• Menu
  • Menu

Capri és az Amalfi-part, a valóra vált olasz álom

Meredek sziklákra épült színes házak, amelyek a tenger felől érkezők szemeit messziről magukra vonják. Türkizkék színű Tirrén-tenger, citromligetek, kupolás templomok, festői szépségű tájak, amelyeken a világ egyik legszebb országúti szakasza vezet végig. De persze a táj vízről nézve is csodás.Ez az Amalfi-part, Olaszország gyöngyszeme és egyben az ország legrégebbi tengeri köztársaságainak egyike.

Akár vásárolni, napozni, strandolni, vitorlázni, kirándulni, vagy naplementét nézni egy pohár Aperol Spritzzel a kezünkbe érkezünk ide, a régió garantáltan felejthetetlen élményeket ígér. Miután bejártam Nápolyt és környékét, pár napra Campania déli része és az Amalfi-part felé vettem az irányt. A világörökségi partszakasz pedig nem is okozott csalódást, amelyet Capri szigetével és Sorrentoval kiegészülve jó szívvel ajánlok minden korosztálynak felfedezésre.


Amalfi-part tudnivalók

A 45 km hosszú Amalfi-part az UNESCO világörökség része és 13 települést foglal magába. A vízparti városok sorrendje nyugatról kelet felé haladva: Positano, Praiano, Conca dei Marini, Amalfi, Atrani, Minori, Maiori, Cetara és Vietri sul Mare. Míg a mögöttük magasodó, 1000 méter feletti hegyeken Ravello, Tramonti, Furore és Agerola foglal helyet. A valóságban is képeslap szépségű falvacskákat a sziklákon át kígyózó SS163-as autópálya köti össze, amelyet Európa egyik leglélegzetelállítóbb útjai között tartanak számon.

Hasznos tanácsok és tippek az Amalfi-part felkereséséhez

Mikor utazzunk?

Az ókor óta népszerűnek számító Amalfi-partot ma több mint 5 millió turista keresi fel évente. Ha pedig mi is így tennénk, utazás előtt érdemes pár dolgot számításba venni. A nyári időszakban az Amalfi-part meglehetősen zsúfolt, ezt személyesen is tapasztaltam augusztus közepén. A tömeg elkerülése érdekében tavasz vége (május) illetve a kora ősz (szeptember/október) a legideálisabb időszak a látogatásra. Ilyenkor még kellemes 22-26 fok közötti a hőmérséklet és csapadékra sem kell számítani.

Mennyi idővel érdemes számolni?

A mennyi időre utazzunk kérdésre a pár naptól egészen egy hetes utazásig terjedhet a válasz. Sok látnivaló az önmagában is élménynek számító kilátásokon kívül nincs erre. Legalábbis Nápolyhoz képest itt biztosan kevesebb a történelmi és kulturális örökség. Viszont andalgásra, tengerparton való pihenésre, kirándulásra ez a régió tökéletes. Ha nem szeretnénk rohanni és listaszerűen kipipálni a helyeket, én azt javasolnám, hogy a nagyobb városokra (pl.: Amalfi, Positano, Sorrento) szánjunk rá legalább egy napot.

 

Közúti közlekedés az Amalfi-parton

Az Amalfi-parton 1857-ben építették meg az utakat, előtte a régió csak vízen vagy gyalogosan volt megközelíthető. A meredek sziklafalakon vezető utak rendkívül meredekek és szerpentinesek, amelyek még a rutinos sofőrök idegeit is próbára tehetik. A parkolási nehézségekről és a 2022-ben bevezetett páros/páratlan rendszámtábla rendszerről már nem is beszélve.

Főszezonban az Amalfi-part útjain maximum robogóval érdemes közlekedni, vagy pedig tömegközeledéssel, azaz buszokkal. Ám bárhogy is döntünk, készüljünk arra, hogy a pár kilométeres táv megtétele akár órákba is telhet. A legjobb megoldás szerintem a 21. században is az ősi módszer, azaz a víz.

Kompozás

Több tengerparti városból indulnak menetrendszerinti kompjáratok az Amalfi-part felé, emellett több cég is szervez egynapos kirándulásokat a tengerparti kisvárosokba. A Nápolyból való kompjáratok menetrendje ITT, míg az Amalfi part-városaiból indulóké pedig ITT érhető el előzetes tájékozódásként. Személyes tapasztalatom, hogy nem éri meg online jegyet előre venni.

A rendszer ugyanis jelentős kezelési költséget számol fel. Én főszezonban utaztam, de még akkor sem fordult elő olyan eset a nyolc kompút során, hogy elfogyott volna valamelyik járatra a hely. Ha további praktikus információkra vagy kíváncsi, az Instagram oldalamon sok-sok sztorit találsz Nápolyból, az Amalfi-partról és Campania régióból is.

Az Amalfi-part és Campania legszebb tengerparti városai

Sorrento

Sorrentot a Nápoly közeli nyaralóhelyek „idős dámájaként” is szokás emlegetni. Sok látnivaló valóban nincs a városban, ám annál nagyszerűbb színhelye lehet a kellemes tengerparti időtöltésnek. Az egykori arisztokrácia kedvelt üdülőhely ma is pompás villák és patinás hotelek otthona.

Az egyik legrégebbi közülük az 1834-es Excelsior Vittoria, ahol az elbeszélések szerint egykor a római császár, Augustus villája is állt. Jó helyet választott otthonaként, a Villa Communale árnyas parkja mögül ugyanis valami eszméletlen kilátás nyílik a Vezúv tekintélyparancsoló kúpjára.

Nápolyból a kompok a Marina Piccola kikötőbe érkeznek, ahonnan kanyargós út vezet fel, a Piazza Tasso főtér felé. Tegyünk egy sétát a Corso d’Italia sugárúton. Térjünk be a sorrentói katedrálisba. Majd nézegessünk citromos szuveníreket és kerámiákat a keskeny Via Cesaron. Ha pedig fürdeni támad kedvünk, a Marina Piccola melletti strandra felvonóval, vagy lépcsővel is leereszkedhetünk. Hosszú partszakaszokra az egész Amalfi-part mentén ne nagyon készüljünk. Ám a bájos kikötő, a Marina Grande az egyik legautentikusabb hely Sorrentoban az esti vacsora elfogyasztására.

Citromültetvények nyomában

Az Amalfi part citromültetvényei világhírűek. A gyümölcsök óriásira meg tudnak nőni a kedvező talaj és fényviszonyok miatt, némelyik akkora, mint egy kisebb dinnye. Az itt termő citromok íze extrán zamatos és savas, C-vitamin tartalmuk pedig rendkívül magas. Limoncello, fagyi, sorbet mellett a citrom itt a gasztronómia alapját képezi. Sok helyen tészta és ételek formájában is az asztalra kerül.

Az Amalfi-part citromültetvényei azonban veszélybe kerültek, ahogy arról a CNN is beszámolt. Egyrészt az éghajlatváltozás, erdőtüzek és földcsuszamlások miatt. Másrészt pedig a gazdálkodás és a több száz éves hagyományok folytatása nem vonzó perspektíva a fiatalok számára.

Az évről évre növekvő turizmus miatt sok citromterasz helyére inkább szálláshelyeket építenek, az ugyanis jövedelmezőbb vállalkozás, mint gazdálkodni. Pont ezért, ha ide készülsz, villák teraszán való citromos fotók helyett inkább látogass meg egy helyi farmot, támogatva ezzel is egy-egy család megélhetését. Sorrentoban járva én a Giardini di Cataldo-ba tértem be. Itt szigorúan a hátsó kertben termő citromlugasból kerül a limocello az üvegekbe és a fagyi is a tölcsérbe.

Positano

Positano az Amalfi-part legszebb fekvésű városkája, amelynek piramisként égbe szökő színes házai sok mindenkit megihlettek az idők folyamán. Többek közt itt forgatták a Napsütötte Toszkána film jeleneteit, de John Steinbeck is találóan nyilatkozott róla. “Positano egy álomhely, amely nem egészen valóságos, amikor ott vagy. Ám miután elmentél, csábítóan valóságossá válik.”

A várost keresztülszövő lépcsősorokról minden irányba káprázatos kilátás nyílik a pasztell színű házakra és a a Spiaggi Grande színes napernyőire. A keskeny tengerparti szakasszal bíró Positano utcáit gyalogosan célszerű bejárni, sok helyre autók számára út ugyanis nem vezet. A kézműves kerámiákat és citromos ruhákat árusító boltok mellett jól megférnek a városban a murvafürttek befutott villák, a kikötőben ringatózó jachtok és az elegáns éttermek.

A szárazföldi barangolások mellett vízre szállva érdemes látogatást tenni a Smaragd-barlang felé. A tömeg engem ettől ugyan elriasztott, azonban ha utószezonban jöttök, ti ne hagyjátok ki a Grotta dello Smeraldot. Az üreg belsejében a fotók tanúsága szerint a víz kékeszöld vízben játszik, amelyben itt-ott a beszakadt cseppkövek maradványai is látszódnak.

Amalfi

Vannak helyek, amelyek létezésüknél fogva mágnesként vonzzák az embert. Amalfi ilyen. A várost 320-ban alapították Nagy Konstantin császár katonái és hamar a Földközi-tenger meghatározó nagyhatalma lett. Olaszország legrégebbi tengerparti köztársaságaként az amalfiak alkották meg a Tabula Amalphitanát, a világ első hajózási törvénykönyvét, kivívva ezzel a rivális tengeri hatalmak (pl.: Genoa, Pisa) elismerését is.

Ma a város az Amalfi-part szíve, amely a teljes régióval együtt az UNESCO világörökség része. Legszebb látnivalói az arab építészeti jegyeket tükröző, 9.századi Szent András katedrálist, ahova ha tehetitek, menjetek is be, mert gyönyörű. Majd sétáljatok egyet a kacskaringós utcákon, amelyhez jó szolgálatot tehet a Piazza del Duomo pompás ivókútjából nyert víz.

Sétáljatok fel a keskeny lépcsősorokon (salitas) valamelyikén a Santa Maria Maggiore templomhoz, innen nyílik ugyanis a legszebb kilátás fentről Amalfi városára. A szamaras kút (La Fontana De Cape E Ciucci), a papírmúzeum mellett pedig érdemes a városban megkóstolni a limoncellot is.  Sorrento mellett ugyanis Amalfi a citromlikőrgyártás másik híres központja.

Capri

Faragilioni sziklák

Capri szigete felé közeledve már messziről feltűnnek a horizonton a vízből kiemelkedő sziklák, amelyek közül a legmagasabb a Stella, a maga 110 méterével. Ám kétségkívül a leglátványosabb a boltíves testvére, a Faraglioni Di Mezzo, amely alatt át is lehet hajózni. A legenda szerint a sziklákat egy küklopsz dobta le a sziget tetejéről a tengerbe, hogy felhívja magára Neptunusz, a tengeristen figyelmét. Aki történetesen az apja volt. Az akció jól sikerült, ma ugyanis a Faraglioni sziklák Capri első számú látnivalói.

A Római Birodalom első császárát, Augustust állítólag kre. 29-ben való látogatásakor annyira lenyűgözte Capri szépsége, hogy a szintén mesés, de jóval nagyobb Ischia szigetét elcserélte rá. A császár emlékét idézi a Giardini di Augusto, amelynek buja virágágyásai mögül a legteljesebb kilátás nyílik a Faraglioni sziklákra.

Blue grotto

Capri legszebb látnivalói a vízről tárulnak elénk, amelyeket egy teljes szigetkör vagy a Blue Grotto (kék barlang) célirányos felkeresésével csónakból láthatunk. Ottjártamkor az erős hullámzás miatt a barlangba nem lehetett bemenni. Ám a 1,5 órás hajótúra a hatalmas sziklafalak mentén és között így is felejthetetlen élmény volt.

Capri és Anacapri

Visszatérve a szigetre a fogaskerekűvel meg sem álltam egészen Capri tetejéig, amely a hírességek és szupergazdagok régóta kedvelt üdülőhelye. A luxus érzése az utcán járva is kézzel fogható. Az elegáns villákat felsorakoztató utcákat belengi a híres itteni parfüm, a Carthusia illata. Míg a Via Camarelle világmárkákat felsorakoztató bevásárlóutcája tavasszal bougainvillea és lila akác fürtökben pompázik.

Bár nem az én pénztárcámhoz van szabva Capri, a sziget szépsége mindennel együtt magával ragadó. Az egy napos kirándulásba sajnos a sziget másik városa, Anacapri és a Villa San Michele felkeresésére nem fért már bele. Ám eggyel több ok arra, hogy visszatérjek még egyszer újra az álmok szigetére, Caprira.

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd a Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!