• Menu
  • Menu
holdvilág árok túra

Holdvilág-árok: túra a Visegrádi-hegység legendás szurdokában

A Holdvilág-árok régóta népszerű túra és- kirándulóhelynek számít a természetjárók és családosok körében egyaránt. A Pomáz és Esztergom között található szurdok könnyen megközelíthető, pár óra alatt körtúra formájában is bejárható, ráadásul rengeteg felfedezésre váró szépséget rejt magában.

Holdvilág-árok traveladdict

És itt nemcsak a természeti kincsekre gondolok, hanem azokra a misztikus dolgokra is, amelyek a helyet övezik. Egy téli nap elindultam, hogy felfedezzem és végigjárjam a Visegrádi-hegység kanyonszerű szurdokát. Bár a rejtélyekre megoldást nem találtam, de élmény és látnivaló tekintetében a Holdvilág-árok nem okozott csalódást.

Holdvilág-árok traveladdict

A Holdvilág-árok legendái

A Holdvilág-árok régóta izgatja a kutatók fantáziáját. Középső mély, szakadékos részein ugyanis több helyen emberi kéz alkotta tárnát találtak a puha andezittufában. A természet romboló munkája ugyan már sok alkotást elpusztított a mély kőmederben, sokáig úgy tűnt, hogy ősi fémbányászattal kapcsolatos tevékenységek nyomai lehetnek. Ám kiderült, hogy a 16-20 méteres üregek kultikus temetkezési helyek voltak, amelyekből egy Mithrász-kultuszhoz köthető sziklafal mellett faragott kelyhek, lócsontok, és fejedelmi rangra utaló férfi csontváza is előkerült.

Holdvilág-árok traveladdict Holdvilág-árok traveladdict

A Sashegyi Sándor vezette, 1939-es ásatások rendkívül eredményesek voltak, ám a kincsek sajnálatos módon a Magyar Nemzeti Múzeumból 1953-ban nyomtalanul eltűntek. Bár tudományosan nem sikerült igazolni a feltevéseket, miszerint a hun király, Attila városa itt állt egykor, vagy hogy Árpád fejedelem sírját rejtik a sziklák, a Holdvilág-árok a mai napig számos mendemonda helyszíne.

Holdvilág-árok traveladdict

Holdvilág-árok traveladdict

Túraútvonal, praktikus tanácsok

A szurdok a Csikóváraljai turistaháztól, vagy Kiskovácsi felől közelíthető meg a legegyszerűbben, mindkét helyen autóval le tudunk parkolni. A túraút hossza, ha csak a Holdvilág-árok felkeresése a cél, 6 km. Ha egy kicsit nagyobb kört mennénk a Nagy-Csikóvár érintésével, ahogy én is tettem, akkor a távolság 8 km.  A térképes navigációk az alábbi gombokra kattintva tölthetők le.

Holdvilág-árok 6 km (gpx) Holdvilág árok + Nagy-Csikóvár 8 km (gpx)

Holdvilág-árok traveladdict

Holdvilág-árok traveladdict

Bármelyik megoldást is választjuk, a Holdvilág-árok felkeresésére megfelelő cipőben (bakancs) és száraz időben vágjunk neki. Esőzések után ugyanis a szurdok könnyen dagonyává válik, nem beszélve a Meteor-létrán való mászásról, ami a túra egyik fő látványossága lehet a misztikus erdei környezetébe csomagolva. Ha valaki kutyával vagy gyerekekkel túrázik, a létra kihagyható akár teljes egészében is a programból. Vízvételi lehetőség ugyan van útközben és bár nem hosszú a túra, szendviccsel, folyadékkal készüljünk.

Holdvilág-árok traveladdict

Holdvilág-árok traveladdict

Látnivalók útközben

A parkolóból a piros kereszten az erdő felé kanyarodva először kétségem volt afelől, hogy biztosan jó helyen járok-e. Ugyanis a szurdoknak vagy pataknak nyoma sem volt, mindössze egy két bedőlt fa jelentett akadályt az előrehaladás során. A Domini forrást elhagyva azonban – ahol a kulacsunkat vízzel feltölthetjük – egyre jobban felfedte magát a Holdvilág-árok kacskaringós és egyre szűkülő kanyarulata.

Holdvilág-árok traveladdict Holdvilág-árok traveladdict

A mohával benőtt sziklák, hideg vizű patakokon átívelő fapallók és a domboldalba vájt lépcsők mellett több helyen találni padokat, amelyeken megpihenve jól esik gyönyörködni a misztikus hangulatú környezetben.

Holdvilág-árok traveladdict Holdvilág-árok traveladdict

Holdvilág-árok traveladdict

Utunk következő állomása felé haladva először a 8-10 méter magas sziklafal tűnik fel, amelynek oldalában a Remete-barlangot találjuk. Az emberi kéz alkotta üregekben régen a pálos szerzetesek kerestek menedéket, vagy vonultak el a világ zaja elől. Ma pedig esőbeállónak, bivak helynek és népszerű fotós helyszínnek számítanak a mellette lévő Meteor-létrával együtt.

Holdvilág-árok traveladdict Holdvilág-árok traveladdict

Bár tériszonyosként tartottam a mászástól, mert látványra elég ijesztőnek tűnik, de simán fel tudtam menni rajta. Ráadásul pár hónapja egy új létra került kihelyezésre a régi helyett, így a kezdeti bizonytalan lépések után gyorsan a fal tetején találtam magam.

Holdvilág-árok traveladdict Holdvilág-árok traveladdict

A kalandok sora itt még nem ért véget, ugyanis a létrát követően egy jó 60 méter hosszú és meglehetősen szűk kanyon következik. Ezt követően azonban a terep már viszonylag sima, és a zöld kereszt, majd kör felé fordulva a Gyopáros-forráson át már vissza is érkezünk lassan a kiindulási pontunkra.

Holdvilág-árok traveladdict Holdvilág-árok traveladdict Holdvilág-árok traveladdict

Kitérő, kis extrával

Ahogy fentebb említettem, továbbmentem még a Kis és Nagy-Csikóvár felé, amelyek megmászása azért kellő fittséget igényel. Az erőfeszítések jutalma egy pompás panoráma lett, majdnem olyan szép, mint amilyet a közeli Bölcső-hegyi kilátó nyújt. Egy jelzetlen, de kitaposott úton haladva érhető el a széles sziklafront, amelyről Pomáz és a Budai-hegyek irányába nyílik határtalan kilátás.

Nagy-Csikóvár traveladdict Nagy-Csikóvár traveladdict

Nagy-Csikóvár traveladdict

A túra zárásaként még egy pecsételődobozba is belebotlottam, amely ugyan nem kéktúra ellenőrzőhely, de rögtön eszembe jutott sok tavalyi élmény, és hogy mennyire megváltoztatta az életemet a kéktúrázás. Ha Te is kipróbálnád, milyen végigmenni a kéken, olvasd el a hasznos kéktúra tanácsok összefoglalómat útravalóul.

Nagy-Csikóvár traveladdictNagy-Csikóvár traveladdict

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd a Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!