• Menu
  • Menu

Földközi-tengeri hajónapló: tapasztalatok és utazási tanácsok

Előrebocsátom, hogy a hajós (cruise) utazásokkal szemben több fenntartásom is volt. Nevezetesen, hogy unalmasak, luxuskategóriának számítanak, meg amúgy is ezek az utak inkább nyugdíjasoknak valók. Így aztán amikor utazó bloggerként meghívást kaptam a Costa Cruise és ClicknCruise jóvoltából arra, hogy eltölthetek egy hetet a Földközi-tengeren egy hajón, vakartam is a fejem egy jó darabig, mit fogok én csinálni egy ilyen úton.

földközi-tenger hajóút traveladdict

Aztán ahogy közeledett az utazás pillanata egyre izgatottabbá váltam. Nyilván addigra megnéztem már egy csomó videót és képet az Interneten, mire lehet számítani a hajón. Úgyhogy alaposan felkészültem. Ám a valóság messze felülmúlta az előzetesen elképzeléseimet. Pozitív értelemben.

földközi-tenger hajóút traveladdict

Mikor érdemes hajóval utazni?

Ami az időzítést illeti, én azt javasolnám, hogy utószezonban érdemes hajós utat tervezni. Egyrészt ilyenkor a Földközi-tengeren ősszel és tavasszal már vagy még jó idő van. Másrészt tömegmentesen lehet az útvonalban szereplő városokat felfedezni. Nyáron az olyan városok, mint Róma, Barcelona, Isztambul amúgy is zsúfolásig megtelnek. Nem beszélve a repülőjegy árakról, amelyek ilyenkor az egekbe szöknek. A kikötőbe való eljutás megszervezése és költsége ugyanis az utazó feladata. Minden másra viszont tényleg megoldást nyújt a hajó és annak személyzete.

földközi-tenger hajóút traveladdict

földközi-tenger hajóút traveladdict

Beszéljünk az árakról

Ahogy sokaknak, úgy nekem is az volt az elképzelésem egy hajós útról, hogy milliókba kerül. Vagy legalábbis nagyon-nagyon sokba, amit az emberek többsége nem engedhet meg magának. Valójában egy egyhetes tengeri hajóút all inclusive ellátással, szállással, minden nap más városlátogatási lehetősséggel, ingyenes fedélzeti programokkal nem kerül többe, mint egy hét valamelyik európai tengerparton, sőt.

földközi-tenger hajóút traveladdict

földközi-tenger hajóút traveladdict

Szezontól függően akár 160-180.000 Ft/főtől is lehet találni hajós utakat, amihez a ClicknCruise oldalán ITT érdemes nézelődni. Ehhez ha hozzáadjuk a repjegy árát és a kötelező borravalót (átlagosan 10€/nap), összességében nézve is messze van egy hajós utazás a luxus kategóriától.

földközi-tenger hajóút traveladdict földközi-tenger hajóút traveladdictföldközi-tenger hajóút traveladdict

földközi-tenger hajóút traveladdict

Programok a fedélzeten

Egy hajón unatkozni nem lehet, és úgy hogy egy hetet töltöttem a Costa Firenze fedélzetén biztosan mondom, így sem láttam biztosan minden részét. Az Instagram oldalamon napi szintű sztorikban sok érdekességet és hasznos tanácsot osztottam meg kezdő hajós utazóknak, amelyek a Cruising mappában visszanézhetőek. Ám hogy mennyire jól éreztem magam a hajón, arról ízelítőként íme egy rövid videó:


Ami a sok-sok ingyenes szolgáltatás (pl.: all inclusive étkezés, medence, fitneszterem használat, színházi programok, jacuzzi, játszószoba gyerekeknek, futó-és focipálya stb..) mellett a hajós utazás nagy előnye, hogy nem csak egy úticélt tartalmaz. Minden nap máshol köt ki a hajó, így egy hét alatt 5-6 várost is felfedezhetsz úgy, hogy valójában csak egyszer kell kipakolnod a bőröndből.

földközi-tenger hajóút traveladdict

Nyilván 1-1 nap egy városban nem elég minden látnivalóra, de arra tökéletes, hogy ízelítőt kapj az adott helyről. Ha pedig nincs kedved kimozdulni a hajóról, természetesen dönthetsz úgy, hogy városlátogatás helyett átadod magad inkább a felhőtlen pihenésnek.

földközi-tenger hajóút traveladdict földközi-tenger hajóút traveladdict

Útvonal és érintett városok

A Földközi-tengeren számos útvonal van, amin a hajók közlekednek és valójában bármelyik kikötővárosban megkezdheted az utazásodat. Én a Barcelona (Spanyolország) – Cagliari (Szardínia-Olaszország) – Palermo (Szicília-Olaszország) – Civitavecchia/Róma (Olaszország) – Genova (Olaszország) – Marseille (Franciaország) – Barcelona útvonalat választottam.

Egy nap kivételével, amikor is a hajó végig a nyílt vízen volt, minden nap egy-egy város felfedezésével töltöttem a napom nagy részét. Vagyis azt a 8-10 órát, ameddig a hajó a kikötőben állt. A városokba kimenni akár szervezett, akár egyéni módon is van lehetőség, én ez utóbbit választottam. A szárazföldi kalandokból következzen most néhány hangulatfotó leírásokkal és felkeresett látnivalókkal együtt.

Barcelona

A Sagrada Familia Barcelona legfőbb szimbóluma. Az építése 1886-ban kezdődött meg Gaudi tervei alapján, és napjainkban is tart. Várhatóan 2026-ra fejeződnek be az építési munkálatok, a tervező halálának 100. évfordulója alkalmából.
Az egyik legszebb kilátás Barcelonára és a Földközi-tengerre a Güell Parkból nyílik. A park tervezése szintén Gaudi nevéhez fűződik.
A Güell Park csakúgy, mint a Sagrada Familia, azaz a Szent Család-templom világörökségi oltalom alatt áll. A csempés padok sokszínűsége és mintázata nagyon látványos, a hely minden évszakban sok turistát vonz.
Séta Barcelona városában, ahol az art deco, szecessziós és minimalista épületekből nincs hiány.
Barcelonában járva egy pohár sangria és egy paella tenger gyümölcseivel belefért szintén a hajón kívül töltött napba.
Hátam mögött a Sagrada Familia, amely tele van bibliai, természeti és allegorikus motívumokkal. 12 tornya az apostolokat szimbolizálja, 4 az evangelistákat, egy Szűz Máriát, egy pedig maga Jézus Krisztust.
A Sagrada Familia belülről is monumentális, két tornyába fel is lehet menni egy kilátóteraszra.
barcelona spanyolország güell park traveladdict
A Güell Park pálmafái mentén járva ha madárcsicsergést hallunk, az nem a véletlen műve. Az ágak tövében ugyanis papagájok fészkelnek.
Barcelona egyik leghangulatosabb utcája a La Rambla, ami sugárútként szeli ketté a várost.
Csakúgy, ahogy a Sagrada Familiába, úgy a Güell Parkba is belépőt kell váltani. Előbbi esetében a bevételt a katedrális építésére fordítják, tehát látogatásoddal hozzájárulhatsz ahhoz, hogy a Sagrada Familia 2026-ra teljesen felépüljön.

Cagliari (Szardínia)

Cagliarit, Szardínia központját a nap városának is nevezik.
Felmentem a Bastione San Remy teraszára megcsodálni a legszebbnek mondott városi panorámát, bár ha rám hallgattok, akkor a kastélynegyedben a Via Pietro Martini utcáról nyíló teraszos hely sokkal jobb erre a célra.
Castello negyed aljában épült házak teljes egészében tükrözik a mediterrán életérzést és hangulatot.
Gardini Pubblici hatalmas fikuszfája, ami alatt szinte elvarázsolt kertben éreztem magam.
Cagliari szűk sikátorai Nápolyt jutatták eszembe azzal a különbséggel, hogy itt az utcák sokkal tisztábban voltak.
A Via San Saturnino utca falait graffitti művészek vették birtokba.
A Cattedrale di Santa Maria templom nemcsak kívülről lenyűgöző, érdemes lemenni a kripta részébe is.
Cagliari hét dombra épült, ezek egyikén található a Bastione Saint Remy.
A Castello negyed impozáns, ám már kissé megtépázott villái.

Palermo (Szicília)

Palermoba a napfelkeltével együtt érkezett meg a hajó, ahol a Porta Felice szimmetrikus kapui csodás látványt nyújtottak.
Szicília szigetén hét évvel ezelőtt már jártam, így sok helyszínt, így a Cattedrale di Palermot is ismerősként köszönthettem.
Mercate del Capo, ahol friss gyümölcsök és zöldségek mellett a legjobb street food választékkal lehet találkozni.
A palermói katedrális tetejére külön jegy ellenében fel lehet menni, ahonnan az egyik legszebb kilátás nyílik a városra.
A Chiesa di Santa Caterina udvara maga a nyugalom szigete a nyüzsgő Palermo szívében.
Piazza Pretoria, avagy a Szégyen tere, ahol hét évvel ezelőtt még bugyikat és melltartókat aggattak a csupasz szobrokra.
Canolli és arancini: két kihagyhatatlan szicíliai finomség egy jó erős presszó kíséretében.
Szicília szigetén hét világörökségi helyszín is található, egyik közülük a Cattedrale di Palermo.
A Quattro Canti Palermo történelmi belvárosának központi tere, amelyet négy barokk épület fog közre.
Sikátor és mediterrán hangulatok Palermoban.

Civitavecchia-Róma

Rómában nem először járok, de a Colosseum épülete minden alkalommal lenyűgöz. A legjobb kilátás a Via del Colosseo utca végéből nyílik rá.
Civitavecchia hangulatos kikötője pálmafákkal és csókolózó matróz szobrával garantáltan senkit nem hagy hidegen.
Gelato italiano és a Trevi-kút találkozása Rómában.
A Basilica di Santa Maria Maggiore Ferenc pápa legkedvesebb temploma Rómában. Állítólag hivatalos kereteken kívül, amikor javában tartott a járvány és nem lehetett misézni, akkor is ide jött imádkozni.
A Trevi-kút felé menet elhaladtam a Galleria Sciarra árkádsora alatt, ami valami szenzációs alulnézetből.
Fetuccini porcini, azaz vargányagombás tészta és egy pohár Aperol Spritz a 12 Apostol étteremben. Tökéletes választás volt étel szempontjából is a hely egy könnyű ebédre.
Róma utcái és a történelem kéz a kézben járnak: Foro Romano és a Capitolium épülete a háttérben.
A Trevi-kútnál biztos ami biztos egy érmét a hátam mögött dobtam a vízbe, mert állítólag ez szerencsét hoz.

Genova

Genova világörökségi palotái a város fő látnivalójának számítanak.
Ennek a palotának az erkélyrészlete a páfrányokkal és spalettás ablakokkal fotóért kiáltott.
Genova utcáján görögösen, de ne tévesszen meg senkit a felső, még mindig Olaszországban vagyunk.
A San Lorenzo-katedrális Genova ikonikus helye. A külseje épp felújítás alatt áll és fel van állványozva, de a belseje zavartalanul látogatható.
A Piazza de Ferrari tér szökőkútja ezúttal nem működött, de látványra a tér impozáns.
Kertművészet remeke ez az udvar egy genovai palotában.
földközi-tenger hajóút traveladdict
Genova kikötője madártávlatból: itt látszik igazán, hogy mekkora nagy is egy tengerjáró hajó.

Marseille

Marseille kikötője olyan nagy, hogy onnan csak kisebb csónakkal tudtam a városba eljutni.
A Sainte-Marie-major katedrális és a Mucem találkozása Marseille-ben.
Helyi kézműves szappan üzlet Marseille utcáján.
Kilátás a Mucem tetejéről a Sainte-Marie-major katedrális épületére.
Hihetetlen színe van a tengernek. A legszebb kilátás a Fort Saint-Jean erőd tetejéről nyílik a városra.
A domb tetején álló Notre-Dame de la Garde bazilika Marseille egyik szimbóluma..
Marseille kikötőjében rengeteg kishajó ringatózik a vízen.
A hajós utazást a Sainte-Marie-major katedrális csodaszép épületével zárom.
A meghívást és a lehetőséget az utazásra ezúton is köszönöm Costa Crusies és ClicknCruise!

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd a Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!