• Menu
  • Menu

Tíz bakancslistás látnivaló és program a Tisza-tó partján

Magyarország második legnagyobb tava, a Tisza-tó szárazföldön és vízen is egyaránt felejthetetlen élményeket ígér az idelátogatóknak. Aki az aktív kikapcsolódást szereti, legyen szó bringázásról, kenuzásról, vagy vízi sportokról, az itt jó helyen jár. Aki csak feltöltődésre, strandolásra vagy a természet csodáiban való elmélyülésre, az is.

A Tisza-tó minden évszakban ideális célpontja lehet egy hétvégi kiránduláshoz. Hogy mit érdemes itt megnézni, arról pedig érkezzen egy top tíz látnivaló ajánló. Ahogy eddig, így most is csak olyan helyek szerepelnek a listában, amelyeket személyesen is felkerestem és van tapasztalatom róla.

Tisza-tó története

A Tisza-tó valójában egy mesterséges vízi paradicsom, amelyet 1973-ban a Tisza felduzzasztásával hoztak létre. Akkor a 127 km2-es vízfelület neve még Kiskörei víztározó volt, amely öntözési, árvízvédelemi és áramtermelési célokat szolgált. Az elmúlt 50 évben a Tisza-tó vadregényes élőhellyé nőtte ki magát, amelynek árteres területe, nádasai milliónyi madár lakhelyéül szolgálnak.

A Tisza-tó négy nagyobb medencére osztható (Abádszalóki, Sarudi, Poroszlói, Tiszavalki), amelyek között a szőke folyó, a Tisza kanyarog. Akármerre is vesszük a Tisza-tó partján az irányt, azt tartsuk szem előtt, hogy egy védett természeti helyről beszélünk.

Top 10 program és látnivaló a Tisza-tó partján

1. Tisza-tavi Ökocentrum

A Tisza-tó megkerülhetetlen látnivalója a Poroszlón található Ökocentrum. A Tisza-tó különleges élővilágát bemutató létesítmény a 2012-es megnyitása óta töretlen népszerűségnek örvend, nem véletlenül. Itt található ugyanis Európa legnagyobb édesvízi akváriuma, amelynek 1 millió liter összetérfogatú rendszerében óriás vizák, balinok, csukák és harcsák mellett vidrák és hódok is helyet kaptak.

De nemcsak a vízi világ rejtett világába kaphatnak betekintést a látogatók, hanem a Tisza szabályozásába, történetébe is mozifilmek és színvonalas kiállítások keretében. Az Ökocentrum felkeresése tökéletes fél-egy napos program minden korosztály számára, én nagyon élveztem. A látogatással, nyitvatartással és belépőjegyekkel kapcsolatban további információ az Ökocentrum oldalán található.

2. Tisza-tó két keréken

Az egyik legnépszerűbb aktív program a Tisza-tó körül a kerékpározás, amelyhez helyben normál vagy elektromos bringát is bérelhetünk. Én utóbbival indultam el a kisebb tókörre, amelynek a hossza 65 km és a Tisza-tó legszebb látnivalóit érinti. Ha valaki ezen rövidíteni szeretne, azt az új biciklis komppal, Tiszaderzs és Dinnyéshát között megteheti, így 45-50 km lesz a táv. Aki viszont nagyobb falatra vágyik, annak a nagykör és a 90 km lesz a tuti választás.

Az aszfaltos sáv mentén számos ponton gyorsszerviz és esőbeálló is található, ami dicséretes és színvonalban közelít ahhoz, amit Ausztriában láttam. Tekerés közben arra készüljünk, hogy a gáton időnként autók is jöhetnek velünk szembe. Ilyen esetben ugyan a bicikliseknek van elsőbbsége, de mint mindenhol, itt is legyünk körültekintőek.

3. Vízi kilátók: Fattyúszerkő, Bölömbika, Küszvágó csér

A Tisza-tavi kirándulás kihagyhatatlan programja a fenti három kilátó valamelyikének a felkeresése. A csak vízről megközelíthető tornyok mindegyike egy-egy itt honos madárról kapta a nevét. Én a Csapói-Holt Tiszán épült Fattyúszerkő tornyot kerestem fel, amelynek helyén már régen is egy kilátó állt. A többszintes faépítményből a Poroszlói-medencére csodaszép panoráma nyílik, környezete pedig leginkább Fekete István Tüskevár című regényét idézi.

4. Kiskörei víz-és hallépcső

A Tisza-tó szíve és egyben az ország legnagyobb vízlépcsője Kiskörén található. A duzzasztógát és zsilip nemcsak áramot termel, hanem a tó vízszintjét is szabályozza és biztosítja, hogy az hajózható legyen. A kerékpárút közvetlenül a vízlépcsőn halad át, amelyet követően feltétlenül álljunk meg a hallépcsőnél is. Kisköre ad otthont ugyanis Közép-Európa legnagyobb ökológiai folyosójának, ami az édesvízi halad természetes vonulását hivatott segíteni.

Az 1371 méter hosszú folyószakasz leginkább egy lépcsőre emlékeztet, amelynek legalacsonyabb és legmagasabb pontja között 6 méter a különbség. A halak fokozatosan leküzdve a „szintemelkedést” jutnak fel és le a Tiszából a tóba és vissza. Útjukat pedig egy üvegfalon keresztül ott a helyszínen vagy webkamerán is nyomon követhetjük.

5. Poroszlói hullámhíd

A Tiszán több híd vezet keresztül, ám közülük is a 2020-ben átadott poroszlói híd külön említést érdemel. Egyrészt ez köti össze a Tiszafüred-Poroszló közötti kerékpáros szakaszt, amelyet az év biciklis útjának választottak 2021-ben. Másrészt az alakja is különleges, amely több hullámot rajzol ki a híd 308 méteres teljes szakaszán.

A Tisza-tó körbetekerése végén pont ezen a hídon ért a naplemente, amely a rózsaszínbe borult vízfelülettel és nádasokkal együtt egészen elképesztő látvány volt.  Az idillt egyedül a szúnyogok sokasága árnyékolta be, akik este a hőmérséklet csökkenésével tápanyag szerző körútra indultak.

6. Csónakázás a nádasok között

Sokan szeretnek vízi felfedezőútra indulni a Tisza-tavon (pl.: csónakkal, kenuval vagy SUP deszkával), amelynek során a természetközeli élmény és madarakkal való találkozás egyaránt garantált. Azonban mielőtt útnak indulunk, fontos tisztában lenni néhány szabállyal.

A Hortobágyi Nemzeti Park kezelésében lévő északi területeken különleges madárrezervátumok működnek. De a Sarudi és Poroszlói medencében is fokozott vízi rendészeti, halászati és természetvédelmi előírások vannak érvényben. Hogy hova lehet belépni és hova nem, arról a nemzeti park oldalán részletes tájékoztatás olvasható.

A legegyszerűbb szervezett vízitúrákra menni, kikerülendő ezzel is a tilosban való járkálást. Vagy pedig GPS eszközökkel felszerelt csónakot is bérelhetünk az Ökocentrum mögötti stégen. Ez esetben egy előre betáplált útvonalon halad a csónak, így az eltévedés esélye kizárt. Júniustól szeptemberig a Tisza-tavon fehér tündérrózsák virágzásában gyönyörködhetünk, amely a nádasok madárvilágával kiegészülve számomra a top élmény volt a Tisza-tavon.

7. Kiskörei Tisza-híd

Az 780 méteres tiszai híd nemcsak azért érdemel említést a látnivalók sorában, mert ez az ország harmadik leghosszabb vasúti hídja. Hanem azért is, mert 1880-ban ez volt az első olyan létesítmény Magyarországon, amelyet vasúti és közúti forgalomra vegyesen terveztek. Az ártéri erdők lombkoronájában húzódó tiszai hidat ma is vegyesen használják az autók és a vasúti vagonok. Ráadásul a hídon kerékpárral is át lehet hajtani és szép kilátás nyílik róla Kisköre másik nevezetes helyére, a Vízlépcsőre is.

8. Lábasház kilátó

Kiskörén, a Köre Kikötőben található a Tisza-tó legmagasabb tornya, amelynek tetejéről az Abádszalóki-medencére és a Kiskörei Vízlépcsőre nyílik szép kilátás. A 19 méter magas, csónak formájú szerkezet látogatása ingyenes, bár aki tériszonyos, annak a lyukacsos fémlépcsők leküzdése okozhat némi kihívást.

9. Legjobb Tisza-tavi strandok

A Tisza-tó partján hét szabad vizű strand található, amelyek felkeresése önmagában, vagy más aktivitással összekötve jó opció lehet. A legismertebb az abádszalóki strand, ahol a vízisportokat kedvelők biztosan megtalálják a számításaikat. A lassan mélyülő kiskörei, poroszlói és tiszafüredi a családosok kedvelt helye. Míg Sarudon vízi programok és kalandpart széles választéka várja a látogatókat.

A tiszanánait szokás a leghangulatosabb Tisza-tavi strandok közé sorolni a teraszbútorai miatt, a tiszabábolnai pedig az aktív kikapcsolódást keresők számára lehet jó választás. Amennyiben négylábú kedvenceinkkel érkeznénk, kutyás strandokat Tiszafüreden a Mancsos Pancsolón, illetve Sarudon az Ebstrandon találunk. Tipp: fürdéshez érdemes vízicipőt húzni, ugyanis a Tisza-tavon honos sulyom tüskéi fájdalmas perceket tudnak okozni, ha belelépünk.

10. Tisza-tavi vízi sétány

Egy másfél órás kirándulás és 2000 lépés a víz felett. Ez a felirat várja az érkezőket a poroszlói Fűzfa kikötőben, ahonnan a Tisza-tó egyik legszebb fapallós tanösvényéhez juthatnunk el csónakkal. Az április 1 – október 31. között nyitvatartó tanösvényen két madárvárta, egy pihenősziget, megfigyelőtorony és egy interaktív játéktér várja a látogatókat.

Az 1500 méter hosszú pallóút a Tisza-tó természeti értékeibe és élővilágba kalauzol el bennünket. Így többek közt a jégmadár, nádirigó, sármány, kormorán és törpe gém életébe is részletes betekintést nyerhetünk. Ha kis szerencsénk van, testközelből is. A Tisza-tavi vízi sétány mellett, ha időnk engedei a Pákász és Tiszavirág tanösvényeket is érdemes felvenni a kirándulólistánkra.

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd a Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!