• Menu
  • Menu

Kincsvadászat Budapesten: miniszobrok nyomában

A minap végigtekerve a rakparton arra lettem figyelmes, hogy egy lány bőszen fotóz valamit a korlát mellett. Gondoltam megállok, hogy megnézzem a saját szememmel is, ugyan mi lehet ilyen érdekes egy betonban. Nos, a darabka beton egy pici fémszobrot rejtett, nevezetesen főkukacot. Emlékeztek rá, hogy melyik mese főszereplője volt? És arra, hogy ki volt a kétbalkezes ezermester?

Budapest számos különleges látnivalót rejt, amelyet a turisták nem ismernek. Sőt, a fővárosban élők nagy része is csak hallomásból tudja, hogy léteznek itt-ott apró szobrocskák elrejtve az utcákon. Közös jellemzőjük, hogy mindegyikük a kárpátaljai művész, Mihail Kolodko keze alól került ki és mindenféle előzetes értesítés nélkül jelennek meg a város számos pontján. Nagy részük olyan pici, hogy észrevétlenül elsétálunk mellettük nap mint nap anélkül, hogy felfigyelnénk rájuk. Pedig a szobrok valóban léteznek, erről már az Instagram oldalamon (ITT tudsz követni) is többször sztoriztam. Főkukac megtalálása után annyira belelkesedtem, hogy két kerékre pattantam és addig jártam a várost, amíg mind a 19 apró figura nyomára nem bukkantam. Egyet sajnos már elloptak a helyéről, ám a rend kedvéért ő is szerepelni fog a beszámolóban.

Épp a frissen átadott kerékpárúton tekerek a körúton. Forrás: Hungarian Cycling Chic Facebook oldala

Ha valaki igazán különleges programra vágyik Budapesten és szeretne egy napra Indiana Jones bőrébe bújni, akkor keresse meg a Kolodko szobrokat, amihez hoztam most egy kincsestérképet. Ám hogy a megtalálás öröme mindenkié legyen, minden kulisszatitkot nem árulok el, de adok hozzá iránytűt és útmutatót, merre és mit érdemes pontosan keresni:

1. Rubik kocka

Az egyik leghíresebb magyar találmányt, Rubik Ernő kockáját nem kell külön bemutatni. A 27 elemből álló bűvös kocka kirakása nekem mindig fejtörést okozott, ám az igazi fanatikusok 4,22 másodperc alatt képesek megfejteni a titkát. Ezzel a világrekorddal nem kívánok versenyezni, beérem azzal, hogy sikerült megtalálnom a kockát a Bem-rakparton, a Batthyány tér közelében. Ha már ott vagyunk, csodáljuk meg a dunai panorámát is az Országházzal a háttérben.

Tipp: az alsó és a felső rakpart között van a kocka félúton elvetve, keresd a lejárót.

2. Noé bárkája

Valószínűleg a Bibliából mindenki ismeri a történetet, miszerint Noé az önzönvíz elől minden állatból egy párt a bárkájába terelt, hogy megmentse a föld élővilágát a pusztulás elől. Stílusosan hol máshol, mint az Állatorvosi Egyetem mellett kapott helyett ez a szobor, a 7. kerületi István utcában.

Tipp: ahogy Noé bárkája az Ararát hegyen akadt fent, úgy a szobor is egy magaslati pontra került.

3. Lufikutya csonttal

Lufiból számos figurát lehet hajtogatni, már aki ért hozzá, ám ezek közül is a leggyakoribb a kutya. Valószínűleg Jeff Koons Balloon Dogja lehet az ihletforrás, mindenesetre a lufikutya a Dunakorzó egyik legszebb pontján, a Belgrád rakparton pihen. Nem könnyű észrevenni, nekem a csonton akadt meg először a szemem.

Tipp: ha a 2-es villamos sínei mentén és a nagy hotelek előtt sétálsz, hamarosan szimatot fogsz.

4. Breki

A Muppet Showból ismert zöld bábfigura 1976 és 1981 között volt állandó szereplője a tv képernyőknek és vált sokak kedvencévé az elmúlt évtizedekben. Róla is készült egy szobor Budapesten és hogy ne fázzon Breki, időnként kis sálat is a nyakába tekernek az arra járók a Szabadság-téren.

Tipp: a békák szeretik a zöld területeket, az alacsonyabban fekvő kerítések tövében keresd.

5. Piszoár

Hogy pontosan mi a háttere és a jelentése ennek az apró WC csészének, azt sokáig kutattam. Az biztos, hogy a készítőjét Duchamp műve inspirálta, akinek a piszoárját 1917-ben visszautasították és nem tartották kiállításra érdemesnek New Yorkban. A budapesti verzió szerencsésebb volt, a Városligetben helyet talált magának.

Tipp: a Vajdahunyad vára előtt vízközelben keresd egy falon, ha már egy piszoár szoborról van szó.

6. Szomorú tank

A Bem rakparton a Parlamenttel szemben egy tank kapott helyet, ami teljesen ártalmatlan, főleg ha megnézzük jó alaposan. Szegénynek a csöve teljesen le van konyulva. Korábban egy járókelő a szobor oldalára egy Ruszkik haza! feliratot pingált, ám én ezt nem láttam ottjártamkor, valószínűleg lekopott már az elmúlt pár évben, mióta ott pihen.

Tipp: ahol régen a Kossuth-híd állt, ott van a tank is lecövekelve.

7. Búvár

Az egyik személyes kedvencem a meseszobrok után a klasszikus, régi merülőfelszerelést viselő búvárfigura, aki egy kulcsot őriz magánál. Elbeszélések szerint, amikor 1894-ben megnyitott a híres kávéház, a bejárati ajtó kulcsát a Dunába dobták, hogy a kávézó mindig nyitva legyen. A búvár felhozta a mélyből a világ legszebb kávéházának kulcsát, amely ma a 7. kerület legpatinásabb luxusszállodája is egyben.

Tipp: a búvárt és a kulcsot ne a körúton keressük, hanem a szálloda melletti utcában egy oszlopon.

8. Kockás fülű nyúl

Gyerekkorom egyik kedvence hosszú füleit összecsavarta és propeller módjára Budapest egyik legmagasabb helyére, a Budai Várba repült. A kockás fülű nyúl a mesében mindig valamilyen problémát oldott meg és árgus szemmel figyelte azokat, akik valami rosszban sántikálnak. A kezében most is egy távcsövet tart, hogy semmi se tudja elkerülni a figyelmét és ha kell, azonnal közbe tudjon avatkozni.

Tipp: a valóságban a legtöbb ember igen, viszont a Budai Várnegyeden a nyúl nem fél a siklótól. Sőt, egészen közel merészkedik hozzá.

9. Seress Rezső

Az énekes neve leginkább a Szomorú vasárnap melódiával forrt egybe, amit az öngyilkosok dalaként is emlegetnek. Bár a dal világhírű lett, a szerzője számára anyagi hasznot nem hozott, ezért a híres Akácfa utcai vendéglőben kényszerült zongorázni esténként a napi betevőért.

Tipp: ha megnézzük a szobor formáját, az választ ad arra, mi az étterem neve, aminek a falán az alkotás található.

10. Mekk mester

A népszerű magyar bábfilmsorozat kétbalkezes hőse sok galibát okozott a megrendelőinek. Mekk Elek, az ezermester kecske házát hiába díszíti mindenféle cégér, valójában az okoskodáson kívül semmihez sem ért. Aztán az utolsó részben kiderül, hogy az egyetlen szakma, amiben nem vallott kudarcot, az a szabóság. A pici szobor valószínűleg nem emiatt, de egy maszkot is kapott a Széll Kálmán téren.

Tipp: ne a tér közepén keressük a metróállomás közelében a szobrot, hanem inkább nézzünk szét a sínek mentén.

11. Főkukac

Csukás István figurája, a Nagy ho-ho horgász és főkukac zseniális párost alkottak a két évadot megélt magyar mesefilm sorozatban. Most csak egyikük, főkukac kapott helyet a Duna mellett a Bem rakparton a korzózók legnagyobb örömére, akik sapkát és sálat is ráadnak a hideg évszakban, nehogy megfázzon. Ha arra járunk, dörzsöljük meg a kukac orrát, hátha szerencsét hoz.

Tipp: a szobor igen aprócska, könnyű szem elől téveszteni. Támpontként, ha a Horgásztanya étterem közelében vagyunk, főkukac sem lesz már messze tőle.

12. Halott mókus

Colombo felügyelőnél kevesebb ismert nyomozó van a földön. Nem véletlen, hogy szobrot állítottak neki és híres busset hound kutyájának is a Falk Miksa utcában. És ha már bűnügyek, akkor vajon mi történt a mókussal? Öngyilkos lett, vagy valaki megölte? Valószínűleg ezen töri a fejét Colombo felügyelő is.

Tipp: a Kieselbach Galéria környékén érdemes keresgélni, a lombos fák közelében.

13. Szenes Hanna

Szenes Anikó, vagy Hanna azon tizenhét magyar zsidó egyike volt, akiket arra képeztek ki, hogy ejtőernyővel Jugoszláviába ledobva megkíséreljék valamilyen módon megakadályozni a magyar zsidók deportálását. Golyó általi halált halt 23 évesen, miután fogságba esett egy bevetés után és nem volt hajlandó elárulni a küldetését.

Tipp: a róla elnevezett 7. kerületi parkban található a szobor egy támfalra rögzítve.

14. Lisa Simpson

A Simpson család emblematikus alakja a Jászai Mari téren állt egy póznára kötözve. Az élénksárga figura valakinek nagyon megtetszett, vagy csak ki akarta szabadítani Lisát a kötelek fogságából. A művelet sikeres volt, ugyanis a szobor eltűnt pár hónapja a térről. Azért érdemes nyitott szemmel járni, mert elképzelhető, hogy az alkotó revansot vesz érte és hamarosan új figurával gazdagodik a Jászai Mari tér.

Ez az szobor időközben már eltűnt,így nézett ki eredetileg. Forrás: Kolodko Art Facebook oldala

15. A tizennégy karátos autó

A szobor Rejtő Jenő azonos nevű műve előtt tiszteleg, ami ezen a néven 1940-ben jelent meg. A regény egyik szereplője egy Alfa Romeo sportautó, ami kétharmad részben tizennégy karátos aranyból készült. Bár pontosan nem azon részei vannak arannyal futtatva a járműnek a szobron, mint Rejtő regényében, attól még ugyanarról a járgányról van szó.

Tipp: a Magyar Színház közelében parkolt le az autó, nem nehéz méreténél fogva sem észrevenni.

16. Süsü

Ez a második Csukás István figura, akinek miniszobra készült Budapesten és egyben a legfiatalabb is (a cikk írásakor mindössze 4 napos volt). A mesében Süsü a híres egyfejű sárkány, akinek a legjobb barátja a kóbor királyfi. Az alkotás Süsünek és magyar hangjának, Bodrogi Gyulának együttesen állít emléket a Szabadság téren.

Tipp: egy híres épület lépcsősora mellett van a figura, amit egyszer ostrom alá vettek.

17. Herzl Tivadar

A politikus és író a Dohány utcai zsinagóga közelében lakott és ő álmodta meg az egységes zsidó államot, aminek létrejöttét már nem élhette meg. A kis biciklis figurát sokáig kerestem és nehezen bukkantam rá arra a helyre, ami Herzl Tivadar egykori szülőházát jelzi. Hogy miért trükkös feladat megtalálni, arra rájössz te is a helyszínen.

Tipp: ehhez csak annyi tippet mondok, hogy nézd meg jól a képet és a részleteket.

18. Holdjáró

A ’70-es évek elején zajló Apolló-programhoz egy magyar származású mérnöknek is köze volt. Pavlics Ferenc tervezte ugyanis a Hold felszínét kutató holdjárót. A járműszobor stílusosan az 5.kerületi Hold utcában kapott helyet a Belvárosi Piac közelében, ahol egy ideig az alkotó szobrász, Kolodko is élt.

Tipp: ahogy a hold is kerek, keressünk valami gömbölyűt, amin a kis járgány meg tud tapadni.

19. Usanka/balta

A Szabadság téren a szovjet hősi emlékmű közelségében egy usanka volt eredetileg a párnán, mígnem politikai megfontolásból (ITT olvashatod a hátterét) a Dunába nem dobták. Kolodko visszavágott, az usánka helyére egy baltát tett. Háromszor elmentem mellette biciklivel, mire sikerült rábukkanni.

Tipp: a Szabadság tér északi felén keresd, de ne közvetlenül az emlékműnél.

20. Liszt Ferenc

A név hallatán azt gondoltam, hogy a Liszt Ferenc téren érdemes keresgélni, ami a híres zeneszerző nevét is viseli, de nem. A repülőtérre kell hozzá kilátogatni, ami jelen helyzetben épp Csipkerózsika álmát alussza, ám én mégis kiutaztam az apró szobrocska miatt. Liszt egy bőröndön ülve várja a becsekkolást. Valószínűleg az alkotáskor Kolodko még nem tudta, hogy a földön fekvő papír repülő mennyire találó lesz egyszer.

Tipp: utazáskor az elindulás vagy a megérkezés öröme a nagyobb? Ott lesz a szobor is.

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd a Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!