• Menu
  • Menu
lunzer see alsó-ausztria legszebb kirándulóhelyei traveladdict

Öt lenyűgöző természeti hely Alsó-Ausztriában, amit neked is látnod kell

Vannak, akiket lenyűgöznek a hegyek világa, míg másokat a völgyek vonzanak. Valaki hűsölni szeret nyáron, míg más inkább egy csodaszép vízparton napozna. A jó hír, hogy Alsó-Ausztria Mostviertel régiójában mindezen élményekre lehetőség van. Ráadásul tekintve, hogy alig pár órára fekszik a határtól, pár napos kiruccanásra is ideális. Egy hosszú hétvégét töltöttem el az Alpok ölelésében, ahol aktív programokban és érintetlen természeti környezetben nem volt hiány. Következzenek Alsó-Ausztria legszebb kirándulóhelyei, amelyeket jó szívvel ajánlok minden korosztály számára bakancslistás úticélként a szomszédunkban. Ahol tényleg még a fű is zöldebb, köszönhetően az alpesi klímának és a sok csapadéknak.

lunzer see austria traveladdict

lunzer see austria traveladdict

Alsó-Ausztria legszebb kirándulóhelyei

Lunzer See 

A smaragdzöld színű Lunzer See Alsó-Ausztria egyik legnagyobb fürdőtava, amely hegyek közé ékelt 600 méter tengerszint feletti magasságával igazán képeslapos látványt nyújt. A tó az utolsó jégkorszak idején, mintegy 15.000 évvel ezelőtt keletkezett, legmélyebb pontja 34 méter.

lunzer see austria traveladdict

lunzer see austria traveladdict

A Lunzer See ideális terepet biztosít az aktív és passzív kikapcsolódáshoz egyaránt. Kellemesen hűs vizében nyáron fürdeni lehet, de akár vízibiciklis vagy csónakos felfedezőutakat is tehetünk rajta. A tó körül egy 4,7 km hosszú sétány fut végig, amelyen nagy sétát tehetünk, ám a vállalkozó szellemű kirándulók számára van egy jobb tippem.

lunzer see austria traveladdict

lunzer see austria traveladdict

lunzer see austria traveladdict

Menjünk fel a közeli 1075 méter magas Maiszinken tetejére, ahonnan tényleg lenyűgöző kilátás nyílik a völgyre és a Lunzer See teljes felületére. A felfelé vezető út nem nehéz, bár van benne némi szintemelkedés. Az út a Rehberg melletti parkolóból indul és oda-vissza 4 km, de akár a tó mellől is követhetjük az osztrák zászló színű jelzést.

lunzer see austria traveladdict lunzer see austria traveladdict

lunzer see austria traveladdict

Az út csodaszép fenyveseken vezet keresztül, ahol nyáron szamócában és békésen legelő bocikban biztosan nem lesz hiány.  A Maiszinken tetején a kilátás mellett egy kényelmes pikinezőhelyet találunk, ám útközben is több helyen van lehetőség pihenésre és gyönyörködésre az alpesi legelők és Lunzer See párosában.

lunzer see austria traveladdict lunzer see austria traveladdict

lunzer see austria traveladdict

Ötscher-szurdok

Nemcsak Alsó, hanem Ausztria egyik legszebb szurdokvölgyét az Ötscherbach-patak által kivájta ki évmilliók során. Szokás a helyet Ausztria Grand Canyonjának nevezni a szűk kanyonok és magas sziklák miatt, a név pedig tényleg találó. Az Ötscher-szurdok mentén pompás vízesések, hatalmas grántitömbök,és sebesen zúgó, kék-zöld patakok fogadják a kirándulókat egy érintetlen természeti környezetbe csomagolva.

ötscher-szurdok ausztria traveladdict ötscher-szurdok ausztria traveladdict ötscher-szurdok ausztria traveladdict

Az Ötscher-Tormäuer Park bejárata Wienerbruckben található, itt válthatunk egy jelképes összegért (felnőtt 4€, gyerek 2€) jegyet ebbe a varászlatos természeti környezetbe. Mivel a szurdok körtúrával nehezen járható be, ezért érdemes a park bejáratával szemközt lévő állomásról a Mariazelli-vasúttal egyet menni az Erlaufklause megállóig és onnan sétálni vissza a kiinduló állomásig.

ötscher-szurdok ausztria traveladdict ötscher-szurdok ausztria traveladdict ötscher-szurdok ausztria traveladdict ötscher-szurdok ausztria traveladdict ötscher-szurdok ausztria traveladdict

Így a túra hossza 8,5 km lesz, amely egy rövid erdei részt követően végig az Ötscher szurdokban megy végig fapallókon, jól kitáblázott út mentén (az Ötschergräben feliratot kell keresni). Útközben az Ötcherhias hüttében van étkezési lehetőség, amelyet követően az útvonal érinti a lenyűgöző Kienbachfall és Lassingfall vízeséket is.

ötscher-szurdok ausztria traveladdict ötscher-szurdok ausztria traveladdict ötscher-szurdok ausztria traveladdict ötscher-szurdok ausztria traveladdict ötscher-szurdok ausztria traveladdict ötscher-szurdok ausztria traveladdict

Hochkar 360 Skytour

Alsó-Ausztria legmagasabban fekvő síparadicsoma nemcsak télen, hanem nyáron is kiváló úticél lehet. A Hochkaron évekkel ezelőtt síeltem, míg Semmeringben év elején jártam, ám a havas időszakot leszámítva mindkét hely bővelkedik csodaszép kilátásokban. Ezúttal a Hochkar 1700 méteres csúcsára mentem fel, ahova az út akár sílifttel is megtehető.

hochkar austria traveladdict


Ha erőnlétünk engedi akár az aszfaltos panorámaúton, akár a felvonók alatti túraúton érdemes felsétálnunk. Útközben ugyanis a csodás panoráma mellett különleges alpesi növényekkel is találkozhatunk. No meg egy kis hóval az árnyékos részeken, akár nyáron is.

hochkar austria traveladdict hochkar austria traveladdict hochkar austria traveladdict

A túra csúcsát viszont egyértelműen az a 360 fokos panorámakilátó jelenti, amely ingyenesen látogatható és ahova egy 62 méter hosszú acélhíd vezet. Kicsit aggódtam, mert tériszonyos vagyok, de kár lett volna kihagyni a terasz tetejéről nyíló ötcsillagos kilátást. Itt tényleg a felhők között érezheti magát az ember: a Hochschwabtól egészen a Großglocknerig, a Keleti-Alpok egész térségét belátni. A Hochkar 360 nem véletlenül került be Alsó-Ausztria legszebb kirándulóhelyei közé.

hochkar alsó-ausztria legszebb kirándulóhelyei

hochkar austria traveladdict

hochkar austria traveladdict

Mendlingtal: a fapallós élményvilág

Lenyűgöző vízesések és egy látványos séta a szurdokban a patakmeder mentén. Ezt nyújtja Mendlingtal, Alsó-Ausztria egyik legkülönlegesebb kirándulóhelye és Közép-Európa egyetlen, ma is működőképes faúsztatója.  Az Auf dem Holzweg, azaz a fa útja névre hallgató kirándulás keretében a látogatók a favágók,140 éves vízimalmok, pék-és fűrészműhelyek életébe nyerhetnek betekintést, mindezt varázslatos természeti környezetben.

mendlingtal austria traveladdict mendlingtal austria traveladdict mendlingtal austria traveladdict

Mendingtal felkeresése családok számára is tökéletes fél napos program lehet. Az út nem akadálymentes (babakocsival nem járható), de az egész hely gyermek-és kutyabarát, a kicsik számára is nagy élményt nyújt.  A túra hossza egyirányban 3,3 km, a szintemelkedés 170 méter. Az út végig jól járható, vízvételi és étkezési lehetőség több ponton van menetközben.

mendlingtal austria traveladdict mendlingtal austria traveladdict mendlingtal austria traveladdict

Nyáron a patak medrében pancsolni is lehet, hétvégente pedig vannak faúsztató programok is. Ha a túra végén nem szeretnénk visszasétálni a bejáratig, a szurdok végén a Jausenstation háznál (ahol egy étterem is üzemel), tudnak taxit hívni, ami visszavisz a kezdőpontig.

mendlingtal austria traveladdict

Kerékpártúra az Ybbs mentén

Ausztria történelmi szívét, ahol az Alpok és a Duna is találkozik, sűrű kerékpárút-hálózat szövi át. Ezek közül az egyik legszebbnek tartott út az Ybbstalradweg, amely Waidhofen and der Ybbs és Lunz am See között fut.

ybbstalradweg austria traveladdict ybbstalradweg austria traveladdict ybbstalradweg austria traveladdict

Az 55 km-es szakasz nagy részén az egyik oldaladon ott csörgedezik az Ybbs, előtted az Alpok, melletted pedig az ezer színben pompázó legelők gondoskodnak a felejthetetlen élményekről. Én elektromos bringával vágtam neki az útnak, de tekintve, hogy alig van szintemelkedés, normál kerékpárral és gyerekkel is teljesíthető akár rövidebb szakasz is belőle.

ybbstalradweg austria traveladdict ybbstalradweg austria traveladdict ybbstalradweg austria traveladdict

Tekerés közben megállhatunk enni-inni a közbeeső alpesi falvak valamelyikében, de számos helyen van vízvételi lehetőség is. Több helyen találni a kerékpárút mentén faházakat is, amelyek amellett, hogy pihenőpadokkal ellátottak, esőbeállóként ingyenes szálláshelyként is üzemelnek. (fűthetőek és harmonikaajtóval zárhatóak).

ybbstalradweg austria traveladdictybbstalradweg austria traveladdict

Ha valaki viszont a lefoglalt szálláshelyén hajtaná álomra a fejét, vagy elfáradt a tekerésben, a kerékpárok visszaszállításáról a kiindulóállomásra a 656-os busz gondoskodik. Itt tényleg mindenre gondoltak, hogy élmény legyen a tekerés.

Az utazáson való részvételt ezúton is köszönöm az Alsó-Ausztria Turisztikai Hivatalnak!

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd a Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!