• Menu
  • Menu

Pécs, az ország mediterrán szíve: 10 kihagyhatatlan hely a városban

Kevés olyan város van Magyországon, amely olyan gazdag történelmi emlékekkel és kulturális programok sokaságával rendelkezik, mint Pécs. Virágoktól roskadozó macskaköves utcái, hangulatos kávézói, színes épületei minden korosztály számára csalogatóak és felfedezésre invitálnak. Pécs nevezetességei az ókeresztény időktől a török koron át egészen a barokkig a legszebb örökségeket foglalja magában. Bár egyetemistaként volt szerencsém belekóstolni a pécsi életbe, de a város hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben.

Most visszatértem szeretett alma materembe, az ország mediterrán fővárosába, Pécsre, hogy felkeressem a város legszebb helyeit. A teljesség igénye nélkül következzen 10 olyan látnivaló, amit egy hétvége során érdemes felfedezni, és amelyek közel állnak a szívemhez. Ha pedig szívesen olvasnál a Pécs környéki kirándulóhelyekről merre indulj el, korábbi beszámolómban sok ötletet találsz.

Pécs nevezetességei:

1. TV-torony

A pécsi TV torony egy igazi rekorder, ez ugyanis Magyarország legmagasabb épülete a maga 197 méterével. A Misina csúcsán sokáig a Kiss József kilátó állt, aminek a helyére 1973-ben felhúzták ezt a hatalmas tornyot. Lifttel pillanatok alatt a város felett találhatjuk magunkat és 360 fokos panorámában lehet részünk.

Tiszta időben a torony kilátóteraszáról akár 100 km távolságra is el lehet látni, így Pécs, a Villányi-hegység, a Zengő és a Tubes mellett akár a horvát hegyeket is megcsodálhatjuk. A TV-toronyban egy panoráma étterem is működik, amelynek üvegfalai mögött kis erőre szert tehetünk, mielőtt továbbindulnánk a város gyalogos felfedezésére.

Niké szobor és Flóra pihenő 

A TV-toronyba jövet-menet egy érdekes szobor mellett vezet az út, amely Pécs egyik nevezetessége. A korábban felszabadulási emlék, ma már Szárnyas Nikéként hívott torzó a Mecsek oldalában áll. Az 1975-ben felavatott, eredetileg vörösrézből készült emlékművet sok kritika illette és többször meg is rongálták. Arról, hogy a fejetlenség pontosan mit jelképez, rejtély övezi, de az biztos, hogy a Niké szobor Pécs egyik megkerülhetetlen pontja, és talapzata mellől szép rálátás nyílik a városra.

A Mecsek másik kedvelt kilátóhelye a Flóra-pihenő. A 392 méteres Bertalan-szikla tetején már a 19. században is egy pavilon állt, ám mai, kőtorony formáját 1911-ben nyerte el. Családok előszeretettel keresik fel a Flóra pihenőt, ugyanis a hely egy egészen rövid sétával megközelíthető, ráadásul a közelében egy hinta is helyet kapott.

2. Szent Péter- és Szent Pál-székesegyház

Bazilika néven is emlegetik azt a középkori püspöki várat, ami négy tornyával Pécs egyik ikonikus pontja. Szent István király 1009-ben alapította a Pécsi Egyházmegyét és az első székesegyház valószínűleg az egyik ókeresztény épületben kaphatott helyet. Több átépítést élt meg a templom az évszázadok során, a püspökök mindig a kor kívánalmainak megfelelően formálták és bővítették védelmi célokat szolgáló várfallal.

A középkorban még csak két toronnyal rendelkezett a székesegyház, ma viszont már néggyel és ezzel Magyarország egyetlen négy tornyú temploma lett. A pécsi székesegyházat 1991-ben II. János Pál pápa is meglátogatta, és elismerése jeleként „Basilica Minor” rangra emelte.

A DK-i toronyban egy kilátó is helyet kapott, ahova 133 lépcső vezet fel és külön belépőjeggyel, saját felelősségre látogatható.

Ne hagyjuk ki az altemplomot sem a székesegyház látogatása során.

3. Zsolnay Kulturális Negyed

Közép-Kelet Európa legnagyobb kulturális épületegyüttese a 19. századi Zsolnay család örökségét mutatja be. A 2010-ben felújított gyárterület a hozzá tartozó, színes csempés házakkal különböző tematikájú kiállításoknak ad otthont. A negyed falain belül találunk planetáriumot, bábszínházat, pirogránit udvart, ami a szabadtéri fesztiválok kiemelt helyszíne.

Udvarában pedig egyre másra érik egymást a szemet gyönyörködtető kiállításokat, ahol a Zsolnay kerámiák legszebbjeibe nyerhetünk betekintést.  A Zsolnay Negyed önmagában fél napra elegendő programot kínál a látogatóknak, de ha csak kevés időnk van, akkor is megtaláljuk itt biztosan a számításainkat.


A Gyugyi kiállítás a Zsolnayak aranykorát mutatja be, mintegy 700 darabos gyűjteményt láthatunk a szecesszió és historizmus korszakából.
A Zsolnay család mauzóleumát a negyeden kívül találjuk, és különlegessége a 42 kőoroszlános lépcsősor.

A rózsaszín mázas termékek külön teremben kaptak helyet, és a Zsolnay gyár korai időszakában készültek

4. Tettye

A római kortól kezdődően fejtettek mészkövet Pécs Tettye nevű részéről, amely ma szabadtéri programok és családi séták népszerű célpontja. A téren egy 16. századi püspöki palota romja a mai napig megmaradt, amelyet a törökök derviskolostornak (tekke) használtak. Innen ered a hely mai neve is, Tettye. A zöldövezetből számos turistaúton elindulhatunk a Mecsek felé, vagy megszemlélhetjük a várost a romok tetejére épített kilátófalról is.

Pintér-kert és mésztufa barlang 

Pintér János, pécsi banktisztviselőnek köszönhetjük az örökzöld gyűjteményes kertet, amelyet 1926-tól kezdődően egészen az 1933ban bekövetkezett haláláig gondozott és gyarapított. Ma a kert arborétumként működik és országos természetvédelmi oltalmat élvez.

A Tettyei Mésztufa barlang egyedülálló geológiai képződmény, amelynek üregrendszere mintegy tízezer évvel ezelőtt keletkezett a puha kőzetben. A járatokat az évszázadok alatt folyamatosan bővítették mesterségesen, kisebb labirintusrendszert hozva ezzel létre. A barlang 2008 óta látogatható és a meglévő sárkányos installációk mellett új multimédiás tartalmakkal is gazdagodott a kiállítás, amelynek köszönhetőek a családosok kedvencévé vált. A barlang akadálymentes, kerekesszékkel és babakocsival is bejárható.

5. Dzsámi templom

Avagy Gyertyaszentelő Boldogasszony-templom, amely a török kor egyik legszebb hazai emléke. A templom eredete a 13. századik nyúlik vissza, amikor is II. András király a szentföldi újtáról magával hozta Szent Apostol jobbját és a templom elődjében helyezte el. A város 1543-ban török kézre került és Gázi Kászim pasa a templom köveit felhasználva egy dzsámit épített belőle, Mekka felé tájolva.

A törökök kiűzése után a templomot átalakították, azonban az iszlám elemek, motívumok és a mihrábfülke a belsejében ma is felleéhető. A templom modernkori részében a nándorfehérvári diadal képeit láthatjuk, valamint Szent István freskóját, amint koronáját és az országát Szűz Mária oltalmába ajánlja.

A török kor egyik másik szép török emléke a Jakováli Hasszán dzsámi, ami a hozzá tartozó minarettel együtt szinte beékelődött a kórház épületébe.

6. Csontváry Múzeum

A pécsi Janus Pannonius Múzeum egyik legnépszerűbb állandó kiállítása Csontváry Kosztka Tivadar jelentős alkotásait mutatja be. A korai tanulmányrajzok mellett olyan ismert tájképeket és főműveket láthatunk itt, mint a Mária kútja Názáretben, a Magányos cédrus vagy a Baalbek. A képek csodával határos módon kerülték el a végzetüket, ugyanis a művész halála után árverésre kerültek.

A Magányos cédrus a festőóriás egyik legismertebb alkotása, amelyet „önarcképnek” is tekinthetünk. Ahogy a művész az életében, úgy a cédrus is magányosan, megtépázva áll a viharban, amelyek erős törzsét megtörni nem tudták.

7. Barbakán

Pécs városának egyik szimbóluma a Barbakán, amely a belvárost körülvevő középkori várfal része. A gótikus stílusú kapuerőd a hajdani püspökvár falrendszerének részét képezte és építését Kinizsi Pál hadvezér Pécsett való tartózkodásához kötik. A lőrésekkel tagolt, felvonókapuval és hátsó híddal ellátott épület tetejéről páratlan kilátás nyílik a belvárosra.

8. Ókeresztény sírkamrák

Az UNESCO világörökség részét képező, 1600 éves festett sírkamrákat a Cella Septichora Látogatóközpont rejti. Itt találjuk a pécsi ókereszténység eddig ismert legösszefüggőbb, késő római kori, és részben ókeresztény temetőit. A 20. század közepén feltárt hypogeumok jelentősége azért páratlan, mert a római provinciák területén általában nem voltak kőből épített temetkezőhelyek, inkább a földsírok voltak jellemzőek.

Korsós sírkamra, amely nevét a falára rajzolt agyagkorsóról kapta.

Sophiane, azaz Pécs területén azonban ritkaságszámba menő, összefüggő sírkamrákat találtak, amelyekbe csak a legtehetősebbek temetkeztek. A nagyméretű téglasírokat általában kifalazták, felülről pedig nyeregtetővel, vagy téglaboltozattal fedték le őket. A sírokból előkerült csontvázak mellett viseleti tárgyakat is találtak a régészek, úgy mint fibula (ruhakapcsoló tű), gyűrű és fülbevaló, amelyek betekintést engednek őseink mindennapjaiba.

A Péter-Pál sírkamra boltozatát elképesztő (sz)épségben fennmaradt freskók díszítik

9. Széchenyi tér

Pécs ütőere ez a hatalmas tér, amelybe sugárszerűen tizenkét utca torkollik bele. A Széchenyi tér főbb látványosságai a Gázi Kászim pasa dzsámija, a Városháza, a Megyeháza, a Nádor szálló, a Zsolnay-kút, az Irgalmasrendi templom, a Szentháromság-szobor és Hunyadi János bronz lovas szobra. A téren számtalan kávézót és éttermet találunk, amelyek teraszáról nézve szemlélhetjük, hogy dobog és él Pécs szíve.

Az eozin mázas, bikafejes szökőkút Pécs főterének közelében található és hűsítő vize igazán jól jön a nyári kánikula idején.
A Pécsi Nemzeti Színház 1985-ben nyílt meg, az első előadás Erkel Ferenc Bánk Bánja volt.

10. Kálvária-domb

Pécs középkori városfalának északi kapuja közelében emelkedik ez a meredek domb, mely már az 1200-as évek írásaiban is úgy szerepel, mint Szent Bertalan-hegy. Bár az Úrnapja megünnepléséül szolgáló eredeti kápolna elpusztult, de 1817-ben egy új templom épült a helyére. A hegy tetejére vezető 14 stáció különlegessége, hogy Würzburgban készültek, ahonnan feljegyzések szerint hajóval Mohácsra, majd onnan lovasszekérrel Pécsre kerültek.

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd a Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!