• Menu
  • Menu
semmering látnivalók

Semmering nem csupán a síelésről szól: látnivalók és programok Alsó-Ausztriában

Semmering neve sokak számára ismerős lehet, az osztrák síparadicsom ugyanis a hazai hóhelyzet jelentések állandó szereplője. Ám mi van akkor, ha valaki nem csupán a téli sportok adta örömöknek szeretne hódolni. Vagy egyáltalán nem is tud síelni? A jó hír, hogy Semmering és környéke télen is látnivalók és programok sokaságát tartogatja az ideutazók számára. Ráadásul Magyarországról alig pár órás autóúttal megközelíthető. A nyári  lachtali kirándulásom után most egy hosszú hétvégét töltöttem el Alsó-Ausztria egyik legszebb üdülőhelyén, Semmeringben. Az Alpok lábánál fekvő kisváros felkeresését bátran ajánlom azok számára, akik kirándulásra, feltöltődésre vágynak egy téli, ám elérhető csodahelyen.

Naplementés kilátás a Hotel Belvedere Semmering teraszáról.


A kezdetek

Semmering nem tartozott a turisztikailag felkapott helyek közé, amikor 1854-ben átadták az itt működő és ma már világörökség részét képező hegyi vasútját. Ekkortájt még maga a vonat volt a fő szenzáció, amelynek ablakaiból nyíló káprázatos panoráma számtalan utazót csábított az Alpokba. Húsz évvel a semmeringi vasút megnyitása után azonban divatba jött a Sommerfrische, azaz a nyári hónapok vidéken való eltöltése.

A Semmeringi vasút 1998 óta UNESCO oltalom alá tartozik. Ez volt a világ első hegyi vasútja, amely 896 méter feletti magasságban zakatol, és útja során több mint 400 méteres szintkülönbséget küzd le mintegy 16 viadukton és alagúton át.

Villák és alpesi turizmus

A bécsi udvarban művészként tevékenykedő Franz Schönthaler volt az első, aki Semmeringbe látogatott. Befolyása és élménybeszámolói révén a nemesi családok hamar felfedezték a régióban rejlő lehetőségeket és Semmering hamar a nyári vakációk közkedvelt helyszínévé vált. A településen azonban csak alpesi farmok voltak, amelyek nem feleltek meg az előkelő családok igényeinek.

1910-ben épült időjárásjelző állomás.
A legszebb villákat a Hochstraßen találjuk.

Gyors építkezésnek köszönhetően hamar felépültek az első szálláshelyek: a Südbahnhotel, a Kurshaus, vagy a ma is működő a Panhans. Az 1900-as évekre a hely olyannyira népszerűvé vált, hogy minden valamire való bécsi família már önálló villával is rendelkezett Semmeringben.

Semmering történetét a főutcán kihelyezett piros vitrinek segítségével önállóan is felfedezhetjük, amelyek nemcsak a villák, hanem a település történetéről is mesélnek.

Érdemes végigsétálni a főutcán és tekintetünket az ég vagy a fák közé szegezni. Semmering utcáin ugyanis csodaszép régi házakat láthatunk, amelyek aljában egykor elegáns szalonok és üzletek működtek.

Ikonikus kilátó és-kirándulóhelyek

A városi felfedezőutat követően érdemes az erdő felé venni az irányt, Semmering ugyanis a villák mellett bővelkedik túralehetőségekben is. Az egyik legnépszerűbb útvonal egy 8 km-es körtúra, amelynek térképes navigációja ITT tölthető le. A kényelmes, háromórás sétába a már előzőekben említett híres épületek mellett két kilátópont is benne foglaltatik pompás fenyvesek és alpesi környezetben.

A képen a fenyő és gyantaillat nem jön át, de a környezet látványra is varázslatos.

A “20 Schilling Blick” kilátópontról az egyik legszebb panoráma nyílik az UNESCO Világörökség részévé nyilvánított semmeringi vasútra. Bár sajnos ottjártamkor épp ködben úszott a táj, de homályosan a távolban így is feltűnt a 184 méter hosszú és 46 méter magas “Kalte Rinne” viadukt. A híd a 20-as schilling bankjegy utolsó előtti számának hátoldalán volt látható, innen ered a hely elnevezése is.

Néhány perc sétára innen található a Doppelreiter kilátó a 919 méteres Wolfsbergkogel hegyen, amelynek tornyában szintén szép kilátásban lehet részünk. Érdemes útba ejteni ezt a helyet is semmeringi kirándulásunk során.

A téli sportok kedvelőinek

Semmering látképének elengedhetetlen részét képezi az 1350 méteres Hirschenkogel hegy, amelynek lejtőin kiváló minőségű sípályák üzemelnek. Ám nemcsak léccel vagy snowboarddal érdemes a felvonóval magasra szállni, hanem bakancsban, vagy szánkóval a hónunk alatt is.

A hegyen ugyanis egy 3 kilométeres szánkópálya is üzemel, amelyet nappali fények mellett akár este, 18:00 – 21:00 óra között is használhatunk. Idejét nem tudom már, mikor ültem utoljára szánkón, de nagyon élveztem a lejtőkön való robogást. Ha egy félóra erejéig is, de újra kisgyereknek éreztem magam a téli csodavilágban.

A Hirschenkogel a téli sportokon kívül még egy érdekességet tartogat. Nevezetesen a tetején álló Millenniumswarte kilátót, amelynek teraszáról fantasztikus, 360 fokos kilátás nyílik a pályák mellett a szemközti Rax hegység vonulataira is. Utóbbit egyébként a Lichtensteinhaus panorámateraszáról (Paraplü) mellől is élvezhetjük egy gőzölgő forralt bor, szilvalekvárral töltött gőzgombóc, vagy almásrétes kíséretében.

Hótalpas túra a Rax-fennsíkon

Bár ez az élmény nem Semmeringen van, ám ha Alsó-Ausztriában telelünk, érdemes felvenni a hótalpas túrát a kirándulólistánkra, mert szuper program. Már csak amiatt is, mert a sífutással vagy síeléssel ellentétben egyáltalán nem megerőltető. Ráadásul előzetes tudás nélkül minden korosztály számára bátran űzhető. A hótalpas túra legideálisabb helyszíne a Semmeringtől alig 30 perc távolságra fekvő Rax. Annak is a viszonylag lapos teteje, a Rax-fennsík, amelyen nincsenek nagy szintkülönbségek.

Az 1600 méteres magasságba Ausztria legelső kabinos felvonójával, az 1926 óta működő Rax Seilbahn felvonóval juthatunk fel. Felszerelést helyben, a Berggasthof épületben tudunk bérelni, de akinek van hótalpa és botja, természetes hozhatja magával.

A Raxon számtalan túraútvonal van, amelyen önállóan, kutyával vagy vezetett túra keretében is elindulhatunk. Én egy kb. 5 kilométeres hótalpazásra indultam, amit nagyon élveztem, és jó szívvel ajánlom mindenkinek kipróbálásra. A túrákról és útvonalakról bővebb információ ITT érhető el. A meghívást ezúton is köszönöm Alsó-Ausztria Turisztikai Hivatalának.

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd a Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!