• Menu
  • Menu

Budaörsi Kopárok: kirándulás a Budai-hegység mediterrán szikláin

A legtöbbünk nagy valószínűséggel már elhaladt a Budaörsi Kopárok mellett. Ha az M1/M7 autópálya bevezetőjén autózott, akkor biztosan. A Budai-hegységhez tartozó mediterrán hangulatú dolomit “sapkák” nincsenek igazán benne a köztudatban. Pedig a Budaörsi Kopárok ideális helynek számítanak akár családi vagy pár órás kirándulás céljából. Ráaádásul nevükkel ellentétben egyáltalán nem egy kietlen tájat takarnak, számos különleges növény-és állatfaj élőhely szigeteként szolgálnak.

budaörs kopárok traveladdict

budaörs kopárok traveladdict
Fekete leánykökörcsin

budaörs kopárok traveladdict

Déli lejtőin a mediterrán éghajlatot kedvelő fajok élnek (pl.: leánykökörcsin, hérics, keskenylevelű ezüstvirág), míg az északi hegyoldalak a havasokra jellemző növényeknek (pl.: gombos varjúköröm) adnak otthont. A Budaörsi Kopárok csak karnyújtásnyi távolságra vannak Budapesttől és tökéletes helyszín lehet rövidebb, vagy hosszabb kirándulásokhoz.

budaörs kálvária domb traveladdict
Törpe nőszirom és a Kálvária-domb kápolnája

Én minden tavasszal visszatérek ide, már csak azért is, hogy gyönyörködjek a tavaszi virágok látványában és illatában. Ha kikapcsolódásra vágytok, és elszöknétek ti is a főváros zajától, bakancsokat elő, irány a Budaörsi Kopárok!

Megközelítés

A Budaörsi Kopárok egyik nagy előnye, hogy a kiinduló állomás, Budaörs tömegközlekedéssel vagy autóval egyaránt jól megközelíthető. Ha utóbbival érkezünk, érdemes a Városháza körül letenni az autót, vagy a Kő-hegy melletti temetőnél is hagyhatjuk. Akármelyik helyről is indulunk, tekintetünket azonnal az előttünk magasodó Odvas-hegy vonzza magára, amelynek megmászása elsőre kemény menetnek tűnhet. Ám a látszat ne tévesszen meg senkit. A kissé morzsalékos úton való felkapaszkodás pulzusnövelő, de egyáltalán nem lehetetlen feladat.

budaörs kálvária domb traveladdict

Túrútvonal, felszerelés

Érdemes hozzászoktatni a combunkat az igénybevételhez, ugyanis az aszfaltos utat elhagyva a Budaörsi Kopárok terepasztala folyamatosan hullámzik. Vannak benne viszonylag sík részek, ahol az embernek olyan érzése támad, mintha az Alföldön sétálna, ám inkább a folyamatos föl-le mozgás a jellemző.

budaörs kopárok traveladdictbudaörs kopárok traveladdict

Megfelelő, bokát is fogó túracipő fontos, illetve legyen nálunk kellő mennyiségű étel és folyadék, mert vízvételi vagy étkezési lehetőség menet közben nincs. Erőnlétünktől és időnktől függően tehetünk egy nagy körtúrát, amely több hegy megmászást jelenti. De dönthetünk úgy is, hogy csak egy-két kúpra megyünk fel, majd onnan visszafordulunk. A letölthető térképes fájl, amit bejártam, egy nagyobb kört tartalmaz, amely a Budaörsi Kopárok legtöbb „szereplője” mellett a Sorrento sziklákat is érinti.

Budaörsi Kopárok 12 km (gpx)
budaörs kopárok traveladdict
Tavaszi hérics

Budaörsi Kopárok körtúra állomásai

Odvas-hegy

Az egyik személyes kedvencem a Budaörsi Kopárok közül a 314 méter magas Odvas-hegy, ahova évek óta minden tavasszal visszatérek. A fokozottan védett lejtőket északról a Csíki-hegyek határolják, míg délen Budaörsre nyílik szép kilátás. A domboldalon ülve itt az ember tényleg úgy érezheti, hogy „mindenek” felett áll. Sőt, ha behunyja a szemét és napfürdőzik, tényleg egy mediterrán vidéken érezheti magát. Az idillt egyedül az autópályáról beszűrődő autók morajlása töri meg.

budaörs kopárok traveladdict

budaörs kopárok traveladdict

budaörs kopárok traveladdict

A páratlan kilátás mellett az Odvas-hegy fehér sziklagyepes területei tavasszal apró nőszirmokkal, tavaszi héricsekkel és leánykökörcsinekkel vannak tele, míg a fehér dolomitsziklák tökéletes ülőalkalmatosságként szolgálnak az otthonról hozott szendvicsek elfogyasztására.

budaörs kopárok traveladdict

budaörs kopárok traveladdict
Leánykökörcsin

A Törökugrató legendája: Az Odvas-hegyről jól látszik Budaörs látképének részét képező Törökugrató szikla. A monda szerint Buda 1686-os visszafoglalása során a Szolimán pasa felmentésére induló török sereg itt ütközött meg a magyar haddal. A pasa menekülőre fogta a dolgot és a Törökugratóra ment fel, azt remélve, hogy egérutat nyerhet. A köves tetőn állva azonban gyorsan rájött, hogy zsákutcába futott és mivel büszkesége nem engedte, hogy fogságba kerüljön, ezért lovával együtt inkább a mélybe vetette magát.

budaörs kopárok traveladdict
Leánykökörcsin

budaörs kopárok traveladdict

Kő-hegy

A legkönnyebben megközelíthető hely mind közül a Kő-hegy. Tetejére egy elnyújtott lépcsősor vezet, így gyermekekkel is megközelíthető kirándulóhely. A Gellért-hegy magasságával (235 m) is megegyező Kő-hegyen 1855 óta áll a Szeplőtelen Fogantatás kápolna, mellette a Szentháromság-szoborral és egy faragott kőkereszttel.

budaörs Kő-hegy traveladddict

budaörs kopárok traveladdict

A kápolna építését egy legenda is övezi. Történt ugyanis, hogy Wendler Ferenc a Kő-hegyen elszenderedett, és álmában megjelent Szűz Mária. A látomás hatására döntött úgy, hogy épít egy kápolnát, ahova felesége halála után remeteként fel is költözött, és a kézzel kiásott barlangokban töltötte élete hátralévő részét. Sajnos ahogy a barlang, úgy a kápolna sem látogatható. Ám a Kő-hegyre a panoráma miatt érdemes felmenni, különösen naplemente idején, a fények ugyanis ilyenkor csodásak.

budaörs Kő-hegy traveladddict

budaörs kopárok traveladdict

A Kő-hegyről jól látszik a közelben fekvő Kálvária-domb, amely a legkisebb a budaörsi sziklák közül a maga 173 méteres magasságával. A dombon Szűz Mária és János evangélista mészkőszobra mellett egy kőkereszt áll. A domb tetejére szerpentines út vezet, amely mentén már 1817-ben is stációk álltak. Amiket látunk, azok nem az eredetiek, mai formájukat a második világháború utáni újjáépítés során nyerték el.

budaörs kálvária domb traveladdict budaörs kálvária domb traveladdict

Farkas-hegy

A Farkas-hegy neve ismerősen csenghet sokak számára. Nem feltétlenül csak azért, mert a lankás fennsíkon forgatták többek közt a Tenkes kapitánya és az Egri csillagok egyes jeleneteit, hanem repülős múltja miatt is. A 343 méter magas Farkas-hegy sokáig ugyanis repülőtérként is üzemelt, amelynek emlékét egy Vitorlázó-emlékmű őrzi.

budaörs farkas-hegy traveladdict

1920 után itt kaptak kiképzést azok a katonák, akik hajtómű nélküli gépekkel szerettek volna a magasba szállni, ez a hely volt sokáig a Budapest közeli vitorlázórepülés fellegvára. A Farkashegyi Repülőteret a második világháborúban azonban jelentős kár érte, és 1959-ben átköltöztették a ma ismert Budaörsi Repülőtérre. Ha a Budaörsi Kopárokon kirándulunk, gyakran láthatunk kisgépeket elsuhanni felettünk ma is.

budaörs kopárok traveladdict

budaörs kopárok traveladdict
Terepasztalként tárul elénk a Budaörsi-medence és Kopárok szinte minden szereplője a Farkas-hegy szélén lévő sziklateraszról. Az eligazodást és hogy mit láthatunk, egy kihelyezett tábla is segíti.

Szekrényes-hegy

A Szekrényes-hegy a Budaörsi Kopárok legmagasabb pontja (364 m), ahonnan csodaszép kilátás nyílik a Farkas-hegy lankáira, Budakeszi házaira, a Csíki-hegyekre és a Szállás-hegy kúpjára. Az egykori vitorlázó katapulton ülve Petőfi Sándor sorai jutottak eszembe: „Kiülök a dombtetőre, innen nézek szerteszét, hallgatom a fák lehulló levelének lágy neszét „. Pedig ősz sincs, szikrázó napsütés és kilátás viszont annál inkább.

budaörs kopárok traveladdict budaörs kopárok traveladdict

Sorrento sziklák

Ha lejöttünk a Szekrényes hegyről és időnk engedi, érdemes egy kis kitérőt tenni a Sorrento sziklák felé. A sárga vízszintes sáv turistajelzésre lefordulva a korábbi kopárságot egy vadregényes fenyőerdő váltja fel, amelynek mélyén a Sorrento-sziklákat találjuk. A különös csengésű név az olasz Sorrento sziklákra vezethető vissza, állítólag azok is így néznek ki.

sorrento sziklák traveladdict

Ezt megerősíteni nem tudom, eddig ugyanis csak a budaörsi verzióhoz volt szerencsém. Mindenesetre, ha a Budaörsi Kopárok közelében járunk, a Sorrento sziklák üde színfoltjai lehetnek a túránknak, vagy akár önálló kirándulás keretében a sárga jelzésen Nagyszénászug felől is könnyen megközelíthetőek.

sorrento sziklák traveladdict

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd a Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!