• Menu
  • Menu

Az élet sója, avagy a wieliczkai csoda

Elgondolkodtatok már azon, milyen sok szólás-közmondásunkban szerepel a só? A mindennapokban gyakran használjuk az olyan kifejezéseket, mint: mehetsz a sóhivatalbabe vagy sózva, vagy vén kecske is megnyalja a sót, de az eredetükkel nem biztos, hogy tisztában vagyunk. Vajon miért tulajdonítanak a sónak ilyen kitüntetett figyelmet? Anélkül, hogy O. Nagy Gábor nyomdokaiba lépnék, inkább annak eredtem utána, honnan jön a só és miért számít ilyen értékes kincsnek.

Miért fontos annyira a só?

A só egyfelől a szilárdság, romlatlanság és állandóság jelképe volt az ősidőktől fogva. Már a Bibliában is só-szövetségként utalnak a tartós, örökké tartó kapcsolatokra (pl.: az Úr és Izrael, valamint Dávid között). Mózes könyve szerint az oltárra kerülő áldozatokat meg kellett sózni, de szokás volt az újszülöttek sós vízzel történő lemosdatása is. Másfelől a só mindig is értéket képviselt, régen fizetőeszközként szolgált. A mór kereskedők sóval fizettek, amelyből egy gramm pontosan annyit ért, mint egy gramm arany. A görögök a rabszolgákért sót adtak cserébe. Innen ered az a mondás, hogy valaki nem éri meg a sóját, azaz az árát. Harmadsorban pedig azért is szeretjük a sót, mert ételeink ízesítésének nélkülözhetetlen fűszere. Ha sótlan az étel, az jelentősen csökkenti az evés élvezeti értékét, de vajon ha túl sós, tényleg szerelmes a szakács? 

A világ legrégebbi sóbányája

Egy s(zó), mint száz: só nélkül nem élet az élet. Az apropója ennek a picit hosszúra nyúlt felvezetőnek az, hogy lengyelországi utazásom állomásaként minap Wieliczkában jártam. A világ egyik legszebb és legrégebbi sóbányájában, amely méltán lett Lengyelország első UNESCO világörökségi listás helye. Wieliczka 15 km távolságra van Krakkótól, vonattal könnyen megközelíthető.  Leszállva a pályaudvaron egy álmos kisvárosban találtuk magunkat, ahonnan jó 5 perces sétával értünk el a sóbányához. Külsőre semmi lenyűgöző nincs benne, egy teljesen átlagos gyárépületnek látszik.

Picit csalódottan is néztem körbe, hogy biztosan jó helyen járunk-e, de azért megvettük a jegyünket és türelmesen várakoztunk a túravezetésre. A bánya ugyanis csak és kizárólag vezetővel látogatható. Egyénileg az óvatlan turista könnyen eltévedhet a kacskaringós labirintusban. Nem kellett sokat várnunk, óramű pontossággal megjelent egy bányász egyenruhás lány és Ladies and gentleman, please follow me! felkiáltással elindultunk a mélybe. 

Wieliczka sóbánya érdekességek

Hosszú perceken keresztül csak mentünk lefelé a falépcsőkön, a végére el is szédültem a körbe-körbe járástól.  380 lépcsőfok után a 60. szintnél megálltunk, és végre kezdett olyan érzésem lenni, hogy valami izgalmas dolog következik. Víz alatt már voltam, de a föld alatt lenni csaknem 65 méterrel azért megint más kategória. A folyosók végén nyíltak az ajtók és egy mesés világ tárult elénk, amely minden előzetes várakozásunkat felülmúlta. Szavak helyett azonban beszéljenek inkább a képek és a hozzá tartozó leírások a legendás wieliczkai sóbányáról.

A sóbánya 327 m mélyen fekszik a föld alatt és kilenc szintje van. Csak szemléltetésként, olyan mély, hogy az Eiffel-torony is elférne benne.
Teljes hossza 287 km, amelyből a turisták mindössze 1%-ot érintenek túravezetés során. Nem szívesen vesznék el benne, az már biztos.
A látogatók közel 2 órás túra keretében kényelmes, kiépített útvonalon fedezhetik fel a bányát. A régi időkben azonban nem voltak még modern lépcsők. A képen az eredeti lépcsősor található, amelyeken a le-föl sétálás bizony nyaktörő mutatvány volt.
Mindent só borít: a falakat, a fagerendákat, sőt még a járólapok is sóból vannak. 12 millió évvel ezelőtt egy tenger volt a bánya területén, amelynek elpárolgásából keletkezett ez a hatalmas sókészlet. Menet közben lehet kóstolni és tesztelni, mennyire sós a fal. Készült róla fotó is, de inkább a folyosót mutatom.
A bányában összesen 2000 kamra található. Ebből a túra során 22 csodálatos termet érintettünk. Közülük az első, a híres lengyel csillagásznak, Kopernikusznak állít emléket. A szobor természetesen, mint ahogy minden a bányában, sóból készült.
A legenda szerint Árpád-házi Szent Kinga nevéhez fűződik a wieliczkai sóbánya felfedezése. Házasságkötése alkalmából ugyanis nem aranyat, vagy drágakövet kért, hanem sótömböket a Máramarosi sóbányából. Ezeket új, lengyel hazájába vitette. Megérkezve, rábökött egy helyre és kérte, hogy itt kezdjenek el ásni. A föld alatt egy sótömbre bukkantak, benne Kinga jegygyűrűjével.
Kinga tiszteletére a sóbánya egyik legszebb kápolnáját róla nevezték el. A 101 m mélyen fekvő Kinga-kápolna nemcsak a nagysága okán lélegzetelállító, hanem a benne lévő díszítőelemek részletgazdagsága miatt is. Protokolláris rendezvények mellett esküvők helyszínéül is szolgál.
Az oltár valami egészen elképesztő, fókuszban Szent Kinga, Szent József és Szent Kelemen szobrával. Józef Markowski alkotása. És igen, ahogy minden, ez is sóból készült.
A kápolnában az Újszövetség jelenetei láthatóak sófalakba vájt domborműveken. Közülük a legszebb az Utolsó vacsora, amely kiemelt helyet foglal el az oltár bal oldalán.
II. János Pál pápa, eredeti nevén, Karol Józef Wojtyła szobra a Kinga-terem végében fogadja a látogatókat. A lengyelek nagyon vallásosak. Lépten nyomon találkozni apácákkal Krakkó városában, valamint a miséken is rengeteg a hívő. A lengyelországi kirándulás során mi is részt vettünk istentiszteleten, ami igazán felemelő élmény volt.
A bánya évente mintegy 1,2 millió turistát vonz. Jól kiépített lépcsők vezetnek egészen 135 m mélységig. Ezalatt még van további 200 m bányaterület, azonban ez nem látogatható.
A Michalowice terem fantasztikusan mutat fagerendás borításával és sóból készült, hatalmas csillárjával. Igen, a csillárok is sókristályokból készültek. Lenyűgöző látvány ez a kápolna is, nem véletlenül rendeznek itt időnként koncerteket.
A sókitermelést régen 100 ló segítette. Az út egyirányú volt, a lovak egész életüket a bányában töltötték, gyakran teljes sötétségben. A legutolsó bányaló 2002-ig szolgált Wieliczkában.
A sóbánya termein áthaladva időnként tiszta vizű tavakra bukkantunk, amelyek sótartalma extrém magas. Olyannyira, hogy nem lehet lemerülni benne, csak lebeg az ember a víz felszínén.
Sajnálatos eset, hogy ennek ellenére 1915-ben néhány orosz katona mégis megfulladt benne. Bár az elbeszélések szerint ez inkább az elfogyasztott alkoholnak köszönhető.

 

A bánya jelenleg csak látogatókat fogad, a sókitermelést 2006-ban felfüggesztették. Ma már nehéz, fizikai munka helyett, lepárlással nyerik ki a vízből a sót.

A szebbnél szebb termeken áthaladva az ember visszarepül a múltba és részesévé válik a közel 700 éves bánya történetének. Megismeri, hogyan működött régen a sókitermelés és kezdi megérteni, miért olyan értékes kincs a só. Rácsodálkozik arra is, hogy a magyarok Kinga legendája mellett, még mi mindennel járultak hozzá a bánya működéséhez. Mert bőven akadnak magyar találmányok a wieliczkai bányában. Elég csak a magyar kutyára, arra a kis kocsira gondolni, amelyre az emberek a sóval teli hordókat pakolták és úgy vontatták a síneken. 

A bányászok élete nehéz munka volt, viszont nagy társadalmi megbecsüléssel járt. Saját szerszámaik voltak és az általuk kitermelt sót maga a király vásárolta meg.
A bányában lépten nyomon gyönyörű sószobrokkal találkozunk. Legtöbbjük művészek kezei alól kerültek ki. Ám akadnak olyanok, is, amelyeket maguk a bányászok faragtak és hagyták rá az utókorra.

Bányászok élete

Mindez a csodálatos, sókristályba zárt föld alatti világ azonban nem jöhetett volna létre, ha nincsenek bányászok. Az ő életük korántsem a csillogásról és pompáról szólt, mint amit a turista a bánya falai között járva óhatatlanul is tapasztal. Sajnálatos módon minden 10. bányász az életét adta azért, hogy termelje nekünk az élet sóját. Nekik állít emléket a bánya kijáratánál egy szobor és az alábbi, ólengyel nyelven írt, vallásos felirat.

„S mikor épségben hazatérünk, s szeretteinket egészségben viszontlátjuk, azon nyomban köszönetet zengünk neked Kegyelmes Urunk.”

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd a Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!