• Menu
  • Menu
isztambul látnivalók

Mesés Isztambul: 10 kihagyhatatlan látnivaló a Boszporusz partján

Ahol a kelet és a nyugat találkozik. Ahol két kontinens egy városon belül összeér. Egy város, ahol egymást érik a világörökségi helyszínek. És ahol 3000 év történelme olyan élénken él az utcán, mint kevés helyen a világban. Isztambul különleges színfoltja mind Európának, mind Ázsiának, amelynek szépségével nehéz betelni és amelynek hangulata már az érkezés napján magával ragadja a látogatót.

A Grand Mosque Camlica Isztambul ázsiai városrészén, az Üsküdar negyedben található. A 2019-ben átadott mecset Törökország legnagyobb szakrális épülete, hat minaret torony fogja közre.

Felsorolni is szinte lehetetlen, mennyi minden látnivaló van az óvárosban, ám én most mégis megpróbálkozom vele. A teljesség igénye nélkül íme 10 látnivaló a Boszporusz partjáról, Törökország korábbi fővárosából, amelyek felkeresése garantált fénypontja lehet az isztambuli utazásunknak.


Isztambul látnivalók

1. Hagia Sophia

Hatalmas kupolájával és mályvavirág színével a Hagia Sophia, avagy a szent békesség temploma az óváros egyik legszebb látnivalója és Isztambul jelképe. Az 1400 éves épület, és ma már világörökségi műemlék, egykor a kereszténység legnagyobb temploma volt, és csak később, az iszlám térhódítása után vált Konstantinápoly dzsámijává.

Bár az épület kívülről is impozáns látványt nyújt négy, égig érő minaretjével, igazi szépsége belül ejti ámulatba a látogatókat. A mozaikokkal díszített kapun átlépve egy hatalmas térbe lépve érkezünk, amelyet a negyven kupola ablakán beszűrődő fény és Korán idézetek sokasága tesz igazán sejtelmessé.

A Hagia Sophia már építésének idején, 537-ben is igazi ritkaságnak számított. 49 méter magas főkupolája egy földrengés következtében beomlott, az újat pedig még magasabbra, 56 méterre emelték.

A ma már múzeummá nyilvánított szakrális hely belső díszességén jól tükröződik az az 500 év, amíg mecsetként szolgált. Ezek legkiemelkedőbb alkotásai a nyolc, egyenként 7,5 méteres fatáblák, amin az iszlám szent nevek sorakoznak, illetve a Nagy Szulejmán korából származó szószék, a minbár. Ám ha alaposan szemügyre vesszük a Hagia Sophiát, a mennyezetén 10. századi, Krisztust ábrázoló aranymozaikok mellett több keresztény ábrázolást is találunk, köztük Keresztelő Szent Jánost és Szűz Máriát is.

Isztambul utcáin lépten-nyomon macskákba botlik az ember és a városi utcakép elengedhetetlen kellékei.

2. Sétahajózás a Boszporuszon és az Aranyszarv-öbölben

Isztambul partját a Márvány és a Fekete-tenger egyaránt mossa, amelyet egy 30 km-es szoros, a Boszporusz köt össze. Az itt lakók számára a Boszporusz a világ kapujának számított. Már Kr.e. 660 körül megalapították itt a görögök Bizánc települését, és a szoros mindig is fontos szerepet játszott a történelemben.

A Lány-torony egy aprócska szigeten áll a Boszporusz vizén.

Innen ellenőrizték a hajóforgalmat, itt szedték a vámot a kereskedőktől, ez a szoros osztja ketté Isztambult európai és ázsiai részre, és ma ez a város egyik legkiemelkedőbb turisztikai célpontja. Isztambulban járva kihagyhatatlan program a Boszporuszon való sétahajózás, amelynek során paloták, erődök, csodás mecsetek úsznak el a szemünk előtt, miközben a víz mindkét partján feltárul előttünk a város különleges arca.

Csodaszép Ortaköy-mecset a Boszporusz-híd lábánál. A neobarokk épületbe jártak át imádkozni csónakkal a szultánok a közeli Dolmabache-palotából.

Az 1452-ben emelt Rumeli erőd a tengerszoros legkeskenyebb részén található, és jelentős szerepet játszott a törökök Isztambul meghódításáért folytatott harcában.

3. Nagybazár

A város lüktető szíve, és ahogy a Hungária is megénekelte, „Óó, Isztambul, vágyom nálad lenni bitangul. Ahol tárva-nyitva a sok bazár, csacska szívem arra vár.” Nos, aki belép a Nagybazárba vezető 17 kapu egyikén, annak a szíve biztosan gyorsabban fog verni az átlagnál.


A fedett utcákon a szőnyegtől kezdve az ékszereken át a régiségekig mindent megtalálunk, csak győzzük energiával a sétát. A Nagybazár területe ugyanis óriási, csaknem 3000 üzlet és 66 utca van a 32.000 m2-es területen. A bazár legrégebbi részét, a Bedestent, II. Mehmed szultán építette Konstaninápoly meghódítása után a 15. században.

A bazár területén régen mesterségenként különültek el egymástól az árusok, azonban napjainkban már nem itt készítik a portékákat, csak eladni hozzák ide. A Nagybazárt a turisták mellett a helyiek is előszeretettel látogatják, amely vasárnapot kivéve a hét minden napján nyitva tart este 7-ig.  

Ha különleges parfümökre és fűszerekre vágyunk, azt ne a Nagybazárban, hanem az Egyiptomi, vagy más néven Fűszerbazárban keressük. Az erős illatok miatt ugyanis ezeket a termékeket a Nagybazárba nem engedték be a ruhaneműk miatt.

4. Dolmabahce-palota

A Boszporusz partján álló, 1856-ban emelt épületkomplexum nagyon rövid időn belül a török szultánok új székhelyévé vált. Az Oszmán Birodalom elnyugatiasodásának következtében Andul Medzsit szultán otthagyta a Topkapi palotát és beköltözött a 250,000 m2-es területen fekvő neoklasszicista palotaegyüttesbe.

Az építkezés során nem takarékoskodtak az arannyal, márvánnyal és mindenféle drága bútorokkal, amelyet ma látogatóként mi is megcsodálhatunk a mára múzeummá avanzsált Dombabahce-palotában. Érdekességként itt halt meg 1938-ban Kemal Atatürk is, Törökország első köztársasági elnöke, akinek halálos ágyát azóta is éjjel-nappal egy katona őrzi.

5. Galata-híd

Isztambul egyik szimbólumaként a híd az Aranyszarv torkolatánál köti össze a történelmi óvárost a modern, északi negyedekkel. A tölcsértorkolat felett már Justitianus idején, a Kr.u. 6. században is emeltek egy hidat, ami akkor tizenkét ívű volt. Ezer évvel később, a II. Bajazid szultán az olasz Leonardo da Vincit kérte fel, hogy tervezzen ide egy új hidat. A szultánnak azonban nem tetszett a művész alkotása, ezért a terv sokáig a fiókban porosodott.

A Galata-híd ma is látható formáját 1912-ben nyerte végül el egy német cég tervei alapján, akik egy 466 méter hosszú és 25 méter széles acélmonstrumot álmodtak meg az Aranyszarv felé. A kétszintes Galata-híd aljában hangulatos éttermek és bárok sorakoznak, míg felső szintjén az autós forgalom mellett horgászok tömkelege múlatja az időt kapás reményében.

6. Kék mecset

A helyiek által csak Sultanahmet mecsetnek hívott dzsámi pont szemben áll a Hagia Sophiával és égbe törő kupolájával az óváros egyik legszebb pontja. A 17. században épült mecset a nevét azokról a kék csempékről kapta, amelyek a belsejét borítják, és amelyek a 260, nagyrészt színes ablakkal együtt csodaszép belsőt kölcsönöznek az épületnek.

A dzsámi jelenleg felújítás alatt áll és csak részlegesen látogatható, ám vallási jelentősége és a város életében betöltött szerepe kétségkívül elvitathatatlan.  Nem véletlenül képezi a világörökség részét és kötelező pontja egy isztambuli városlátogatásnak.

Seven Hills étterem teraszáról 360 fokos panoráma nyílik a városra. Ha szeretnénk tömegmentesen és madártávlatból egyszerre gyönyörködni a Kék mecset és a Hagia Sophia épületében, ez a hely jó választás lehet egy kávé, tea elfogyasztására, vagy étkezésre is.

Ami Rómának a Colosseum, az Isztambulnak a Hippodrom. Ezen a téren szórakozott régen a nép, egyes becslések szerint 100.000 ember fért be az egykori arénába. Ma ebből már semmi nem látható, ellenben a Hipodrom-téren Kr.e 1900-ból származó egyiptomi obeliszk mellett egy kígyós delphoi és egy 10. századi bizánci oszlopot is találunk.
A Konstantin oszlop a város legrégebbi történelmi emléke. 330-ban állították Bizáncnak, az egykori Római Birodalom fővárosának tiszteletére.

7. Topkapi Palota

A palotakomplexum hajdanán négy évszázadon keresztült szolgált a szultánok otthonaként, és itt volt az oszmán-török világbirodalom központja is. Innen irányították a birodalmi ügyleteket, itt élt a szultán háreme, valamint a janicsárok serege, és itt képezték ki a muzulmánok politikai és szellemi elitjének krémjét is. Nehéz elképzelni, hogy egykor 5000 ember is élt az egyébként nem túl nagy területen elterülő Topkapi-Palotában, amely ma múzeumvárosként funkcionál.

A háremben akár 500 nő is lakott egyszerre, és a palotarészbe csak a szultán és fiai léphettek be. A hárem biztonságáról és a szabályok betartásáról az eunuchok gondoskodtak, akik általában Fekete-Afrikából származó, kasztrált férfiak voltak.

A palotát négy fő udvar fogja össze, amelyekben egy letűnt kor emlékei elevenednek meg, csodaszép építészeti köntösbe csomagolva. Az egyik udvarban a janicsárok egykori támaszpontját láthatjuk, a másikban az Oszmán Birodalom üzleti negyedét, ahol a gyűléseket is tartották. A harmadikban a legendás szultáni háremrészt, míg a negyedikben egy hatalmas kertet, ahol a szultán kikapcsolódás gyanánt időzött.

Ha Törökországban járunk, megfigyelhetjük, hogy minden múzeumban az óra 9 óra 5 percet mutat. Ebben az időpontban halt meg Kemal Atatürk, a törökök atyja és a Török Köztársaság megalapítója, akinek a személyét az országban nagy kultusz övezi.

A Topkapi Palota végigjárása önmagában egy fél napos program. A kecses épületek számos érdekes kiállítást rejtenek, úgy mint ritka, drágakövekkel berakott fegyverek, vallási relikviák, trónok és korabeli ruhaköltemények.

A háremben a szultán anyja, a Valide Sultan volt az úr. A szultán anyjának a lakrészében folyamatosan víz csobogott, hogy ne lehessen kihallgatni az ott zajló, és bizalmas beszélgetéseket.

Hagia Eiréné, a mennyei béke templom sok évtized zárvatartás után ma újra látogatható.
A Hagia Eiréné a bizánci szakrális építészet remeke a 8. századból. Törökországban azon kevés templomok egyike, amelyeket sosem alakítottak át mecsetté.

8. Galata-torony

Karaköy városrészben találjuk Isztambul egyik megkerülhetetlen pontját, a Galata-tornyot, amely vigyázó szemeit a domb tetejéről már messziről a látogatókra veti. A 62 méteres tornyot a genovai kolónia építette Konstaninápolyban 1348-ban, és valószínűleg egy korábbi városfal részeként, védelmi célokat szolgált.

A sátortetős torony ma a filmforgatások és fotósok kedvelt helyszíne, amelynek tetején egy kilátó üzemel. Felvonóval juthatunk fel a körerkélyre, ahonnan a panorámakilátás után gyalogosan, egy keskeny csigalépcsőn keresztül juthatunk le újra az utca szintjére. Én a lépcsőzésről a tériszony miatt inkább lemondtam, és egy másik helyről gyönyörködtem a Boszporusz látványában. Ám maga a torony felkeresése kihagyhatatlan állomása az isztambuli városlátogatásnak.

9. Korzózás a Taksim tér környékén

Isztambul lüktető szívét az Istiklal utcán találjuk, amely a New York -i Fifth Avenue, vagy a londoni Oxford Streethez hasonlatosan a szórakozásra és vásárlásra vágyók Mekkája. A forgalmas sugárúton a designer üzletektől kezdve a régiségeken keresztül a hagyományos török termékeket áruló boltokig mindent megtalálunk.

Ám nemcsak a vásárlás miatt érdemes felkeresni ezt a városi negyedet, a kisebb utcákban isteni street food ételeket kóstolhatunk. Plusz itt közlekedik Isztambul különleges nosztalgiavillamosa is, ami szintén turista látványosság.

A kis piros közlekedési kocsi 1871-ben kezdte el szállítani az utasokat a Taksim tér és a Tünel között. Bár az útvonal mindössze két megállót érint, az emberek folyamatosan csüngnek rajta és naponta legalább 6000-en veszik igénybe a villamos szolgáltatásait.

Az Istikal utca a Taksim térben végződik, amely a Köztársaság emlékművével a város legforgalmasabb terének számít. A kiállított nosztalgiabuszok mellett ne hagyjuk ki a 2017-ben átadott Taksim mecsetet sem, amely naplemente idején különleges hangulatot kölcsönöz a török zászlókba öltöztetett térnek.

10. Süleymaniye-mecset

Jóllehet, a Kék mecset Isztambul vallási központja, ám szakértők a Süleymaniye-mecsetet tartják a városi szakrális építészet kimagasló példájának. A dzsámi Nagy Szulejmán tiszteletére épült 1550-57 között és őrködő szemét az óváros legmagasabb pontjáról folyamatosan a Boszporuszra veti.

Belső terét itt is a monumentális kupola alatti tér uralja, míg a mecset belső udvarát pompás árkádsorok szegélyezik. Oszlopai feltételezések szerint a Hippodrom egykori bizánci császári páholyából származnak, udvarában pedig többek közt az uralkodó feleséségének, Haseki Hürremnek a mauzóleumát találjuk.

A Süleymaniye-dzsámi kertjéből pompás kilátás nyílik a Boszporuszra és az Aranyszarv-öbölre, amely látványt a medresz kupolái tesznek különlegessé.

Az utazást és a meghívást köszönöm a PR in Hungary és a Mettravel utazási irodának!

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd a Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!