• Menu
  • Menu

Vörös-tengeri ki kicsoda

A legutóbbi, búváros beszámolóm után többen jeleztétek, hogy szívesen olvasnátok még a Vörös-tenger élővilágáról. Örömmel jelentem, hogy eleget téve a kérésnek, tudományos, ismeretterjesztő bejegyzés következik. Előrebocsátom, ne egy David Attenborough szintű beszámolót várjatok. Ugyan a tengerbiológia nagyon vonzó szakma, de ez jó 20 éve még nem szerepelt lehetőségként a borsod megyei pályaválasztási tanácsadáson. Bár ha jobban belegondolok, Attenborough is a harmincas éveiben kezdett érdeklődést mutatni a természetfilmezés iránt, úgyhogy még van esélyem behozni a lemaradást. Következzen most a vörös-tengeri halismereti kisokos, hogy kik is laknak a víz alatt és melyek voltak az Abu Fendera-i búvártúrám legkedvesebb élőlényei. A sorrend véletlenszerű és a teljesség igénye nélkül alakult ki a Top 10-es lista. 

A Vörös-tenger élővilága

Napóleon hal

A Napóleon, vagy más néven ajakoshal, a tengerek kapitánya és szelíd óriása. Viszonylag ritkán látni és akkor is általában magányosan szeli a vizet, lemerészkedve egészen 60 méteres mélységig. 2 méter felettire is megnő, súlya pedig elérheti a 190 kg-ot is. Jellegzetes vonása a fején lévő dudor, amely az évek számával folyamatosan növekszik. 

A felnőtt példányok élénk kék-zöld színűek, néhol lilás beütéssel, a fiatalok fakóbbak. Főként halakkal, puhatestűekkel és héjas állatokkal táplálkozik. Itt jegyzem meg, hogy állítólag a főtt tojásért is odavan, de ezt tapasztalat híján nem tudom megerősíteni. Az elmúlt évtizedek túlhalászata következtében a Napóleon hal populációja drasztikusan megfogyatkozott, ezért 2005 óta a veszélyeztetett fajok közé tartozik.

Bohóchal

A vörös-tengeri bohóchalak jellegzetes színe a narancssárga, testükön keresztben 2 fehér csíkkal. Helyhez kötötten és párban élnek tengerirózsával vagy más csalánozóval szimbiózisban. Méretük mindössze 12 cm, de ez ne tévesszen meg senkit. Olyan vehemenciával és harciasan tudják védeni az élőhelyüket, hogy ha egy másik hal vagy búvár a közelükbe merészkedik, azonnal támadásba lendülnek és elkezdik csipkedni.

Amikor a nőstény példány (ami általában nagyobb méretre is) meghal, a hím nemet vált. Tápláléka főként algából és gerinctelenekből, illetve a csalánozók által el nem fogyasztott maradékokból áll. A Vörös-tenger bohóca a filmekben is szerepet kapott, a Némó nyomában című rajzfilm egyik jellegzetes karakterét alakítja.

Bőröndhal

Számomra a  legcukibb tengeri élőlények közé tartozik a bőröndhal és hasonló kinézetű társaik. Nagy szemükkel és pufi testükkel leginkább rajzfilmfigurákra emlékeztetnek. Nagyon félénk természetük van és azonnal eliszkolnak, ahogy embert látnak. Szerencsére az egy hét alatt sikerült őket is lencsevégre kapnom. A bőröndhal jellegzetessége, hogy veszély esetén azonnal felfújja magát, innen ered a neve is. A képeken láthatóak közül az első a fehér pöttyös bőröndhal, amely 25 méter mélységig szinte bárhol fellelhető a tengerben.

Fehér pöttyös bőröndhal

Érdekessége a szája elején található 4 fog, amely élete végéig nő. Japánban a fehér pöttyös bőröndhal ínyencségnek számít, de mérgező húsa miatt különleges előkészítést igényel. A fugu mesterek három éven keresztül tanulják, hogyan kell a halat konyhakészre megtisztítani, majd ételként tálalni. 

Maszkos bőröndhal

A maszkos bőröndhal csak a Vörös-tengerben él és mérete maximum 30 cm. Általában magányosan kóricál, de párzási időszakban nagyobb csapatokban is látni. A  sünhal főként korallok között vagy barlangokban rejtőzik el a kíváncsi szemek elől. Az ember számára a húsa mérgező, ám a cápák előszeretettel vadásznak rá. 

Sünhal

Kék pöttyös rája

Ő a Vörös-tenger jolly jokere, szinte minden merülés során találkozni eggyel. Elevenszülő, méretét tekintve alig éri el az 1 métert, súlya pedig mindössze néhány kg. A homokos aljzaton látható általában, amint puhatestűek és férgek után kutat lázasan. A homoktól sokszor csak a nagy szemei látszódnak ki, ám ha épp nem takarja homok, lila pöttyeiről könnyen felismerhető. A ráják, így a lila pöttyös verzió farka végén is, egy hosszú tüske található, amely vészhelyzet esetén kerül bevetésre. Ugyan fájdalmas szúrást tud eredményezni, de szerencsére nem halálos.

Spanyol táncos

A tengerek balerinája spanyol táncos, amellyel a találkozó mindig különleges élménynek számít. Az egyiptomi búvárszafari során egyetlen egyszer nem vittem magammal fényképezőgépet egy éjszakai merülésre, gondolván úgysem lesz rá szükség. Természetesen akkor találkoztunk, ráadásul két spanyol táncossal is a St Johns zátony barlangjaiban. Így ezt a fotót fényképezőgép híján nem én készítettem, nézzétek el nekem. Na de mit is lehet tudni erről a tengeri élőlényről. Először is ő a kakukktojás a felsorolásban, mivel a spanyol táncos nem hal, hanem csiga. Másodsorban képes táncolni a víz alatt. Ez nem vicc! Mozgása egészen bámulatos, ahogy próbál előre haladni a vízben a biztonságot jelentő korallzátony vagy barlang felé. 

Skorpióhal

Nehéz észrevenni, annyira mesteri módon bele tud olvadni környezetébe a skorpióhal. Attól függően, hogy homokos területen, korallon vagy sziklán tartózkodik, kaméleon módjára, a környezete színét veszi fel. A skorpióhal 70 méteres mélységig szinte bárhol megtalálható a Vörös-tengerben. Mozdulatlanul várakozik, majd amikor áldozata – zömében kisebb hal – közelít hozzá, hirtelen elkapja nagyra nőtt állkapcsával.

Veszélyhelyzet esetén úszóit magasra emeli, figyelmeztetve, ne közelíts hozzá. Ha a hátán lévő tüskékbe óvatlanul beletenyerel valaki, a skorpióhal nagyon erős mérget juttat áldozata szervezetébe. Ha ez megtörténik, azonnal orvoshoz kell fordulni és ellenszert beadni a komolyabb tünetek elkerülése érdekében. 

Pillangó és angyalhalak

Ezek a tenyérnyi méretű halak azért kerültek bele a felsorolásba, mert szinte minden merülés során találkozni velük. Színes kinézetükkel azonnal magukra vonják a búvárok és sznorkellezők figyelmét, ezért népszerű lakói a Vörös-tengernek. A pillangó-és angyalhalak a sekélyebb vizeket kedvelik és főként planktonokkal, szerves törmelékkel táplálkoznak. Általában párban élnek és úgy is járőröznek a korallok között. Habár a képeken látható maszkos pillangóhal és zászlós hal endemikus – azaz csak a Vörös-tenger a természetes élőhelye -, fogságban, akváriumokban is jól érzik magukat.

Maszkos pillangóhal
Angyalhal
Vörös-tengeri zászlóshal

Tűzhal

A tűzhal, vagy más néven oroszlánhal nagyon könnyen felismerhető és nem téveszthető össze más tengeri élőlénnyel. Pirosas-barnás testét antennaszerű tüskék veszik körbe, amelyek általában az égnek merednek. Ezért úgy tűnik, mintha folyton mérges lenne. Nappal ritkán találkozni vele, de éjszakai merülés során biztosan feltűnik egy-egy tűzhal példány az elemlámpa fényében. A búvárokat előszeretettel követi, mert a fényben könnyebben tud vadászni kisebb halakra, vagy garnélákra. Emberre szinte sosem támad, de óvatos közelítsünk hozzá. Tüskéi ugyanis erős mérget rejtenek és ritka esetben, de akár halált is okozhatnak.

Picasso hal

Ez a különleges hal nem csak Picasso művészete iránti csodálatom jeléül került bele a listába. Hanem azért is, mert a tudósok szerint olyan különleges, hármas színlátási képességekkel rendelkezik, mint az ember. Általában magányosan és főként nőstény példányokat látni, ahogy a korallok között úszkálva a saját területüket védik. A Picasso hal a világon minden óceánban előfordul, ám színűk helytől függően eltérő. Számomra narancs-égszínkék mintázatával és karakteres kinézetével a Picasso hal a Vörös-tenger egyik gyöngyszeme. 

Titán íjhal

Tekintélyes, akár 75 cm-es méretével a titán íjhal kitűnik a többi íjhal közül, ha a sárga szín önmagában nem lenne elég. Gyakran látni, ahogy porszívóként pakolgatja jobba-balra az apróbb koralldarabokat a tengerfenéken és csinosítgatja fészkét a homokban. Ívási időszakban, amikor a nőstény a tojásokat rakja a fészekbe, semmiképp se közelítsünk hozzá és húzzunk vele ujjat. De ez az óvatosság igazából bármilyen időszakra nézve érvényes jótanács. Az íjhal ugyanis elég agresszív fajta és rendkívül gyors mozgással azonnal támadásba lendül. Harapásával komoly sérüléseket tud okozni az embernek, ezért jobb tisztességes távolságot tartani tőlük. 

 

******

A listában szereplő élőlényeken kívül még számos lakója van a Vörös-tengernek. Mint például különböző szirtcápák, murénák, teknősök vagy delfinek, akikkel szintén találkoztam a legutóbbi, egyiptomi merüléseim során. Ha szívesen nézegetnél további fotókat tengeri élőlényekről, ebben a videóban összefoglaltam a legszebb pillanataimat. 

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd a Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!