• Menu
  • Menu

Tenerife legszebb látnivalói: ezt a 15 különleges helyet ne hagyd ki!

Tenerife Spanyolország legnagyobb szigete és a nyolc lakott Kanári-sziget egyike, amely Afrika partjainak közelében található. Homérosz idején még az örök tavasz szigetének hívták, amely címet azóta Madeira elbirtokolta, de Tenerife népszerűségét jól mutatja, hogy évente 5 millió látogató keresi fel a szigetet nyaralás céljából. Minek köszönhető ez a hatalmas érdeklődés. Mit tud ez az európai sziget, hogy ennyi turista özönlik ide?

Közel két hetet töltöttem Tenerifén, ahol a Sunwhere Tenerife segítségével – akiket jó szívvel ajánlok a nyaralásotok megtervezéséhez – bebarangoltam szinte az egész szigetet. Fürödtem az Atlanti-óceán mélykék vizében Tenerife csodaszép feketehomokos strandjain. Megmásztam a Teide vulkán 3718 méteres csúcsát, amely Örményország után a második, ilyen jellegű vulkántúrám volt.  Sétáltam hangulatos gyarmati városokban és isteni finomakat ettem apró halászfalvakban.

Rengeteg élményt nyújtott ez a sziget, ahol egy biztos: unatkozni semmilyen korosztálynak nem lehet. Ebben a beszámolóban 15 kihagyhatatlan helyet mutatok Tenerifén, ahol jártam, további inspirációkat pedig az Instagram oldalam mellett a komplett tenerifei programtervemben ITT találtok.

Teide Nemzeti Park

A világ egyik legnagyobb vulkáni krátere és Tenerife kihagyhatatlan látnivalója: a Teide. A 2000 méter magasság felett fekvő nemzeti parkba már önmagában megérkezni is hatalmas élmény volt. Elhagyva a kanári fenyők szintjét ugyanis az út konkrétan a felhők felé vezet, ahol a tájat 45 km hosszan hamuhegyek, kénes szurdokok, holdbéli síkságok és megszilárdult lávamezők uralják.

A Teide Nemzeti Parkban a látnivalók sora végtelen, legalább egy napot érdemes a terület bebarangolására rászánni. Maga a park látogatása ingyenes, csakúgy mint a látogatóközponté, míg az egyik leglátványosabb túraútvonal a Los Roques sziklacsoport körül vezet.

Teide vulkán

A Teide Nemzeti Parkban lehetőség van felmenni felvonóval a vulkán tetejére, 3555 méterig, ahova kabinjegy vásárlása szükséges.  Fent kijelölt útvonal vezet a Pico Viejo irányába és a Le Ramblate kilátópontok felé, ahonnan a panoráma tiszta időben káprázatos.

Maga a Teide csúcs (3718m) megmászása ingyenes, de engedélyköteles. Több hónapos várólista van rá, ezért ha szeretnénk felmenni, a nemzeti park oldalán erre időben engedélyt kell kérni. Számomra a tenerifei utazás csúcspontját jelentette a Teide, szó szerint is. A kráter tetejéről elém táruló látvány örökre beírta magát az emlékezetembe, csakúgy mint maga a túra Spanyolország legmagasabb pontjára, a vulkán tetejére.

 

Sárkányfák nyomában

A Dracaena draco, vagy más néven kanári sárkányfa Tenerife szimbóluma. Bár külsőre nagyon hasonlít a Socotra szigetén látott sárkányvérfára, de valójában két különböző fajról beszélünk. Mindkettő őshonos, azaz endemikus növény, és mindkettőre jellemző a rendkívül hosszú életkor.

A legismertebb kanári sárkányfát Icod de los Vinosban találjuk, amelyre szokás ezeréves faként is hivatkozni. Bár a korát ennél kevesebbre becsülik, 6-700 évre, de a famatuzsálem 17 méteres magasságával nem véletlenül vált a látogatók kedvelt fotós helyszínévé. Sárkányfákkal nemcsak itt, hanem Tenerife szerte, de főleg az északi partok közelében találkozhatunk, amelyek méltóságteljes lombkoronájával és látványával én a szigeten töltött idő alatt sem tudtam betelni.

Anaga

Az Anaga-hegység Tenerife legérintetlenebb pontjai közé tartozik. Egyedül a szigeten itt találunk őshonos babérerdőket, amelyek 40 millió évvel ezelőtt, egészen a jégkorszakig Európa mediterrán térségét is borították. Kevés helyen maradt az északi féltekén olyan hely, ahol jégkorszak előtti növényzetet láthatunk, de Madeira után Tenerife északi tartománya, Anaga is ilyen.

Áthatolhatatlan erdők, meredek sziklákon átívelő szerpentinutak, panorámakilátók és magányos halászfalvak váltják egymást a szigetnek ezen a részén.  Ha valaki nemcsak strandra és pihenésre vágyik Tenerifén, hanem kirándulna vagy csak élményautózna egy igazán vadregényes környezetben, Anagába mindenképp érdemes eljönni.

Legszebb tengerpartok Tenerifén

Tenerifén tengerpartokból nincs hiány, tekintve, hogy az egész sziget az Atlanti-óceán ölelésében fekszik. A partot hol természetes fekete homok, hol sárga föveny övezi, míg máshol aprókavicsok és sziklák váltják egymást.

A Los Cristianos közelében lévő strandok egész évben alkalmasak a fürdésre és szörfözésre, ám a szigeten érdemes több tengerpartot is felkeresni. A teljesség igénye nélkül nekem az alábbiak a kedvenceim Tenerifén.

A vadregényes Playa de Benijo Tenerife északi partján található
A feketehomokos Playa del Duque kihagyhatatlan hely a szigeten
Tenerife egyik legnépszerűbb strandja Playa de las Américas
Különleges sziklaformációi miatt is érdemes ellátogatni a Playa Amarilla partra
Playa de Rojas
A szörfösök kedvelt paradicsoma a Playa del Médano
Charco del Viento természetes lávamedencéiben csak nyugodt körülmények között fürödjünk
Playa Veril
Playa de Castro
A Playa del Camisón lassan mélyülő, aranyhomokos partjával a családosok körében is népszerű strand

Los Gigantes

Tenerife nyugati részén található gigászi sziklák a sziget látképének ikonikus szereplői. Los Gigantes sziklái 600 méterre emelkednek ki meredeken az Atlanti-óceánból, és közelükben számos strandot és természetes lávamedencét találunk.

Utóbbiak közül a Cueva la Vaca rendkívül látványos, amelyben nyugodt hullámzás esetén fürdeni is lehet. Los Gigantes közeléből indulnak az etikus bálna-és delfinnéző túrák, amelyre én sajnos idő hiányában nem tudtam elmenni, de ti ezt a programot ne hagyjátok ki.

Boca Cangrejo

Tenerife legromantikusabb települése kétségkívül Bocacangrejo, ahol művészi alkotások, de főleg szívek borítják az utcát. Az aprócska falu az elmúlt években vált rendkívül népszerűvé, miután egy helyi lakos, Rafa úgy döntött, hogy újrafesti Bocacongrejo utcáit. Mindezt művészi szinten tette és szívek formájában, amelyek az itt élők vendégszeretetét hivatottak szimbolizálni.

A tengerparti falu elképesztően látványos hófehér házaival és utcáival, amelyek labirintussszerűen vezetnek fel és le a meredek sziklafalban. Ha egy igazán romantikus sétára vágysz Tenerifén, Bocacangrejo települését ne hagyd ki!

Masca

Az európai Machu Picchu-nak is szokták hívni Tenerife legszebb fekvésű hegyi települését. Masca az 1980-as évekig annyira eldugott volt, hogy út sem kötötte össze a világgal, de ma is magabiztos vezetési készséget igénylő szerpentinutakon közelíthető csak meg.

A Teno-hegység drámai sziklái között megbúvó faluhoz évszázadokon át az egyetlen kapcsolatot az óceán jelentette, ezért az öblöt előszeretettel használták a kalózok zsákmányaik tárolására és rejtőzködésre is. Ma Masca Tenerife egyik népszerű kirándulóhelyének számít, amelynek az egész környezete egészen varázslatos.

A faluban lehetőség van egy rövid sétára, míg ha túráznánk a Masca-kanyonban (Barranco de Masca), ahhoz előzetesen regisztrálni kell, felkeresése ugyanis engedélyhez kötött.

Garachicho

Garachico macskaköves utcáival és hangulatos főterével engem teljesen levett a lábamról. Ma a település idilli hangulatot áraszt, de nem volt ez mindig így. 1706-ban itt tört ki a Chinyero vulkán, amelynek lávafolyamát és tombolásának nyomait Garachico még mindig magán viseli.

 

A szerencsének köszönhetően az óváros egy kis magja megmenekült, míg a település nagy részét a megszilárdult lávára újjáépítették. A kitörés azonban nemcsak pusztított, hanem alkotott is, ugyanis létrehozott egy új félszigetet (Isla Baja). Garachico természetes lávamedencéiben fürdeni is lehet, az Atlanti-óceán vizébe lépcsők és vaslétrák segítségével ereszkedhetünk le.

Punta de Teno

A Punta de Teno a sziget legnyugatibb pontja, amely elsősorban természeti szépségéről és érintetlen tájairól híres. A Teno-hegység lábánál elhelyezkedő kilátópontig busszal juthatunk el, a rendkívül keskeny út ugyanis az autós forgalom előtt zárva tart.

A Punta de Teno különlegessége a ma is működő, 1897-ben átadott világítótorony, amely mellől lenyűgöző kilátás nyílik az Atlanti-óceánra és a szomszédos La Gomera szigetére. Az elcsendesedés mellett a kristálytiszta víz és sziklás partvonal tökéletes helyszínt biztosítanak a búvárkodáshoz és a sznorkelezéshez is.

Arco de Tajao

A Tajao kőhíd Tenerife egyik csodája, amelyet érdemes felkeresni, ha a szigeten járunk. Becslések szerint ez a természetes híd keletkezése egy kb 200.000 évvel ezelőtti vulkanikus kitörésre vezethető vissza, ám ahogy ma látjuk az az erózió következménye már. A 10 méter magas és 30 méter hosszú lávahíd nem az egyetlen vulkanikus képződmény a szigeten, de az egyik legismertebb és leglátogatottabb. Napfelkelte idején az Arco de Tajao különösen népszerű helyszín a fotósok körében.

Playa de la Teresitas

Tenerife legismertebb aranyhomokos strandját önálló látnivalóként is érdemes felkeresni, ugyanis a San Andrés városa melletti strand nem a természet műve, sokkal inkább az 1970-es években végbement, nagyszabású átalakításoké.

A városvezetés részéről ekkor vetődött fel ugyanis annak a gondolata, hogy kiszélesítsék az eredetileg feketehomokos partot, védőgátat építsenek a hullámok megfékezésére. Az új strandhoz pedig új külső is dukált: egy aranyhomokos föveny, amelynek homokját egyenesen a szaharai sivatagból hozták Tenerifére. Lassan mélyülő, 1.3 km arany karéjával ma a Playa de Las Teresitas Tenerife egyik legnépszerűbb strandja, amelynek szépsége madártávlatból tárul fel igazán.

La Caleta

A nyüzsgő, déli parton La Caleta egy igazi gyöngyszem és a béke szigete. A halászfalu főként nyugodt atmoszférájáról, kiváló éttermeiről és gyönyörű természetes környezetéről híres, ami tökéletes helyszínné teszi azok számára, akik egy csendesebb, autentikusabb oldalát szeretnék megismerni Tenerifének.

A La Caleta közeli kis öblök és sziklás partok ideálisak sznorkellezésre és búvárkodásra, míg a környék számos túraútvonalat is kínál, amelyek mentén érdemes felfedezőutakra indulni.

Palmetum – Santa Cruz

A Palmetum a sziget egyik legkülönlegesebb botanikus kertje, amely a fővárosban, Santa Cruz de Tenerifében található. Az egykor hulladéklerakóként működő terület mára egy zöld oázissá alakult, ahol több mint 500 különböző pálmafa faj található a világ minden tájáról.

A Palmetum területének átalakítása az 1990-es években kezdődött, és ma a világ legnagyobb és legváltozatosabb pálmagyűjteményei közé tartozik.  A sétányok mentén karib, afrikai, ázsiai és óceániai pálmák mellett szépen kialakított vízeséseket is találunk. Míg a botanikus kert magaslatairól csodás kilátás nyílik Santa Cruz városának különleges pontjára, az Auditoriumra, valamint az Atlanti-óceánra.

Corona Florestal

A Corona Forestal Tenerife egyik legnagyobb és legfontosabb természetvédelmi területe, amely a sziget központi részén található. A terület a Teide Nemzeti Parkot öleli körül több mint 46.000 hektárnyi területen. A park a sziget legmagasabb hegyeinek és legérintetlenebb erdőinek ad otthont, és létfontosságú szerepet játszik Tenerife ökológiai egyensúlyában.

A különleges fajok sorából kiemelkednek a kanári fenyőerdők, amelyek képesek túlélni a sziget száraz és tűzesetekre hajlamos környezetében. A 2000 méter magasság felett fekvő nemzeti parkba már önmagában megérkezni is hatalmas élmény volt, elhagyva a kanári fenyők szintjét ugyanis az út konkrétan a felhők felé vezet.

San Cristóbal de la Laguna

San Cristóbal de La Laguna, közismert nevén La Laguna, Tenerife egyik legjelentősebb és történelmileg leggazdagabb városa, amely ma az UNESCO világörökség részét képezi. La Laguna-t 1496-ban alapították, és gyorsan a sziget politikai és vallási központjává vált. 1833-ig Tenerife fővárosa volt, itt található a Kanári-szigetek első egyeteme is 1701-ből.

A városban elsőként terveztek rácsos utcahálózatot, amely később mintául szolgált a gyarmatosítás korában a telepesek számára. Így ha a koloniális épületek, gyönyörű templomok és paloták között járva az az érzésünk támad, mintha Latin-Amerikában járnánk, az nem a véletlen műve.

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd a Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!