• Menu
  • Menu

Öt csodaszép hely Nápoly környékén, amit feltétlen látnod kell

Az olaszországi Campania régió tele van felfedezésre váró helyekkel. Nápoly látnivalóiról korábbi beszámolómban már részletesen is írtam, most pedig öt olyan helyet szeretnék ajánlani a város környékén, amely egy napos kirándulás céljára tökéletes úti cél lehet. A helyek jelentőségét mutatja, hogy egy kivételtől eltekintve mindegyik az UNESCO világörökség részét képezi. A kakukktojást viszont könnyen meg lehet bocsátani, látva a hely szépségét, úgyhogy kezdjük is rögtön a bemutatást vele.

Legszebb helyek Nápoly környékén 1 napos kiránduláshoz

Procida

Nápolyban járva szerettem volna mindenképp egy közeli szigetre áthajózni.  Mivel csak egy napom volt erre a programra, vacilláltam Ischia és Procida között, ám végül Procida mellett tettem le a voksomat. Már a kikötőbe beérve elszállt minden kétségem, vajon jó döntést hoztam-e. A sziget tényleg mesebeli. Nem mellesleg Olaszország kulturális fővárosa címet kapta 2022-ben.  Procida a Nápolyi-öböl legkisebb és turisták által legkevésbé látogatott szigete. A ma is halászatból és citromtermesztésből élő sziget alapterülete mindössze 4 km2. Így akár egy nap alatt gyalogosan bejárható. A Nápolyból óránként Procidára induló kompok a Marina Granda kikötőben kötnek ki, amelynek partjain színes házikók fürdenek a napfényben.

Tegyünk egy sétát a parton, majd vegyük az irányt Procida óvárosa felé. Utunk során több hangulatos üzlet, barokk épület és templom mellett haladunk el, miközben Nápolyhoz hasonlóan robogósok húznak el mellettünk. A Procidán lévő látványosságok közül szenteljünk figyelmet a Abbazia di S. Michele Arcangelo templomnak, a Piazza dei Martiri térnek, a Terra Murata citadellának és az onnan nyíló panorámának.

A színes házakat magába ölelő Corricella partján számos hangulatos éttermet találunk. Itt a tenger gyümölcseinek végigkóstolása mellett hagyományos halászhajókat is láthatunk. Ha pedig strandolni támad kedvünk, ahhoz a Pozzo Vecchio és Satatzione Marittima melletti aprókavicsos partok szolgáltatnak remek lehetőséget.

Herculaneum

Az ókori Herculaneum Nápoly központjától 12 km-re fekszik és a híres hősről, Herkulesről kapta a nevét. Pompeihez képest Herculeneum 5000 fős lakosságával sokkal csendesebb helynek számított, ám a várost főként az elit réteg lakta. Erről tanúskodnak a pompás villák, mozaikok és megmaradt városi épületek, amelyek ma a világörökség részei.

Míg Pompeire főként hamu hullott alá a Vezúv 79-es kitörésekor, addig Herculaneumot félig cseppfolyós anyag öntötte el. A 20 méter vastag és puha lapilli kőzet megszilárdulva pedig mindent magába zárt. Erkélyeket, bútorokat, ételt az asztalon, sőt még ablaküveget is. Herculaneum bejárása tökéletes fél napos program lehet. Ráadásul sokkal könnyebben átlátható a bejárandó terület is, mint Pompeiben.

A Casa d’Argo, Terme del Foro, Casa Sannatical és mellett a Neptun és Díszudvaros ház mind-mind élénken mesélnek az egykor itt élt emberek életéréről. Távozáskor vessünk egy pillantás a mai modern város mögött 7 km-re magasodó Vezúv komor sziluettjére. És gondoljunk arra, hogy mennyi kincs rejtőzhet még a föld alatt, amiket eddig nem tártak fel.

Caserta

A Reggia di Caserta Olaszország legfényűzőbb palotája. Valószínűleg Versailles képe lebegett III. Károly szeme előtt, amikor 1751-ben utasítást adott arra, hogy építsenek a Bourbon dinasztiának egy királyi rezidenciát a Nápolytól 28 km-re fekvő Casertában. Az eredmény egy csodaszép, 1200 szobás és 1790 ablakos kastély lett. A Reggia di Caserta grandiózus voltát es fontosságát jelzi, hogy ma az UNESCO világörökség része.

Vanvitelli építész mester bravúrosat alkotot. A királyi palota egyik legszebb része a színes kövekkel kirakott márvány lépcsősor, amelyet egy ellipszis alakú boltozat fog közre. Itt köszöntötték a beugró részekben megbúvó zenészek a királyt. A palota egyik leglátványosabb része az arany, zöld és fehér színekben pompázó kápolna, illetve az udvari színház.

A korabeli bútorokat felvonultató szobák mellett a Reggia de Caserta látogatásra a koronát az angol kert teszi fel. A park domináns része az a 76 méteres vízesés (Cascata Grande), amelyből medencéken és szökőkutakon keresztül csobog a víz a palota irányába. A Diana-kút között és a palota épülete között rendszeresen jár egy elektromos kisbusz. Mivel nagy a távolság (oda-vissza 5 km), ezért érdemes lehet igénybe venni, legalább az egyik irányba.

Vezúv

A Nápoly-öböl meghatározó látképét az óriási tűzhányó, a Vezúv uralja. Az 1276 méteres vulkán ma nyugalmi állapotban van, ám erejét már csak Pompei miatt sem szabad lebecsülni. Legutoljára 1944-ben tört ki, akkor 160 km/h sebességgel lövellt ki lávát Atrio de Cavallo felé. A természet gyorsan elfedte a pusztulás nyomait. Ma a Vezúv oldalán apró, színes virágok pompáznak.

A Vezúv egy nemzeti park részét képezi és az alvó állapot miatt a kráter látogatható. Pompei , Nápoly és Herculaneum felől egyaránt indulnak a vulkánhoz szervezett buszos túrák. Érdemes a buszos megközelítés lehetőségével élni. Az  autókat ugyanis csak az alsó parkolóig engedik fel és onnan még 1,5 km felfelé a séta. Míg a buszok felhajthatnak egészen a park bejáratáig, ahol kezdetét veheti rögtön a vulkántúra.

Tippek a Vezúv túrához 

A vulkán teljes kráterperemén nem lehet körbesétálni, csak jó ¾ részéig. Van benne némi emelkedő, de nem vészes. Átlagos fittségi állapottal és gyerekekkel is könnyen teljesíthető. A morzsalékos talaj miatt sportcipő javasolt a kb 3-4 km-es sétához. Vízvételi és étkezési lehetőség több helyen is van útközben, ám ahogy haladunk előre, az árak is úgy emelkednek.

A 200 méter mély és 600 méter átmérőjű Vezúv krátere minden szögből lenyűgöző. Csakúgy mint a kilátás a tetejéről a Nápolyi-öbölre és az Amalfi-part felé. Ha valaki szereti a vulkánokat, Nápoly környékén járva jó program a Pozzuoliban lévő Solfatara felkeresése is. A fumarola mezőn a lábunk alatt bugyog a sár és a kéngázos levegő is jelzi, hogy aktív folyamatok zajlanak. Idő hiányában erre sajnos nem jutott időm. Ám fotók alapján nagyon hasonlít az Azori-szigeteken lévő Furnas mezőire.

Pompei

Pompei városának nevét valószínűleg már mindenki hallotta. A Római Birodalom 20.000 fős városát egy szempillantás alatt megsemmisített a Vezúv. Pedig voltak előjelei a tragédiának. 17 évvel a végzetes kitörés előtt már voltak földrengések, de a szőlőültetvényekkel tűzdelt vulkánt nem tartották fenyegető veszélynek. Aztán i.sz. 79 augusztus 24-én a hegy felett sötét felhő jelent meg.

A bűzös levegőből hamarosan sár, hamu és vulkáni kőzápor zúdult a városra. A két napig tartó kitörés során hét méter magas törmelék lepte be Pompei utcáit. A város egészen 1594-ig rejtve maradt a világ szeme elől. A Sarno folyó szabályozása miatti ásatások során a munkások falakra bukkantak, ám az igazi ásatások csak 1748-ban kezdődtek meg. A többi innentől fogva már történelem.

Tippek Pompei bejárásához

A világörökségi Pompei óriási területen fekszik és bejárása akár egy-két napot is igénybe vesz. Saját tapasztalatból mondom, hogy nem könnyű eligazodni a jelöléseken és tényleg annyira sok a látnivaló, hogy egy idő után az ember már nem könnyen tudja befogadni a látottakat.

Segítségként íme egy lista azokról a helyekről, amelyeket 4-6 órás séta alatt érdemes megnézni.

  • Octavius Quartio háza, Kagylóban lévő Vénusz háza, amfiteátrum, nekropolisz, nagy tornacsarnok (Regio II)
  • Stephanus posztóműhelye, Zárt oszlopfolyosós ház, Menandrosz háza, Paqulo Proculo háza (Regio I)
  • bazilika, nagyszínház, kisszínház, Ízisz temploma, háromszögletű fórum és dór templom (Regio VIII)
  • Tengeri-kapu és védfal, Apolló temploma, Fórum, Jupiter temploma, Fórum fürdői, bordélyház, stabiai fürdők, Eumachia épülete, macellum, Vedius Siricus háza (Regio VII)
  • Faun háza, tragikus költő háza, Vettiusok háza, aranyozott cupidók háza (Regio VI)

Naptejet és fejfedőt vigyetek magatokkal, mert kevés az árnyék. Ellenben ivókút több helyen is van, így egy kulacs jó szolgálatot tehet. A romterületre több kapun keresztül lehet belépni, a látogatásról és jegyekről bővebb információt ITT találtok. Jó barangolást kívánok mindenkinek Pompei-ben!

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd a Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!