a viktoriánus kori gépház mellett szédítő kilátást is vethetünk a városra, de végigsétálni a hídon önmagában is nagy élmény.

tower bridge london traveladdict tower bridge london traveladdict tower bridge london traveladdict

A Tower Bridge további érdekessége, hogy a Temzén haladó magasabb hajók miatt a teteje középen felnyitható. Ottjártamkor én ezt sajnos nem láttam, de itt élő barátnőm megerősítette, hogy ez a gyakorlat a mai napig működik.

tower bridge london traveladdict tower bridge london traveladdict

St Katharine Docks traveladdict
A St Katharine Docks egy eldugott kis gyöngyszem a Tower Bridge lábánál. A kikötőben a vízen ringó hajók mellett hangulatos kávéházakat és éttermeket találunk.

St. Paul’s Cathedral

A katedrális az 1666-os londoni tűzvészből való feltámadás szimbóluma, akkor emelték ugyanis a leégett régi helyére a Szent Pálnak szentelt templomot. A gyönyörű barokk tornyos épület tervezése Christopher Wren munkája, kriptájában pedig olyan híres brit hősök alusszák örök álmukat, mint Wellington tábornok vagy Nelson admirális. Az épület ólomkupolájába érdemes felmenni, ami a második világháborúban a brit ellenállás erejének jelképe lett, míg a Whispering Galleryben kipróbálhatjuk, tényleg hallatszik-e a suttogás 30 méter távolságból is.St. Paul’s Cathedral London traveladdict

Millennium Bridge London traveladdict
A 325 méter hosszú Millennium Bridge hidat csak a gyalogosok használhatják.

St. Paul’s Cathedral London traveladdict

St. Paul’s Cathedral London traveladdict
A Szent Pál katedrálisra az egyik legkülönlegesebb kilátás a Millennium Bridge üvegpallójáról nyílik.
Tate Modern London traveladdict
A Millennium Híd másik oldalán álló Tate Modern a modern művészetek otthona. Az egykori erőműből átalakított kiállítótermeket ingyenesen kereshetik fel a látogatók.

St. Paul’s Cathedral London traveladdict

British Museum

Az egyik legjelentősebb látványossága Londonnak az ingyenesen látogatható British Múzeum, amelyben műkincsek kimeríthetetlen tárházát láthatjuk. A múzeum bejárása önmagában jó fél vagy egynapos program, de tökéletes választás lehet a felkeresése az esős órákra is. A neoklasszicista épület üvegtetővel fedett udvarában írta annak idején Karl Marx Tőke című művét, míg termeiben a világ minden tájáról származó régészeti kincseket találunk.

British Museum London traveladdict British Museum London traveladdict British Museum London traveladdict British Museum London traveladdict

Zárójeles megjegyzés: egyre több műkincset követelnek vissza az egykori országok és tulajdonosaik, mint például az egyiptomi rosette-i követ, vagy a görög Elgin-márványokat. A felmerülő filozofikus és morális kérdések helyett én a műkincsekre, mint a múlt emlékeinek őrzőjére tekintettem és vettem őket szemügyre. A kedvenc részeim az egyiptomi termek voltak, de találtam magyar vonatkozású kincseket is a múzeumban kiállítva.

British Museum London traveladdict British Museum London traveladdict British Museum London traveladdict

Notting Hill

Julia Roberts és Hugh Grant tehet róla, hogy az erdetileg karibi emberek lakta londoni negyedben álló színes házak ma milliókat érnek. Arról pedig a közösségi média, hogy a pasztell színű és vibráló épületek a fotósok fókuszába kerültek. Én sem tudtam végigmenni Notting Hill utcáin kattintás nélkül, de a negyedet a megannyi hangulatos kávézó és antik üzlet miatt is látni kell.  A legszebb színes épületetek a Lancaster Road, Westbourne Park Road, St. Luke’s Mews és a Portobello Road tejto. Utóbbi 22-es számú háza alatt George Orwell egykori otthona látható. Jöjjön egy színes csokor Notting Hill hangulatáról.

notting hill london traveladdict


notting hill london traveladdict

notting hill london traveladdict
Az 1887-es alapítású Alice a régiségeket keresők mennyországa.

notting hill london traveladdict notting hill london traveladdict notting hill london traveladdict

notting hill london traveladdict

notting hill london traveladdict

notting hill london traveladdict
A Notting Hill könyvesbolt az azonos nevű mozifilm ikonikus helyszíne volt, ma már szuveníreket árulnak benne.

notting hill london traveladdict notting hill london traveladdictnotting hill london traveladdict

Tower of London

A 900 éves épület az UNESCO világörökség részét képezi és London történelme ezer szállal kötődik hozzá. A Tower of London többek közt királyi székhelyként, börtönként, koronázási ékszerek őrzőjeként és fegyvertárként is szolgált. Az épület szíve a Fehér torony, amelyet Hódító Vilmos épített 1076-ban, míg a város legrégebbi szakrális helye, a Szent János-kápolna (1080) is a Tower falain belül található. Egy érdekes legenda is fűződik az épülethez, miszerint ha a hollók elhagyják a Towert, véget ér a monarchia. Emiatt az itt élő hollók szárnya sajnos el van vágva.

tower of london traveladdict tower of london traveladdict tower of london traveladdict tower of london traveladdict tower of london traveladdict

Ikonikus felhőkarcolók és kilátások

A Sky Garden legmagasabban fekvő közösségi kertje, amely 360 fokos panorámakilátást kínál a város ikonikus pontjaira. Ám nemcsak a kilátás miatt érdemes feljönni a 160 méter magas épület tetejére, hanem a buja növényzet, panorámabár és étterem, valamint a nyitott terasz miatt is.

london traveladdict sky garden traveladdict

sky garden traveladdict

 

A Sky Garden ingyenesen látogatható, ám előre kell regisztrálni az időpont megadásával, a helyek ugyanis gyorsan betelnek. Egy másik ingyenes tetőterasz opció a The Garden at 120, ahova idő hiányában ezúttal nem jutottam fel, de ha itt járunk, érdemes megnézni.

sky garden traveladdict sky garden traveladdict

shard london traveladdict
A Shard 310 méterre nyúlik fel a Temze partján és London egyik új jelképe. Kilátószintje népszerű naplementés hely, amely belépőjegy ellenében látogatható.

Millennium Bridge London traveladdict

gherkin london traveladdict
A 180 méteres Gherkin, amit a londoniak csak uborkának hívnak, irodaházként üzemel (nem látogatható).

london traveladdict sky garden traveladdict tower bridge london traveladdict shard london traveladdict

Victoria & Albert Museum

A röviden csak V&A néven is hívott múzeumban a világ egyik legnagyobb művészeti kiállítását találjuk. Európából, Ázsiából és Amerikából származó szobrok, használati tárgyak, porcelánok, ruházatok, bútorok. Egy csodás időutazásban lehet része itt a látogatóknak, ráadásul ingyenesen. Személy szerint nekem ez a hely jobban tetszett, mint a British Múzeum, de ez a lenyűgöző környezetnek és épületnek is valószínűleg betudható.

Victoria&Albert Museum London traveladdict Victoria&Albert Museum London traveladdict Victoria&Albert Museum London traveladdict Victoria&Albert Museum London traveladdict

Victoria&Albert Museum London traveladdict
A Victoria & Albert Museum régi kávéházi termét belengi a múlt századi elegancia.

Victoria&Albert Museum London traveladdict Victoria&Albert Museum London traveladdict Victoria&Albert Museum London traveladdict

Victoria&Albert Museum London traveladdict
Az egyik legszebb része a múzeumnak a porcelán lépcső, oldalán híres filozófusok neveivel.

A V&A múzeummal szemben található Natural History Museum egy komplett bálna-és dinoszaurusz csontvázakat rejt, amit nagyon szerettem volna megnézni. Bár ez a múzeum is ingyenesen látogatható, de előre kell online regisztrálni, hacsak nem szeretnétek hoppon maradni a bejáratnál, mint én.

Natural History Museum London traveladdict

Buckingam Palace

A brit uralkodók klasszicista rezidenciája London egyik fő látnivalója, és Viktória királynő 1837-es trónra lépését követően minden uralkodó londoni otthona.  A kapukat a királyi őrség medveszőr kucsmás bobbyjai őrzik, bemenni a palotába csak különleges alkalmakkor lehet. Érdekességként az épület tetején zászló jelzi az uralkodó jelentlétét a Buckingham palotában. Ha otthon tartózkodik, a piros-arany-kék királyi zászló van kitűzve, ha nem, akkor pedig a klasszikus brit, a Union Jack.

buckingam palace london traveladdict buckingam palace london traveladdict buckingam palace london traveladdict

victoria monument london traveladdict
A Buckingham palota előtt egy hatalmas emlékmű, a Victoria Memorial állít emléket az egész korszaknak nevet kölcsönző királynőnek.

buckingam palace london traveladdict

buckingam palace london traveladdict

London Eye

Európa legmagasabb, 135 méteres óriáskereke, a London Eye a Temze partján található. A 2000-ben felállított és 25 kabinos szerkezet ablakából gyönyörű látvány nyílik a városra, különösen esti fényekben. Én az élményt ezúttal kihagytam, de persze az óriáskerék mellett én sem tudtam elmenni kattintás nélkül.

london eye traveladdict london eye traveladdict london eye traveladdict london eye traveladdict london eye traveladdict

St. Pancras Station

London egyik legszebb késő viktoriánus épülete a St. Pancras pályaudvar, amelynek megtervezése Sir George Gilbert Scott nevéhez fűződik. Ide futnak be a nemzetközi vonatok, köztük az Eurostar is, ami 30 perccel a csatorna átlépése után már Londonban is van, de grandiózus téglapalota szárnyában egy szálloda is helyet kapott.

st pancras london traveladdict


A 245 szobás, ötcsillagos Renaissance St Pancras Hotel London egyik legszebb csigalépcsőjét tudhajta magáénak, folyosóit ma is belengi a viktoriánus kor hangulata. A történelmi szálloda 1873-1935 között Midland Grand néven üzemelt, közel 80 év zárvatartás után, 2011-ben nyílt meg újra a nagyközönség számára.

st pancras london traveladdict st pancras london traveladdict

harry potter kings cross london traveladdict
Ha már pályaudvaroknál tartunk, érdemes ellátogatni King’s Crossra állomásra is. Itt található ugyanis a Harry Potter filmekből ismert 9 és ¾ vágány, amely mellől egy szempillantás alatt Roxfortba repülhetünk.

Városi séták és parkok

Kis túlzás nélkül Londonban szinte minden utcasarkon találni egy kis zöld szigetet, de minimum egy hangulatos padot, amin le lehet ülni. Március elején pedig meglepődve tapasztaltam, hogy noha északabbra van tőlünk jóval Nagy Britannia, de Londonban a szeszélyes időjárás ellenére is beköszöntött a tavasz.  Én pedig nem győztem töltekezni a virágzó fák és szép parkok látványával, amelyekből ajánlóként következzen egy válogatás.

notting hill london traveladdict london tavasz traveladdict

london tavasz traveladdict

Green Park

A volt lepratemető, vadászterület, majd a második világháborúban zöldségeskertként funkcionáló park a Buckingham Palota mellett található. Tágas gyepterületének végén található a Wellington Arch, amelyben egykor London legkisebb rendőrőrse működött.

green park london traveladdict

london tavasz traveladdictgreen park london traveladdict

green park london traveladdict

Holland Park

Ez a park volt a személyes kedvencem Londonban, amely élményhez és benyomáshoz már az odavezető út és a Ladbroke Grove villasora is nagyban hozzájárult. A Holland Park egy erdő a város és Kensington negyed szívében, amelyben pávák, mókusok és rózsakert mellett egy japánkert (Kyoto) is megtalálható.

holland park london traveladdict holland park london traveladdict holland park london traveladdict holland park london traveladdict holland park london traveladdict holland park london traveladdict

Regent’s Canal

Az 1812-ben, mesterségesen létrehozott, 8 km hosszú kanális mentén nagyon jókat lehet sétálni. Naplemente idején az aranyló víz tetején ringatózó lakóhajók látványa igazán különleges élmény volt, csakúgy mint a tavasz és a víz találkozása.

regent's canal london traveladdict

regent's canal london traveladdict

regent's canal london traveladdict

london tavasz traveladdict

Kensington Garden

A Serpentine tavon osztozkodó Hyde Park és Kensington közül számomra sokkal hangulatosabb volt. Bár ha időnk engedi, elsétálhatunk a Hyde Park Speaker’s Corner részéhez is. Viszont én inkább a Kensington kertben maradtam, ahol rögtön két fontos emlékmű található. A Viktória királynő férjének tiszteletére emelt Albert Memorial, míg Diana hercegnő emlékét a kör alakú Memorial Fountain őrzi.  A park szélén álló Kensington Palotát ne hagyjuk ki a séta során, amelyben egykor a szívek hercegnője lakott, ma pedig Vilmos herceg él itt a családjával együtt.

albert memorial london traveladdict kensington palace london traveladdict kensington garden london traveladdict albert memorial london traveladdict kensington garden london traveladdict kensington palace london traveladdict kensington garden london traveladdict

St James Park

Tavacskáival, lombos fáival és tavasszal nyíló nárciszaival ideális hely a feltöltődésre. A Buckingham Palota mellett fekvő park számos hattyúcsalád otthona, amely madarak törvény szerint az uralkodó tulajdonát képezik. A hagyomány eredetéről ITT olvasható egy részletes írás.

st james park london traveladdict st james park london traveladdict

st james park london traveladdict

st james park london traveladdict st james park london traveladdict st james park london traveladdict

Nyüzsgő belvárosi helyek, vásárlás, kultúra

Végezetül nem külön látványosságként, hanem hangulatként következzen pár képeslap népszerű helyszínekről, amelyek tovább színesíthetik a városban eltöltött kirándulásunkat.

royal albert hall london traveladdict
A Royal Albert Hall a világ egyik legszebb hangversenytermével rendelkezik. A klinkertéglás épület 1871-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt és ma is programok széles választékával várja az érdeklődőket.

trafalgar square london traveladdict

trafalgar square london traveladdict
Az 50 méter magasra felnyúló oroszlános Nelson-oszlop a Trafalgar Square egyik szimbóluma a szökőkutakkal együtt. A tér annak a tengeri ütközetnek a nevét viseli, amelyek a britek megnyertek a francia-spanyol flottával szemben, de Nelson admirális életét vesztette benne.
chinatown london traveladdict
Chinatown: mini Kína London szívében. Keleti ízekét irány az Isle Street, ami a Tigris évében is piros lampionokban pompázik.
leicester square london traveladdict
Leicester Square: a legjobb és legdrágább hangzású bemutatómozik a tér körül találhatók.
royal cavalry museum
Royal Cavalry Museum: ha érdekelnek a lovas felvonulások és azzal járó ceremoniális kulisszatitkok.
london theater traveladdict
London világhírű szimfonikus zenekarokkal, színházakkal és pezsgő éjszakai élettel rendelkezik.
monument london traveladdict
A világ legnagyobb magányos oszlopa, a Monument az 1666-os nagy londoni tűzvészre emlékeztet. 62 méteres tornyába fel lehet menni.

london theater traveladdict

london theater traveladdict
Peacock Theater: a 16. századi gyökerekkel rendelkező színházban a Bee Gees örökzöld slágerei felcsendülő Saturday Night táncos musicalt néztem meg. Fantasztikus volt!
picadilly circus london traveladdict
Ha valaki vásárolni szeretne, irány a Bond Street, Regents Street és az Oxford Street.

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd a Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!