• Menu
  • Menu

15 kihagyhatatlan látnivaló São Miguel szigetén

Az Azori-szigetek leglátogatottabb és leghíresebb helye kétségkívül São Miguel. A sziget páratlan élő-és növényvilággal rendelkezik, mindez elképesztő zöld köntösbe csomagolva. Nem véletlenül viseli São Miguel az Ilha Verde, azaz a zöld sziget jelzőt. De azért ennek gyorsan hozzáteszem, a sok eső is a feltétele. Ha valaki csak egy helyre szeretne, vagy tud utazni az Azori-szigeteken belül, akkor ide jöjjön. Itt ugyanis mindenből kaphat egy kis ízelítőt, ami az Azori-szigeteket olyan különlegesség teszi a világtérképen. Grandiózus vízesések, hatalmas tavak, forró gejzírek és fürdők, elképesztő óceáni kilátások, vulkáni képződmények, végeláthatatlan zöld teamezők és nem utolsósorban az épített, emberi környezet.

A paradicsomi környezet ellenére ha egy negatívumot kellene mondanom São Miguelről, akkor az az emberi kéz lenyomata lenne. A szigetet a 15. század óta használatba vette az ember, mára a Balaton nagyságú helyen 135.000-en élnek. A természeti szépségek mellett sok a felparcellázott föld és turista, ami nekem erős kontraszt volt azután, hogy előtte öt, kevésbé látogatott Azori-szigeten jártam (Floresről ITT, Corvoról ITT, Failról ITT, São Jorgeról ITT, Picoról pedig ITT írtam). Ettől függetlenül São Miguel gyönyörű és más turista desztinációkhoz képest még mindig érintetlennek számít, ahol az ember lépten-nyomon rácsodálkozik az őt körülvevő környezet szépségére és hálát ad annak, hogy részese lehet ennek a csodavilágnak.

Az Azori-szigetek utolsó állomásaként négy napot töltöttünk el a zöld szigeten, ahol az eső és köd két napon keresztül utunkat állta, ámde megállítani mégse tudott minket a sziget felfedezésében. Következzen a top 15 látnivaló São Miguel szigetéről, amelyek mellé legalább ugyanennyit biztosan fel lehet sorakoztatni. Ám ha ezeket végigjárod, biztosan nem fogsz csalódottan távozni a zöld szigetről.

Sao Miguel legszebb látnivalói

1. Sete Cidades

Az első találkozásom az ikertavakkal a SATA Airlines gépről történt, amikor is Flores felé véve az irányt elhaladtunk felettük. Akkor még nem sejtettem, hogy ez a pillanat különleges lesz abból a szempontból, hogy ekkor látom először és utoljára a tavakat felhő nélkül. Ottjártunkkor ugyanis az időjárás nem volt kegyes hozzánk, és jótékony ködfelhőbe vonta a kék és zöld színű tópárost.

Tudtátok, hogy a keletkezését egy legenda is övezi? Élt egyszer egy özvegy, morcos király, aki csak és kizárólag egy szem lányának, Antíliának élt. Nem engedte senkinek, hogy beszéljen a hercegnővel, vagy akár megpillantsa. Ám a hercegnők már csak olyanok, hogy a szabályokat szeretik megszegni, így történt, hogy Antília egyik nap kiszökött az udvarból és találkozott egy pásztorfiúval. Szerelem szövődött közöttük, és a fiú bizonyítva szándéka komolyságát, megkérte a királytól a lány kezét annak rendje és módja szerint. Ám a király hajthatatlan volt és nem adta oda a lányát senkinek. A fiatalok bánatukban pedig csak sírtak és sírtak, könnyeik nem akartak elapadni. Így lett a zöld tó a hercegnő könnyeiből (Lagoa Azul) , míg a kék a pásztorfiúéból (Lagoa Verde).

A két, ökológiailag teljesen különböző tavat egy híd köti össze, mélyen a vulkanikus hegyek közé ékelődve. A környék legfontosabb és legnagyobb édesvízi tópárosa elképesztő látványt nyújt. Szerintem nincs olyan ember, akinek nem tetszene. Feltéve, ha látszanak persze, ugyanis az időjárás elég szeszélyes az Azori-szigeteken. Viszont jó hír, hogy webcamerán keresztül (SpotAzores) nyomon követhető, hogy hol épp milyen az időjárás São Miguel különböző pontjain, így (újra)tervezhetővé válik a program.

Boca do Inferno

A legszebb kilátás a Sete Cidadesre a Boca do Inferno (Pokol szája) kilátóból nyílik. Míg lejjebb a Miraduoro da Vista do Rei mellett is érdemes picit elidőzni. Akik szeretik az urbex dolgokat, azoknak igazi csemege a kilátó mellett lévő Monte Palace, amely egy 1989-ben nyitott 5 csillagos hotel. Volt. Ugyanis a nyitás után 19 hónappal a magas fenntartási költségek miatt bezárták és azóta lakatlan az épület. Én beszari vagyok, nem mertem bemenni, csak fényképeket láttam róla. A pletykák szerint kínai befektetők vásárolták meg és hamarosan újra lesz valami a helyén. Szóval, ha érdekelnek a madárjárta, elhagyatott helyek, akkor ne késlekedj ,és nézd meg! 

2. Hortenzia

Bár önmagukban a virágok nem számítanak külön látványosságnak, az Azori-szigeteken azt kell mondjam, hogy de. A hortenziák itt önálló látványosságnak számítanak. São Miguelen az időjárás a többi Azori-szigethez képest melegebb. A 3-4 méteres hortenzia falak nagy része elvirított augusztusban már, de még így is igazán impozáns látványt nyújtottak az út mentén. Mikor megláttam őket az autóból, majdnem félrerántottam a kormányt, hogy ilyen nincs és mégis van.

Ami plusz info a hortenziafalakon túl, hogy São Miguelen sokkal nagyobbak a virággömbök, mint más szigeteken. Gyakorlatilag akkorára nőnek, mint az ember feje és a megszokott kék mellett lila rózsaszín, fehér színben is pompáznak. A legnagyobb fejű virágokat a Sao Nicolau templom mellett láttam, ahol ez a kép is készült.

3. Ananászültetvény

São Miguel az egyetlen hely a világon, ahol az ananászokat üvegházakban termesztik. Legalábbis ezt állítják az Arruda ültetvényen, én pedig hiszek nekik. Az ananász az 1850-es években került az Azori-szigetekre a narancs helyettesítőjeként. Bár az itteni, szubtrópusi időjárás nem kedvez az ananász kültéri termesztésének, ezért üvegházakban nevelik őket különleges technológiával.

A „fumo”-ként is nevezett eljárás során régi olajos tartályokban leveleket és ágakat égetnek. Az így keletkezett sűrű füst garantálja azt, hogy a növények egyszerre virágozzanak és ennek eredményeként egyidejűleg lehessen szüretelni őket. Az ananászpalánták 18 hónapos termési ciklusát különböző üvegházakban mutatják be, amik leginkább óvodákra emlékeztetnek. Az ültetvényről ne menj el úgy, hogy ne ittál volna egy mézédes ananászlevet a kerti kávézóban.

4. Ribeira dos Caldeirões

Az egyik legszebb és leglátványosabb vízesés kétségkívül a Ribeira dos Caldeirões nemzeti parkban található. A sziget keleti részében fekvő és ingyenesen látogatható park gyönyörű zuhatagokat rejt, ám a hegymászás és túrázás szerelmesei is megtalálják itt a számításaikat.

Ottjártunkkor épp egy barlangászó-sziklamászó csapat igyekezett átkelni az egyik vízesésen, amelyet a közönség árgus szemei és biztató tapsolása is kísért. Az egyik lány minimum 10 percen keresztül győzködte magát a túravezetővel egyetemben, hogy beugorjon-e a tóba, vagy sem. Nem vártuk meg a sztori befejezését, de van egy sanda gyanúm, hogy nem ugrott le. Mondjuk hideg vízbe magasról ugrálni, mindezt lelkes szurkolók szeme láttára biztos, nálam sem lenne nyerő dolog. Főleg, hogy tériszonyom is van.

A Ribeira dos Caldeirõeson kívül még több kisebb-nagyobb vízesés található São Miguelen, mint például a Salto do Cabrito, Salto do Prego vagy a Poco Azul, ami vízesések táplálta gyönyörű kék tó.Ezeket az idő szűke és a rossz időjárási viszonyok miatt nem tudtuk beiktatni a programtervbe, de a teljesség kedvéért megemlítem őket is.

5. Caldeira Velha

São Miguel szigetén több természetes hőforrás található, amelyek közül számomra az egyik legszebb a dzsungelben lévő Caldeira Velha. A hely szó szerinti fordításban öreg kazánt jelent, utalva ezzel a mélyben dolgozó energiákra. A fürdő a Fogo vulkánnak köszönheti a létrejöttét, amely 7-800 méter mélyen fekszik, ahol a hőmérséklet megközelítőleg 220-250 fok.

A geotermikus energiáknak köszönhetően a mélyből felszínre törő víz már közel sem ilyen meleg, bár a komplexum közepén gondosan körülkerítve van egy 60-100 fokos medence, amibe értelemszerűen nem lehet belemenni. Ellenben van három kőmedence (33-36 fokos), illetve egy vízesésben végződő hűvösebb medence is a Caldeira Velhában. A fürdőbe a belépő 8€ és a karszalag elvileg 2 órás tartózkodásra jogosít, de ezt a szakadó esőben senki nem ellenőrizte.  Az ősfás környezet egészen elképesztő, csakúgy mint a meleg vízben való pihenés és bámészkodás.

6. Ponta Delgada

Pár szót ejtsünk azért a sziget fővárosáról, Ponta Delgadaról is. Bár itt sok látnivaló nincs, de a turisták nagy része valószínűleg ezen a helyen száll meg. Ponta Delgada az Azori-szigetek legnagyobb városa, 25.000-en élnek itt. A lakosság nagy része 1958-ban a nagy földrengés után az Egyesült Államokba költözött, amelynek az Emigránsok emlékműve állít emléket a város főterén.

A szobor mellett közvetlenül a São Bras erőd található, amely 1552-ben épült és fontos katonai-stratégiai objektum volt. Az erődítmény a mai napig a portugál hajózás egyik bázisa, emellett egy szemléletes és gazdag hadtörténeti kiállítás is helyet kapott benne (3€ a belépő).

A São Sebastião templom Ponta Delgada legjelentősebb temploma és nagyon szép fafaragások vannak a belsejében. Nem messze tőle, a hangulatos macskaköves utcácskákban pedig a városháza épületébe botlunk bele, amely egykor egy gazdag kereskedőcsalád otthona volt és a barokk építészet egyik remeke.

7. Gruta do Carvão

Erről a helyről az útikönyvek méltatlanul keveset írnak, pedig nagyon szép és Ponta Delgadaban járva feltétlenül érdemes megnézni. Először is ez egy lávabarlang, nem cseppkő, ahogy sok helyen hibásan hivatkoznak rá. A Gruta do Carvão a legnagyobb vulkanikus föld alatti folyosó São Miguel szigetén. Ha már Pico szigetén nem jutottam el ilyen helyre, itt legalább sikerült.

A barlangrendszer feltehetően hosszabb a jelenleg ismert 1650 méternél, egyes becslések szerint 5 km is lehet a teljes hossza. Különlegessége, hogy sztalaktit és sztalagmit oszlopok találhatóak benne (ebből eredhet a cseppkő asszociáció), ami vulkáni barlangok esetében nagyon ritka, hiszen a folyamatos aktivitás és újraképződő láva miatt általában nincs idő ilyen képződmények kialakulására.

A Gruta do Carvãoban mégis van, és ami a másik ritkasága, hogy élet is található benne, zöld mohák formájában. Sokáig nem tudtak ugyanis arról az itt lakók, hogy a föld mélye egy barlangot rejt, ezért lakóházak épültek rá, valamint a repülőtéri kifutópálya is felette húzódik. Az építkezések révén föld jutott a lávabarlang mélyébe, amely felborította a meglévő ökoszisztémát és megkezdődött a fotoszintézis.

Ma már nincsenek felszíni nyílások, és sárga fénnyel vonják be a helyet, hogy meggátolják a mikoorganizmusok elszaporodását, így többek közt vakuval való fényképezés sem engedélyezett bent. A barlang kis szakasza látogatható csak, ám a kalandvágyóbbaknak és klausztrofóbiában nem szenvedők részt vehetnek egy haladó fokozatú, fél napos barlangi túrán is. A barlangba 5€ a belépő és előre kell regisztrálni rá itt, mert limitált a látogatócsoportok létszáma.

8. Teaültetvények

Többesszámban írtam, szándékosan. Merthogy az Azori-szigeteken kettő is van belőlük. A legrégebbi a Chá Gorreana, ami 1883 óta szünet nélkül működő családi vállalkozás és teagyár. A másik teaültetvény a tőle nem messze fekvő Chá Porto Formoso, amely 1920-ban nyitott és vasárnap zárva van. Eredetileg ide szerettünk volna jönni, ám nem jártunk szerencsével, úgyhogy a turistáktól zsúfolt Chá Gorreanaban kötöttünk ki.

A teaültetvények rajtáiról és a levelek osztályozásról a Sri Lanka-i utazásom kapcsán már írtam. Így az Azori-szigetek vonatkozásában részletekbe nem mennék bele, viszont mint programot jó szívvel és melegen ajánlom. Nem is térhettem haza innen pár csomag tea nélkül, ami télen-nyáron nagy kedvencem.

9. Óceáni fürdők

A nyári hónapokban az Atlanti-óceán népszerű üdülőhely az Azori-szigetek mindegyikén és néhol fürdeni is lehet benne. São Miguel szigetén járva érdemes nyugat felé venni az irányt és ellátogatni Mosterios és Ferraria partjaihoz, ahol természetes medencékben összegyűlt vízben lehet hűsölni.

Bár a Simão Diast nem tudja felülmúlni egyik sem, nagyon szép látványt nyújtanak a partszakaszok, ahova nagyon meredek és szerpentines út vezet lefelé. Csak kellő vezetési rutinnal közelítsük meg Ferrariában az óceánpartot, ahol a megszilárdult lávasziklák között egy üdülőkomplexum is helyett kapott. A településen járva érdemes kitérőt tenni a Farol da Ferraria világítótorony felé is, amely szerdánként látogatható 14-17 óra között.

10. Furnas és a gejzírek

Nem sok helyen találkozni aktív gejzírekkel az Azori-szigeteken annak ellenére, hogy vulkanikus jellegű szigetcsoportról van szó. São Miguel keleti részén Furnasban viszont egy nagyon aktív fumarola mező található. A hely ingyenesen látogatható csak a parkolásért kell fizetni. A pokol bugyraiként fortyogó és záptojás szagot kibocsátó tócsák gondosan körül vannak kerítve, hogy véletlenül se menjen senki a közelükbe és szerezzen komoly égési sérüléseket.

A földön itt-ott egy-egy vakondtúrás emelkedik, amiben természetesen nem vakond, hanem a híres étel, a Cozido das Furnas. Ez a kifejezés a levestől kezdve a húsokon (főként csülök és szárnyasok) át a káposztáig és zöldségekig mindent magában foglal. Az éttermekben általában disznótoroshoz hasonló fogást szolgálnak fel belőle. A földhalmok mellett egy-egy tábla jelzi, hogy melyik helyhez tartozik a lyukban készülő étel és hol keresd őket a közelben lévő faluban.

Mi az Águas Quentesbe mentünk, mert a Tony’s Restaurantban nem volt szabad asztal, meg amúgy sem volt szimpatikus a pincérgárda. Itt végül jobban is jártunk, ugyanis 12,50€-ért olyan terülj-terülj és svédasztalos ebédet kaptunk, hogy megnyaltuk mind a tíz ujjunkat utána. Ráadásul nem egyetlen fogást kóstoltunk meg, hanem legalább 20 féle Cozidos das Furnas étel közül választhattunk és annyit ehettünk belőlük, amennyi csak belénk fért.

Furnas egyébként bűbájos település: érdemes felfedezőútra indulni a házak között ebéd után, vagy ha nagyon teleetted magad, körbesétálhatod a gejzírek mellett lévő Lagoa das Furnas tavat is, ez legalább 8 km körbe. Vagy menj el a városi parkba, ami extra látványosság, mutatom is, hogy miért.

11. Terra Nostra park

Furnas központjában található Terra Nostra park egy botanikus kert és fürdő is egyben. A belépő 8€ és egy 3-4 órát biztosan el lehet itt tölteni úgy, hogy nem is biztos, hogy a park minden részén jártál (kapsz a jegy mellé egy részletes térképet is). A 7 kilométer átmérőjű, egykori vulkánkráter területén a japán koi pontyokól kezdve a bambuszokon át a magnóliakertig a világ szinte összes növénye megtalálható.

A Terra Nostra leglátványosabb része kétségkívül a park közepén lévő sárga tó, amelynek 35-40 fokos vizében fürdeni lehet. Jótanács, olyan fürdőruhát vigyünk magunkkal, amit nem sajnálunk, ha tönkremegy a vas és ásványi anyagokban gazdag vízben.

12. Poça da Dona Beija

Ha Furnas, akkor még egy fürdőt fontos megemlíteni a Terra Nostra és a korábbi a Caldeira Velha mellett. A Poça da Dona Beija a hét minden napján várja a látogatókat (6€ ellenében) négy 39 fokos medencével és egy hűvösebb, 28 fokossal. A meleg vízben való ücsörgés mindig jó program, főleg ha szép környezetben van az ember és e tekintetben a Poça da Dona Beija nem is hagy semmi kivetnivalót maga után.

13. Vila Franca da Compo

A São Miguel déli részén fekvő kisvárost általában két céllal látogatják az emberek. Az egyik a Nossa Senhora da Paz templom a domb tetején, a másik pedig az Ilhéu da Vila sziget, ahol évek óta Red Bull sziklaugrás versenyeket rendeznek. Nem mellesleg lenyűgöző a hely. Vila Franca da Compoból a nyári időszakban kishajókkal lehet átjutni a szigetre, amire sajnos nekünk a viharos idő miatt nem volt lehetőségünk. Ám a Senhora da Paz templom teraszáról ráláttunk a szigetre a hortenziabokrok felett, ami még ködös időben is elég impozáns látványt nyújtott.

Csakúgy, ahogy maga a templom is, amelynek alapjait a 16 században tették le azon a helyen, ahol egykor egy pásztorfiúnak megjelent Szűz Mária. A 10 lépcsőállomásos templom amellett, hogy szokatlan külsőre, fontos szerepet töltött be a régmúlt időben. A parton lévő falvakat ugyanis gyakran fosztogatták kalózok és a lakosság ebbe a templomba menekült fel a domb tetejére és fohászkodott a szent szűzhöz oltalomért.

14. Lagoa do Fogo

A Sete Cidades mellett több tó is van a São Miguel szigetén, amelyeket érdemes felkeresni. A leghíresebb a Lagoa do Fogo, amely nevéhez hűen ködbe burkolózott végig. Úgyhogy nem tudtuk megpillantani a rejtélyes krátertavat és esőben késztetést sem éreztünk arra, hogy a 11 km-es túraútvonalat végigsétáljuk, úgyhogy erről nem tudok képet mutatni sajnos.

Ellenben több kisebb-nagyobb tóhoz a Lagoa das Furnason kívül volt szerencsénk. A Lagoa do Congro egy smaragdzöld kis ékszerdoboz mélyen a fák között elrejtve, ahova jó 15 perces gyalogtúrával értünk el, a változatosság kedvéért, félig esőben. A környezet egészen dzsungelszerű, úgyhogy túracipő javasolt hozzé. São Miguelen egyébként lépten-nyomon találni hangulatos tavakat, amiket a turista térkép sokszor nem is jelöl (pl.: Lagoa das Empadadas). Azt ugye észrevetted, hogy szív alakja van a tónak mögöttem?

15. Riberia Grande 

Az ananász és a tea mellett, ha valami helyi és különleges dologra vágyunk és a mit csináljunk esőben az Azori-szigeteken kérdésre is válaszolva, azt tudom javasolni, hogy látogassunk el a Mulher de Capote gyárba, ahol a likőrkészítés rejtelmeibe nyerhetünk betekintést.

A ma is működő és ingyenesen látogatható üzemben (hétvégén nincs nyitva!) kóstolhatunk 100%-ban természetes összetevőkből és családi recept alapján készült likőröket, amelyek közül nekem a mandarin volt a személyes kedvencem. Nem is távoztam vásárfia nélkül az üzemből, hazavittem egy csipetnyi azori ízvilágot az otthoniaknak.

+1. Kilátások 

Sok kilátó van São Miguel szigetén (pl.: Santa Iria, Ponta do Escavaldo kilátó, Ponta do Arnel), amelyek szép időben elképesztő látványt nyújtanak. Ahol Miraduoro feliratot látunk az út mentén, ott álljunk meg szétnézni. Időzzünk el a pillanatban, a jelenben, hiszen az utazás nemcsak arról szól, hogy mit nézünk meg, hanem arról is, amit közben átélünk. E tekintetben különös helyet foglal el az Azori-szigetek a szívemben. A hat állomásos szigettúra részeként olyan helyekre jutottam el, ahol az ember és természet tökéletes harmóniában, békében él egymással. Sőt, itt még a természet és nem az ember az úr. Csak bízni tudok abban, hogy ez így is marad.

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd a Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!