• Menu
  • Menu
jordánia legszebb látnivalói

Jordánia legszebb látnivalói: bakancslistás helyek a Közel-Kelet mesés országában

Több ezer éves időutazás a történelemben. Páratlan természeti és kulturális nkincsek.  Nyüzsgő keleti hangulat a sivatagi csendjével vegyítve. Jordánia mindezeket tálcán kínálja az idelátogatóknak, fenomenális gasztronómiai kalandok kíséretében! Egy hetet töltöttem az országban, ahonnan felejthetetlen élmények mellett egy újabb beszámolót hoztam magammal. Ha iránytűre lenne szükségetek, mit nézzetek meg, íme Jordánia kihagyhatatlan és legszebb látnivalói, amelyeket érdemes felvennetek a jordán bakancslistátokra. Ha pedig még több tippra utazós tippre vagy kíváncsi, kövesd a Traveladdict Instagram és Facebook oldalát.

amman jordan traveladdict

petra jordan traveladdict

jordan traveladdict

jerash jordan traveladdict

jordan traveladdict

jordan wadi rum desert traveladdict

Jordánia legszebb látnivalói égtájanként

Észak-Jordánia

Jordánia északi részén, a szíriai határ közelében évente mintegy 600 mm csapadék hullik. Ennek köszönhetően az Ajlun környéki hegyeket sivatag helyett fák borítják, tavasszal pedig virágokba borulnak a domboldalak.  jordan traveladdict

Nagy területeken olajfát ültetnek errefelé, míg télen a mediterrán hatású vidéket meglepő módon hó borítja. A kedvező klímának köszönhetően a terület már az ókorban is lakott volt, amelyről számtalan római település romja tanúskodik, túlélve a történelem viharait. jerash jordan traveladdict

Jerash

Jerash mintegy 50 km-re északra fekszik Jordánia fővárosától, Ammantól és az ország egyik legszebb látnivalóját rejti. A 2-3. században virágkorát élt város egykor fontos szerepet töltött be az ókor kereskedelmében, tekintve hogy Jerash az Aqabát és Damaszkuszt összekötő Via Romana mentén feküdt.

jerash jordan traveladdict jerash jordan traveladdict jerash jordan traveladdict

Jerashban számomra az volt a legvonzóbb, hogy emlékei nagyon jó állapotban maradtak fenn. Ez a viszonylag száraz éghajlat mellett annak is köszönhető, hogy az iszlám hit terjesztése itt békésen folyt. A terület új urai nem rombolták le az épületeket, így a Hadrianus diadalív mellett egy 5000 fős színház, Zeusz-szentély és oszlopos sugárutak ma is élénken tanúskodnak a város egykori pompájáról.

jerash jordan traveladdict jerash jordan traveladdict jerash jordan traveladdict

Jerash a régészet iránt kevésbé fogékony látogatókat is garantáltan lázba hozza, egy dologora azonban érdemes figyelni. A romváros nagy területen fekszik, ahol kevés az árnyék. A napszúrás és leégés elkerülése érdekében naptejet, sapkát és folyadékot mindenképp hozzunk magunkkal.

jerash jordan traveladdict jerash jordan traveladdict jerash jordan traveladdict

Ajlun

A méltóságteljes erődítmény már messziről uralja a látképet. Ajlun vára az iszlám hadiépítészet egyik legszebb alkotása, 1184-ben építette Szaladin szultán egyik tábornoka és unokaöccse. A szinte bevehetetlen erődítmény fontos szerepet töltött be az ország védelmi láncolatában. Ráadásul része volt annak a postahálózatnak is, amely 12 óra alatt galambok segítségével üzeneteket juttatott el Kairóból Damaszkuszba vagy Bagdadba.

ajlun jordan traveladdict ajlun jordan traveladdict ajlun jordan traveladdict ajlun jordan traveladdict

Amman, a főváros

Nehezen hihető, hogy Jerikó és Damaszkusz mellett Amman a földkerekség egyik legrégebbi városa. A római kori színházon és a citadella épületén kívül az ammani házak nagy többsége ugyanis az 1920-as évekből való.

amman jordan traveladdict

amman jordan traveladdict amman jordan traveladdict

Ammanban az ország lakosságának  harmada, 3,5 millió ember él.  A közel 20 dombra épült mészkőházak látványa naplemente idején a müezzin hangjával libabőrös élmény. Ne hagyjuk ki a városban járva a  római kori épületek mellett a Boulevardotés Al Abdali utcát sem. A modern üzleti negyed felhőkarcolóival és kávézóival engem kicsit Azerbajdzsán fővárosára,  Bakura emlékeztetett. Azzal a különbséggel, hogy ott az gazdagság forrása az olaj, Jordániának viszont egy gram sincs az értékes nyersanyagból.

amman jordan traveladdict

amman jordan traveladdict
Az Amman villanegyedében lévő Bristol Hotel jó kiindulópontja lehet Észak-Jordániában tett kirándulásainknak.

amman jordan traveladdict amman jordan traveladdict

amman jordan traveladdict
Az Abdallah-mecsetet 1989-ben emelték a modern Jordánia első uralkodójának tiszteletére. A kék csempékkel borított kupola már messziről hívogató, az épület turisták részére is látogatható.

Citadel (Amman)

Amman egyik leghíresebb látnivalójának otthont adó dombon különböző korokból származó romokat találunk. A Citadel egyik legépebben megmaradt része a 2. században, Marcus Aurelius uralkodása alatt emelt Herkules-szentély. Az épületből csak néhány oszlop maradt meg, ám ezek is jól szemléltetik az épület egykori pompáját.

amman jordan traveladdict amman citadel jordan traveladdict amman citadel jordan traveladdict

A romterület másik ikonikus része az Ummayad Palace, amelynek hatalmas bejárati csarnoka a 7. századból való, kupolája ma pedig megannyi galamb otthona. A jordánok népszerű sportja a galambröptetés. Napnyugtakor a Citadel tetejéről jól megfigyelhetjük, ahogy a galambok köröznek az égen, mielőtt leszállnak annak a háznak a tetejére, ahol élnek.

amman citadel jordan traveladdict

amman citadel jordan traveladdict

amman jordan traveladdict amman jordan traveladdict

Királyi Autómúzeum (Amman)

Az autózás szerelmesei Ammanban járva keressék fel a királyi autómúzeumot, ahol a királyi család autói elevenítik fel Jordánia legújabb kori történetét. A csarnokokban az államalapító I. Abdallah limuzinjai mellett az országot 40 évig kormányzó Husszein állami autói és sport kocsijait láthathjuk . Köztük olyan különleges darabokat is, mint Ferrari F40, Aston Martin DB52, vagy egy pápamobil, amit II. János Pál pápa jordániai látogatásakor használtak.

amman jordan traveladdict amman jordan traveladdict amman jordan traveladdict amman jordan traveladdict amman jordan traveladdict

amman jordan traveladdict

A kiállítás egyik legérdekesebb darabja kétségkívül az a Marsbéli járgány volt, amiben Matt Damon próbált életet találni a Marson. A 2015-ös hollywoodi mozi, a Mentőexpedíció (The Martian) ikonikus jeleneteit Jordániában, Wadi Rumban forgatták. Az autó az eredeti kellék, amit a filmesek az országnak ajándékoztak emlékül, miután befejezték a forgatást.

amman jordan traveladdict amman jordan traveladdict

Római színház (amfiteátrum)

A 2. században az Al-Tadzs hegy lábánál, a mai Amman központjában emelték ezt a kitűnő állapotban fennmaradt, 6000 férőhelyes római színházat. Remek akusztikája van, nyaranta a színház koncertek és boxmeccsek! népszerű színhelye is.

amman jordan traveladdict

amman jordan traveladdict

Holt-tenger és környéke

A világ legmélyebben fekvő (-420 m) és egyik legsósabb (33%) tavát valószínűleg nem kell külön bemutatni, hiszen a Holt-tengerről szerintem mindenki hallott. Ha más nem onnan, hogy a Holt-tengerben minden fürdőző megtapasztalhatja a súlytalanság állapotát, és az ember keljfeljancsi módjára lebeg a felszín tetején. Az extrém körülményeket néhány mikróbán kívül más élőlény nem tudja túlélni, ökológiailag mégis veszélyeztetett tóról beszélünk.

dead sea jordan traveladdict dead sea jordan traveladdict dead sea jordan traveladdict dead sea jordan traveladdict dead sea jordan traveladdict


A Holt-tenger szintje évente egy métert süllyed, mert a Jordániából és a hegyi forrásokból származó vizet megcsapolják, és ivóvíznek vagy öntözésre használják. Évek óta tervezik egy csatorna megépítését, amely a Vörös-tengerből vezetne el vizet a Holt-tengerbe, de a feszült politikai helyzet lehetetlenné teszi ezt egyelőre, hogy Jordánia Izrael és a palesztinok közös tervet valósítsanak meg.

dead sea jordan traveladdict
A Crowne Palace a Holt-tenger partján öt csillagos kilátást és fürdőélményeket tartogat a pihenésre vágyóknak.

dead sea jordan traveladdict dead sea jordan traveladdict

dead sea jordan traveladdict dead sea jordan traveladdict dead sea jordan traveladdict

Madaba

A város már az Ószövetségben is szerepel, de ott még Mebda néven. A többségében keresztények lakta település hírnevét leginkább a mozaikok alapozták meg, amely a bizánciak idején élte virágkorát. Napjainkban Madaba a mozaikiskola hagyománya mellett teveszőrből készült szőtteseiről is híres.

madaba jordan traveladdict

madaba jordan traveladdict madaba jordan traveladdict madaba jordan traveladdict madaba jordan traveladdict

A város fő látnivalója a Szent György-templom, amelyben az 560 körül, 2 millió mozaik felhasználásával készült híres Palesztina mozaikot láthatjuk. Alsó-Egyiptom, a Nílus delta, Jeruzsálem és a mai Libanon mellett figyeljük meg a játékos növény és állatábrázolást is rajta, mint például a halak visszafordulását a Holt-tengerből a Jordán folyó torkolatánál.

madaba jordan traveladdict madaba jordan traveladdict madaba jordan traveladdict

madaba jordan traveladdict

madaba jordan traveladdict
Az antik könyvek iránt érdeklődők számára érdemes betérni a Kawonba, amely a helyi diákok népszerű találkozási és tanulóhelye is egyben.

Mount Nebo

A Madabától 10 km-re fekvő Nébó-hegy Jordánia legfontosabb zsidó-keresztény zarándokhelye. Az Ószövetség szerint erről a hegyről látta meg az Egyiptomból való kivonulás után Mózes az ígéret földjét. Szép időben lenyűgöző kilátás nyílik a Nébó-hegyről a Holt-tenger másik oldalán található Jerikóig, sőt a távolban Jeruzsálem városa is feltűnik a horizonto.

mount nebo jordan traveladdict mount nebo jordan traveladdict mount nebo jordan traveladdict

mount nebo jordan traveladdict
II. János Pál pápa jordániai (2000) és Nébó-hegyi látogatása alkalmából ültetett olajfa szépen cseperedik.
mount nebo jordan traveladdict
Mózes sírját a régészek nem találták meg de az írások szerint itt, a Nébó-hegyen van a teste.

A 840 méter magas Nébó-hegy a kereszténység kialakulásakor vált zarándokhellyé, ám a fordulópontot a hely életében 1933 jelentette. Ekkor ugyanis a terület egy részét megvásárolták a ferencesek, akik az ásatások során egy bazilikát tártak fel a hegy tetején 6. századi padlómozaikokkal.

mount nebo jordan traveladdict mount nebo jordan traveladdict

mount nebo jordan traveladdict
Amint Mózes fölemelte a kígyót a pusztában, úgy fogják fölemelni az Emberfiát is, hogy aki hisz benne, az el ne vesszen, hanem örökké éljen. (János 3:14:15).

Wadi Mujib

A jordán Grand Canyon, azaz a Wadi Mujib, nemcsak a világ legalacsonyabban fekvő természetvédelmi területe, hanem Jordánia egyik legszebbnek tartott kanyonja is egyben. A tengerszint alatt 400 méteren fekvő szakadékban kanyargó bibliai Arnon folyó a Holt-tengerbe ömlik, és ha szeretnénk, ha nem, de túra közben nyakig el fogunk merülni benne.

wadi mujib canyon jordania traveladdicr wadi mujib canyon jordania traveladdicr wadi mujib canyon jordania traveladdicr

Az út kötelelek és zúgók mentén vezet a kanyonban végig, ahol erőnlétünk mellett pár helyen egy csipet bátorságra is szükségünk lehet. Ám az égbe meredő sziklafalak látványa a kék vízzel kombinálva valami elképesztő látvány. Csakúgy mint a szoros végében lévő 20 méteres vízesés, ami mögé be is lehet menni. A Wadi Mujib kanyon kapcsán gyakorlati tudnivalókat és hasznos tanácsokat korábbi jordán beszámolómban olvashatsz.

wadi mujib canyon jordania traveladdicr wadi mujib canyon jordania traveladdicr wadi mujib canyon jordania traveladdicr

Kis jordán gasztronómia

jordan food traveladdict
A jordán konyha alapját mindenekelőtt a mezze, azaz a híres hideg és meleg előétel válogatás jelenti.
jordan food traveladdict
A változatos salátákat (fatush), zöldség krémeket (humusz, baba ghanush), sült falatkákat (koba, falafel) kis tálkákban az asztal közepére teszik és mindenki maga vesz belőle. Ne lepődjünk meg a bőséges tálaláson, és készüljünk rá, hogy ezután érkeznek még csak a főételek.
jordan food traveladdict
A kávé elkészítésének módja mai napig az Oszmán Birodalom öröksége Jordániában. A kávét rendkívül finomra darálják és együtt forralják fel a vízzel. Az így készült török (zaccos) kávét sok helyen kardamommal ízesítik.
jordan food traveladdict
A mansaf az egyik legkülönlegesebb étel és a beduin konyhának ezt a fogását csak Jordániában készítik. Erjesztett kecsketejből készült joghurtba sót kevernek majd megszárítva a masszát golyók formájában tartósítják. Ebből lesz később hígítva egy krémes mártás, ami mellé rizs és bárány kerül egy nagy tára. A mansafot kézzel eszik tradicionálisan, a házigazda tálalja és szedi ki a vendégeknek az első adagot (Tawaheen Al Hawa Restaurant, Amman).
jordan food traveladdict
Az elmaradhatatlan lepény kenyeret (hobesz) kanálként használják. Letörnek belőle egy darabot és azzal merik ki az ennivalót (Artemis Restaurant (Jerash).
jordan food traveladdict
Tejpuding, azaz a mohallabija kedvelt jordán édesség.
jordan food traveladdict
A menta tea kihagyhatatlan ital Jordániában járva. A beduinoknál régen a sátorban mindig volt valaki, aki frissen főzve teával várta a betérő látogatókat. Hogy szívélyesen látták-e az illetőt, azt a tea hőmérséklete árulta el. Ha valaki hideg teát kapott, az nem jelentett jót. Ilyenkor a nem szívesen látott vendég inkább szó nélkül elsomfordált, mintsem kiderült volna az igazság, és szégyenben marad.
jordan food traveladdict
A maqluba tradicionális jordán rakott étel. Alul van a zöldség, ezt követi a hús majd a rizs. A fazékban készült ételt az asztalra csapva tálaláskor megfordítják (Midway Restaurant, Desert Highway).
jordan food traveladdict
Étkezések mellé bátran kérjünk frissen készült és valódi gyümölcslevet, vagy ivójoghurtot, a labant.
jordan food traveladdict
Tenger gyümölcseit és halat leginkább csak Aqabában lehet kapni.
jordan food traveladdict
Különleges helyi desszert a mistka (Sufra Restaurant, Amman).
jordan food traveladdict
A legtöbb szállodában és európai étteremben lehet alkoholt kapni, ám elég borsos áron. Jobban járunk, ha a helyi sört (Petra vagy Carakale) vagy bort (Jordan River vagy Mount Nebo) a keresztények által vezetett likőrboltokban szerezzük be.

Látnivalók Jordánia középső részén

Petra

A jordániai utazás csúcspontját minden kétséget kizáróan Petra sziklavárosa jelenti, amelyet az újvilág hét csodája közt tartanak számon. A vörös, rózsaszín és a barna minden árnyalatában ragyogó épületeket a nabateusok a természettel harmóniában alkották meg és alakították ki bennük templomaikat, kincsesházaikat és sírjaik homlokzatát.

petra jordan traveladdict

petra jordan traveladdict

petra jordan traveladdict

A titokzatos beduin törzs, a nabateusok határai Damaszkusztól a Sínai-félszigetig terjedtek. Évszázadokon keresztül az ő fennhatóságuk alá tartozott a régi világkereskedelmi utak ellenőrzése, amely szerepet évszázadokon keresztül fenntartották. Augustus római császár uralkodása alatt a nabateusok segédletével évente 10.000 kg tömjént szállítottak Rómába.

jordan wadi rum desert traveladdictjordan wadi rum desert traveladdict jordan wadi rum desert traveladdict

petra jordan traveladdict

petra jordan traveladdict

petra jordan traveladdict

Petra és környékén hozzávetőleg nabatues 800 emlék marad fent, amelyek teljes bejárására minimum 2 nap és Jordan Pass javasolt. Nekünk csak pár óránk, ám az élmény így is marandó volt. Az alábbi képeken és leírásokon keresztül mesélek Petráról.

Petra érdekességek

petra jordan traveladdict

petra jordan traveladdict
Az ismerkedés Petrával a szűk szoros, a Sik bejáratánál indul.
petra jordan traveladdict
Kevésbé ismert része az ősi sziklavárosnak Little Petra, avagy Al Beida.
petra jordan traveladdict
Az 1,2 km hosszú szoros 100 méter magasra nyúló sziklafalak között kanyarog.
petra jordan traveladdict
A kincstárig az út akadálymentes, akár ilyen elektromos kisautókkal is megközelíthető.
petra jordan traveladdict
A három szabadon álló sziklakocka feltehetően tömbsírok az 1.századból. Mivel rendeltetésüket nem ismerték, a beduinok szellemsíroknak nevezték őket.

petra jordan traveladdict

petra jordan traveladdict

petra jordan traveladdict
Klasszikus beduin hangszer a rebaba, amely kecskebőrből és teveszőrből készült. Vonóval keltik belőle a hangokat életre.

petra jordan traveladdict

petra jordan traveladdict
A 43 méter magas kincstár épülete lenyűgöző látvány, a nap kora reggel világítja meg a homlokzatot és varázsolja rózsaszínné.

petra jordan traveladdict

petra jordan traveladdict
A Sik szűk szorosán haladt át egykor a karavánszeráj. Több helyen faragott teve domborműveket látni, míg az egyik szikla úgy néz ki oldalról, mint egy elefánt.

petra jordan traveladdict

petra jordan traveladdict
A Kincstár valójában egy sírhely, amelyet Kre. 1. században egy nabateus királynak emeltek. Homlokzatán nabateus szentségek láthatóak.
petra jordan traveladdict
Little Petrába a belépés ingyenes.
petra jordan traveladdict
Az itt található üregekben főként aranyat és terményeket tároltak.
petra jordan traveladdict
A szoros egykor folyómeder lehetett, amelyet utcának köveztek ki és a falakon vízvezeték maradványaira lehet bukkanni.
petra jordan traveladdict
A 43 méter magas épület lenyűgöző látvány, a nap kora reggel világítja meg a homlokzatot és varázsolja rózsaszínné.

petra jordan traveladdict

petra jordan traveladdict

petra jordan traveladdict
A szállásunk Petra mellett a Hayat Zayan, amely sziklába vájt szobáival igazán autentikus és pihentető élményeket ígér.

Shobak vára

A várak szerelmeseinek érdemes megállniuk Shobakban, ahol egy szép erődítmény található. Montreal (vagy Mons Realis) volt a neve a keresztesek idején, és 1115-ben I. Balduin építette. Ottjártamkor épp felújítás alatt állt a vár, de távolról is szép látványt nyújtott a szikla tetején. Az autentikusságát a helynek az úton áthaladó kecskenyáj is fokozta, amely gyakorta megesik Jordánia sivatagi részein járva.

shobak jordan traveladdict shobak jordan traveladdict

jordan desert traveladdict
Jordánia fő exportterméke a foszfát, amelyből az ország bevételének nagy része származik.
jordan desert traveladdict
A sivatagi sztráda (Desert Highway) mentén haladva több helyen találkozhatunk gyárakkal és feldolgozóüzemekkel.

A világ legkisebb hotele

Nem messze Shobak várától egy apró kuriózum, nevezetesen a világ legkisebb hotele található. Nyugdíjazását követően Mohammed Al Malaheem, más néven Abu Ali gondolt egyet, és a felújított VW Beeetle kisautót kiállította az út szélére, hogy az szállásként üzemeljen az erre járó turisták számára. Két fő fér el benne, a párnákat és a dekorációt Abu Ali lánya készítette.

shobak jordan traveladdict shobak jordan traveladdict shobak jordan traveladdict

A retró minihotel viharos népszerűségre tett szert. A jordán király mellett a CNN stábja is felkereste Jordániában ezt a helyet, és forgatott róla. A „helyszínbejárást” követően Abu Ali beinvitált minket a barlanglakásába, ahol bár közös nyelv nem volt, de egy finom mentatea kíséretében büszkén megmutatta a római kori érmegyűjteményét.

shobak jordan traveladdict

shobak jordan traveladdict
A sivatagi város környékén sokan foglalkoznak arany-és fémkereséssel. Ha szerencsével és sikerrel járnak, az akár hosszú évtizedekre is megalapozhatja az életüket.

shobak jordan traveladdict

shobak jordan traveladdict

Dél-Jordánia legszebb látnivalói

Jordánia legdélebbi csücskében sok látnivalót nem találunk, pihenést és végtelen csendet ellenben igen, amelyben akár Wadi Rumban, akár tőle egy órányira fekvő Aqabában, a Vörös-tenger partján érdemes elmerülni.

Jordánia 90%-a sivatag. Az ország északi és déli részét a Desert Highway sztráda köti össze.

Wadi Rum

Wadi Rum Jordánia egyik legcsendesebb, ám annál izgalmasabb vidéke. Marsbéli tájával nemcsak az utazókat vonzza mágnesként, hanem olyan legendás filmek helyszínéül is szolgált, mint a Transformers: Revenge of the Fallen, Star Wars: Rise of Skywalker, Prometheus, Lawrence of Arabia, The Martian, Red Planet, vagy a Mission to Mars.

jordan wadi rum desert traveladdict

Wadi Rum természetvédelmi oltalom alá tartozik, és 30 millió évvel ezelőtt keletkezett szikláival igazán mesés látványt nyújt. Különösen naplemente idején, amikor a puha homok és az égig érő sziklák még egy fokkal vörösebb árnyalatot öltenek, örökre magukba zárva évezredes titkokat és a sivatag csendjét.  jordan wadi rum desert traveladdict jordan wadi rum desert traveladdict

jordan wadi rum desert traveladdict
Sun City Camp, ahol a sivatag közepén a csend és csillagos égbolt egyaránt garantált

jordan wadi rum desert traveladdict jordan wadi rum desert traveladdict jordan wadi rum desert traveladdict

Wadi Rum vízben gazdag terület – a látszat ellenére is – ahol a karavánok a több ezer kilométreres útjuk során gyakran pihenőt tartottak. Bár a sivatag a kihaltság ellenére már az őskor óta lakott volt Jordániában, igazi “aranykorát” a fűszer és tömjén kereskedelemnek köszönheti, amely az egykori  Sába (a mai Jemen) és Petra városa között zajlott. Ahhoz pedig, hogy az áru eljusson egyik helyről a másikra, szükség volt egy teherhordó állatra, nevezetesen az egypupú tevére, a dromedárra.

A sivatag hajójának is hívott egypupú teve nagyon ellenálló és szívós állat. Naponta kár 50 km-t is képes megtenni és tíz napig kibírja víz nélkül. Tekintve, hogy évezredeken a kereskedelem fontos részét képezték a tevék, a beduinok ma is nagy becsben és családtagként tartják őket. jordan wadi rum desert traveladdict

A teve a világ minden sivatagos részén fontos és nélkülözhetetlen társa volt az embernek. Nemcsak a Közel-Keleten, hanem a Szaharában és Ázsia sivatagjaiban is.jordan wadi rum desert traveladdict

jordan wadi rum desert traveladdict

jordan wadi rum desert traveladdict jordan wadi rum desert traveladdict jordan wadi rum desert traveladdict

jordan wadi rum desert traveladdict
Jordániában a személyszállításra is alkalmas vasúti nyomvonalat eredetileg azért építették a 20. század elején, hogy Isztambulból Mekkába szállítja a muszlim hívőket.

jordan wadi rum desert traveladdict

jordan wadi rum desert traveladdict
Wadi Rum vasútállomás. A homokban álló szerelvények filmforgatásra használt kelléknek tűnhetnek, ám még ma is szállítanak időnként turistákat egy rövid, 20 km-es szakaszon észak és dél között.

Aqaba

A Vörös-tenger öble Jordánia egyetlen kikötője és tengeri kijárata, a partszakaszon az ország Izraellel és Szaúd-Arábiával egyaránt osztozik. Kereskedelmi fontossága mellett Aqaba mind a jordánok, mind az ideérkező turisták számára népszerű fürdőhely is egyben, amelyről hatalmas szállodaegyüttesek és folyamatos építkezések tanúskodnak. Esténként a pálmafákkal szegélyezett sétányán nagy élet folyik, érdemes betérni az egzotikus fűszerektől illatozó bazársorára, a suk-ba is.

aqaba jordan traveladdict aqaba jordan traveladdict aqaba jordan traveladdict aqaba jordan traveladdict aqaba jordan traveladdict aqaba jordan traveladdict

aqaba jordan traveladdict
A Mövenpick Resort & Spa Tala Bay egyike a legjobb tengerparti szállodáknak Jordániában, amely számos medence mellett saját stranddal is rendelkezik.

Aqabában a nyári forróságot leszámítva egész évben kellemes az időjárás, és a víz átlagos 23 fokos hőmérséklete tökéletes fürdésre, búvárkodásra vagy sznorkelezésre a Vörös-tenger gyönyörű korallzátonyai felett. Nem is hagytam ki a lehetőséget. Két év kihagyás után a merülés méltó lezárása volt a Jordániában töltött egy hetes utazásomnak.

aqaba jordan traveladdict

aqaba jordan traveladdict

aqaba jordan traveladdict

Az utazáson való részvételt ezúton is köszönöm a Jordán Turisztikai Hivatalnak és az Avirareps Hungary munkatársainak!

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd a Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!