• Menu
  • Menu
abu dhabi látnivalók

Az Emírségek nem csak Dubajból áll: fedezd fel Abu Dhabit!

Az Egyesült Arab Emírségek neve hallatán valószínűleg mindenkinek elsőre Dubaj neve ugrik be először. Nem véletlenül. A csillogó felhőkarcolók, a modern luxus és a legek világa sokak számára vonzó lehet, és azt gondolom, hogy Dubajt egyszer tényleg látni kell. Én 2016-ban egy hetet töltöttem el a városban, és lehet ezzel a véleménnyel nem leszek most népszerű, de nem vágyom oda vissza.

abu dhabi látnivalók

Ezzel szemben viszont Abu Dhabi számomra egy sokkal izgalmasabb város, amely tele van érdekes látnivalókkal, és nem csak meghökkentő épületekből és bevásárlóközpontokból áll. Sok év után tértem vissza ismét Abu Dhabiba, ahonnan a Perzsa-öbölben tett utazásaim (Kuvait és Bahrein) zárásaként érkezzen egy beszámoló.

abu dhabi látnivalók

abu dhabi látnivalók

Ha pedig valaki az Egyesült Arab Emírségek természetközeli arcára kíváncsi, úgy jó szívvel ajánlom Ras Al Khaimah-t, az ország legzöldebb és legészakibb régióját, amely Abu Dhabitól 2,5 míg Dubajtól alig 1,5 óra autóúttal elérhető.

ras al khaimah utazás

Abu Dhabi utazás

Abu Dhabiba hetente többször közlekednek Wizz Air gépek, jó előre foglalva akár már 40-50.000 Ft-ért is lehet retúrjegyet találni. Az Egyesült Arab Emírségekbe való belépés vízummentes magyar állampolgároknak, az útlevél bemutatás után azonban maximum 30 napot lehet eltölteni az országban.

Közlekedés Abu Dhabiban

A reptér messze, jó 1 órányi autóútra található Abu Dhabi belvárosától, bejutási módként a taxi (80 AED) mellett én az A1 vagy A2 buszok valamelyikét javaslom. A reptéri buszok viteldíja 6 AED, amelyhez megérkezéskor érdemes az automatából egy Hafilat kártyát vásárolni. Ez Abu Dhabi tömegközlekedéshez használatos plasztik kártyája, és szerintem ez a legjobb módja a városban való közlekedésnek. Persze jó opció a taxi is, de szóló utazóként én egy költséghatékonyabb megoldást választottam.

A Hafilat kártyára induláskor minimum 10 AED-t kell tölteni, amelyről a buszokon lévő érintős terminál minden fel-és leszálláskor levonja távolságtól függően a megfelelő összeget. A kártyára bármikor utántölthető pénz, viszont a sofőröknél menetjegyet vásárolni nem lehet. Abu Dhabiban tömegközlekedési eszközként csak busz van, metró vagy vonat nem létezik.

Szállás, internet, egyéb hasznos tanácsok

Az Egyesült Arab Emírségekben a roaming díja meglehetősen magas, így ha internetre van szükségünk, érdemes az Etisalat szolgáltatónal ún. Visitor Line kártyát venni. Léteznek kimondottan turistáknak szóló feltöltőkártyás csomagok, amelyekből a legkisebb (4 GB) kártya 79 AED-be kerül. Nem olcsó az internet, de tájékozódáshoz sajnos szükségszerű megoldás. Menetrendek ugyanis elvétve vannak kitéve a buszmegállókban, ingyenes wifi pedig csak nagyobb éttermekben van.

Abu Dhabiban a nemzetközi bankkártyák mellett a Revolut működik, a kártyás fizetést szinte mindenhol elfogadják. A szállások árai változóak, de közös nevezőjük, hogy meglehetősen drágák. Én szóló utazóként hotel helyett Airbnb megoldást választottam, ahol egy éjszaka ára külön szobában, de közös fürdőszoba használattal 12.000 Ft/éj volt.

Ahogy Kuvaitba és Bahreinbe, úgy az Emírségekbe is kell átalakítót hozni, hogy tudjuk tölteni az eszközeinket. Plusz hölgyeknek, ha szeretnék meglátogatni a mecsetet, kendő és kezet-lábat takaró ruha javasolt, azt ugyanis helyben nem adnak.

Abu Dhabi látnivalói és legszebb helyei

Én összesen három napot voltam Abu Dhabiban, ami arra elegendő volt, hogy a város legfőbb látnivalóit bejárjam. De valójában simán el tudtam volna még 1-2 napot a városban tölteni, már csak amiatt is, mert a távolságok viszonylag nagyok. Egy-egy látnivaló között taxizás híján ugyanis simán zötykölődtem a buszon 50-60 percet, cserébe viszont legalább alaposan szétnéztem.

Louvre Abu Dhabi

2017-ben nyitotta meg kapuit az Egyesült Arab Emírségek legszebb és leggazdagabb kulturális múzeuma a látogatók előtt. A párizsi nagy múltú elődnek és kooperációnak köszönhetőn 2037-ig használhatja Abu Dhabi is a Louvre nevet.

A fantasztikus építészeti kivitelezés és látványvilág mellett – gyakorlatilag az egész múzeum a tengeren lebeg – már csak a kiállítás része pazarabb. Leonoardo da Vinci, Monet, Tutankhamun szarkofág és még sokan mások kalauzolják el az embert a civilizáció és művészet berkeiben.

abu dhabi látnivalók

Nekem nagyon tetszett, már csak amiatt is, mert azért az Emírségek sokáig nem a kultúráról szólt. De végre van egy ilyen létesítmény is az országban, ráadásul ha a Louvre a nevét adta hozzá, akkor az több mint önmagáért beszél. A múzeum bejárása önmagában akár egy fél napos program is lehet, de minimum 2 órával érdemes kalkulálni. Belépőjegyek és egyéb látogatói információk a múzeum oldalán, ITT olvashatók.

abu dhabi látnivalók

Sheikh Zayed Grand Mosque

A világ második, míg az Emírségek legnagyobb mecsetére nehéz szavakat találni, mert a grandiózus és pazar nem írná le azt, amilyen ez az épület valójában. A hófehér márványépület monumentalitását jelzi, hogy egyszerre 40.000 hívőt tud befogadni, és 1096 oszlop tartja. Díszítésként mindenhol megfigyelhető a pálmalevél – aranyozott formában -, ami az ország fontos szimbóluma. A datolya mindig is fontos szerepet játszott az Emírségek életben. A túlélést szimbolizálja, és az ország legfontosabb export terméke is egyben.

A Shekh Zayed mecsetben hét hatalmas kristálycsillár mellett a világ legnagyobb (5700 m2), kézzel csomózott szőnyegét is láthatjuk. Pár évvel ezelőtt még rá lehetett lépni, de most már az épület belseje szigorúan kordonok mögül nézhető.  A virágmotívumokkal díszített falak mellett szenteljünk figyelmet a 82 kupolának is a mecsetben járva, amelyek tetején valódi arany díszíti.

abu dhabi látnivalók

A mecsetbe a belépés ingyenes, ám előtte a látogatóközpontban regisztrálni kell. Az öltözködésre szigorú szabályok vonatkoznak, a hölgyeknek teljes kart és lábat takaró, laza ruházat, valamint fejkendő szükséges. Uraknak rövidnadrág nem megengedett.

Emirates Palace

Abu Dhabi „aranyba” öntött és legdrágábban felépített luxusszálloda minden látogató előtt nyitva áll. Anélkül ugyanis, hogy szállóvendégek lennénk, bemehetünk ingyenesen az épület lobbi részébe. Az aranyló falakon és drága berendezési tárgyakon túl pedig nemcsak megcsodálhatjuk, de meg is ízlelhetjük a pompa minden formáját.

abu dhabi látnivalók

Dubaj mellett ugyanis itt, az Emirates Palace-ban 24 karátos aranyporral meghintett cappucinot ihatunk tevetejjel felöntve. A kiszolgálás ugyanolyan kifogástalan volt, mint amikor először 2016-ban itt jártam. csupán ára nőtt 75 AED-re azóta.

Qasr Al Watan

Abu Dhabi elnöki palotája kihagyhatatlan program a városban járva, már csak a lenyűgöző szépsége miatt is. A ma is protokolláris célokat szolgáló épületkomplexum minden nap nyitva van, kivéve ha épp külföldi delegációt fogadnak, amibe én épp belefutottam. De másnap szerencsére 65 AED ellenében sikerült bejutnom a Qasr Al Watan falai közé, ami egészen elképesztő eleganciáról és építészeti bravúrokról tanúskodik.

abu dhabi látnivalók

A könyvtár, a díszterem, az ebédlő és a külföldi delegációktól származó ajándékok mellett a palota egyik legfőbb attrakciója a Motion Light Show, amely sötétedés után a palota udvarán veszi kezdetét. A 20 perces fényjáték során az épület falain az Egyesült Arab Emírségek történelme és kultúrája elevenedik meg, libabőrös élményt ígérve. Érdemes ezért a késő délutáni órákra időzíteni, hogy utána ottmaradva megcsodálhassuk ezt a show műsort is, amelyet a belépőjegy szintén tartalmaz.

abu dhabi látnivalók

Etihad Towers

Bár nem vagyok a felhőkarcolók híve, ide bizony én is bementem. A luxusszállodaként működő Etihad Tornyok felső emeletén egy panorámakilátó üzemel, ahol kávézni, sütizni és vacsorázni is lehet. Az Observatory Deck at 300 nevet viselő teraszra elég borsos árat írtak az Internetes források, 70 AED-s belépőt, aminek egy része helyben lefogyasztható.

abu dhabi látnivalók abu dhabi látnivalók

Engem azonban az utcáról beesve 35 AED ellenében beengedtek, és semmit sem kellett fogyasztanom. A képeket és a panorámát elnézve ennyi pénzt teljesen megért a kísérlet. Főleg naplemente idején, amikor különleges fényekben lehetett látni fentről a felhőkarcolókon túl az Emirates Palace és az elnöki palota méltóságteljes épületeit.

abu dhabi látnivalók

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!