• Menu
  • Menu

Kirándulások Waldviertelben, Alsó-Ausztria vadregényes erdőnegyedében

Ha kirándulásról van szó, Ausztria mindig jó választás lehet. Itt garantáltan találunk hegyeket, bővizű patakokat, várakat, kultúrát és vadvirágoktól ringó vagy békés tehenekkel legelésző réteket. Ráadásul, ha csak pár napunk van, akkor nem is kell messzire menni, elég csak a határmenti Alsó-Ausztriát, azon belül is Waldviertel régiót célba venni.

A cseh masszívum részét képező, de osztrák oldalon fekvő terület egy ősi erdőrengeteget rejt, és igazi kincsesbánya lehet a természetkedvelő utazók számára. Itt a hűvösebb és nedvesebb éghajlat miatt sokkal bujább és zöldebb ugyanis anövényzet.

De Waldviertel a túrázások mellett biciklizésre, fürdőzésre, kulturális programokra és gasztronómiai kalandokra is egyaránt remek terep lehet. Öt napot töltöttem el a régióban aktív felfedezéssel, amelyről kedvcsináló jelleggel következzen az alábbi különleges helyek és kirándulásajánlók gyűjteménye.

Waldviertel legszebb helyei

Ysperklammszurdok

Az Ysperklamm-szurdok Alsó-Ausztria egyik legvadregényesebb helye, amely 1952 óta természetvédelmi oltalom alatt áll. A kristálytiszta vizű Ysper folyó 2 kilométeren keresztül zúdul le a meredek völgyben, látványos vízeséseket hagyva maga után, a kirándulók legnagyobb örömére.

Elképesztően szép látványt nyújt a szurdok, amelynek felkeresése minden korosztály és gyerekes családok számára jó választás lehet. A völgyben a 300 méteres szintemelkedést, valamint a haladást a folyó mentén hidak, korlátok és lépcsők segítik. Ám a hely vadregényes jellege és nedves felületei miatt fontos megfelelő túracipőt viselni.

A szurdoktúra a Gasthof Forellenhof fogadónál kezdődik, ahol a belépőjegyet készpénzben megváltva (árak és információk ITT) . Táblákon a szurdok bejárásához a 31-es jelzést kell a táblákon követni. Ha kisebb túrára vágyunk (4 km), úgy utunkat a felső vízesésnél meg tudjuk szakítani, és ugyanazon az úton a fogadóig visszajöhetünk. Ám egy hosszabb körtúrával (11 km) is visszajuthatunk a kiinduló állomásra, amely az Ysperklamm-szurdok folytatásaként a Druidák útját is magában foglalja.

Druidák útja

Az Ysperklamm-szurdokot elhagyva az élmények a Druidák útján folytatódnak, vadregényes erdőkön át. A 9 kilométer hosszú Druidenweg (Druidák útja) kelta utak és rejtélyes energiahelyek mellett halad el, amelyeket több legenda is övez.

Az óriási, mohával benőtt szikláknál állítólag druidák tartottak papi gyűléseket és olyan formációkat láthatunk az utunk során, mint az Ülő kutya, külső kőkör, álló tál vagy a druida találkozóhely. A túra különlegessége a köveken túl az, hogy az út eredeti formájában megmaradt, természetes erdőn vezet keresztül, ami igazi ritkaság napjainkban.

Másrészt a Kaltenbergkreuz kilátóból az egész déli Waldviertel szó szerint a lábaink előtt hever. Jó négy órát érdemes szánni a teljes körtúrára az Ysperklamm-szurdokkal együtt, hogy élvezhessük azt a sok-sok természeti szépséget, amely a túrázókat ezen a helyen várja.

Arstetten kastély

A hagymakupolás Arstetten kastély egy festői domb tetején helyezkedik el, és már messziről látogatásra invitálja az arra járókat.  Arstetten története egészen a középkorig nyúlik vissza, ám nem emiatt érdekes feltétlen. Hanem azért, mert gyakran időzött is családjával Ferenc Ferdinánd, az Osztrák-Magyar Monarchia trónörököse és várományosa.

Ám sorsa 1914-ben tragikus véget ért: szarajevói látogatása során merényletet követtek el ellene, feleségével, Sophie von Hohenberggel együtt meghalt.  Holttestüket vonattal Arstettenbe szállították, ahol a kastély melletti kriptában helyezték őket végső nyugalomra.

Az események láncolata innentől gyors fordulatot vett. Az Osztrák-Magyar-Monarchia hadat üzent Szerbiának, amely az első világháború kirobbanásához vezetett. Ma az arstetteni kastély múzeumként működik, amely a Hohenberg család leszármazottainak tulajdonában áll.

A gazdagon és eredeti tárgyakkal berendezett termeken át sétálva megelevenedik Ferenc Ferdinánd élete, és hogy milyen volt itt nem is olyan régen, alig több mint 120 évvel ezelőtt az élet. Emellett betekintést nyerhetünk az első világháború előzményeibe és hatásaiba, amelyek megértéséhez magyar nyelvű útmutató is szolgál.

  

A kastély gondosan ápolt parkjában üdítő sétákat tehetünk, ahol 1865-ben ültetett mamutfenyők mellett rózsalugasok, pavilonok és egy pici fürdőpavilon is vár a látogatókra.

Biciklis túrák a Vasfüggöny mentén

A vasfüggöny neve sokak számára ismerősen cseng, ez választotta ketté Európát a hidegháború alatt keleti és nyugati részre. Ma a határ már nincs meg, ám az Iron Curtain Trail, hivatalos nevén EuroVelo 13 mentén nagyszerű lehetőségek nyílnak biciklis túrákra. Az útvonal több mint 10 000 kilométer hosszan húzódik a Barents-tengertől egészen a Fekete-tengerig, és 20 országot érint, köztük Ausztriát is.

Ebből én egy 35 km-es szakaszt tekertem le, ahol Gmündtől egészen Litschauig végigjártam a vasfüggöny egyik szakaszát. Korábban sosem bringáztam még terepen, csak aszfaltos úton. De szuper élmény volt tekerni a gyantaillatú fenyőerdőktől kezdve a búzavirágtól ringó mezőkön át. Ráadásul most virágzik a burgonya is, amely a régió egyik jellegzetes terménye, ennyire szép krumpliföldeket régen láttam.

A hűsítő élményekről útközben égig érő fenyőerdők, tavak és egy becsületkasszás bringás megálló gondoskodtak, ahol jól esett megpihenni féltávnál. 35 km után feltűntek a litscaui vár tornyai, amely egy rendkívül bájos középkori kisváros az osztrák-cseh határnál.

Itt a biciklis túrám véget ért, és a visszautat már a Waldviertelbahn erdei kisvasúttal tettem meg, amelyen a kerékpár szállítása ingyenes. Így ez a program nemcsak élménydús kikapcsolódást garantál, de környezettudatos módja is lehet a régió felkeresésének.

Blockheide Naturpark

A Gmünd közelében található Blockheide Naturpark különleges sziklaformációiról, festői tájairól és gazdag élővilágáról híres, ideális úti cél lehet a természet szerelmeseinek, gyerekes kiscsaládoknak és a pihenésre vágyóknak egyaránt.

A parkban számos érdekes sziklaformáció található, mint például a „Wackelsteine” (ingókövek) és a „Teufelsbett” (ördög ágya). De találunk itt kőlabirintust, kőpiramist és egy kilátót is, amelynek közel 26 méteres tornyában 360 fokos panoráma nyílik Gmünd városára és Waldviertel híres nyírfaerdeire is.

A Blockheide látogatóközpontjában tematikus kiállítás látható, amelyen keresztül megérthetjük, hogyan koptak ilyen formájúra a gránit sziklák évszázadok alatt az erózió hatására.

Kirándulások az Ottensteiner víztárazó mentén

A fjord-szerűen elágazó Ottenstein tó engem leginkább egy skandináv tájra emlékeztett, és üde színfoltja lehet Waldviertel régióban tett kirándulásainknak. Az 1950-es években létesített víztárazó számos szabadidős és sportolási lehetőséget kínál. Erdős partjai mentén kiváló bicikli és túrautak futnak keresztül, de aki a tó hűsítő vizében szeretne megmártózni, biztosan talál egy szép helyet az egyik öbölben, ahol megpihenhet.

Sok eldugott, a parttól nehezen megközelíthető helyet csónakkal lehet felfedezni, amelyhez vízibiciklit és csónakot helyben lehet kölcsönözni. De szervezetten is indulnak 30 perces tavi kirándulások, amelyre helyben be lehet fizetni.

Az Ottensteiner víztárazót tápláló Kampf folyó mentén számos várrom található, közülük is a legszebb a Dobra Ruine (Dobra várrom). A várat a 12. században építették és évszázadokon át fontos védelmi szerepet töltött be a régió életében.

Az idők folyamán többször átépítették és bővítették, míg végül a 18. században elhagyatottá vált és romosodni kezdett. Ma már csak a falak és tornyok maradványai állnak, de így is impozáns látványt nyújtanak az erdők és folyópart találkozásánál. 

Heidenreichstein vár

A heidenreichsteini vár egy impozáns középkori erődítmény, amelyet három oldalról is víz vesz körül. Ez Waldviertel egyik legjobban megőrzött és leglátványosabb történelmi épülete és vízivára, amelynek gyökerei egészen 1160-ig nyúlnak vissza.

A középkori nemesség védelmi célokra építette a várat, amelyet többször is átépítették és bővítették, így ma a román, gótikus és reneszánsz építészeti stílusok különleges keverékét viseli magán. Heidenreichstein számos nemesi család tulajdonában volt, de a legismertebb közülük Pálffy Miklós, későbbi magyar nádor és hadvezér.

Pálffy Miklós 16. század egyik legjelentősebb katonai alakja volt. Kiemelkedő szerepet játszott a Habsburg Birodalom törökök elleni harcaiban, amelyek közül a győri vár visszafoglalása volt a törököktől 1598-ban. A heidenreichsteini vár egészen 1947-ig a Pálffy család tulajdonában állt, amelynek belsejét vezetett túra keretében járhatjuk be és ismerhetjük meg. Csodás történelmi időutazás a vár felkeresése, amelynek nyitvatartásáról és látogatásáról további információ ITT érhető el. 

Gasztronómiai és pihentető élmények Waldviertelben

A Waldviertel régió nemcsak természeti szépségeiről és történelmi látnivalóiról híres, hanem gazdag gasztronómiai örökségéről is. Az ételek és italok frissességét és ízvilágát olyan helyi jellegzetes alapanyagok határozzák meg, mint a burgonya, mák, kézműves sajtok, vadhúsok, vagy a helyben tenyésztett pontyok.

A Waldviertel régióban termelt mák különösen finom, és számos desszertben és süteményben megtalálható.

A “Waldviertler Erdäpfel” (Waldvierteli burgonya) különleges ízű és textúrájú, és számos formában kerül az asztalra, például püréként, sült krumpliként vagy gombócokban.

Waldviertel híres a kiváló minőségű burgonyájáról, amely számos helyi étel alapja. Képen egy virágzó krumpliföld.
A régió tavaiban tenyésztett ponty (karpfen) gyakran kerül az ünnepi asztalra, és számos módon elkészíthető, például sütve vagy főzve, fűszerekkel és zöldségekkel kísérve.
Ez a mákos töltelékkel készült sütemény a régió egyik legismertebb édessége.
Egy másik, nálunk is ismert desszertje a régiónak a mákos nudli. Szilva és körtelekvárral tálalták.
A régióban számos kis sörfőzde működik, amelyek kézműves söröket készítenek.
Wirtshausbrauerei Haselböck sörfőző
Az erdőkben gazdag Waldviertel bőséges vadhússal látja el a helyi konyhát. Az őz, a szarvas és a vaddisznó húsát gyakran használják fel pörköltek és sült ételek készítéséhez.
A helyiek által is kedvelt üdülőhely a Sole Felsen Hotel, ahol termálfürdő működik.
Frissítő úszásra a fürdő melletti tó is kiválóan alkalmas.
Az utazásomat az Alsó-ausztriai turisztikai hivatal biztosította, amely lehetőséget ezúton is köszönöm nekik a sajtóútra. A cikkben foglaltak a saját véleményemet és élményeimet tükrözik, ahogy minden beszámoló esetében.

Ne maradj le!  További hasznos utazós tartalmakért kövesd Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!