• Menu
  • Menu

Nyári barangolások Lachtal környékén, Ausztria zöld alpesi szívében

Az osztrák hegyekkel való kapcsolatom eddig a hófödte bércekre, síeléssel egybekötött szikrázó napsütésre és a friss hegyi levegőre korlátozódott. Mindig télen jártam Ausztriában, ahogy legutóbb Hallstattban is, ám idén a forró nyári napok ellen enyhülést keresve Stájerország síparadicsoma, Lachtal felé vettem az irányt.

Utólag belegondolva nem is értem, hogy maradhatott ki Ausztria eddig a nyári úticélok közül. A hegyi tavak, a mindent beborító zöld hegyek, az illatos alpesi levegő és a szívből jövő vendégszeretet külön-külön is, de így együttesen pláne garanciát jelentenek a tökéletes és pihentető nyaraláshoz. Kirándulás-és programajánló következik Lachtal és környékéről, ahol egy hosszú hétvégét töltöttem el.

Miért éppen Stájerország és Lachtal?

Az első hívogató dolog az volt, hogy Stájeroszágot Ausztria zöld szíveként szokás emlegetni, ami jelző nem véletlen. A régió több mint 16.000 km2-ének csaknem 60%-át sűrű erdő, azon belül is fenyves borítja. A táj pedig nyáron 2000m felé magasodó hegyeivel – és a réteken legelő megannyi tehénnel együtt – valami egészen mesébe illő látványt nyújt.

Másrészt Lachtal elérhető távolságra van Budapesttől, mindössze 4,5 órányi autóútra. Ami még plusz pont, hogy sok helyen beszélnek magyarul, ami számomra, aki gyakorlott utazó és több nyelven beszél, ez nem probléma. De tudom, hogy sokakat például az tart vissza a külföldi és önálló utazástól, hogy nem beszélnek idegen nyelven.

Monarchia Park: egy családbarát szállás Lachtal központjában, festői panorámával https://monarchiapark.at/hu

Lachtal és környéke egész évben komplex kikapcsolódást nyújt az alpesi hegyek kedvelői számára. A magashegyi környezetnek köszönhetően ráadásul itt a levegő mindig hűs, csíra-és pollenmentes, ami nyári forróságban és az allergiaszezon közepén korántsem elhanyagolható tényező. De hogy mit lehet itt csinálni, merre érdemes venni az irányt, ha pár napot szeretnénk itt eltölteni, arról következzen a beszámoló.

Lachtal látnivalók és programok

Túrázás kicsiknek és nagyoknak

Lachtal 2200m-es csúcsai télen sípályaként üzemelnek, míg nyáron a túrázók kedvelt kirándulóhelyének számítanak. A település 1650m magasan fekszik és a 600m-es emelkedő megtétele kényelmes tempóban, korántsem megterhelő. Több túraútvonal közül lehet válogatni, amelyek leghosszabbika az 5 órás gerinctúra a Kleiner Zinken (2135m), Hoher Zinken (2222 m) és Schießeck (2275m) érintésével.

Az osztrák zászló, mint túraútvonal jelölő motívum, több helyen is visszaköszön

Ha nem szeretnénk hegyet mászni, választhatjuk a kényelmes, síliftes megoldást is, amelyek közül a hatos beülő kedden és szombaton üzemel. Mi egy köztes megoldást választottunk, amelynek túraútvonala az alábbi gombról letölthető.

Lachtal-Tanzstattkapelle körtúra 11 km (gpx)
A Tanzstattkapelle egy kápolna, amely virágoktól roskadozó környezetével népszerű pihenő és fotózási helyszín.
Szélmalompark Lachtal felett. Belépni a területre nem szabad, ellenben az 1950m magas víztárazó mellől a környező hegyekre egészen elképesztő a kilátás
Az alpesi hütték a túrázások kihagyhatatlan állomásai nyáron is

Ha családdal és gyerekekkel vágunk neki a hegyek meghódításának, szuper opció lehet az idén nyáron átadott Wildes Lachtal élménypálya végigjárása, amely 16 állomást foglal magában. Az 1600 és 1700 tengerszint feletti magasságban kialakított túraút hossza 4 km, ahol az erdei játszótértől kezdve az egyensúlyozó pályán át egészen a vízimalomig pár száz méterenként meglepetések várnak kicsikre és nagyokra egyaránt. A közeljövőben Lachtalban pedig egy mountainbike pálya is nyílik, amely a liftállomástól egészen a szélmalmokig fog vezetni, bérelhető elektromos kerékpárokkal.

Wildes Lachtal 3 km (gpx)

A sípálya alatti legelőkön élő bocik megszokták az emberek közelségét, az egyik útvonal rövid szakasza köztük halad át

A Wildes Lachtal élménypályán nemcsak a legelők, hanem az erdő lakóival is megismerkedhetünk közelebbről. A táblákon az angol és német mellett magyarul is olvasható sok helyen tájékoztatás

Fél napos programok a környéken:

Günster vízesés

65 méteres magasságával ez Stájerország legnagyobb vízesése, amelyet Schröder település közelében találunk.  A parkolóból egy rövid sétával máris a Schröderbach folyó lábánál találjuk magunkat, amelynek irányát követve kisvártatva egy hidakból és fapallókból álló ösvényhez érkezünk.

A vízesés melletti sziklafalban nemcsak adományokat hagyhatunk, hanem a vendégkönyvbe is írhatunk pár kedves sort emlékként

A szurdokban először csak halljuk, majd saját szemünkkel is látjuk a csodát: a tripla vízesést, amelynek 250-300 l/másodperces vízhozama hangos robajjal zúdul le a mélybe. A fényviszonyok miatt dél-délutáni órákra érdemes időzíteni a látogatást és készüljünk arra, hogy a vízpára miatt a hajunk és ruhánk is gyorsan átnedvesedik.

A vízesés aljában lévő hütte mellett egy állatsimogató is található a kicsik nagy örömére

Oberwölz

A középkori várfalakkal körbevett Oberwölz nem tartozik a legismertebb osztrák úticélok közé, ám Stájerországban tett kirándulásainknak üde színfoltja lehet ez a városka.  A történelmi városközpontba három kapun keresztül juthatunk be, ahol egyre másra érik egymást a színes épületek és persze elmaradhatatlan “kellékként” a mindent beborító virágok.

Aki szereti az aktív kikapcsolódást, az Oberwölzből elindulhat a világ leghosszabb, kitáblázott mountainbike-útvonalán is, vagy a számos túra közül válogathat a wölzi völgyből kiindulva. Én ezúttal maradtam a kedélyes városi sétánál és az épületek megszemlélésénél, amelyek között egy igazi érdekességet, az Osztrák fúvószene Múzeumát is megtalálhatjuk.

Steinschloss

A Mariahof közelében fekvő sziklavár nemcsak Stájerorság, hanem Közép-Európa egyik legszebb romvárai közé tartozik. Az 1200 méter magas szikla tetején álló erődítmény sziluettje már messziről hívogató, csakúgy mint a környékén található alpesi mezők, amelyek nemcsak virágoktól illatoznak, hanem kolompolástól is hangosak.

A vár aljában lévő Steinschlosshütte teraszán megpihenhetünk és feltölthetjük vízzel is a kulacsainkat

Az erődítmény legrégebbi maradványai az 1100 körüli évekből származnak. Miután az Eppensteiner család kihalt (1122), a kastély több kézen keresztül vándorolt és kis ideig a Lichtenstein családé is volt. 1525 és 1542 között a várat kora újkori erőddé alakították át a paraszti felkelésekkel és török ​​betörésekkel szemben.


A kővár sorsát II. József császár pecsételte meg, aki az erőd területén működő kolostort megszüntette, így szép lassan a hely elnéptelenedett. A három szintes, mintegy 6400 m2-en elterülő vár még romos formájában is pazar látványt nyújt, csakúgy mint a falairól kínálkozó panoráma az alpesi hegyekre.

Murau

Murau a téli időjárás és hóhelyzet jelentések állandó szereplője, ám nyáron is érdemes betérni a városba egy pár órás sétára. A történelem iránt érdeklődők számára a középkori belváros, a muraui kastély és a gótikus St Matthäus templom felkeresése jó opció lehet, míg a kulináris élvezeteket keresők számára a Brauerei Murau.

Az Ausztriában is híres muraui sörfőzés több mint 500 éves múltra tekint vissza. Ebből kóstolót (Ale és Zwickl formában) egy kétórás vezetett túra keretében a helyi sörfőzdében látogatóként kaphatunk. Ha pedig szimplán csak szeretnénk kiszellőztetni a fejünket, a Mura folyó partján való séta, háttérben a kőhíddal és Murna szobrával, szemet és szívet gyönyörködtető élményt nyújt.

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd a Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!