• Menu
  • Menu

Túrázás a Szlovák Paradicsom lenyűgöző szurdokvölgyeiben

A fenyőerdőkkel tűzdelt Szlovák Paradicsom a legfiatalabb nemzeti parkok közé tartozik Szlovákiában. A lenyűgöző szurdokairól és vízeséseiről ismert nemzeti park sok embert vonz. A Magas-Tátra mellett a Szlovák Paradicsom az ország egyik legnépszerűbb kirándulóhelyének számít, nem véletlenül. Itt ugyanis természeti látnivalókból, romantikus patakmedrekből, létrákból, panorámás kilátásokból és kalandokból garantáltan nincs hiány. Térerőből viszont annál inkább.


Egy hosszú hétvégét töltöttem a Szlovák Paradicsomban. Ez idő alatt minden túraútvonalat természetesen nem jártam be, ám amit igen, az gyönyörű volt. A Szlovák Paradicsomból érdekességek és hasznos infók mellé két kirándulásajánlót is elhoztam letölthető túratérképekkel együtt. Ha pedig további különleges kirándulóhelyek érdekelnek Szlovákiában, érdemes Csicsmányt és a Szulyó-hegységet felvenni a bakancslistára. Ám most következzen a felvidéki paradicsom.

Szlovák Paradicsom érdekességek

A Szlovák Paradicsom (korábbi nevén Felvidéki Paradicsom, szlovákul: Slovenský raj) Szlovákia egyik legszebb kirándulóhelye. Keskeny szurdokait  nyaranta több ezren keresnek fel túrázási céllal, amelyeket évezredek folyamán a hol vadul, hol szelíden zúgó hegyi patakok vájták bele a mészkőbe. A 328 km2 kiterjedésű nemzeti park területének 90%-át fenyőerdő borítja. A csodás erdei környezet mellett pedig  a 800-1000 méteres platók kitűnő terepet biztosítanak a könnyed hegyi túrázásoknak.

A Szlovák Paradicsom 1964 óta védett természeti területnek számít. 1988-ban pedig megkapta a legmagasabb fokozatú védelmet és egyben a nemzeti park rangot is.  A Szlovák Paradicsom a kilenc nemzeti park közül a legkisebb. Ám érdekességként ez ad otthont a legtöbb lepkefajnak, szám szerint 2100-nek.

Híres barlangok

A Szlovák Paradicsom területén mintegy 700 barlang található. Közülük a leghíresebb a Dobsinai-jégbarlang, amely 2000 óta az UNESCO világörökség része. A Dobsinai- jégbarlang látogatásáról korábbi beszámolómban és Instagram oldalamon praktikus információkat és leírást találsz.

Túrázás a Szlovák Paradicsomban

A Szlovák Paradicsomban több mint 300 km hosszú túraútvonal közül választhatunk. A legjobbak és legnépszerűbbek a nemzeti park északi és déli oldalán találhatóak. Szállás céljára Imrikfalva (Dedinky) vagy Igló (Spišská Nová Ves) települése egyaránt tökéletes opció lehet, én ez utóbbit választottam.

A szurdokvölgyek pár kivételtől (pl.: Velky Sokol, Piecky Sokol, Kysel) eltekintve nem számítanak nehéz terepnek. Átlagos erőnléttel és akár gyerekekkel is jól bebarangolhatóak. Ám a bokát is tartó lábbeli fontos. Az út ugyanis sokszor csúszós fahidakan, létrákon és fémtálcákon vezet keresztül. Továbbá sok helyen a haladást sziklába vájt láncok is segítik. Ha vinnél magaddal túrbotot, arra ügyelj, hogy az a hátizsákod oldalára rögzíthető legyen. Ugyanis a két kezedre szükséged lesz sok helyen a kapaszkodáshoz.

Hasznos információk és tippek túrázáshoz

A legtöbb szurdokban egyirányú közlekedés van érvényben, amelyet a Mapy.cz navigációs térképe is jelöl. Én ezt az ingyenes telefonos alkalmazást használom, és sosem hagyott még cserben. Már csak amiatt sem, mert offline módban is működik. Előre letöltve olyan helyeken is tűpontos navigációt tesz lehetővé, ahol nincs térerő.

Ami még előzetesen fontos tudnivaló és kevés helyen írnak róla, hogy a Szlovák Paradicsomban való túrázás nem ingyenes. Pár eurós belépő (felnőtt: 1,5€) ellenében lehet belépni a nemzeti park területére. Ezt az összeget az útkarbantartásra és a környezet megóvására használják fel. Ha autóval érkeznél a belépőn kívül mindenhol napi parkolódíj is fizetendő (3-5€ között). A tömegközlekedés nem a legjobb, de a nyári időszakban buszok is közlekednek a Szlovák Paradicsom népszerű kirándulóhelyei között.

A Szlovák Paradicsom legszebb túraútvonalai

A Szlovák Paradicsomban tett túrázások egyik nehézsége lehet a már korábban jelzett egyirányú közlekedés.  A logisztikai problémákat elkerülendő én most két olyan túraajánlót hoztam, amelyek kiinduló és befejező állomása is ugyanaz. Az útvonalak gpx formátumban az alábbi gombokra kattintva tölthetőek le a telefonra.

Hernád áttörés körtúra 15 km (gpx) Zejrmarská-szurdok 5 km (gpx)

Hernád-áttörés körtúra

A Hernád-áttörésen keresztül vezető túrát a Szlovák Paradicsom legszebb túraútvonalai között tartják számon. A 15 km hosszú és összesen 700 méter szintemelkedésű útvonal egész napra való látnivalóval szolgál a kirándulók számára. Mindezt lenyűgöző kilátásokkal és természeti környezettel megspékelve. A túra Cingov parkolójából indul, ahol a kék, majd a sárga turistajelzést és a Tomášovský výhľad feliratot kell követni. Jó 4 kilométer után pedig meg is érkezünk a Szlovák Paradicsom lélegzetelállító kilátópontjához.

Tamásfalvi-kilátó

A 680 méter magas Tomášovský výhľad, magyarul Tamásfalvi-kilátó, a mélyben csordogáló Hernád folyó folyamatos eróziójának köszönheti a létrejöttét. A főként mészkőkonglomerátumból álló szikla széles platójáról tiszta időben a Magas-Tátra vonulatai is láthatóak. Aki nem szeretne szurdoktúrára menni, a kilátóhoz vezető szép erdei ösvényen akár vissza is fordulhat.

Mászókázás a Hernád mentén

A Tamásfalvi-kilátóból egy elnyújtott és szerpentines úton egészen a Hernád folyó medréig ereszkedünk le. Ezután a kék jelzésen kezdetét veszi a túra izgalmas része. A folyó szűk völgyek között kanyarog és tiszta vizével, meg környezetével olyan érzést kelt, mintha Ausztriában túrázna az ember.

Azzal a különbséggel, hogy az előrejutást a folyó medrében sziklába vájt fémtálcák és láncok segítik. Elsőre félelmetesnek tűnhet a levegőben álló lépcsők látványa, miközben a mélyben a folyó dübörög. Ha nekem tériszonyosként nem okozott gondot a mászókózás, az olvasónak sem fog. Egyedül a szembejövő forgalom és a többi kiránduló elengedése okozhat időnként megtorpanást.

Kolostor-szurdok

A Hernád-völgyét elhagyva a táj szelíd külsőt ölt. A karteziánus hidat melltti faház büféjében némi ropogtatnivaló és Kofala kíséretében megpihenhetünk. Ezt követően utunkat a függőhídon, átkelve a Hernád túloldalára folytatjuk tovább. Itt a zöld jelzésen elérkezünk a Kláštorská roklina, azaz a Kolostor-szurdok bejáratához.

A patakmederben vezető átjáró régóta ismert, ám csak 1960-ban nyitották meg a túrázók számára. Vadregényes és érintetlen tájakon haladunk át, ahol a természetes akadályok mellett magas létrák szegélyezik utunkat. Felkapaszkodva a szurdok sziklafalain és a vízesések mentén, kisvártatva egy kolostor romjaihoz érkezünk.

Karthauzi kolostor és Menedékkő-fennsík

A fennsík nevének eredete egészen a tatárjárásig nyúlik vissza. Elbeszélések szerint ugyanis Jordán gróf és a szepességi családok itt kerestek menedéket az üldöző hadsereg elől. Később, 1305-ben egy kolostor is épült a fennsík tetejére, amelynek romjai ma is láthatóak. Ma a Menedékkő-fennsík megannyi turistaút kereszteződésének fontos állomása.

A hegyi büfében való felfrissülés után innen akár a Kysel via ferrata pályája felé vehetjük az irányt. Vagy pedig az Ördög-gerinc piros jelzésén, majd a Hernád mentén visszajuthatunk Cingov parkolójába. Én ez utóbbi mellett tettem le a voksomat. Ennyi izgalom és adrenalin bőven elég volt egy napra.

Zejrmaská-szurdok

Ha valaki kevésbé megerőltető, de látványos szurdoktúrára vágyik, érdemes a Szlovák Paradicsom déli részén, a Dedinky-tó partján felfedezőútra indulnia. A Zejrmarská-szurdok a nemzeti park legrövidebb kanyonját rejti. A táv mindössze 5,2 km, de a környezet annál változatosabb. Ráadásul a  Zejmarska patak és vízesés mentén könnyen el lehet sajátítani a függőleges létramászás alapjait is.

A szurdokban 1980 óta emberi beavatkozás (értsd: erdészeti tevékenység) nem történt. Ennek köszönhetően az út tényleg vadregényes, kőris, hárs és juharerdők mentén vezet keresztül.  Útközben érdemes a sziklakiszögelléseknél megpihenni és egy pillantást vetni a tarvágások nélküli tájra.

A dombról a felvonók alatt leereszkedve a Dedinky-tóhoz jutunk vissza, amelynek partja nyáron megtelik élettel. A hűsítő élményekre vágyók fürödhetnek, vízibiciklizhetnek vagy evezhetnek rajta. Míg szomjunkat és éhségünket oltandó a tó partján lévő éttermekben bryndza pierogit (juhtúróval töltött batyu) vagy haluskit kóstolhatunk.

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd a Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!