• Menu
  • Menu
Bölcső-hegyi túra

Bölcső-hegyi kilátó, a Dunakanyar régi-új kirándulóhelye

Szentendre évtizedek óta töretlen népszerűségnek örvend a Dunakanyar menti kirándulások tekintetében. Elég csak a hangulatos, macskaköves utcákra gondolni, amelyek édes illatoktól és frissen sült lángos illatával telítettek. A Duna hömpölygő folyamára, amelynek partján mindig jól esik elidőzni. Vagy a közeli Kő-hegyre, ahol maga Petőfi Sándor is megfordult. Most a Dunakanyar és Szentendre egy új kirándulóhellyel bővült a Bölcső-hegyi kilátó személyében, amelynek tetejére közel 80 év után, újra egy tornyot húztak. Bakancsot fel, induljon a Bölcső-hegyi túra.

bölcső-hegyi kilátó traveladdict

A Bölcső-hegyről

Sok helyen túráztam már a Visegrádi-hegységben, hiszen itt fut keresztül az országos kéktúra, és az egyik kedvenc helyem, a Spartacus-ösvény is. Ám a Bölcső-hegy mindezidáig kimaradt a felkeresett helyek sorából. 2021 őszén azonban egy új kilátót avattak fel rajta, amelyhez több érdekesség is kötődik. Egyrészt természetvédelmi megfontolások miatt kézzel hozták fel 587 méteres magasságba a fenyőgerendákat, másrészt ez a hegycsúcs már régen is egy toronynak adott otthont.

bölcső-hegyi kilátó traveladdict
A Bölcső-hegyi kilátót Koller József tervezte, akinek a nevéhez a Guckner Károly és a Dévényi Antal kilátók mellett a Prédikálószék megálmodása is fűződik.

bölcső-hegyi kilátó traveladdict

1934-ben a Magyar Kárpát Egyesület kezdeményezésére egy menedékhelyként is funkcionáló kilátót emeltek a Bölcső-hegyen, amely elég hányattatott sorsra ítéltetett. Alig 2 évvel az átadása után már le is bontották, majd a 2. világháború után újra felépítették. 1981-ben ismét lebontották, mert félő volt, hogy a tetejéről a közeli Lom-hegyen lévő rakétabázisra rá lehet látni. 2021-ben pedig ismét felépítették.

bölcső-hegyi kilátó traveladdict

Remélhetőleg a torony jövője fényesebb lesz, mint a múltja. Már csak amiatt is, mert a Bölcső-hegy remek kirándulóhely, és most, hogy végre ismét van kilátója, különösen megéri a hegy tetejére mászni.

bölcső-hegyi kilátó traveladdict
A mindössze 2,4 x 2,4 méteres teraszon egyszerre öt ember fér el, ám tetejéről gyönyörű 360 fokos panoráma nyílik.

Megközelítés

A Bölcső-hegyi kilátót legegyszerűbben a Szentendre közeli Lajos forrástól érjük el a zöld háromszög jelzésen keresztül. A távolság mindössze 800 méter, ám a meredek kaptató miatt csak megfelelő lábbeliben induljunk el ide, és egy túrabot is jó szolgálatot tehet. Én télen és jeges talajviszonyok között másztam meg a Bölcső-hegyet. Ám száraz időben biztonsággal és gyerekekkel is nekivághatunk az útnak.

lajos forrás szentendre traveladdict

bölcső-hegyi kilátó traveladdict bölcső-hegyi kilátó traveladdict

Érdemes a kilátó felkeresését egy körtúrára felfűzni, amelynek kiinduló és végállomása a Lajos forrás, ahol a parkolóban az autónkat ott lehet hagyni. A teljes táv 2,6 km, amelyet a zöld vagy újonnan felfestett sárga háromszögön át egyaránt végigjárhatunk, de innen letölthető a túra térképes navigációja is.

Bölcső-hegy kilátó 3 km (gpx)

Kilátások

Mielőtt elindultam volna túrázni, előzetesen már láttam képeket a Bölcső-hegyi kilátóról. Fényképen kissé nagyobbnak tűnt a jenga torony, mint a valóságban, magassága valójában csak 7 méter. Ám a szerény méret ne tévesszen meg senkit. Még ha sokan vannak előttünk, és várni is kell a torony limitált (5 fős) befogadóképessége miatt, akkor is megéri felmenni a tetejére.

bölcső-hegyi kilátó traveladdict bölcső-hegyi kilátó traveladdict

Onnan ugyanis nemcsak Szentendrét és a Visegrádi-hegység (Lom-hegy, Prédikálószék, Dobogókő) jelentősebb szereplőit vehetjük szemügyre, hanem tiszta időben egészen a Gellért-hegyig és a Börzsönyig, sőt, akár a Mátra csúcsokig is elláthatunk.

bölcső-hegyi kilátó traveladdict bölcső-hegyi kilátó traveladdict bölcső-hegyi kilátó traveladdict

Mindezt ráadásul ingyenesen, a kilátó ugyanis ingyenesen látogatható. A Bölcső-hegy tökéletes választás lehet egy pár órás kirándulásra, ám ha ennél többre vágyunk, érdemes összekötni a túrát a közeli Holdvilág-árok és a Nagy-Csikóvár felkeresésével is.

bölcső-hegyi kilátó traveladdict

bölcső-hegyi kilátó traveladdict

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd a Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!