• Menu
  • Menu
krakkó legszebb látnivalói

Izgalmas látnivalók Krakkóban és környékén

Krakkó nem csupán egy város, hanem egy utazás, ahol minden lélegzetvétel egy újabb fejezet, és minden sarok egy újabb történet. Lengyelország második legnagyobb városa gazdag történelmi és kulturális hagyományokkal büszkélkedhet, a középkorban pedig a lengyel király fővárosa is volt. Bár ezt a címét a 17. században elvesztette, de az óváros lenyűgöző reneszánsz és gótikus épületei ma is valódi kincsesbányát jelentenek a történelem szerelmesei számára.

Ám Krakkó nem csupán történelmével varázsol el, hanem kortárs művészetével és kulturális életével is. A főtéren (Rynek Główny) a hangulatos kávézók és butikok meghitt atmoszférát teremtenek, ahol a helyiek és turisták egyaránt élvezhetik a város szívének nyüzsgését.

Mindezek egy sárkányos legendával megtűzdelve tökéletes alapot jelentenek ahhoz, hogy felfedezzük Lengyelország legrégebbi városát, amely Magyországról kevesebb mint 6 óra alatt autóval elérhető. Krakkóban öt évvel ezelőtt már jártam, most pedig a Lengyel Idegenforgalmi Szervezet meghívásából újra visszatértem, így pár helyszínt régi ismerősként köszönthettem.

krakkó legszebb látnivalói

Krakkó legszebb látnivalói:

Barbakán

Krakkó világörökségi óvárosa és szűk sikátorai a legegyszerűbben gyalogosan fedezhetőek fel, így érdemes a sétát a középkori út nyomvonalán kezdeni. Ehhez kiinduló állomásként válasszuk a Flórián-kaput, és az előtte lévő Barbakánt, amely egykor a középkori védelmi építményeként szolgált.

A 15. században épült masszív épület az évszázadok során számos háborús eseményt és történelmi fordulatot élt át. A kőfallal és bástyákkal körülvett, impozáns épületben ma kiállítások és interaktív bemutatók segítségével a látogatók betekintést nyerhetnek a középkor védelmi stratégiáiba és a város életébe.

Jan Matejko a 19. század kiemelkedő lengyel történelmi festője volt, akinek szobra képkeret formájában a Barbakán mellett található.
A festő háza és 300 művét bemutató múzeuma pedig a sétálóutcán a Floriańska 41. szám alatt található.

Flórián Kapu

A Flórián kapu egykor bejáratot biztosított a Krakkóba érkező kereskedőknek, akik portákáikat messzi földről a városba hozták eladni. Átlépve a kapu alatt húzódó utcán az embernek tényleg az a benyomása támad, mintha átlépne egy másik időbe.

A modern városrészt ugyanis ez a kapu választja el a műemlékekben gazdag középkori főutcától, amelyen krakkói felfedezősétánkat tovább folytathatjuk. Ám mielőtt továbbhaladnánk, ne felejtsük el szemügyre venni a kapu tetején található szent Flórián szobrot sem, amelyet a város védőszentjének tiszteletére emelték, és ma is méltóságteljesen őrködik a városkapu bejáratán.

Piactér (Rynek Główny)

A Rynek Główny, Európa egyik legszebb és legnagyobb középkori tere (4000 m2), amelyet olyan lenyűgöző gótikus és reneszánsz stílusú épületek öveznek, mint a Mária-templom vagy a Posztócsarnok épülete. Ám Krakkó főtere nemcsak a múltat idézi, hangulatos kávézóival és éttermeivel ma is a pezsgő városi élet színtere.

Ha mégis visszamennénk az időben, akkor arra a Piactér szolgáltatja a legjobb lehetőséget, ugyanis a föld alatt egy igazán különleges kiállítás rejtőzik. Nevezetesen a Rynek Underground, amely eredeti helyén és lenyűgöző módon mutatja be Krakkó középkori városának életét és történéseit.

A föld alatti, 2-3 órás séta során megismerhetjük, milyen szerepet töltött be Krakkó Európa középkori kereskedelmében, élethűen bemutatja, milyen volt a középkori élet. Sőt, még meg is mérhetjük magunkat, szigorúan krakkói mértékegységekben, hiszen régen minden város más elszámolási egységet használt.

Posztócsarnok (Sukiennice)

Krakkó ikonikus történelmi épülete a Rynek Główny téren található, amelynek eredete a 14. századig nyúlik vissza. A Posztócsarnok eredetileg egy textilpiac helyszínéül szolgált, de később más kereskedelmi célokra is használták. Ma az épület a turisták és a helyiek körében egyaránt népszerű, amelynek földszinti részén számos üzletet, míg az emeletén kávézókat és egy galériát is találunk.  Tegyünk egy sétát az épület felső teraszán, ahonnan szép kilátás nyílik Krakkó főterére.

A Városháza tornya és a szerelem istene Erósz Krakkó főterének ikonikus szereplői. A szboor félig bekötött szemei a szerelem vakságát szimbolizálják.

Mária-templom

A Mária-templom (Mariacki-templom) Krakkó egyik legismertebb és leghíresebb temploma, amely a Rynek Główny téren található. A gótikus stílusú templomot a 14. században kezdték el építeni, homlokzatán gazdag faragványokat és szobrokat találunk, amelyek a keresztény vallás és a lengyel történelem témáit jelenítik meg. A pompás belső és külső mellett további különleges vonása a templomnak a toronyórája, amelyből minden órában más-más dallam csendül fel.

Jagelló Egyetem

Közép-Európa második legrégebbi oktatási intézménye a Jagelló Egyetem, amelyet 1364-ben alapítottak, és nevét II. Jagelló Ulászló királyról kapta. Az elmúlt évszázadokban itt tanult többek közt, Kopernikusz, a híres csillagász, II. János Pál pápa, korábbi nevén Karol Wojtyła, de két Nobel-díjjal kitüntetett fizikus, Marie Curie is.

A Collegium Maius épület udvarában érdemes külön figyelmet szentelni a zenés órajátéknak. A királyok és professzorok figurái nyáron 9.00 és 17.00 óra között, míg télen 11.00, 13.00 és 15.00-kor bukkannak elő az épület falából zenés játék kíséretében.

Kazimierz, Krakkó zsidó negyede

Krakkó zsidó negyedét 1335-ben alapították és évszázadokon keresztül az európai közösség egyik legfontosabb otthona volt. Az 1930-as években Krakkó lakosságának mintegy 25%-a zsidó volt és a negyed önálló városként működött.  Azonban a második világháború és az azt követő holokauszt drasztikusan csökkentette a zsidó közösség létszámát, amely tragédiáról és Auschwitz, Birkenau koncentrációs táborairól korábban már írtam.

Ma a Kazimierz negyedben a színes házfalak között kávézókat, galériákat és üzleteket találunk, amelyek egyedi karaktert kölcsönöznek ennek a városrésznek. Térjünk be valamelyik hangulatos étterembe zsidó ételeket kóstolni. Vagy keressük fel Oscar Schindler gyárát, amely ma már múzeumként működik és Krakkó 1939-es német megszállását követő életét mutatja.

Izsák Zsinagóga belülről, a falakon az eredeti, héber feliratokkal. Ez Krakkó legrégebbi zsinagógája, 1644-ben épült.
Zsidó temető
Hangulatos zsidó étterem a Kazimierz negyedben

Wawel

A Visztula folyó partján magasodó várhegy, a Wawel Krakkó egyik leghíresebb és legfontosabb történelmi helyszíne. A várat az évszázadok során számos lengyel király használta rezidenciájaként, míg a Zsigmond-kápolna a lengyel királyok koronázási ceremóniája mellett temetési helyszíneként is szolgált.

krakkó legszebb látnivalói

krakkó legszebb látnivalói
A Wawel egyik különlegessége a 13 tonnás Zsigmond-harang, amelynek megszólaltatásához 12 ember szükségeltetik.

Az épület belsejében tematikus kiállítások és királyi termek találhatóak, de érdemes a Szent Szaniszló és Szent Vencel katedrálisban is egy felfedezősétát tenni.

A történelem során a Wawel többször megrongálódott és szenvedett háborús károkat. A legjelentősebb újjáépítési és helyreállítási munkák a 20. század elején kezdődtek el. A várfalon közel 5000 tábla szerepel azok nevével, akik adakozása révén a királyi vár visszanyerte a pompáját.

A legenda szerint a Wawel-domb aljában lévő barlangban egy sárkány lakozott, aki rettegésben tartotta az egész várost. Sok derék vitéz próbált megküzdeni vele, sikertelenül. Ám egy cipész túljárt mindenki eszén, és egy halott birka hasába ként rejtett el. A sárkány mohón felfalta a zsákmányt azonnal, ám a kén meggyulladt a gyomrában és elpusztult. Ezt a történetet eleveníti fel a Visztula partján álló sárkány szobor, amelynek szájából tűzcsóvák lövellnek ki.

krakkó legszebb látnivalói

Kihagyhatatlan és különleges látnivalók Krakkó környékén

Krakkó közelében járva általában két látnivaló felkeresése szokott a palettára kerülni: a wieliczkai sóbánya és az auschwitzi koncentrációs tábor, vagy ahogy lengyel nevén hívják, Oswiecim. Ezen a két helyen korábban jártam már, az erről szóló beszámolóim ITT és ITT olvashatóak. Most ezek mellé három izgalmas helyet mutatok, amelyek nem annyira ismertek, ámde szintén felejthetetlen élményeket ígérnek az idelátogatóknak.

Bochniai sóbánya

Bochniában 1248 óta folyik sókitermelés, ezzel ez Lengyelország legrégebbi sóbányája. Különleges jelentőségénél fogva Wieliczkával együtt ez a bánya is a világörökség részét képezi. Bochnia föld alatti labirintusa 223 méter mélyen helyezkedik el, ahol vezetett túra (árak és nyitvatartás ITT) keretében egy különleges időutazást tehetünk.

Az ősi járatokon és kamrákon keresztül betekintést nyerhetünk a sókitermelés több mint 700 éves folyamatába. Megtudhatjuk, hogyan fejtették majd őrölték porrá még a mélyben az 50-60 kg-os sótömböket és hogy mi a különbség a mézsó és a jégsó között.

Egy rövid szakasz erejéig (120 m) a bányában vízre is szállhatunk, amely csónakok érdekessége, hogy használatukhoz egyenes Gdanskból kellett tengeri hajózási engedélyt kérni, hiszen a járművek sós vízen közlekednek.  A túra végén elhaladunk a szanatórium rész mellett is, ahol az egészséges levegőjű sóbányában terápiás jelleggel pár éjszakát akár el is tölthetünk.

A bányának magyar vonatkozása is van, ugyanis védőszentje Szent Kinga, aki IV. Béla lánya volt és V. Boleszláv lengyel herceghez adták férjül. Személyét ma is nagy tisztelet övezi, a bánya egyik kápolnája az ő nevét viseli, ahol évszázadok óta hagyományosan a bányászok és családjaik gyűltek össze karácsonykor imádkozni. Bár Kinga legendás gyűrűje nem Bochniában, hanem Wieliczkában bukkant elő.

Ojców Nemzeti Park

Lengyelország legkisebb nemzeti parkja alig 30 km távolságra található Krakkótól, ám mérete ne tévesszen meg senkit. Ojców ugyanis rendkívüli mészkőképződményeivel, középkori váraival és barlangjaival tökéletes kirándulási helyszín, és üde színfoltja lehet a Krakkó közeli barangolásainknak.

A Pieskowa Skala-i várat a 14. században építették és a lengyel reneszánsz építészet egyik remeke.
Vízikápolna (Kaplica Na Wodzie), amely régen közfürdő volt a Pradnik patat mentén.
A 25 méter magas Herkules bunkója a nemzeti park egyik legismertebb sziklaformációja.

A völgyben futó túraútvonal szinte végig sík, így gyerekekkel és könnyed sétára egyaránt ajánlott, 8 km-es hossza pedig tetszőlegesen lerövidíthető.  A Pradnik-patak mentén vezető túraút több kis települést is érint, ahol étkezésre lehetőség nyílik. Télen pedig a híres Pod Bocianemt, a lengyel forralt sört (grzane piwo) is meg lehet itt kóstolni.

Krakkói kapu sziklaformáció (Brama Krakowska). Fotó: Janusz Gawron
Ojców régi villáit ma már senki nem lakja, de egykor népszerű üdülőhelynek számítottak.
Krakkói kapu sziklaformáció (Brama Krakowska)

EnergiaLandia vidámpark

Lengyelország egyik legizgalmasabb és legnagyobb vidámparkja, az Energlandia, amely Krakkótól 1 óra autóútra található. A hely főként hullámvasútjairól híres (Hyperion és a Zadra), ahol nemcsak azt próbálhatjuk ki, milyen 140 km/h sebeséggel száguldozni, hanem a szabadesés érzését és 4.8G nyomást is megtapasztalhatjuk.

A vidámpark a modern technológiát kreatív dizájnnal és különféle fényinstallációkkal ötvözi a téli időszakban, míg nyáron a látványos vízi attrakció és családbarát játékai kicsiknek és nagyoknak egyaránt felhőtlen szórakoztatást garantál. Bár nem vagyok vidámpark fanatikus, de az EnergiaLandia tényleg zseniális hely, amelynek árairól és nyitvatartásáról ITT lehet tájékozódni.

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd a Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!