• Menu
  • Menu

Nyaralás Ománban és kalandozások a tömjén földjén

Omán egy varázslatos ország, amely lenyűgöző szépségű természeti helyekkel, gazdag történelmi és kulturális örökséggel, valamint izgalmas kalandokkal várja az idelátogatókat. Azok számára, akik aktív utazás formájában szeretnék felfedezni az arab világ egy kevésbé ismert szegletét, Omán ideális úti cél lehet.

Ám a nyaralásra és pihenésre vágyóknak is páratlan élményeket tud nyújtani az ország, ugyanis az Arab-tenger partján és Salalah környékén az elmúlt évtizedekben a turizmus megvetette a lábát.  Hogy milyen Ománban nyaralni – vagyis telelni-, és mit lehet csinálni egy üdülőkomplexum falain kívül, ha az ember nem csupán strandolásra vágyik, azt a Kartago Tours meghívásából volt szerencsém kipróbálni. Ezekről következzen most egy programokkal teli élménybeszámoló Ománból, a tömjén földjéről.

Dióhéjban Ománról

Omán a Közel-Keleten, az Arab-félsziget délnyugati részén fekszik. Északon Szaúd-Arábiával és az Egyesült Arab Emírségekkel, nyugaton pedig Jemennel határos. Az ország gazdag múltra tekint vissza, Magan néven egyike volt a legősibb civilizációknak, ahol már a kőkorban is éltek emberek. Omán a felvirágzását a hajós és tömjénkereskedelemnek köszönheti, amely természeti kinccsel az Indus-völgyétől kezdve Mezopotámián át Egyiptomig évszázadokon át kereskedett.

Az ország államformája szultánság, amelynek jelenlegi formája az 1970-es években alakult ki. Ekkor lépett hatalomra Qabus ibn Said al-Said szultán, aki jelentős modernizációt és fejlesztést indított el az országban, és rendkívül nagy támogatást élvezett az ománi nép részéről egészen az 2020-as haláláig.

Utódja Haitham bin Tariq lett, aki folytatta elődje hagyományokon alapuló, ám a modern kori változásokat figyelembe vevő politikáját. Ma Omán az egyik legbékésebb és legstabilabb ország az Arab-öbölben, ahol a turistákat örömmel és befogadó szemlélettel várják.

Mikor utazzunk Ománba és Salalahba?

Ománban az időjárást tekintve két évszak különböztethető meg. Az esős évszak, más néven khareef, júniustól szeptember végéig tart. Ilyenkor Omán déli részén, a Dhofar-hegység területén rendkívül sok csapadék hullik le monszun szerűen, és az egész táj zöldbe borul. A khareef szezon főként az öbölországok körében örvend nagy népszerűségnek, ilyenkor Salalah megtelik a környező országokból érkező nyaralókkal.

Aktív turizmus és nyaralás szempontjából a novembertől májusig tartó szezont érdemes választani, amikor a levegő hőmérséklete 30 fok körül van, míg a tenger vize 26-27 fokos. Budapestről átszállással, illetve közvetlen charter gépekkel is már eljuthatunk Salalahba, utóbbit elsők között volt szerencsém kipróbálni a Kartago Tours szervezésében. Az Ománba való beutazásról és egyéb hasznos információkról ITT található egy bővebb leírás.

Hawana Salalah

Ománban 1970-ig egyáltalán nem voltak hotelek, azonban Qabus ibn Said al-Said szultán által elindított modernizációs hullámnak köszönhetően a tengerpartok mentén számos üdülő-és szállodakomplexum épült ki. A legszebb és fürdésre is legalkalmasabb partok Salalah környékén találhatóak, amelyek közül a legnagyobb a Hawana Salalah, amely az évente megrendezésre kerülő khareef fesztiválnak is otthont ad.

A minivárosként is működő, több mint 13 km2-nyi területen fekvő üdülőterületen számos 5 csillagos hotelt, éttermet, medencét és üzletet találunk, amelyek a türkiz színű vízzel, fehér homokos partokkal és pálmafákkal együtt tökéletes terepet biztosítanak a felhőtlen kikapcsolódásra és nyaralásra. Ám ha a strandoláson és pihenésen kívül szeretnénk szétnézni Salalah környékén, az alábbi helyeket és programokat jó szívvel ajánlom.

Wadi Dawkah: a tömjén földje

Jemen mellett Omán a világ egyik legnagyobb tömjén exportáló országa. A tömjént, más néven olibanumot az omániak évezredek óta ismerik, amely természeti kincshez a boswellia fa kérgének bemetszésével jutnak hozzá. A gyantát először hagyják megszáradni, amelynek mennyisége akár 7-8 kg is lehet fánként, majd április-május a hegyi területeken összegyűjtik. A legtöbb tömjént adót fát természetes közegükben a világörökségi Wadi Dawkah területén lehet látni.

A tömjén sok mindenre jó, de elsősorsban és hagyományosan vallási, spirituális célokra alkalmazták. már az ókori egyiptomiak is előszeretettel használták imákhoz és vallási ceremóniákhoz a fa gyantáját, emellett a gyógyászatban is felhasználták antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt.

Napjainkra az ománi tömjén rendkívül keresett a parfümiparban és az aromaterápia területén a gyanta rendkívül intenzív, fás illata miatt. Ha Ománban járunk, a tömjénnel biztosan találkozni fogunk, ugyanis a többezer éves termelés és kereskedelem ma is az ománi kulturális örökség fontos része.

Ubar: a sivatag elveszett városa

Ubar a beduin mítoszvilág egyik fontos városa, amelynek kilétét sokáig homály és a homok fedte. 2000 évvel ezelőtt a várost Noé dédunokájának törzse alapította, és a tömjénkereskedelem fontos állomása volt. Ubarban sokáig virágzott az élet, gazdag lakói pedig nem riadtak vissza a bűnös élvezetektől sem. Mendemondák szerint több figyelmeztetés ellenére sem történt meg a jó útra térés, így Allah azzal büntette meg Ubart, hogy egy viharral eltörölte a föld színéről.

A város valóban eltűnt a sivatagban, és sokan keresték, de csak műholdas felvételek segítségével bukkantak a nyomára az 1990-es években. Kutatók szerint Ubart azért nyelte el a föld, mert alatta egy vízgyűjtő barlang beomlott. Ám ez a tudományos magyarázat ne szabjon gátat annak, hogy felkeressük a legendákkal szőtt, misztikus sivatagi várost Salalah környékén járva.

Salalah városa és látnivalók

Salalah Omán egyik legnagyobb városa, amely a Dhofar-hegység lábánál található. A város fontosságát a tömjénkereskedelemben betöltött szerepe és az Arab-tengerrel való összeköttetése révén a hajózás adta. Erről egy átfogó képet az Al Baleed Archeológiai Parkban egy szemléletes kiállítás során kaphatunk.

A városban járva érdemes látogatást tenni az 1981-ben épült Sultan Qaboos mecsetben, amely az iszlám építészet remeke és nem muszlim hívők számára is látogatható karokat és lábakat takaró öltözetben. Bár a mecset mellett lévő Al Husn palotába nem léphetünk be, az ugyanis a mai napig protokoll célokat szolgál, de ne hagyjuk ki a megcsodálását Salalahban járva.

A helyi bazár (souk) felkeresése sem maradhat ki a programok sorából, ahol szuvenírként tömjén mellett ománi parfümöt is beszerezhetünk. Bár nem közvetlenül Salalahban, de ha ínyencségekre vágyunk, álljunk meg a városhoz közeli papaya, kókusz vagy banánültetvények valamelyikén, ahol a sorakozó bódéknál isteni finom gyümölcsöket fogyaszthatunk.

Dhofar-hegység, oázisok és tevék

A Dhofar-hegység egy igazán lenyűgöző hely Ománban, amely rendkívüli természeti jelenségeknek és tájaknak ad otthont. Ez az egyetlen hely a Földön, ahol Arábiát érinti a nyári monszun és esőt hoz magával. A sok csapadéknak köszönhetően a terület kifejezetten zölddé válik a sivatagi környezetben, a víz egy része megmarad egész évben.

Az egyik ilyen természetes oázis a Wadi Darbat, amely völgy vízesésekkel van tele és az ország egyik legkülönlegesebb helyei között tartják számon. A másik népszerű úti cél a Dhofar hegységben a Wadi Sahalnoot, amelynek közelében rengeteg tevével lehet találkozni. A Dhofar-hegységben mintegy 2000 teve él, amelyek szeptember – november jönnek le a hegyekből, az esős időszakot követően.

Ománban a tevét nagy becsben tartják, és fontos szerepet játszanak nemcsak az emberek életében, de a helyi kultúrában is. Teherhordó állatként évszázadok óta hasznosítják őket, teje és húsa pedig élelmiszerforrásként szolgál. Kulturálisan a tevefutamok és teve szépségversenyek nagyon népszerűek az országban. De az állatok esküvőkön és különböző ünnepségeken való szerepeltetése is a mélyen gyökerező ománi kultúra része.

Sivatagi dűne szafari

Az élmények sora Ománban nem lenne teljes sivatagi autózás nélkül, amelyet általában a naplemente idejére időzítenek a szervezők. Bár nem először járok sivatagban, sem ilyen programon, de a végtelenség és időtlenség látványával a sivatagban sosem lehet betelni.

Fantasztikus élmény, amelyet nem szabad kihagyni. Márcsak azért sem, mert Omán területére is átnyúlik a Rub al Khali Desert, ami a világ legnagyobb egybefüggő, puha homokos sivatagja. Visszafelé érdemes megállni a sötétben a sivatag közepén, és megcsodálni az égboltot behálózó csillagok tengerét.

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd a Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!