• Menu
  • Menu

Kirándulások a Duna mentén, Ausztria világörökségi tájain

Napsütötte és kilométereken át kígyózó teraszos szőlőlugasok. Zöld dombokon trónoló apátságok és ezeréves várromok. Nemes borok a zöld veltelini és rizling legszebb fürtjeiből készítve. Mindez a Duna látképével és bűbájos barokk városkákkal megspékelve. Nem véletlenül lett a Wachau-völgy, Alsó-Ausztria kedvelt kirándulóhelye a világörökség része.

Egy hosszú hétvégét töltöttem Krems an der Donau városkában, ahonnan csillagtúra szerűen hol kétkeréken, hol négykeréken, hol vízen, hol pedig gyalogosan indultam el a régió legszebb látnivalóinak felkeresésére. A természeti és kulináris élmény minden korosztály részére garantált, csakúgy mint a hangos hűha felkiáltás egy-egy szőlőültetvény láttán. De nemcsak a borok miatt érdemes a Wachau-völgyet felvenni a szomszédos úticélok listájára, hanem mutatom is, hogy még miért.

Wachau régió legszebb látnivalói

Krems an der Donau

Krems an der Donau városa több mint 1000 éves múltra tekint vissza, és gyönyörű óvárosa az UNESCO világörökség részét képező Wachau kulturális táj része. Festői macskaköves sétálóutcájával, templomtornyaival, és Kőszeghez hasonló sgrafittós házaival a város romantikus andalgásokra és gasztronómiai kalandokra csábít.

A legszebb kilátásért kapaszkodjunk fel a piarista templom tetejére, ahonnan egy szűk lépcsősoron leereszkedve máris Liszt Ferenc édesanyjának szülőházához érkezünk. Majd folytassuk utunkat a Steiner Tor felé, amely Krems egyetlen és ma is épen megmaradt középkori kapuja.

A gyönyörűen felújított, barokk épületek mellett a város a kultúra iránt érdeklődők számára is igazi különlegességekkel szolgál. A modern művészeti galéria mellett Kremsben található Ausztria egyedülálló képregény és viccgyűjteménye, a karikatúra múzeum is.

Kerékpározások a Duna mentén

A Duna-menti kerékpárút Ausztria talán legszebb folyóparti szakaszán halad végig, és Emmersdorftól egészen Krems an der Donauig tart. A teljes táv 39 km és tekintve, hogy nincs benne szintemelkedés, kimondottan könnyű terepnek számít. Az út Wachau kultúrtáj lenyűgöző településein és szőlőkertjei mentén vezet keresztül, amelynek során közvetlen közelről is megtapasztalhatjuk, hogy a folyópart mennyire szerves részét képezi az itt élők számára évszázadok óta.

Ha nem szeretnénk csak egy irányba tekerni, jó ötlet lehet hajóra szállni a biciklinkkel együtt a Dunán közlekedő hajók egyikére (menetrend ITT). A vízről lágyan hullámzó dombok látványa még egy pluszt adhat a kirándulásunknak, bár a látvány a földről nézve is önmagáért beszél.

Viszont a hajózással együtt megspórolt, és a fennmaradó időnkben betérhetünk egy-egy vízparti városkába egy kellemes sétára, vagy egy pohár finom nedűre. Legyen az egy zamatos zöldveltelini, rizling, vagy a térségben szintén népszerűnek számító sárgabarack (Marillen) likőr.

Hinterhaus romjai

Stift település látképének szerves részét uralja a 700 évvel ezelőtt épített lovagi vár, a Hinterhaus. A román stílusú palota a Kuenringers uralom idejére, a 12. századig nyúlik vissza. A stratégiailag rendkívül jó helyen lévő dombról az egész Wachau-völgy belátható, amelyről látogatóként mi is meggyőződhetünk.

A romokhoz egy rövid, nem megerőltető túra vezet, és áthaladva a Vörös-kapu alatt nemcsak a panorámából, hanem a középkori védekezési módszerekről is ízelítőt kaphatunk. Az egész évben szabadon látogatható rom felkeresése ideális lehet családi kirándulásra is, amelyet jól kiegészíthet a Stiftben található hajózási múzeum felkeresése is.

Weißenkirchen

A Wachau-völgy egyik legrégebbi múltra visszatekintő szakrális helye a weißenkircheni St. Michael erődtemplom. A 987-ben alapított templomhoz egy legenda is fűződik. Az egyik télen állítólag olyan farkasordító hideg volt, hogy még a nyulak is felszaladtak a templom tetejére. Ha figyelmesek vagyunk, láthatjuk a mendemonda folyományaként az apró nyusziformákat ma is a cserepek tetején. Engem ezúttal nem a hideg, hanem az eső űzött be a templomba, amelynek ajtaja szerencsére tárva-nyitva állt.

Világörökségi túrázás Wachau szőlőültetvények között

A világörökség részét képező 180 km hosszú túraútvonal a Duna-völgy és a Wachau borvidék legjobb festői ösvényein vezet keresztül. Én ebből az 1-es szakaszt jártam végig, egy 12 km-es túrát, amely Kremsből indul, és régi borúton haladva a Pfaffenbergen dombok, a lenyűgöző Ried Loibenberg dűlő érintésével Dürnsteinben ér véget.

A szintemelkedés – hacsak nem szeretnénk felmenni az előzőekben említett dürnsteini várba – minimális, így idősebb korosztály számára akár a túra egész, vagy részleges teljesítését jó szívvel ajánlom. A kilátás, a teraszos ültetvények és erőtől duzzadó rizling és zöldveltelini fürtök látványa – és íze – is fenomenális.

Dürnstein

Alsó-Ausztria dunai szakaszának az egyik, ha nem a legszebb fekvésű városkája Dürnstein. A település kék templomtornya már messziről hívogató, csakúgy mint a távolban feltűnő vár. Utóbbiban egykor az angol király, Oroszlánszívű Richárd raboskodott, akit végül 100.000 ezüst márka váltságdíj ellenében engedtek szabadon 1193-ban. (Összehasonlításként abban a korban egy jó ló 3 márkában került).

A dürnsteini apátság története ennél egy picit későbbi időkre nyúlik vissza. 1410-ben alapították, ám barokk kinézetét Mária Terézia fiának, II. Józsefnek köszönheti. A kiállítás felkeresésén túl érdemes egy sétát tenni a település macskaköves főutcáján, amelynek muskátliktól roskadozó házai mellett már csak a borai jobbat. Pinceválasztás tekintetében nagyon nem nyúlhatunk mellé, de ha biztosra akarunk menni, akkor irány a Domäne Wachau.

Göttweigi Apátság

A bencés rendi apátság sziluettje már messziről feltűnik a Duna mentén, és látogatásra invitálja az arra kirándulókat. A világörökség részeként számontartott göttweigi apátság Alsó-Ausztria fontos szellemi központja, amelynek falai között ma is 42 szerzetes tevékenykedik. A Szent Ágoston regulái szerint élő és 1094-ben alapított kolostorból ma már csak az Erentrudisz kápolna az eredeti, a többi részét tűzvész pusztította el.

Az apátság mai is látható, barokk formája a híres építész Hildebrandt terveinek köszönhető, bár az épületnek csak a 2/3 része épült meg pénzforrások hiányában. Az épület legmonumentálisabb része a Császár-lépcső, amely felett Európa legszebb és legnagyobb freskója látható Paul Trogers ecsetvonásaival.

Érdekességként a freskón korabeli uralkodók arcképei is feltűnnek, így Mária Terézia apja, VI. Károly is ilyen módon halhatatlanná kívánta tenni magát. A császári szobák és lakrészek mellett külön említést érdemel a templom oltára és 3000 sípból álló orgonája is, amely a misék alkalmával ma is felcsendül. A göttweigi apátság pazar udvarával és teraszáról nyíló Duna-menti kilátásával maga a béke szigete. Ha a látogatáson túl is szeretnénk megmerítkezni a csendjében, térjünk nyugovóra a helyszínen lévő Benedekház-apartmanok valamelyikében.

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd a Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!