• Menu
  • Menu

A Vértes medvehagymakertje és egyik legszebb körtúrája

Hetek óta azon járt az eszem, hogyan tudnék medvehagymához jutni, az ételek egyik jolly joker fűszernövényéhez. A zöldségesnél folyamatosan csak ígéreteket kaptam, hogy egyszer majd lesz. A nagy élelmiszerüzletekben pedig hiába is kerestem hetente egyszer, amikor lemerészkedtem az emberek közé, hogy bevásároljak, sehol sem bukkantam rá. Mint ismeretes, elég nagy küzdő vagyok (hogy miért arról ITT tudsz olvasni), ezért nem adtam fel egykönnyen a dolgot. Saját magam gondoskodtam a beszerzéséről. Erre pedig mi sem tökéletesebb megoldás ilyenkor tavasszal, mint egy erdei kirándulás, távol a nagyvárostól és az emberek zajától.

A Vértes bükkös erdőiben leltem rá végül a hőn áhított medvehagymára, amiből jó nagy mennyiséget be is táraztam. Ám hogy milyen kincseket rejtett még a hagymán kívül a vértesi túra és a bükkös erdő, azt ebben a beszámolóban elmesélem.  Ha pedig érdekelnek további különleges helyek Magyarországon, arról ITT találsz egy részletes ajánlót.

A teljes körtúra, amit a medvehagymákért tettem, Mária-szurdok és Vitányvár néven szerepel a hazai túraajánlókban. Látva, hogy tavasszal milyen szép és érintetlen itt a természet, valóban nem túlzás azt állítani, hogy ez a Vértes egyik legszebb kirándulóhelye, aminek főbb állomásai a Mária-szakadék, Körtvélyesi-kilátó, erdei temető, Vitányvár, Gráciák, Szép Ilonka forrás és végül a Körtvélyespusztai kápolna. Elég részletesen ki van táblázva minden menet közben, elveszni nem lehet. A biztonság kedvéért egy térképre azért rátettem a teljes 20 km-es túra útvonalát. Igen, 20 km nem rövid táv, bár hivatalosan csak 15,6 km szerepelt a tervben, de hát a medvehagymákért ugye mindent.

A túráról sok képet hoztam, amelyek mindegyikéhez tartozik egy-egy történet és leírás is. A beszámoló végén pedig összeszedtem a 10 kedvenc medvehagymás receptemet inspirációként, ha valaki olyan szerencsés, hogy már hozzájutott, vagy pedig most készül szedni belőle egy nagy csokorral.

A túra a csákányospusztai bekötőútnál kezdődik, ahol elhagyva az aszfaltos utat egy hatalmas fűzfa várja a látogatókat. Nem vagyok egy fáramászó típus, azonban a göcsörtös ágak ölelésének nem tudtam ellenállni. Természetesen ez a része a kirándulásnak teljes mértékben elhagyható, ám szép fotótéma lehet családdal együtt is. Aki nem tud fáramászni – ahogy én sem tudok -, annak jó hír, hogy a fa lombkoronájába kiépített lépcsők visznek fel, nem ördöngösség kettőt-hármat lépni felfelé.

Elhagyva a csákányospusztai turistaházat egy rövid szurdok következik, ami a Mária-szakadék nevet viseli. A Csákány-patak által kimosott 500 méter hosszú szurdok vadregényes tájat rejt, ahol az utat több bedőlt fa szegélyezi, némiképp megnehezítve az úton való közlekedést. A hasadék végén egy meredek emelkedő van, ezért egy strapabíró cipő jó szolgálatot tesz. Segítségként egy botot magunkhoz vehetünk, amiből kellő számú rendelkezésre áll az erdőben.

A szurdok után rövid sétával máris a Körtvélyesi-kilátóhoz juthatunk, amely egy 2015-ben épült 16 méter magas faépítményt takar a Kiskopasz-hegyen. Szép időben a tetejéről Tatabánya épületeit láthatjuk, csakúgy mint a Nagy Csákány hegyet, ami a Vértes egyben legmagasabb pontja is (487m). A kilátó melletti tisztáson és padokon jó egy kicsit megpihenni, mielőtt tovább folytatnánk az utunkat az erdei temető felé.

A körtvélyesi erdei temetőről 1800 óta vannak feljegyzések, ahova a környező pici települések (Kapberekpuszta, Csákányos) magyar és németajkú lakosait helyezték végső nyugalomra. A síremlékek egy kerítéssel körbevéve háborítatlanul állnak a magas fák árnyékában és lassan, de biztosan az enyészet részévé válnak. A temető közelében található Béla forrásnál inkább hűsölhetünk kicsit, annak vize ugyanis fogyasztásra nem alkalmas.

Gyönyörű erdei utak visznek keresztül a kék vízszintes vonal jelzésű turistaúton tovább, ahol néhol az avarban a szárazság ellenére is itt-ott kucsmagomba üti fel a fejét. A körtúra egyik legszebb állomása kétségtelenül a Vitányvár, amelyet nemcsak a Vértes, hanem hazánk legromantikusabb várromjai között tartanak számon. A 13. században, vélhetően a tatárjárás után emelt vár az erdő mélyén található. A történelem során többször gazdát cserélt a vár, vagy épp zálog tárgyát képezte a főurak között.

1543-ban Vitányvár a törökök kezére került mintegy 50 évre. A fák között égnek meredező várfalak megkapó látványt nyújtanak, amiket azért robbantottak fel, nehogy ismét a török visszafoglalják. A vár jelenleg régészeti feltárások helyszíne, amelyet a tatai Kunyi Domokos Múzeum felügyel, ám a vastag falak közé óvatosan be lehet sétálni.

A körtúra Vitányvártól meredeken ível lefelé, itt ismét jó szolgálatot tett, hogy a meleg idő ellenére egy félszárú túracipőt vettem fel. Rockenbauer Pál 1979-es emlékfája mellett elhaladva a Gráciák felé vesszük az irányt. Ez a hely ugyan nincs kitáblázva és picit le is kell hozzá térni az útról, de abszolút megéri, mert csodálatos a kilátás a sziklák tetejéről a Vértesre.

Utunk lassan a végéhez közeledik, már ami a főbb látnivalókat illeti, és lassan a visszafordító kört kezdjük meg. Ekkor a fák alatt a nagy szárazság ellenére is zöld bokrocskákat pillantok meg. Felcsillan a szemem, hogy ez bizony gyanús, hogy medvehagyma és biztos, ami biztos, megkóstolom a levelét is. Erős fokhagyma íze van, kétség sem fér hozzá, hogy medvehagymáról és nem gyöngyvirágról van szó.

A levelek mezőként terítik be az erdőt, a látvány és a mennyiség is egészen elképesztő. Gyorsan szedek is belőle jó pár csokorral, hiszen ilyen helyre nem mindennap jut el az ember. Mielőtt az ígért receptekre rátérnék, elárulok egy titkot. Aki nem szeretne körtúrázni 20 km-t a medvehagymákért, a körtvélyespusztai kápolna melletti ligetben is megtalálja őket. Természetesen ezt már a visszafelé vezető úton fedeztem fel a 18. megtett km után.

Ám kicsit sem bánom, hogy nem a rövidebb utat választottam, hiszen akkor lemaradtam volna Vitányvárról, a Gráciákról és még egy csomó szépségről. Ahogy az erdőben, úgy az életben is megéri néha a járt utat a járatlanért elhagyni. Hiszen az igazi felfedezések mindig ott várnak az emberre.

Medvehagymás receptek

Számos felhasználási módja van a medvehagymának, ami rendkívül egészséges, a természet antibiotikumja. Egyebek mellett jó hatással van a magas vérnyomásra, tisztítja a vesét, kedvezően hat a gyomorra, de még a fejfájást is enyhíti. Az alábbi 10 recept a személyes kedvenceim közé tartozik, a névre kattintva pedig az adott étel receptje máris olvasható:

Medvehagyma krémleves
Medvehagymás pogácsa
Medvehagymás pesztó
Medvehagymás fasírt
Medvehagymás sajtos csirke
Medvehagymás kenyér
Medvehagymás quiche
Medvehagymás-sajtos csavart
Grillezett kecskesajt medvehagymás metélttel
Medvehagymás szendvicskrém

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd a Facebook és Instagram oldalamat!