• Menu
  • Menu
tákos középkori templomok útja traveladdict

Középkori templomok útja: kirándulás a Felső-Tisza vidékén

Szabolcs Szatmár Bereg megye bővelkedik nevezetes helyekben és természeti kincsekben, amelyekről szatmári látnivalók beszámolómban már részletesen is írtam. Ám ami a látnivalókon túl igazán különlegessé teszi ezt a vidéket az az, hogy nincs még egy olyan hely Magyarországon, ahol ennyi középkori templom lenne egy helyen, és épségben. A Felső-Tisza vidékének ingoványos ártere megvédte az épületeket először a tatár dúlástól, majd a török megszállástól.

tákos középkori templomok útja traveladdict

sonkád középkori templomok útja traveladdict

Ennek köszönhetően a 13. századig visszanyúló templomok páratlan gazdagságban és eredeti szépségükben maradtak ránk. Induljunk is el a Középkori templomok útján, ahol fa harangtornyokból, faragott szószékekből, kazettás mennyezetekből, festett karzatokból és középkori freskókból biztosan nem lesz hiány.

Középkori templomok útja

Az összesen 37 középkori épületet egy tematikus túraútvonal köti össze, a Középkori templomok útja, amelyet akár kerékpárral is felfedezhetünk. A vállalkozást azonban nemcsak a tekerés teszi izgalmassá, hanem a templomok belsejébe való bejutás is. A legtöbb hely ugyanis zárva van, így a kulcs megszerzése vagy az őrzőjének megtalálása némi kreativitást és türelmet igényel. De megéri, ugyanis az apró szatmári és beregi településen olyan csoda várja a látogatót, amikre nem is számított.

tákos középkori templomok útja traveladdict tákos középkori templomok útja traveladdict

Az összes templomot módszeresen nem kerestem fel, nem az az utazó típus vagyok, aki listával jár a kezében és mindent ki akar pipálni róla. Inkább beszélgettem a helyiekkel, hagytam magam sodródni, és nem az órámat néztem, ha épp tovább tartott egy-egy templom bejárása. Néhány ajtó ugyan nem nyílt ki, de amelyik igen, ott a középkor művészetének csodaszép lenyomatai kerültek napvilágra, népi barokk elemekkel ötvözve.

csaroda középkori templomok útja traveladdict

csaroda középkori templomok útja traveladdict

Lónya

Az első falképek a lónyai református templom hajójában és diadalívén a 13. század második felében készültek, amelyekről egy pápai tizedjegyzék is tanúskodik. A templom díszítése vélhetően ugyanannak a művésznek vagy festőiskolának a munkái, akik Csarodán is tevékenykedtek. A lónyai templom jelentőségét adja, hogy mindössze a 14. században alakították át és az sem volt jelentős. A vakolat így megőrizte a páratlan értékű és minőségű gótikus és reneszánsz freskókat az utókornak.

Cím: 4836 Lónya, Kossuth utca 91. Telefon: +36 30 646 1959

lónya középkori templomok útja traveladdict lónya középkori templomok útja traveladdict lónya középkori templomok útja traveladdict lónya középkori templomok útja traveladdict lónya középkori templomok útja traveladdict

Gyügye

A gyügyei templom eredete és neve egy várjobbágyhoz vezethető vissza, aki a tatárjárás előtt a Szamos jobb partján lévő települést birtokolta. A sötétvörösre égetett téglából épült, torony nélküli templom egy hajóból és egy keskeny szentélyből áll. A templom építését a történészek 1284-1322 közé teszik, külsejét tekintve az épület román kori sajátosságokat mutat. A gazdagon díszített mennyezete 1767-ben készült, míg szószék koronája, a Mózes és az ülőpadok a 18. századra datálhatók. A templomot 2003-ban állították helyre, Europa-Nostra-díjat kapott.

Cím: 4733 Gyügye, Fő u. 69. Telefon: +36 44 367 897

gyügye középkori templomok útja traveladdict gyügye középkori templomok útja traveladdict gyügye középkori templomok útja traveladdict gyügye középkori templomok útja traveladdict gyügye középkori templomok útja traveladdict

Tákos

1733-ban említik az írások először a falu fából készült, zsindellyel fedett imaházát. A tákosi református templom, amit a helyiek mezítlábas Notre Dame-nak neveztek el 1766-ban épült és 1784-ben bővítették nyugat felé. A favázas, paticsfalú építmény, amelynek alapján fagerendák képezik, talaja pedig döngölt föld. Különlegessége az 58 kazettából álló, növénymintás mennyezete, amelyet Asztalos Lándor festett a hatszögletű, malomkövön álló szószékkel együtt.

Cím: 4845 Tákos, Bajcsy-Zs. u. 25. Telefon: +36 70 222 1996

tákos középkori templomok útja traveladdict tákos középkori templomok útja traveladdicttákos középkori templomok útja traveladdict

tákos középkori templomok útja traveladdict tákos középkori templomok útja traveladdict tákos középkori templomok útja traveladdict

Szamostatárfalva

A település névadója egy Tatár nevű férfi volt, aki 1181-ben alapította a Szamos jobb partján ezt az apró falut. Református templomának építését a 13. század második felére, 14. század elejére teszik. Különlegessége, hogy a falazat vörösre, zöldre és feketére égetett téglákból áll, amely sokszínűség már a 19. században is feltűnt a szemlélőknek. A harangtorony a templom legfiatalabb része, 1888-ban emelték, míg karzata a 18. századra nyúlik vissza.

Cím: 4746 Szamostatárfalva, Ady Endre u.  48. Telefon: + 36 70 209 6176

szamostatárfalva középkori templomok útja traveladdict szamostatárfalva középkori templomok útja traveladdict szamostatárfalva középkori templomok útja traveladdict szamostatárfalva középkori templomok útja traveladdict

Csenger

Csenger kora gótikus temploma a legrégebbi időből, még az Árpád korból való. Ugyan Szécsi András erdélyi püspök fakápolna építésére adott engedélyt, mégis kőtemplom épült fel a településen. A templom 1717-ben tűzvész áldozata lett, de a vörös és fekete színű égetett téglák megmaradtak. Ezt követően készült a templom kazettás deszkamennyezete, amely virágmintáival a magyar történelem korai időszakairól mesél a hívőknek.

Cím: 4765 Csenger, Hősök tere 8.  Telefon: + 36 30 212 0037

csenger középkori templomok útja traveladdict csenger középkori templomok útja traveladdict csenger középkori templomok útja traveladdict csenger középkori templomok útja traveladdict

Szamosújlak

A kora gótikus stílusú templom a Szamos töltés mellett áll és már egy 1332-es pápai tizedjegyzék említi. Sokszor gazdát cserélt, ahogy a történelem során a környékbeli templomok nagy része. Először a reformátusok puritán templommá alakították, majd a katolikusok újjáépítették. A templom berendezése 1867-es, így a népi barokk helyett az egyszerűség és dísztelenség jellemzi.

Cím: 4734 Szamosújlak, Petőfi Sándor u. 2/a. Telefon: + 36 30 746 0039

szamosújlak középkori templomok útja traveladdict szamosújlak középkori templomok útja traveladdict

Sonkád

A sonkádi református templom a Csaholyi család kegytemploma volt, akik középkori Szatmár vármegye egyik legjelentősebb családja volt. A 15. században épült templom kívülről nem igazán figyelemfelkeltő, ám ha belépünk, a virágok templomában találjuk magunkat. A diadalívek körül csodás díszítéseket találunk, míg a kazettás mennyezetet virágok és növénymotívumok sokasága teszi szemkápráztatóvá. A sonkádi templom egyike azon három épületnek (Gyügye, Szamosújlak) a régióban, amelyek felújítását Europa Nostra-díjjal ismerték el.

Cím: 4954 Sonkád, Kossuth u. 2.  Telefon: + 36 30 635 3693

sonkád középkori templomok útja traveladdict sonkád középkori templomok útja traveladdict sonkád középkori templomok útja traveladdict sonkád középkori templomok útja traveladdict sonkád középkori templomok útja traveladdict

Csaroda

A templom az ország egyik legismertebb középkori műemléke a csarodai református templom, amelye a 13. század végén épülhetett. A templom két részből áll, egy téglalap alakú hajóból és egy négyzet alakú szentélyből. A késő román templom különlegességét az adja, hogy a bizánci hagyományokkal ellentétben a szentek mosolyognak, de a református korszak életfás-virágos freskói is figyelemre méltóak.

Cím: 4844 Csaroda, Kossuth u. 9. Telefon: + 36 20 444 7624

csaroda középkori templomok útja traveladdict csaroda középkori templomok útja traveladdict csaroda középkori templomok útja traveladdict csaroda középkori templomok útja traveladdict csaroda középkori templomok útja traveladdict

Nagyszekeres

A Gőge-Szenke patak által közrefogott kis szigeten áll Nagyszekeres temploma, amelyet  15. század gótikus stílusában emeltek. Az eredetileg védelmi célokat szolgáló templomát egészen a 18. század végéig csak fahídon keresztül lehetett megközelíteni. Egykori kazettás és festett jellegéből ma már csak a szószék maradt meg, amely a Felső-Tisza vidékének legtöbbet foglalkoztatott mesterének, Vasvári Ódor Gábornak az alkotása. A rekonstrukció részeként az eredeti boltozat egy része is helyreállításra került.

Cím: 4962 Nagyszekeres, Petőfi Sándor u. 15.  Telefon: + 36 20 986 5837

nagyszekeres középkori templomok útja traveladdict nagyszekeres középkori templomok útja traveladdict nagyszekeres középkori templomok útja traveladdict nagyszekeres középkori templomok útja traveladdict

Csengersima

A Szamos partján lévő település említése 1327-ből való, templomának építése is hozzávetőlegesen ekkor kezdődött. Az ácsolt harangtornyú, félköríves szentélyből, egyhajós hosszházból és előcsarnokból álló épület sok átépítésen ment keresztül, 2000-ben állították helyre eredeti állapotára.

Cím: 4743 Csengersima, Fő út 24.  Telefon: +36 30 689 5830

csengersima középkori templomok útja traveladdict csengersima középkori templomok útja traveladdict csengersima középkori templomok útja traveladdict csengersima középkori templomok útja traveladdict

Kölcse

A település neve a Kölcsey család nevével függ össze, egészen 1830-ig a Kölcsey család birtokában volt a falu. Református temploma egyetlen építkezés eredménye, legjellegzetesebb része a harangtornya. A hagyomány szerint egy csillag került a tetejére, ami ahogy a napkeleti bölcseknek Jézushoz mutatta az utat, úgy ma az embereket a templomba hivatott vezetni. A csillag a reformátusnál Isten dicsőségét is jelenti. „Áldás békesség!” köszöntésre pont ezt jelképezi a válasz: „Istené a dicsőség!”.

Cím: 4965 Kölcse, Kölcsey Ferenc u. 93.  Telefon: + 36 30 837 1746

kölcse középkori templomok útja traveladdict kölcse középkori templomok útja traveladdict

Márokpapi

A falu nevezetessége a református templom, amely a 14. században a középkori Márok falu egyháza volt.  A külső homlokzat érdekessége az ablakokat behálózó virágos festés, amely még a 17. századból, a református időből származik. Falképeit viszont bemeszelték, és csak a 20. században fejeződtek be a helyreállítási munkálatai. A Márokpapi templom csodás építészeti alkotásként ma is a gyülekezet otthonául szolgál.

Cím: 4932 Márokpapi, Kossuth u. 34. Telefon: + 36 30 820 4098

márokpapi középkori templomok útja traveladdict márokpapi középkori templomok útja traveladdict márokpapi középkori templomok útja traveladdict

Kisszekeres

A falusi méretekkel rendelkező, keletelt templom kisebb változtatásokat leszámítva ma is eredeti, középkori formájában látható. A díszítések és eredeti berendezési tárgyak közül sok nem maradt meg, ám a kétosztatú ablak körüli virágdíszítések és a szószék tanúskodik a templom egykori szépségéről.

Cím: 4963 Kisszekeres, Kossuth Lajos utca 18.  Telefon: + 36 20 986 5837

kisszekeres középkori templomok útja traveladdict kisszekeres középkori templomok útja traveladdict kisszekeres középkori templomok útja traveladdict

Fehérgyarmat

A legenda szerint a fehérgyarmati templom építése az 1479-es kenyérmezei csatához köthető, ahol Báthory István erdélyi vajda és Kinizsi Pál fényes győzelmet aratott a törökök felett. Az itt szerzett zsákmányból épült fel a két nyírbátori és fehérgyarmati templom. Mindez azonban csak mendemonda, az írások szerint a gótikus templom már az 1436-os írásokban is szerepel. A belsejébe sajnos nem jutottam be, de a hatalmas, fazsindelyes épület a tornyával igazán tiszteletet parancsoló.

Cím: 4900 Fehérgyarmat, Kossuth tér 29. Telefon: + 36 30 689 5828

fehérgyarmat középkori templomok útja traveladdict

fehérgyarmat középkori templomok útja traveladdict

fehérgyarmat középkori templomok útja traveladdict

Nagyar

Az egykori középkori templom jelenleg felújítás alatt van, de nem is feltétlen a külseje az, ami magára vonzza a látogatók tekintetét. Belsejében ugyanis igazi ritkaságnak számító, 10 jelenetből álló Passió-ciklust láthatunk freskók formájában, amelyhez hasonló kevés helyen látható ma Magyarországon. Az utolsó vacsora jelenetei mellett láthatjuk Krisztust Pilatus előtt, a keresztvitelt, és a siratást is.

Cím: 4922 Nagyar, Petőfi u. 6. Telefon: + 36 70 453 3783

nagyar középkori templomok útja traveladdict nagyar középkori templomok útja traveladdict nagyar középkori templomok útja traveladdict

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd a Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!