• Menu
  • Menu

Hasznos tanácsok az Azori-szigetekre készülőknek

Az Azori-szigeteket szokás európai Hawaii szigetekként is emlegetni, nem véletlenül. Igaz, ez utóbbi helyre még nem jutottam el, de nagy várakozással és tervezéssel tekintettem elébe az utazásnak, amellyel egy bakancslistás álom valósult meg. A hat szigetes, saját tervezésű túra minden várakozásomat felülmúlta. Bár jártam már Izlandon és esőerdőkben, de ennyi szépséget egy helyen még sehol sem tapasztaltam: vulkán, hegyek, virágok, hatalmas zöld erdők és szinte érintetlen környezet.

A teljes utazást saját magam szerveztem meg és mivel sokan kíváncsiak voltatok a részletekre, ebben az összefoglalóban olyan információkat osztok meg veletek, amelyek segítségül szolgálhatnak ahhoz, ha ti is az Azori-szigetekre szeretnétek utazni. Amennyiben pedig konkrétan az Azori-szigetek látnivalói érdekelnek, Floresről ITT, Corvoról ITT, Picoról ITT,  São Miguelről  ITT, Picoról ITT, Faial szigetéről pedig ITT olvashatod a részletes beszámolómat.

Térkép, földrajz

Az Azori-szigetek Portugáliához tartozik: Lisszabontól 1500 km-re, Észak-Amerikától pedig 3900 km távolságra fekszik az Atlanti-óceán kellős közepén. Gyakorlatilag ez Európa legnyugatibb pontja, ha Grönlandot nem számítjuk. A kilenc, vulkanikus eredetű sziget három csoportra osztható: nyugaton van Flores és Corvo szigete, középen Faial, Pico, São Jorge, Graciosa és Terceira szigetek, míg keleten São Miguel és Santa Maria található.

Ez utóbbi sziget neve a zeneszám mellett Kolumbusz Kristóf amerikai felfedezése kapcsán is ismerős lehet – Santa Mariának hívták az egyik hajóját-, aki 1492-ben hazafelé térve az útjáról ki is kötött a szigeten. A legtöbb ide látogató turista a legnagyobb, São Miguel szigetkre utazik csak, mi hat szigetet jártunk be két hét alatt: Flores, Corvo, Faial, Pico, São Jorge és São Miguel. Nem mondom, hogy nem volt sűrű a menetrend, el tudtam volna tölteni itt 3-4 hetet is, de főállású munka mellett utazom és korlátozott a szabadnapjaim száma is.

A szigetek területe összesen 2346 km2 és mintegy 260.000-en lakják. Van, amelyik szigeten mindössze 400-an élnek, míg a lakosság 60%-a São Miguel szigetén telepedett le. Az elmúlt évszázadok folyamán több emigrációs hullám volt az Azori-szigetekről az erős vulkáni kitörések miatt. A legtöbben Brazíliába, Egyesült Államokba, Indiába, Angolába és a Zöld-foki Köztársaságba költöztek. Őket portugálul „ultramar” jelzővel is illetik, ami a tengeren túli jellegükre utal.

Egy kis történelem

Az Azori-szigetek jeligéje: Inkább halj meg szabadon, mint békében leigázva. A szabadság iránti vágy olyannyira nyitott fülekre talált, hogy a szigetek az 1450-es évekig teljesen lakatlanok voltak, a földrajzi elszigeteltségüknek, a folyamatos vulkáni aktivitásnak és a domborzati viszonyoknak köszönhetően (a sok szikla mellett kevés a termőföld). Az északi partokon a mai napig nagyon kevés település található, a lakosság inkább a déli partszakaszokra koncentrálódik.

Az első lakosok feltehetően Terceira szigetét kezdték el benépesíteni az 1470-es évekre tehető kolonizációs hullám alatt, amely a flamand Wilhelm Van der Haegen nevéhez fűződik. Az Azori-szigetek stratégiailag nagyon jó helyen van Európa és Amerika között. Nem véletlenül számos katonai objektum épült itt az elmúlt évszázadokban, és hadakoztak érte a franciák, spanyolok és portugálok. 1640 óta az Azori-szigetek Portugáliához tartozik és 1976-tól autonómiát élvez, csakúgy, mint Madeira.

Időzóna, időjárás

Nyári időszámítás szerint -2 órával van kevesebb Budapesthez képest. A nap reggel 7 órakor kel és 20:30-kor nyugszik, sok a világos órák száma. Van időjárás előrejelzés, de nem sokat ér. A változatos domborzati viszonyok miatt igazából 20 km-es körzetben egyszerre eshet az eső, köd is lehet és a nap is süthet. Szubtrópusi klímája van a szigeteknek, ami azt jelenti, hogy egész évben kellemes a hőmérséklet, télen 10-12, míg nyáron 22 – 28 fok között mozog.

Eső bármikor eshet, a legszárazabb hónap a június – július – augusztus, ekkorra érdemes az utazást is időzíteni. A hortenziák júniusban kezdenek el nyílni és egészen szeptemberig tart a virágzás. Minden szigetnek más és más a mikroklímája, tehát az, hogy az egyik szigeten jó az idő, az nem garantálja azt, hogy a másikon nem fog esni. Érdemes ezért minden nap csekkolni az órára lebontott időjárást, én általában az Accuweather oldalát használom, de a tapasztalat az, hogy jó ha van esőponcsó és többféle ruha is a hátizsákban.

Pénznem, árszínvonal

A hivatalos fizetőeszköz az euró és szinte minden helyen elfogadnak bankkártyát. Az árszínvonal meglehetősen magas a szigetek izoláltságának köszönhetően, meg feltételezem azért is, mert sok mindent be kell hozni ide, nincs igazán ipari és termelő tevékenység helyben (leszámítva a szarvasmarha tenyésztést, a sajtgyártást, halászatot és a szőlészetet). Egy liter benzin 1,5 € körül van, egy kávé 1€, egy üdítő 1,5-2€, egy korsó sör 3€, egy pohár bor már 6-8€, a hús-és halételek 14€-nál kezdődnek. Ezek egy átlagos éttermi árak, mondjuk sok választék nincs is belőlük, de erről és az étkezésről majd később.

Nyelv, telekommunikáció

A portugál mellett a legtöbb helyen angolul is beszélnek, nem volt nyelvi problémánk az út során. A látványosságok elég jól ki vannak táblázva, ami meg nincs, azt általában Google Maps vagy Wazze alapján megtaláltuk. Nincs roaming díj, Európán belül vagyunk, nyugodtan használható a telefon és internet. Térerő a legtöbb helyen van (kivéve a vulkánok és kalderák környéke), viszont az adatkapcsolat és 4G a hegyesebb vidéken akadozik. Emiatt voltak apróbb navigációs problémák és letérések az útról, de tekintve, hogy nem nagyok a távolságok, ez nem okozott gondot. Minden szigetről van egyébként részletes, ingyenes turistatérkép is, ami jó szolgálatot tett sokszor a napi menetrend megtervezéséhez.

Szállások

Airbnb szállásokat foglaltunk mindenhova kb. 30€/fő/éj áron, amiért teljesen felszerelt, főzésre is alkalmas apartmanokat kaptunk és a teljes lakás a miénk volt. Ha a távolabbi, pl.: Flores szigetére készülsz, hónapokkal utazás előtt foglalj szállást, mert nem sok elérhető hely van. Vannak szállodák is, ha valaki szeretne reggelit, vagy félpanziós ellátást kérni, bár szerintem ez utóbbinak nem igazán van értelme, csak ha valaki pihenni utazik és mérsékelten aktív kiránduló.

Tapasztalat, mi kora reggeltől késő estig mentünk általában, a kompok miatt sokszor az utolsó járattal indultunk vissza, ami nem ritkán este 22 órakor futott ki a kikötőből. Flores szigetén Lajes das Flores városában volt a szállásunk, ami kb 25 percre van a reptértől és szerintem hangulatosabb, mint Santa Cruz. A középső szigeteket Horta városából csillagtúraszerűen fedeztük fel, míg a főszigeten, Ponta Delgadaban aludtunk.

Odautazás

A portugál TAP légitársasággal mentünk Lisszabonba, ahonnan a helyi, SATA Airlines járatai vittek tovább a szigetekre. Ha nem Budapestről mész az Azori-szigetekre közvetlenül, hanem pár napot a portugál fővárosban töltesz, megszakítva az utazást, akkor érdemes élni azzal a lehetőséggel, hogy kérhetsz ingyen repjegyet két sziget között, de csak akkor, ha 24 óránál nem telik el több idő a két repülés között. Mi nem tudtunk Lisszabonban időzni a korlátozott szabadnapok híján, de próba szerencse alapon felvettem a légitársasággal a kapcsolatot. Pár napon belül válaszoltak és megerősítették, hogy budapesti indulás esetén az ingyenjegyes opció nem működik, csak ha mainland, azaz Portugália a kiinduló állomás.

A SATA Airlines oldalán ide kattintva lehet kérvényezni ingyen repjegyet két sziget között, ha Lisszabonból indulsz. Fontos információ a repülések tervezéséhez: ha Budapestről nem São Miguel és Ponta Delgada a végcél, hanem egy másik sziget fővárosa, akkor nem fogják tudni Budapesten végig a csomagodat becsekkolni. Mi Floresre repültünk Budapestről, a legtávolabbi szigetre. Hiába voltunk végig becsekkolva és megvoltak a beszállókártyáink is, a bőröndöket menet közben ki kellett venni és újra be kellett csekkolni velük. Ez odafelé nem okozott gondot, visszafelé viszont Lisszabonban majdnem lekéstük a csatlakozást.

Ponta Delgadaban nem tudták Budapestig ismételten becsekkolni a csomagot, ki kellett vennünk Lisszabonban. Mire kiértünk a terminálba már csak 1 óránk volt csak abszolválni a csomagkivételt, becsekkolást, biztonsági ellenőrzést és kapuhoz való rohanást, amit nem kívánok senkinek. Elértük a csatlakozást, de a csomag mizéria miatt az átszállási időkre figyeljetek nagyon oda.

Menetrend

Érdemes némi ráhagyással tervezni az időt, mert bár a távolságok nem nagyok a szigeteken, de a látnivalók felkeresése sok esetben időjárásfüggő. Nekünk volt olyan hely (pl.: Lagoa Negra és Comprida), ahova harmadszorra mentünk vissza, mire egyszer sikerült napsütést kifognunk, hogy teljes pompájában lássuk a helyet. Az oda-és visszautazás a sok repülőút miatt elvett egy-egy napot, ennek figyelembevételével a következő volt az útitervünk:

  • Flores sziget: 2 nap alatt bejárható, de ha van 3 napod rá, az tökéletes
  • Corvo sziget: 1 nap alatt bejárható
  • Faial sziget: 2-3 nap alatt kényelmesen bejárható, és akkor már a Capelinhos vulkánt is megmásztad és a 8 km-es kalderát is körbesétáltad
  • Pico sziget: 2 nap, főleg ha mászást is tervezel, akkor mindenképp ottalvás javasolt
  • Sao Jorge sziget: 1 nap alatt bejárhatóak a főbb látványosságok, de ha túrázni is szeretnél 2 napot szánj rá
  • Sao Miguel sziget: itt eltölthető 1 teljes hét önálló utazásként, de pár nap is. Mi négy napot voltunk, ami nem volt elég mindenre, de ez annak köszönhető, hogy 2 napon keresztül zuhogott az eső.

 Autóbérlés

Tömegközlekedés nincs a szigeteken belül, úgyhogy gyalogszer mellett taxi, komp, robogó, vagy szervezett turistabusz a járható opció. Ha több szigetre mész és autót bérelsz, érdemes egy autókölcsönzőt választani, mert csak 1x kell lerakni az 1200€ depozitot. Ami fontos, hogy a depozitnál csak hitelkártyát fogadnak el, amelyet zárolnak a kölcsönzés idejére és miután visszavitted, banktól függően is kb. 1 hét, mire jóváírják és újra „elkölthetővé” válik.

Az egy autókölcsönzőtől való bérlés már csak a hitelkeret miatt sem mindegy. Ha minden szigetet látni szeretnél, és ha még csillagtúrázol is és viszed magaddal az autót, akkor is minimum 4 kölcsönző, ami alaphangon 1,5 milliós depozitot jelent. Mi az Ilha Verdétől béreltük az autót napi kb.: €45/autó áron. Ez egy helyi kölcsönző cég és mind a kilenc szigeten jelen vannak. Javasolt mindenképp helyi céget választani (pl.: Ilha Verde, Azorean Way, Way2Azores) és direkt foglalni náluk, nem közvetítő cégen keresztül (pl.: Rentalcars).

A legtöbb autókölcsönzőnek van a reptéren saját standja, és általában csak akkor vannak nyitva, amikor vannak fel-és leszálló repülőgépek és utasok. Érdemes az apróbetűs részt átnézni, mert 60 percen túli késés esetén törölhetik a foglalást és ez elég kellemetlen lehet mind anyagilag, mind abból a szempontból, hogy nem áll rendelkezésre korlátlan számú autó. Amire érdemes figyelni, hogy nem egységes a tankolási gyakorlat. Valahol teli tankkal adják, máshol nem, ennek megfelelően kell vissza is vinni a kölcsönzés végén. Jótanács, főként a kisebb szigetek esetében, hogy jó előre kell lefoglalni az autót a járatszámok megadásával, ha valaki jó áron és kis autót szeretne bérelni.

Távolság, utak

A legtöbb sziget meglehetősen kicsi, a legnagyobb is akkora, mint a Balaton. Az utak kifogástalan állapotúak (nincs kátyú), ámde nagyon sok az emelkedő és szerpentin. Autóbérlésnél csak kifogástalan fékrendszerű és váltójú (manuális az elterjedt) autót hozz el! Tapasztalatból mondom, mi vittünk vissza autót, aminek a fékpofája el volt kopva, mert a kacskaringós lejtőn fék nélkül menni, nem igazán életbiztosítás.

Autópálya São Miguel szigetén kívül nincs sehol. Mondjuk amúgy sem is lehet gyorsan menni, és parkolásért csak Ponta Delgadaban kell fizetni, ott is csak a belvárosban. A szigeteken az utak sok helyen keskenyek, korlát helyett sziklafal van, a városokban pedig az út két oldalán magas padka. Parkoló autók esetében gyakran centizni kellett, hogy elférjünk. De nem volt gond sehol, alapvetően jó az Azori-szigeteken a közlekedési kultúra.

Légiközlekedés a szigeteken belül

Az Azori-szigeteken belül a leggyorsabban a SATA Airlines kisgépeivel lehet eljutni A-ból B pontba. A repülők általában 30-50 férőhelyesek és az árban (60-80€) nincs semmi fedélzeti szerviz. De igazából fizetős szerviz szolgáltatással sem nagyon találkoztam. Rövidek a repülőutak (kb 40 perc) és a távolabbi szigeteket összekötő járatok is menet közben leszállnak felvenni utasokat.

Megszakított utazás esetén el kell hagyni a repülőt és magaddal kell vinni a csomagokat a terminál épületébe, majd onnan újra beszállítanak a gépbe. Nem minden szigetről mennek napi járatok a távolabbi szigetekre és egy-egy városba, úgyhogy érdemes előre csekkolni a Sata oldalán a menetrendet. Aalamint arra is célszerű készülni, hogy előfordulhatnak 20-30 perces késések. Mi nem voltunk időhöz kötve, de csatlakozások esetén inkább hagyjunk több időt az átszállásra. A repterek nagyon picik, szuvenír bolt és duty free alig van valahol. Ennek megfelelően írja is a légitársaság, hogy belső járatoknál elég 1,5 órával az indulás előtt kimenni a reptérre és becsekkolni.

Kompozás a szigetek között

Kompjáratokat az Atlanticoline üzemeltet a szigetek között, a cég weboldalán lehet előzetesen tájékozódni a menetrendekről.  Azért előzetesen, mert sok esetben az időjárás közbeszólhat. Főleg az esős, szeles időszakban előfordulhat, hogy nem indulnak el a kompok. Flores és Corvo között komp helyett egy 30 fős gumicsónak van. Ez ugyan nem komp, de annak hívják. 35€-ért (retúr) visz át a Azori-szigetek legkisebbjére. Habár van védőponyva a csónakon, de vizes leszel, erre készülj. Jótanács: ne arra az oldalra ülj, amelyiken a védőponyva van, mert ott csap fel a legjobban a víz és hátra sem tanácsos ülni.

Kompozás tanácsok

A többi sziget között rendes személyszállító komp van, amely autók mozgatására is alkalmas. Elég picik ezek a kompok, maximum 8-10 autó fér bele. Ha autót is szeretnél átvinni magaddal pl.: Faial – Pico – Sao Jorge szigetek között 1-1 napos kirándulásra, előre kell foglalni az Atlanticoline oldalán helyet. Nekünk pl. Sao Jorgera nem volt már autóhely hetekre előre, de helyben Velasban €72 euróért tudtunk 1 napra bérelni autót. Horta városában laktunk és onnan mentünk át Pico szigetére (a retúrjegy €7,2/fő + €36 az autóra), illetve Sao Jorgera (retúrjegy €31/fő volt). A kompok nagyon jól felszereltek. Van rajtuk egy kisebb snack bar és nem érezni az óceán hullámzását sem. Igaz mi csendes időszakban mentünk.

Javasolt öltözet

Bár nyáron kellemes a hőmérséklet, a magasabban fekvő helyeken elég hűvös és csapadékos tud lenni az idő, ezért érdemes többféle ruhával készülni. Széldzseki, esőponcsó (az esernyőt felejtsd el a szél miatt), túraszandál, túracipő mindenképp javasolt. Ha hosszabb gyalogtúrákat, vagy hegymászást is tervezel, akkor magasszárú bakancsot is tegyél be. Egyébként rövidnadrág, pamutpólók, vékony hosszúujjú (leégés ellen is véd), és egy lecipzározható túranadrág is jól jön, mert délelőtt és a magaslati helyeken hűvös még az idő. Az Atlanti-óceánban csak dedikált helyeken, úgynevezett természetes medencékben lehet fürdeni. Itt az ember védve van a nagy hullámok ellen és a víz is kellemesebb hőmérsékletű.

Sao Miguel szigetén több termálfürdő is van, amelyekről külön írok majd az arról szóló beszámolóban. Elöljáróban érdemes papucsot és olyan fürdőruhát magunkkal vinni, amit nem sajnálunk, ha esetleg a magas ásványi anyag tartalmú fürdőkben tönkremegy.  Az Azori-szigeteken hatványozottan igaz a mondás, hogy esztétikum helyett inkább praktikum legyen a szempont. Bár egy-két városban (pl.: Horta, Ponta Delgada) vannak hangulatos kiülős helyek és éttermek, a flitteres és alkalmi ruhákat nem ide találták ki.

Étkezés

Sosem gondoltam volna, hogy éhezni fogok az Azori-szigeteken. Viccet félretéve, nem minden nap sikerült meleg ételt enni. Ennek az oka az éttermek nyitvatartásában keresendő. Bár az időjárás nem indokolja, mert nincs kánikula, de Portugália részeként délután sziesztát tartanak. Az éttermek, az a pár is, ami van, általában 12 órakor nyit és 14-15 óra magasságában bezár. Délután nincs konyha, maximum italt tudsz rendelni. A délutáni zárvatartás utaán általában este 19-22 óra között van ismét konyha. Személyes tapasztalat, ha a Google jelöl is egy éttermet, az sem biztos, hogy működik. Sao Jorge szigetén például a Simao Dias strand mellett például nem volt nyitva főszezonban az étterem, pedig tömve volt a part emberekkel.

A nagyobb vendéglátóhelyeket érdemes elkerülni. Hacsak nem szeretnél 1 órát várni az ételre az egyébként is korlátozott nyitvatartási időben.  Az Azori-szigeteken Ponta Delgadát és Hortát kivéve elvétve van élelmiszerbolt, az sincs nyitva minden nap.  Úgyhogy, ha találsz egyet, vásárolj be 1-2 napra reggelinek valót. Meg napközbenre is, mert jól fog jönni az a szendvics a túrázás során. Főleg ha nem akarod a napot azzal tölteni, hogy éttermek után kutatsz, vagy asztalra vársz.

Itt nincsenek street food vagy gyorséttermek (kivéve Ponta Delgadát), úgyhogy készülj arra, hogy várnod kell mindenhol és senki sem siet. Ha negatívumot kell említenem az Azori-szigeteken, akkor az az éttermek és kiszolgálás színvonala. Pedig nem vagyok se válogatós, sem nagy igényű. Voltak azért üdítő kivételek, ahol nagyon jókat ettem és korrekt volt a kiszolgálás is. A szigetekről szóló beszámolókban kitérek rájuk.

Azori-szigetek látnivalók

A természeti látnivalók nagy része ingyenesen megtekinthető. Kivéve a fürdőket, gejzíreket, barlangokat, múzeumokat és a Pico vulkánt, amit ha szeretnél megmászni, arra jó előre készülni kell. Sajnos elég hiányosak az útileírások az Azori-szigetekről, többek közt az sem szerepel bennük, hogy a Pico vulkán nem mászható meg csak úgy. Ugyan engedélyezett vezető nélkül az egyéni túrázás, de ahhoz, hogy elindulj és akár pár száz métert is sétálj a hegyen (ha nem akarod megmászni, akkor is) várakoztatják az embert több órán keresztül is akár.

Ha hajnal 5-re odamész, jó esetben 8 órakor el tudod egyénileg kezdeni a 7-8 órás mászást. Ellenben csoportoknak dedikált időpontjai vannak. Ha az Azori-szigetekre való utazásod egyik célja, hogy megmászd a 2351m magas Pico vulkánt – kapsz hozzá GPS-t és jól ki van táblázva az útvonal is -, akkor egy éjszakát aludj a Pico szigeten és hajnalban menj oda az 1200m magasan fekvő látogatóközponthoz regisztrálni. Ugyanis regisztrálni kell a központban elinduláskor és ha visszértél. Akkor is, még ha csak 1-2 órát szeretnél is bóklászni a vulkán oldalában. A lávabarlangok esetében a Gruta das Torresbe hetekre előre minden túraidőpont le van foglalva, úgyhogy előre kell időpontokra e-mailben vagy telefonon regisztrálni (fizetni ráér helyben).

A többi látványosság esetében működik, hogy egy nappal előtte, vagy helyben tudsz jegyet venni. A hat szigetre kiterjedő és részletes leírások látnivalókkal, további hasznos információkkal együtt külön bejegyzésekben olvasható. Tartsatok velem az Azori-szigetek felfedezésében!

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd a Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!