• Menu
  • Menu

Látnivalók Pest megye alig ismert városkájában: fedezd fel Fót kincseit

Fót neve sokáig egyet jelentett számomra Pest határjelző táblájával. Ide elérve az M3 autópályán ugyanis már tudtam, hogy nincs sok hátra, és hamarosan hazaérek. Pedig a Gödöllői-dombság peremén fekvő, 19 ezres kisváros bőven megéri, hogy felvegyük a hazai kirándulólistánkra, ugyanis különleges látnivalók sokaságát tartogatja az arra járóknak. Fót tökéletes célpontja lehet az egy napos kirándulásoknak, ahol a vallás, természet és kultúra iránt érdeklődők egyaránt megtalálják a számításaikat. Következzenek a legszebb látnivalók Fót városából.

Fótról először 1405-ben tesznek említést az írások. Zsigmond király Kálnay Benedeknek adományozta a birtokot, amely a rákövetkező 400 évben számtalan kézen futott át és cserélt gazdát. Felvirágzását a Károlyi családnak köszönheti, akik 1808-ban megvásárolták a területet és vallási indíttatásból felvirágoztatták azt. Gróf Károlyi István nemcsak a családját hozta a városba, hanem a katolikus hívek számára az ország, sőt Európa egyik legszebb romantikus stílusú templomát állíttatta, amely ma Fót egyik fő turisztikai vonzerejét jelenti.

Fót látnivalók

Szeplőtelen fogantatás templom

A templom építésének története Károlyi Istvánig nyúlig vissza. A gróf Fótra költözve szomorúan konstatálta, hogy a városnak nincs katolikusa plébániája. Felesége, gróf Esterházy Franciska 1844-ben bekövetkezett korai halála után pedig a gróf a tettek mezejére lépett. 1845-ben megbízta az akkor még fiatal Ybl Miklóst, hogy készítse el a nagyszabású templom terveit, ami végül a műépítész első, és talán legszebb épülete lett. Bár az 1848-as forradalom és szabadságharc lassította az építkezési munkálatokat, és nem sokon múlott – 150.000 forint váltságdíjon -, hogy Károlyi István nem lett a 14. aradi vértanú, végül 1854-ben felszentelték a fóti templomot.

A templom sziluettjéhez szervesen kapcsolódik a két, mellette álló épület, amelyek szintén Ybl Miklós alkotásai. Bal oldalán a plébánia lak áll, homlokzatán Szent Péter szobrával, jobb oldalon pedig a szerzetes nővérek zárdája található Szent Pál szobrával.
Az orgona a nagyhírű salzburgi művész, Ludwig Moser munkája, amelyen Liszt Ferenc is játszott, amikor Károlyi gróf vendégeként Fóton tartózkodott.
A templom felavatására IX. Pius pápa egy teljes ereklyét küldött. A 4. században élt és vértanúhalált halt katona, Szent Lucentis teste egy fa corpusban látható. Utóbbi Német Kálmán alkotása, aki a 20. század egyik legnagyobb faszobrásza volt és Fóthoz kötődik az élete nagy része.
A Szent Franciska oltár különleges alkotás, a képen ugyanis az építtető, gróf Károlyi István elhunyt felesége is látható.

Különleges építészeti megoldások

Az Európa szerte híressé vált román stílbe csomagolt, de a 19. század romantikus jegyet magát hordozó épület tulajdonképpen két egymás felé épített templomot takar. Az altemplomban a Károlyi nemzetség István-ági családtagjai alusszák örök álmukat (bár a szovjetek a 2. világháborúban megpróbálták felfeszíteni a sírokat, mert azt hitték, arany van bennük), míg a felső szint a hívek befogadására szolgál.

A kazettás mennyezet eredeti és csodaszép látványt nyújt.
A szentélybe carrarai márványlépcsők vezetnek, a főoltár képe pedig a Szeplőtelenül Fogantatott Szent Máriát ábrázolja, amiről a templom is a nevét kapta.
A templom tornyai 45 méter magasak, közöttük Fernkorn Antal, Szeplőtelen Fogantatás (Szűz Mária) szobra látható.

Az altemplom a Károlyi család sírboltja mellett egy imádkozásra alkalmas, komplett szentélynek is otthont ad. Érdemes megfigyelni az oltár oldalába illesztett, florenzi márvány mozaiktáblát, ami hiteles adatok szerint önmagában 8600 pengőbe került, ami az 1850-es években óriási összegnek számított.
A fóti templom homlokzatában a francia és angol székesegyházak világát tükrözi, de a hazai román monostorok stílusából is egyaránt merít.

Fóti Somlyó és tanösvény

Fót mellett szigetként emelkedik ki a környékből a 288 méter magas Somlyó-hegy, ami a Gödöllői-dombság legkeletibb nyúlványa. Az egykor szőlőültetvények és legeltetők otthonául szolgáló terület ma természetvédelmi oltalom alá tartozik, és olyan növényritkaságok és élőlények sokasága él itt, mint a fóti boglárkalepke, a szártalan csüdfű, vagy a tarka nőszirom.

A Fóti Somlyót legegyszerűbben a 3,5 kilométer hosszú és 10 állomásos tanösvényt végigjárva fedezhetjük fel, ahol a homokos ösvények, sziklagyepes területek mellett csodás panorámában is részünk lehet a Budai-hegyek és a Pilis vonulataira. A körtúra Fáy Présház parkolójából indul és a lepke jelzést kell követni. Mivel az egész terület védett, ezért ne térjünk le az ösvényről, ne vigyünk magunkkal el semmit sem a helyszínről (pl.: virág, kő), őrizzük meg a helyet eredeti szépségében az utánunk jövők számára is.

Károlyi kastély

Gróf Károlyi István és családja rezidenciájául szolgáló kastélyt Fót szívében találjuk. A klasszicista stílusú épület több átalakításon esett át, mai formáját az 1840-es években, Ybl Miklós tervei alapján nyerte el. A kastély falai között több reformkori és illusztris személy megfordult. Széchenyi István, Kazinczy Ferenc, de Gödöllőről Ferenc József császár és felesége, Sissi királyné is tiszteletét tette itt.

1957-ben a kastélyba a Fóti Gyermekváros költözött, ami története során mintegy 6000 gyereknek adott otthont és ezzel Magyarország legnagyobb ilyen célú létesítményének számított. Ma már a kastélyt ismét a grófi család hazaköltözött leszármazottja, Károlyi László lakja, mellette esküvők és rendezvények helyszínéül is szolgál. Ha az épületbe nem is lehet bemenni, a kastély körüli angolparkban egy sétát tehetünk. 1851-ben a legszebb hazai kertek között tartották számon, mára azonban jócskán veszített egykori szépségéből a kastély felújításra váró épületével együtt.

Németh Kálmán Emlékház

A 20. század egyik jelentős szobrászművésze, Németh Kálmán 1923-ban költözött Fótra. Már életében tudatosan készült arra, hogy alkotásait egyben tartsa, ezért sosem árulta, vagy adta el őket pénzért. Más képzőművészekkel azonban szívesen cserélt műtárgyakat, így otthonát a fából készült alkotások és használati tárgyak mellett sokszínű festmény és grafika is díszíti.

A Szepességi szoba a művész származására utal, a Felvidéken született.
A könyvtárszoba az emlékház szellemi központja ezernél is több kötettel és egy gyönyörű cserépkályhával.

Az egykori emlékházban minden használati bútor, szoba és tárgy a kiállítás részét képezi, amelyek élénken mesélnek Németh Kálmán életéről.  A különleges hagyaték között kiemelkedőek a népi, bibliai témájú jeleneteket szimbolizáló bútorok és fa alkotások, de mellette jól kirajzolódik a művész tragikus sorsú élete is, amelyre a háború már fiatalon rányomta a bélyegét. Németh Kálmán 1979-ben hunyt el, minden alkotását és házát a Magyar Államra hagyta azzal a feltétellel, hogy az később múzeumként működjön.

A bibliai témájú elemek leginkább az ebédlőben mutatkoznak meg. A 12 szék az Utolsó vacsora asztala körül, fő műve, a Mementó másolata, vagy a hal szimbólum az ajtó felett
Németh Kálmán mindig tiszteletben tartotta a fa tulajdonságait, hibáit. Lakkot sosem használt, keveretlen tiszta színeket használva festette szobrait, ami a 20. században viszonylag ritka technológiának számított.
A műteremben a mai napig megtalálhatóak befejezetlen művek, szobrok, valamint oktatási célra használt táblák is.

Fáy-présház

A Somlyó-hegy közelében található nádfedeles kunyhóban sok reformkori híres ember megfordult annak 1837-es felavatását követően. Az egykori államférfi, Deák Ferenc mellett itt borozott többek közt Vörösmarty Mihály. Utóbbi élményeit a Fóti dal című költeményében meg is örökítette. Ám ha hinni lehet a legendának, itt Fóton, a Fáy-présházban találták ki a fröccsöt is 1842-ben.  Ma a ház vendéglátóhelyként és étteremként funkcionál, és teraszáról csodálatos panoráma nyílik a Budai-hegyek irányába, ahol szintén szuper kirándulást tehetünk.

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd a Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!