• Menu
  • Menu

Szicília legszebb világörökségi helyei

Habár sem brit tudósok, sem reprezentatív felmérések nem támasztják alá, de nagy valószínűséggel, ha valaki Szicília nevét hallja, akkor az alábbi kifejezések közül valamelyik biztosan eszébe fog jutni: maffia, Corleone, Keresztapa-filmek, Taormina, Palermo, narancs ültetvények, szicíliai vörösbor, Etna. Nagyjából nekem is ezek a gondolatok voltak a fejemben előzetesen. Aztán elkezdtem utánaolvasni, miket érdemes megnézni a közel negyed magyarországnyi méretű szigeten, mert ezzel a felsorolással a 10 naposra tervezett túrát biztosan nem fogom tudni kitölteni.

Így történt, hogy a szicíliai utazásom középpontjába a világörökségi helyszínek kerültek. Az UNESCO 1978-ben kezdett el listát összeállítani az emberiség számára kiemelkedő értékkel bíró kulturális és természeti helyekről, értékmegőrző céllal. Az UNESCO által védettnek nyilvánított listán belül Olaszország az előkelő első helyen áll a maga 58világörökségi helyszínével, ezek közül 7 Szicília szigetén. Lássuk, melyek ezek a világ és emberiség számára kimagasló értékkel bíró helyszínek (a zárójelben szereplő évszámok a listára kerülés évét jelzik).

Legszebb látnivalók Szicíliában

1. Templomok völgye: Agrigento (1997)

A Kre. 6 században alapított város, Agrigento, hajdanán a mediterrán térség jelentős központjának számított. Ma Szicília egyik leglátványosabb régészeti öröksége és az antik görög kultúra iránt érdeklődők zarándokhelye. A Templomok Völgye kifejezés arra a 10 görög templomra utal, amely az ókorban épült ezen a településen. Közülük is kiemelkedik a Concordia-templom (Kre. 430), amely a világ egyik, ha nem a legszebb állapotban fennmaradt ókori görög templomromja. A régészeti terület óriási területen fekszik, ahol kevés az árnyék és vízvételi lehetőség. Ezért érdemes a reggeli órákra időzíteni a jó 3-4 órát gyalogtúrát.

2. Villa Romana del Casale (1997)

A Mangone hegység lábánál fekvő római villát a 4. században építették egy Casale nevű tartományban, ahonnan a mai nevét kapta a sziget egyik leghíresebb műemléke. A 12. században egy földcsuszamlás következtében az egész villát sár borította be, majd szép lassan feledésbe is merült, hogy egyszer létezett ez a hely.  Évszázadokon át mezőgazdasági munkálatok folytak a földeken, mígnem az 1850-es években oszlopokra és mozaikokra bukkantak. Ezt követően kezdődtek meg a régészeti ásatások, amelyek egészen az 1950-es évekig eltartottak. A feltárások során kiderült, hogy a villát egykor egy nagyon gazdag nemes lakta, aki Észak-Afrikából hozatott mesterembereket villája dekorálására.

A mesterek hihetetlen precizitással és gondossággal több mint 3000 négyzetméteren az egész villa padlóját 120 millió darab mozaikkal rakták ki. Ha mindez nem lenne elég meggyőző, nem sima mozaikpadlóról van szó, hanem gyönyörű életképekről, amelyek az 1600 évvel ezelőtt élt emberek mindennapjait ábrázolják: vadászó, halászó férfiak, bikiniben sportoló nők! Ez utóbbi különösen meglepő, hiszen ismereteim szerint a bikini 20.századi találmány. Számos, hasonló érdekességet rejtenek még a mozaikképek, úgyhogy érdemes felkeresni az Etnához közeli Piazza Armerinában lévő római villát!

 3. Aeoli-szigetek (2000)

Szicília északi partjainál fekvő Aeoli-szigetcsoport összesen 7 szigetet foglal magában: Panarea, Stromboli, Vulcano, Alicudi, Filicudi, Lipari és Salina. Világörökségi jelentőségüket az adja, hogy mindegyik vulkáni tevékenység következtében jött létre, messze a parttól, a 200m mély vízben. A vulkanológusok és tudomány számára rengeteg információt és tudást jelentek a mai napig ezek a szigetek, ezért kerültek fel 2000-ben az UNESCO listájára. Stromboli szigetére én is eljutottam és megcsodálhattam a legendás vulkán működését, amely folyamatosan pöfékel és időnként vörösen izzó lávát is lövell.

A vulkánsziget egyik oldalát a tengerbe ömlő lávafolyam szinte teljesen simára gyalulta már. A Stromboli krátere a sziget másik oldaláról, egy 3 órás gyalogtúrával közelíthető meg. Strapabíró bakancs mindenképp ajánlott hozzá, mert a talaj csúszik és morzsalékos! Ha valakinek nincs kedve a vulkán megmászásához, a fekete homokos tengerparton gyönyörködhet a tájban és fürdőzhet a kristálytiszta, indigókék színű tengerben.

4. Noto: a barokk város (2002)

Szicília dél-keleti részén fekszik Noto városa, amely az 1693-as nagy földrengés után teljesen megsemmisült és újjá kellett építeni. Mindezt szicíliai barokk stílusban történt, amely a térség környező városainak (Caltagirone, Militello Val di Catania, Catania, Modica, Noto, Palazzolo, Ragusa, Scicli) mai napig tartó, egységes kinézetét eredményezi. A barokk építészet európai virágzásának állítanak emléket ezek a települések, ezért került fel a térség a világörökségi listára. A városok közül kiemelkedik Noto, de Caltagironét is érdemes felkeresni, erről egy korábbi bejegyzésemben írtam.

Noto városa egy mészkő fennsíkon fekszik, innen vették a sárgás színű, könnyen faragható homokkövet, amelyből az egész várost újraépítették a földrengés után. Monumentális és csodásan díszített épületek között járhatunk, amelyek annyira egységesek, hogy akár egy film díszletei is lehetnének. Nem véletlenül a történelem és építészet iránt érdeklődők egyik kedvelt célpontja Noto. A város további érdekessége nyaranta, a virágszirmokból kirakott, óriási képek a Via Rocco Pirri sétányon. Az Arte in sali…ta nevet viselő kezdeményezés mindig egy-egy fontos témára hívja fel a figyelmet és a befolyt adományokat jótékony célokat szolgálnak. Az idei évben a fókusz az írástudatlanság felszámolásán volt.

5. Szirakúza és Pantalica nekropolisza (2005)

Cicero szerint Szirakúza a legnagyobb görög város, és mind közül a leggyönyörűbb volt. Látnivalói közül a legjelentősebbek: Apollón temploma, római amfiteátrum és egy ókori görög színház romjai. Ez utóbbi óriási csalódás Taormina után. A színházromokra dobogót és lelátót tettek, amellyel teljesen elvesztette a hely az autentikus jellegét. Értem én, hogy modern technika szükséges ahhoz, hogy szabadtéri színházi előadásokat tudjanak itt tartani, de nagyon kiábrándító volt a látvány és méltatlan egy ókori színházhoz. Szirakúza városa Pantalicaval együtt szerepel az UNESCO listáján, ahol 5000, többségében megközelíthetetlen sziklafalba vágott sírkamra található a Kre. 7-13. századi időkből.

6. Etna (2013)

Az Etna kiemelkedő geológiai, tudományos és kulturális értékénél fogva joggal került fel az UNESCO listájára, számomra meglepően kicsit későn, csak 2013-ban. A sziget legmagasabb pontján (3350m) fekvő Etna Szicília fő látnivalója és Európa egyik legaktívabban működő vulkánja. Utoljára 2017 tavaszán lépett működésbe, amikor a hegyi falvakból lakó embereket Scassau a muntagna! (A hegy megrepedt) felkiáltással evakuálni kellett, de tízen még így is kisebb égési sérüléseket szenvedtek.

Bár a feljegyzések szerint az 1669-es kitörés során közel 20.000 ember vesztette életét, mégsem nevezhető az Etna gyilkos vulkánnak. A kitörések ugyanis gyakran földrengéssel párosultak, ezért nem a lassú lávafolyam (1 hónapig tartó mozgás) számlájára írhatóak a halálesetek, sokkal inkább a nagy erejű rengésekére, amelynek következtében összedőltek a házak, vagy elnyelte őket a föld.

Napjainkban több tízezren keresik fel a vulkánt évente, hogy a 2900 méteres magasságig felvonóval eljussanak, onnan pedig gyalogosan, vagy terepjárókkal közelítsék meg az Etna központi kráterét. Maga a vulkán és a hozzá tartozó hegyoldal szürreálisan szép: minden fekete és ropog az ember lába alatt a megszilárdult lávakő, ahogy halad előre a kijelölt úton. A kietlen, holdbéli tájon azonban utat tör magának az élet, sárga színben pompázó virágok és apróbb bokrok láthatók a felvonó alatt a hegyoldalban.

7. Arab-normann Palermo, Cefalú és Monreale katedrálisa (2015)

A legfiatalabb szicíliai világörökségi helyszíneket 2015-ben vették fel az UNESCO listájára. Palermo a Földközi-tenger legnagyobb szigetének fővárosa és a hajdani Szicíliai Királyság koronázóvárosa volt. Az idők során számtalan fennhatóság (föníciaiak, görögök, rómaiak, bourbonok) alatt állt a város, ezért egy nagyon multikulturális közösség jött létre, ahol a keresztények, ortodoxok, muszlimok és zsidók békésen éltek egymás mellett az évszázadok során.

Történelmileg a 12. századi normann Szicília Királyság számít az aranykorszaknak, amely időkből csodálatos épületek maradtak ránk és testesítik meg a szociális-kulturális szinkretizmust a nyugati, iszlám és bizánci kultúrák között. Ezen örökség miatt került fel két palota, három templom, egy katedrális és egy híd, valamint Cefalú és Monreale katedrálisa az UNESCO listájára.

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd a Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!