• Menu
  • Menu
tátika túra balaton

Tátika, a Balaton fellegvára és egyik legszebb kirándulóhelye

A Balaton, különösen annak északi része, a hazai kirándulások kiapadhatatlan forrása. A vízpart és vonzáskörzete nyáron telik meg igazán élettel, ám ha valaki a felfedezés és túrázás örömét keresi, a Balatonon minden évszakban garantáltan megtalálja a számításait. A Keszthelyi-hegység északi csücskében fekvő Tátika vára kissé kiesik a balatoni kirándulóhelyek fő sodrásából, sokan inkább megállnak a Káli-medence szépségeiben gyönyörködni. Pedig érdemes továbbmenni, Tátika romvárából olyan panoráma tárul a szemünk elé, amit egyhamar nem fogunk elfelejteni. Családi kirándulás és túraajánló következik a Balaton egyik legszebb várából.

Tátika túra útvonala:

Tátika az országos kéktúra vonalán található, ahova egy könnyű erdei séta és jól jelzett turistautak vezetnek. Noha magához a várhoz felfelé vezető út emelkedik és kissé szerpentines, nem kell tőle tartanunk, mert kis megállókkal és gyerekekkel is abszolút jól járható. Ha tavasszal látogatunk ide, ráadásul a bükkfák mentén kanyargó út medvehagyma szőnyeggel van szegélyezve, aminek az illata már messziről érződik. Térképen az időszakos Fekete-tó után lévő szakaszt medvehagymaszedő ösvényként nevesítik, ám gyakorlatilag az egész túra alatt garantált, hogy ebbe az ízletes csemegébe botlunk.

Időnk és erőnlétünk függvényében választhatunk, hogy egy kisebb körtúrára (7 km) indulunk a Tátika hegy körül, vagy pedig egy nagyobb kört (14 km) megyünk, amely több látnivalót érint, mint a festői szépségű, középkori romvár. Bármelyik felfedezőútra is indulunk, elegendő mennyiségű vizet vigyünk magunkkal, mert menetközben természetes forrásra és vízvételre nincs lehetőségünk. Segítségként, hogy merre induljunk el, a két körtúra pontos térképfájlját elkészítettem. Ezek telefonra letöltve bármilyen navigációs alkalmazásban (pl.: Locus, Természetjáró stb…) megnyithatóak és a következőkben leírt látványosságok felfedezéséhez mankóként szolgálhatnak.

Tátika körtúra 7 km (gpx) Tátika körtúra 14 km (gpx)

Látnivalók útközben

Tátika vára

A túra egyik fő látványossága a már korábban is említett Tátika vára, amely igazán vadregényes történelmet tudhat magáénak. A 413 méter magas, vulkanikus bazalkúpon álló erőd Magyarország első magánvárainak egyike. A tatárjárás után épült Tátika várát a király a veszprémi püspök kezébe adta. A püspök nem bízott abban, hogy a vár képes lesz ellenállni újabb támadásoknak, ezért nagy építkezésbe kezdett. Megépült Alsó-Tátika vára a Szent-kereszt sziklánál, valamint Középső Tátika is, melyet az írások Asszonyvár néven emlegetnek és maradványait a Farkas-hegy magaslatán találjuk.

A várat több misztikum is övezi, amelyek közül a leghíresebb Magda, az árvalány és a szomszédos várúr, Rezy Sándor története. A jegyben járó fiatalok szerelmét beárnyékolta a fiatalúr hűtlensége, aki a törökök elleni csatából hazatérve felbontotta az eljegyzést és bűnbánó száműzetésbe vonult. Bár a szép Magdának jócskán akadt új kérője, de szíve foglalt maradt kedvese iránt. A lány mostohaanyja azonban roppant féltékeny volt és nem nézte jó szemmel a lány körül legyeskedő férfiakat. Elhatározta, hogy a hegy sziklás oldalához csalja és onnan lelöki a mélybe. Rezy Sándor megneszelte a gaztettet és megakadályozta a merényletek, bár kezéhez vér tapadt. Hogy bűneiért bocsánatot nyerjen, Sándor Rómába zarándokolt, míg Magda apácának állt. Így a szerelmük sosem teljesedhetett be.

Tátika az idők folyamán többször gazdát cserélt és katonai szerepe az 1500-as évek után végleg megszűnt. A 16. század végén az erre portyázó török csapat a várat kifosztotta, majd felgyújtotta.  Ugyanez a gyújtogatás a 18. század elején a császáriak révén megismétlődött. A régészeti feltáró és helyreállító munkák a 2000-es években kezdődtek meg, amelyek eredményeként Tátika ma a Balaton fellegváraként várja a kirándulókat. A jelző nem túlzás, a fentről nyíló panoráma tényleg elképesztő a Keszthelyi-medencére, amely mellett még Kisfaludy Sándor költőnk sem tudott elmenni szó nélkül:

„Tátika, mint egy korona, feltéve a tetőre,
Büszkén állott s nézett alá, a földre és időre.”

Kotsy-vízimalom

Zalaszántóhoz közeledve az információs táblák már messziről jelzik a vízimalmot, mint látványosságot. A településen ősi mesterség volt a gabona őrlése és már a török időkben is vízimalom állt a jelenlegi Kotsy malom helyén. A malom mai formáját a 20. század közepén nyerte el, és a Kotsy család birtokában egészen 1974-ig takarmánygabona őrlésére szolgált. A felújított kerékházban a vízmeghajtással működő, 390 cm átmérőjű kerék ma is forog. A malom jelenlegi átépítés miatt nem látogatható, a nyitásról további információ ITT érhető el.

Szent Vendel kápolna

Zalaszántó egy másik különleges látványosságát a főutcán találjuk. Ez a kicsiny templom feltehetően Magyarország legkisebb kápolnája, amelyet 1441-ben szenteltek fel. A barokk kistemplom a kutatások szerint eredetileg torony nélkül készült, egy korábban itt álló lakóépület átalakításával. A török pusztítás után a kápolna használhatatlanná vált egy időre, ez idő alatt néhány itt maradt család számára szolgált vallási menedékül. A kápolnát a 19. század első felében átépítették és a Szent Vendel nevet adták neki, aki a jószágtartó gazdák és pásztorok választott pártfogója.

Béke sztúpa

A nagyobb túrakörön, vagy akár autóval folytatva utunkat kapaszkodjunk fel a 316 méter magas Világosvár tetejére. A Zalaszántó melletti domb tetején találjuk a Béke Sztúpát, amely nemcsak Magyarország, hanem Európa legnagyobb buddhista szentélye is egyben. A 30 méter magas és 24 méter széles hófehér épület szemet gyönyörködtető látványt nyújt az erdő sűrűjében, és  Tátika várából is látható, ahogy vigyázó szemét folyamatosan a Balatonra veti.

A Béke Sztúpát őszentsége, a 14. Dalai Láma avatta fel 1993-ban ünnepélyes keretek között, a benne lévő Buddha szobor, életfa és ereklyék pedig különleges spirituális erőkkel bírnak. A spirális torony legfelső szintjén 50 db imamalom kapott helyet.

Ezek órajárásnak megfelelő irányba való megforgatásával mindegy 45 millió mantrában lévő imádságokat és jókívánságokat kelthetünk életre. Az irány nem véletlen: a mantratekercs szövege belül ugyanis olyan irányba íródott, mint ahogy a nap is halad az égbolton.

A Béke Sztúpát Zala megye 2010-ben a megye hét építészeti csodája közé választotta, melyet zarándok célként évről évre egyre többen keresnek fel. A vallási kegyhely ingyenesen látogatható az év minden napján.

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd a Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!