• Menu
  • Menu

Bertényi Miklós Füvészkert és Muflon-ösvény: kalandozások a Visegrádi-hegység szívében

A Dunakanyar egyik legismertebb kirándulóhelye Visegrád, azon belül is a Fellegvár, amelynek tetejéről mesés panoráma nyílik a Duna hömpölygő folyamára.  Van azonban a településnek még egy látnivalója, ami ugyan nem örvend akkora népszerűségnek, mint a vár, pedig szépsége folytán méltán megérdemené a nagyobb figyelmet.

A Bertényi Miklós Füvészkert a természetközeli élményeket kedvelők és gyerekekkel kirándulók számára egyaránt remek választás lehet. Ha pedig valaki egy szép túrára vágyik az Apátkúti-völgyben, érdemes a különleges csengésű Muflon-ösvényen felfedezőútra indulni, ahol vadregényes helyekből garantáltan nem lesz hiány.

Tematikus séták Bertényi Miklós Füvészkertben

Az Apátkúti-völgyben fekvő Bertényi Miklós Füvészkerthez aszfaltos út vezet, ahova autóval, napi parkolójegy ellenében (1000 Ft) hajthatunk be. A gyűjteményes kert bejárata közvetlenül az Ördögmalom Erdei Étterem mellett található, ahova a belépőjegyet megváltva máris 19 sétány közül választhatunk.

A füvészkert területén futó ösvények hossza 4500 m, és a szurdok kivételével akár babakocsival is bejárhatóak. Mivel az útjelző tábla csak a bejárati résznél van kihelyezve, érdemes lefényképezni. Így a felsőbb szakaszokon a számok alapján könnyedén be tudjuk azonosítani, hogy épp merre járunk. A kert területén található egy kisebb szurdok is, amely 20 perc alatt és akár gyerekekkel is körbesétálható. A helyenként emelkedő, köves részek miatt zárt cipő javasolt, ám a terep közel sem olyan technikás és nehéz, mint a közeli Rám-szakadék.

Túraútvonal: Bertényi Miklós Füvészkert és Muflon-völgy

Ha szeretnénk a füvészkertnél nagyobb sétára indulni, a park 8-as számú részénél egy kétoldali vaskallantyúkkal nyitható csapóajtót találunk. Ezt kinyitva, majd visszazárva az erdő felé vehetjük az irányt, amely csodaszép helyeken visz keresztül. Az összesen 8 km hosszú körtúra a Muflon-ösvény mellett az Erdőanyai tanösvényt és az Ördögmalom-vízesést is érinti.

A szintemelkedés 400 méter, vízvételi és étkezési lehetőség menetközben nincs, csak a kiinduló állomáson lévő Ördögmalom Étteremben, így ennek megfelelően érdemes készülni az útra. Bokát jól fogó túracipő a helyenként morzsalékos és ferde szakaszokon nem árt. Csakúgy mint egy túrabot, ami segít az egyensúlyérzékünket megtartani. A teljes körtúra útvonala navigációs fájl (gpx) formájában az alábbi gombra kattintva tölthető le telefonra.

Muflon-ösvény körtúra 8 km (gpx)

Látnivalók útközben

Bertényi Miklós Füvészkert

A 16,5 hektáros park egy igazi különlegesség a Visegrádi-hegység szívében, az ember nem is várná, hogy egy mini botanikus kertet talál a hegyi környezetben. De minek köszönheti a park a létrejöttét? A Bertényi Miklós Füvészkert területén az 1960-as évek második felében kezdődtek meg a faültetési munkálatok.

A tönkrement akácosok helyébe az erdészek (köztük Eőry Miklós) egy új erdei környezetet álmodtak meg, így kerültek luc, erdei- és vörösfenyő-ligetek mellett Atlasz-cédrusok a kertbe. A park kialakítása során azonban ügyeltek arra is, hogy a régi és itt honos fajokat meghagyják. Így ma a hangulatos ösvényeken sétálva olyan matuzsálemekkel is találkozhatunk, mint a 350 éves kocsánytalan tölgy.

A hely a füvészkert jellegét azonban csak 1978-tól kezdődően nyerte el. Bertényi Miklós erdőmérnök és a hely mai névadója ugyanis olyan különleges dísznövényeket ültetett a kertbe, mint pl.: madárbirs babérmeggy, vagy japán cseresznyefa, amelyek színes ligetként megtörik a fák zöldjét. Így lett a füvészkert az elmúlt évtizedek során a természet képeskönyve, ahol az alpesi hangulatot idéző fenyőerdők mellett jól megférnek az öreg fák, fahidak és a japán kertek is.

Mini szurdoktúra

A füvészkert egyik legizgalmasabb része a már korábban említett szurdok rész, amely a tó mellől, a 16-os szakaszról indul. A szurdok végigsétálása természetesen opcionális. Ha valaki nem érez hozzá erőt, kedvet, akár ki is hagyható. Ám ha valaki érez magában kis kalandvágyat, megfelelő cipőben érdemes átszelni, mert a környezet valami egészen varázslatos.

Az alig 1 km hosszú szurdok buja és érintetlen növényzetével olyan hatást kelt, mintha egy dzsungelben járnánk és Indiana Jones nyomdokaiban lépkednénk. A fahidak mellett utunkat időnként vízfolyások, sziklák és lépcsősorok szegélyezik. Meghódításuk azonban átlagos állóképességgel bárki számára szuperhős képességek nélkül is teljesíthető.

Muflon-ösvény

Miután az otthoni elemózsiánkat a Bertényi Miklós Füvészkert valamelyik padján elfogyasztottuk, a túraútvonal leírásnál már jelzett lengőajón át az erdő felé vesszük az irányt. A jelzetlen ösvényeken járva már-már olyan érzésem volt, mintha a Spartaus-ösvényt koptatnám. Azzal a különbséggel, hogy itt sokkal kevesebb emberrel lehet találkozni. A többnyire egyszemélyes, ferde domboldalban futó utakon navigáció híján könnyen elveszthetjük a helyes irányt, ezért mindenképp javaslom a térkép letöltését a telefonunkra.

 

Az ösvény a Muflon-kunyhótól indul, amelynek padjain akár szusszanhatunk is egyet. Majd ősszel a gombáktól terített avar mentén az Apátkúti-bérc felé vesszük az irányt. A mohákkal benőtt kövek és bedőlt fák láttán nem lepődtem volna meg, ha hirtelen koboldok ugranak elő az erdő mélyéről.

Ám a szél zörgésén túl állatok és egyéb élőlények jelenlétére utaló jelet nem találtunk, leszámítva egy-két vadetetőt az Erdőanyai-rét felé közeledve. A Spartacus-ösvénnyel ellentétben a Muflon-ösvényen túl sok kilátópontot a Dunakanyarra nem találunk. Az őszi erdők és vadregényes szakaszon látványa azonban bőven kárpótolja a kirándulót ezért a hiányért.

Ördögmalom-vízesés

Az Erdőanyai-rétet elhagyva az út a piros kereszt jelzésen egyenesen az Apátkúti-völgybe visz le. Ha útközben lovasokkal találkozunk, ne lepődjünk meg, ugyanis Pilis Parkerdő gazdálkodását és az itteni erdők élővilágát bemutató Erdőanyai-tanösvény népszerű lovagló útvonal is egyben. Az aszfaltos útra megérkezve mielőtt visszatérnénk az autónkhoz, tegyünk egy kitérőt az Ördögmalom-vízesés felé.

Az andezit tufába vájt, csúszdaszerű vízesés egy kis tóban ér véget, ahonnan az Apátkúti-patak csendesen folytatja az útját tovább. Ha kedvünk tartja, akár a patak mentén, vagy visszatérve az útra pár perces sétával a kiindulóállomásnál, a Bertényi Miklós Füvészkertnél találhatjuk magunkat.

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd a Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!