• Menu
  • Menu

Betlér: a Felvidék legszebb kastélya és az Andrássyak otthona

A Felvidéken számos vár és kastély található, amelyek viszonylag jó állapotban fennmaradtak az utókornak. Azonban közülük is mindössze egyetlen olyan hely létezik, amely csodával határos módon túlélte a második világháború viharait. Ez a hely nem más, mint a Betléri-kastély. Az Andrássy család egykori otthona és vadászkastélya, amely ma is eredeti berendezési tárgyaival együtt látható.

Gyerekkoromban egy általános iskolai kiránduláson már jártam Betléren. Ám a megfakult képeken kívül sok emlékem nem maradt róla. Csak annyi, hogy szép hely. Így kapva a lehetőségen, hogy a Szlovák Paradicsomban túrázom, tettem a Betléri-kastély irányába is egy kitérőt.

Az Andrássy Betléri-kastély története

A Rozsnyótól néhány kilométerre található vadászkastélyt az Andrássy család eredetileg reprezentációs célból építette. Andrássy Manó 1881-1886 között egy régebbi reneszánsz kastély átalakításával alakította ki a Betléri-kastély ma is látható formáját. Falai között a családtagok mellett a híres betléri vadászaton résztvevő társadalmi elit képviselői is gyakran megfordultak.

betléri kastély kirándulás

A falu életében az Andrássyak fontos szerepet játszottak. Ők felügyelték és irányították a Betlér mellett működő vasüzemet, ahonnan többek közt a Lánchíd építéséhez használt termékek is származtak. A kastélyt az 1900-as évek elején korszerűsítették, amelynek köszönhetően a villanyvilágítást és központi fűtést kapott.

A minden igényt és luxust kielégítő, 16 szobás kastélyt az Andrássy család tagjai egészen 1945-ig lakták. Csak a szerencsének köszönhető, hogy a világháborút követő időszakban a kastély gazdag gyűjteményét nem hordták szét.

betléri kastély kirándulás

Betléri-kastély látogatása

A kastély az 1990-es években alapos felújításon esett át. Ma pedig a Felvidék egyik legérdekesebb kiállításának és gyűjteményének ad otthont. A Betléri-kastély csak vezetett túra keretében látogatható, amelyhez magyar nyelvű tájékoztatót adnak.

betléri kastély kirándulás

Ottjártamkor a felnőtt belépő 12 €-ba került, míg a kastély 10-18 óra között volt látogatható. Mielőtt útnak indulunk, naprakész információkért keressük fel a kastélyt fenntartó Betléri-múzeum oldalát. A kastély mellett érdemes felfedezőútra indulni a körülötte található elegáns angolparkban is, ami ingyenesen látogatható. Az 57 hektáros területen egy kápolna mellett egy fürdő, japán pavilon és számos különleges növény és fafajta is helyet kapott.

Érdekességek és különleges tárgyak a Betléri kastélyban

A fényűzően berendezett kastélyban a világ számos pontjáról származó egzotikus kincset találunk. Mint például szamuráj páncélt Japánból, vagy Korántartót a Közel-Keletről. Az egy órás körbevezetés során a termeken áthaladva az arisztokrata család életébe és egy letűnt kor világába nyerhetünk betekintést.  Következzen 10 kép és 10 történet a Betléri-kastélyból, amelyek élénken mesélnek az itt élt Andrássy család egykori mindennapjairól.

betléri kastély kirándulás
A Vörös fogadószalonban a kastély ura találkozott üzleti és politikai vendégeivel. A barokk bútorokkal berendezett szoba falán a későbbi miniszterelnök, Andrássy Gyula festménye is látható.
Az 1880-as évekből származó biliárdasztal a játékterem központi eleme.
betléri kastély kirándulás
A gróf hálószobája jól tükrözi a kor divatos orientalista stílusát. A török drapériák és Koránból származó idézetek mellett jól megférnek a szamuráj kellékek is.
Erzsébet királyné szalonja Ferencz József császár feleségének, Sissinek állít emléket. A falon a koronázási szertartásról Madarász Viktor alkotása látható.
Közvetlenül a kastély épületében nem volt konyha. A melléképületben főztek, amely ma a múzeum jegypénztára. Onnan csigalépcsőn hordták fel a kastélyba öntöttvas és melegítő tálcákon az ennivalót.
A grófnő szobáján a rokokó túldíszítettsége dominál.
Az értékes trófeák (túzok, atipikus őzagancs) mellett egy gyönyörű tiroli cserépkályha is helyet kapott a vadász szalonban.
betléri kastély kirándulás
A könyvtárszoba a Betléri-kastély ékköve. A 15.000 kötetet számláló gyűjteményben főként 15-20. századi könyvek találhatóak latin, magyar, angol, német és francia nyelven.
Az étkező főként reprezentációs célokat szolgált. Az értékes porcelánok mellett itt kaptak helyet a gyűjtemény azon darabjai is, amelyekkel a családtagok „dicsekedni” szerettek volna a vendégek előtt.
1000 évre visszamenőleg az Andrássy család portréi függnek az ősgaléria falán.

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd a Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!