Belföld

A hegy gyomrában

2018. szeptember 22.

Szerencsére nem a 80-as évek nyomasztó ifjúsági sorozatára kell gondolni, amelyet vasárnaponként sorstársaimmal együtt, fél szemünket letakarva néztünk az MTV2 csatornán és még évekkel később is rémálmaink voltak a nyálkás, zöld földönkívüliektől. A cím sokkal nemesebb dolgot takar. Olyan orvosokat, nővéreket és civileket, akik a 2. világháború, majd később az 1956-os forradalom idején áldozatos és hősies munkájukkal katonák és civilek ezreit mentették meg a biztos haláltól. És hogy hol? A hegy gyomrában, a Sziklakórházban.

A napokban olvastam egy cikket, miszerint a Tripadvisor rangsorolása és a látogatói visszajelzések alapján a Sziklakórház Atombunker Múzeum lett a legnépszerűbb múzeum Magyarországon 2018-ban. A Budai Várba jövet-menet többször elhajtottam a Lovas utcai intézmény előtt, amely bejáratával leginkább egy pincére emlékeztet, de mindezidáig nem szenteltem különösebb figyelmet neki. Lehet ebben közrejátszott az is, hogy pár évvel ezelőtt egy komoly műtéten estem át és világéletemben rosszul voltam még a vérvételtől is. Mégis elolvasva a hírt azt gondoltam, hogy itt az ideje legyőzni a fóbiámat, hiszen itt valami nagyon különleges dologról van szó, amit okvetlen meg kell néznem. Így is tettem és nem csalódtam. Sőt, bármikor visszamennék újra.

A Sziklakórház bejáratánál sokan várakoznak az óránként induló túravezetésre. Gyakorlatilag csak külföldi hangokat hallok, magyarral elvétve találkozni. Nincs semmi türelmetlenkedés, vagy tolakodás, óramű pontossággal elindul a csapat a 60 perces vezetett túrára, ahol a hideg után a második meglepetés az, hogy 10 méterrel a bejárat után már nincs semmi térerő. Sebaj, legalább garantáltan nem nyomkodom a telefonomat azt ellenőrizve, hogy kitől jött üzenet vagy ki lájkolta a képeimet.

Mi már Sziklakórházként ismerjük, de amikor 1944 februárjában megnyitották, még Székesfővárosi Sebészeti Szükségkórház volt a neve. A kor legmodernebb eszközeivel és berendezéseivel a Budai Vár alatti barlangrendszerben közel 2400 m2-en egy kórházat építettek ki, hogy a 2. világháború alatt, majd később az ’56-os forradalom idején a Szent János Kórház orvosai és nővérei minél több katona és civil életét tudják megmenteni. A képre kattintva galéria nyílik sok érdekes információval és magyarázattal:

A barlang mélyébe rejtett kórház és a több mint 200 viaszbábu hihetetlen részletességgel és hitelességgel mutatják be a háború sötét oldalát: az ostrom alatti állapotokat, a fájdalomtól eltorzult emberi arcokat, a hidegháború védelmi eszközeit, vagy a vegyi mentesítőket, amelyek egy nukleáris támadás során bekövetkező sugárbetegség kezelését szolgálták volna. A falak között járva megelevenedik 1944 tele, amikor Budapest ostroma miatt teljesen megszűnik a kapcsolat és az ellátás a Szent János Kórház és Sziklakórház között. Nincsenek gyógyszerek vagy kötszerek, ezért a nővérek az elhunytakról levágott géztekercseket használják fel újra, fertőtlenítés nélkül. Nincsen víz, ezért a havat olvasztják meg, hogy legyen vizük. Nincsen elég élelmiszer, ezért a hegyekben elhullott állatok tetemeit kénytelenek megfőzni és megenni. A túra végéhez közeledve még végigmegyünk a titkos bunkerszakaszon, amely egy lehetséges nukleáris támadásra készítette fel az orvosok és nővéreket, akik egészen a 80’-as évek végéig gyakorlatoztak itt. Hiroshima-Nagasaki tragédiáját bemutató kiállításon áthaladva véget ér a 60 perc. 60 perc, amely alatt a közelmúlt történelmének fájdalmas képei elevenednek meg a látogatók számára. Távozáskor még sincs nyomasztó, rossz érzésem. A Sziklakórház ugyanis történelmünk legsötétebb óráin túl olyan dolgot is bemutat, ami örök érvényű: hősiesen küzdeni és embernek maradni az embertelenségben.

Ne maradj le semmiről! További képekért és történetekért kövesd a Facebook és Instagram oldalamat!

Ezek is érdekelhetik