• Menu
  • Menu

A Szentföld legszebb látnivalói

Ki ne szeretné a Föld legmélyebben fekvő pontját, a Holt-tengert látni? Vagy a három világvallás otthonaként szolgáló szent város, Jeruzsálem utcáin sétálni? Látni Tel-Aviv nyüzsgő piaci forgatagát, vagy a Júdeai-sivatag zöldellő oázisát. A Szentföld nem nagy terület, de különleges helyekkel és életre szóló élmények széles tárházával várja a látogatókat.

Előző beszámolómban Izraelbe való utazáshoz találtok hasznos tanácsokat, a mostaniban pedig a legszebb látnivalókat szedtem egy csokorba. Tekintettel a térségben uralkodó izraeli-palesztin konfliktusokra – amelyek közül a Gázai határ a legextrémebb, ahol jártam – megfontolásra javaslom helyi túraszervező cég igénybevételét az egyes helyekre való eljutáshoz. Én a Szentföldön a legtöbb helyre az Abraham Tours szervezésében jutottam el, de természetesen az önálló szervezés, autóbérlés és tömegközlekedés is járható út.

Masada

Az egyik legszebb történelmi és világörökségi hely a Szentföldön Masada erődje, amelyet Heródes építtetett i.e. 37 és 31 között. A bevehetetlennek tartott vár egy 450 méter sziklaplató tetejére épült, ahonnan 360 fokos panoráma nyílik a Holt-tengerre és Júdeai-sivatagra.

Sokáig valóban bevehetetlennek tűnt Masada, azonban Jeruzsálem ostroma a római haderőnek mégis sikerült elfoglalnia, méghozzá tragikus módon. A zsidó várvédők ugyanis nem megadták magukat, a rabszolgasors helyett tömeges öngyilkosságot követtek el a várban. Azóta Masada a becsület és hazafiasság jelképének számít Izraelben.

A vár további különlegessége, hogy itt bukkan fel először a nap a jordán hegyek mögül, amelyre hajnali napfelkeltenéző túrákat is indítanak. Ám napközben a forróság már nagy, így Masada megközelítése a Snake Path helyett inkább felvonóval ajánlott.

izrael látnivalók

Tel Aviv

Tel Aviv egy modern világváros a Földközi-tenger partján, amelynek lüktetése garantáltan levesz minden látogatót a lábáról. Szokás fehér városnak is nevezni, amely jelzőt a 4000 Bauhaus épületéről kapta. De rengeteg múzeum, képzőművészeti kiállítás, kocsma, bohém negyed és szórakozási lehetőség van a városban.

Indítsuk a napot egy finom hummuszzal, amelyből az egyik legjobbat az Abu Hassan étteremben találjuk. Majd folytassuk az utunkat Tel Aviv óvárosa felé. A Jaffa negyed zegzugos sikátorain egymást érik a kézműves boltok és hangulatos kávézók, míg a Rotschild sétányon az árnyas fák alatt a gyalogosoké és a rollereseké a főszerep.

A Carmel és a Levinsky piac polcai ínycsiklandó finomságoktól roskadoznak, de érdemes szétnézni régi kincsek reményében a helyi bolhapiacon is. Ha kedvünk tartja, napközben bármikor lehűthetjük magunkat az aranyhomokos partjainak valamelyikén, vagy pedig visszatérhetünk este a partra megnézni a naplementét, amelynél kevesebb autentikusabb program van Tel Avivban járva.

izrael látnivalók

En Gedi

A Júdeai-sivatag keleti részén található parkot érdemes felvennünk a kirándulólistánkra. Egyrészt itt található Izrael legnagyobb sivatagi oázisa, 400 méterrel a tengerszint alatt. Másrészt En Gedinek bibliai jelentősége is van, Dávid itt írta ugyanis a legszebb zsoltárait, amelynek emlékét egy róla elnevezett vízesés is őrzi.

izrael látnivalók

Az 1400 hektáros védett parkot több túraútvonal szeli át, amelyek mentén felfedezőutakra indulhatunk. A vizes ösvény mentén sziklákból előtörő vízeséseket láthatunk, amik a sivatag közepén nemcsak, hogy pazar látványt nyújtanak, de hűsítő csobbanásra is invitálnak.

Míg, ha erőnlétünk és az időjárás engedi, úgy felkapaszkodva a sziklaszirtekre elmerülhetünk a végtelen sivatagi panorámában. Vagy pedig felkereshetjük Dávid forrását is, amelyből az En Gedi Park bővizű zuhatagai táplálkoznak. Útközben pedig kis szerencsével nemcsak látogatókkal, de a park honos állataival, úgy mint szirti borz és kőszáli kecske is találkozhatunk.

Jeruzsálem

Jeruzsálem óvárosa mindössze 1 km2, ám jelentősége ennél jóval nagyobb. Egyszerre három világvallás otthona, amelyet az óvárosba vezető hét kőkapu valamelyikén belépve azonnal megtapasztalhatunk. Akkor is, ha nem vagyunk vallásosak, a város ugyanis garantáltan nagy hatást gyakorol minden látogatóra.

A keresztények számára Jeruzsálem a legszentebb hely, ugyanis a Biblia szerint Jézus Jeruzsálemben ment végig a keresztúton, a Via Dolorosán, és lett a Szent Sír Templom sírba tételének végső helyszíne. A stációkat látogatóként végigjárhatjuk, de arra készüljünk, hogy a templom belsejében tömegre és hosszas sorakozásra kell számítani.

A zsidók számára a több mint 2000 éves Siratófal jelöli a judaizmus szent helyét, amelynek kőfalához naponta több ezer hívő jön imádkozni. A falakba rejtett kívánságcéduláknak mágikus erejük van, amelyeket összegyűjtve az Olajfák hegyén ásnak el kibontatlanul. Azért így, mert a papírra vetett sorok tartalma csak az írójára és a Teremtőre tartoznak. Az Olajfák hegyéről az egyik legszebb kilátás nyílik Jeruzsálem városára, ám az óvárosban járva az osztrák hospice ház teraszára is érdemes felmenni.

Jeruzsálem az iszlám hívők számára Mekka és Medina után a harmadik legszentebb hely a világon. A hagyomány szerint Mohamed misztikus mennyei utazása a Templom-hegyről indult, amelynek helyét a csodaszép Sziklamecset (Al Aqsa) jelöli. A mecset a Siratófal közvetlen szomszédságában található, ahova ellenőrzőkapun keresztül mehetünk csak át.

izrael látnivalók

Létezik az óvárosban egy kisebb lélekszámú örmény közösség is, illetve ha már vallásoknál tartunk, keressük fel a szír ortodox egyház kezelésében lévő Szent Márk kápolnát is. Legújabb kutatások szerint ugyanis itt, az altemplomban történt az Utolsó vacsora, és találkozott Jézus a tanítványaival. Jeruzsálemi sétánk végén tegyünk egy kitérőt a Mahane Yehuda piac felé, ahol a kulináris élvezeteket keresők itt biztosan megtalálják a számításaikat.

izrael látnivalók

Holt-tenger

A világ legmélyebben fekvő (-420 m) és egyik legsósabb (33%) tavát valószínűleg nem kell külön bemutatni, hiszen a Holt-tengerről szerintem mindenki hallott. Ha más nem onnan, hogy a Holt-tengerben minden fürdőző megtapasztalhatja a súlytalanság állapotát, és az ember keljfeljancsi módjára lebeg a felszín tetején.

izrael látnivalók

Tavaly volt szerencsém megtapasztalni ezt az élményt a Holt-tenger jordán oldalán, de az izraeli oldalon való lebegést sem érdemes kihagyni. A Holt-tenger felső medencéjében a Kalia szabadstrandon nyílik lehetőség a fürdőzésre, ahol a világ legmélyebben fekvő bárját is találjuk. Míg ha pihenésre vágyunk, akkor irány Ein Bokek, ahol a szállodakomplexum mellett Izrael fehér sókristályos partjait is megcsodálhatjuk.

Jerikó

Jerikó a világ legrégebbi városa, amelynek falai a Bibliából ismert történet szerint leomlottak. Valójában a tízezer érvnél is idősebb várost legalább húszsor rombolták földig, majd építették újra, amelyről régészeti leletek is tanúskodnak. A ciszjordán területen fekvő ősi város és régészeti park kis területen fekszik, így bejárása alig egy órát igényel. Érdemes felvonóval a Jerikó felett magasodó Kísértés hegyére is felmenni, amelynek barlangjaiban Jézus 40 napig imádkozott és böjtölt.

Betlehem

A többségében keresztény palesztinok lakta Betlehem neve a kis Jézus születésének nevével forrt egybe. Akkoriban Heródes irányította vaskézzel Júdeát, aki tudomást szerezve arról, hogy „király” születik, tébolyában minden két évnél fiatalabb fiúgyermek megölését parancsba adta.

Azonban a messiás megszületett mégis, amelynek emlékét a Születés temploma őrzi. Libabőrös élmény volt megérinteni az altemplomban a 14 ágú betlehemi csillagot, amelynek helyén a jászolban Mária világra hozta Jézust.  A Születés temploma mellett Betlehemben járva a Tejbarlang szentélyt és Ráhel sírját is érdemes felkeresni, ha időnk engedi.

Bahai kert, Haifa

A Haifa központjában található függőkertet a világ legszebbjei között tartják számon, nem véletlenül. A 19 szökőkúttal és ugyanennyi szimmetrikus terasszal kialakított kert páratlan látványt nyújt, mellette pedig bahai vallás szent helyeként is szolgál.

Az aranykupolás szentélyben nyugszik a szent próféta, Báb, akinek a sírja köré a Bahai kert épült. Magát a vallást Iránban alapították, az iszlám siíta ágából nőtte ki magát, és a társadalmi egyenlőséget hirdeti.

izrael látnivalók

A Bahai kert ingyenesen látogatható a Hatzionut Ave 80 szám felől, szent jellegénél fogva térdet és vállat takaró ruha viselete ajánlott. Míg a legszebb panoráma a függőkertre a Yefe Nof St 61 alól nyílik, ahonnan Haifát és háttérként szolgáló Földközi-tengert is beláthatjuk.

Názáret

Názáret Jézus isteni kinyilatkoztatásának helye, de a próféta a gyerekkorát is ebben a városban töltötte. A palesztinok lakta zarándokhely legszebb része az óvárosban található Angyali Üdvözlet Bazilika, amely a legnagyobb keresztény épület a Közel-Keleten.

A hagyomány szerint ezen a helyen jelent meg Mária álmában Gábriel arkangyal, és jövendölte meg Jézus születését. A görög ortodox egyház által emelt bazilika felső részét a Mária-kultusznak szentelték, és az udvaron is a világ minden tájáról származó Mária ábrázolások láthatóak. Míg az épület alsó részében a keresztes lovagok egykori templomának maradványait találjuk.

izrael látnivalók

Rosh Hanikra

Az izraeli-libanoni határ közelében lévő természetes üregek létezését sokáig homály fedte. Ám miután 1987-ben felvonót építettek ide, Rosh Hanikra hófehér csodái a nagyközönség számára is elérhetővé váltak.

A mészkősziklákba vájt barlangokat egy rövid, ámde annál látványosabb utazással érhetjük el. 60 fokos dőlésszögével és 100 méteres hosszával Rosh Hanikrában található a világ legmeredekebb felvonója, amely alig fél perc alatt a Földközi-tenger szintjére repíti a látogatókat.

A fehér barlangokat gyalogosan, vízre szállás nélkül is felkereshetjük, és elmerülhetünk a csodás természeti látványban. Érdekességként Rosh Hanikra szikláiban a 20. században egy vasúti vonal is futott, ami Libanont és Izraelt kötötte össze. Ám a 2. világháború miatt a térségben kialakult konfliktusok miatt a járatokat berobbantották, ám nyomait a sziklában ma is megnézhetjük.

 

Akkó (Acre)

A keleties hangulatú Akkó a rómaiak idejében katonai álláshely volt, míg a keresztes hadjáratok idején az Európából a Szentföldre tartó lovagok központjává vált. A ma világörökség részét képező óváros gyalogosan könnyen bejárható, ahol a bazársorok mellett két különleges épületet is találunk.

Az egyik az El-Jezzar mecset, a város arab szimbóluma. A másik pedig a kivételesen jó állapotban fennmaradt 12. századi keresztes erőd, amelyet alagutak szövevényes hálózata fog közre. A citadella termeiben történeti kiállítások várják a látogatókat, amelyek élénken mesélnek a johannitáktól kezdve a brit uralomig tartó időszakokról.

Caesarea

Izrael egyik legjelentősebb római kori városát a Földközi-tenger partján találjuk. A Heródes uralkodása alatt alapított, és a római császár neve előtt tisztelgő Caesarea fontos színtere volt a történelemnek. Innen indult el a zsidó felkelés a rómaiak ellen, ami végül Jeruzsálem pusztulását okozta, majd Masada bukásával ért véget.

Az egykori kikötőváros területén a mai napig folynak feltárások. A római kori fórum, hippodrom és amfiteátrum romjai mellett Caesareaban épületek formájában későbbi korok lenyomatait is megtaláljuk.

 

Galileai-tenger

A Galileai-tó (más néven Kinneret, vagy Genezáreti-tó) valójában nem tenger, de ez a világ legmélyebb édesvízi tava és a kereszténység fontos helyszíne. Jézus szavaival nemcsak lecsendesítette a háborgó tengert, de tanítványaival a vízpart mentén találkozott és alkotott.

A tó partján számos biblikus helyszínt találunk. Az egyik ilyen Tabgha városa, amely az első isteni csodatétel helyszíne lett. Itt történt az, hogy Jézus öt kenyérrel és két hallal 5000 embert jóllakatott. Ennek a történetnek az emlékét a Kenyérszaporító templom mozaikpadlója is megőrizte.

Egy másik fontos állomás pedig Capernaum, ahol amellett, hogy Jézus egy gutaütött embert meggyógyított, Szent Péter apostol templomának és egy zsinagógának a romjait is megcsodálhatjuk.

Keresztelkedés a Jordán folyóban

A Szentföldön több helyen is lehetőség van a Jordán folyóban való keresztelkedésre. Izraeli oldalon Yardenitnél, ahol a Jordán folyó kilép a Galileai-tengerből, egy viszonylag rendezett terület áll rendelkezésre erre a célra.

Míg a folyó lentebbi szakaszán és palesztin részén, Qaser Al Yahudnál is van egy keresztelkedési helyszín. Itt a víz kicsit zavarosabb, és pont szemben van vele a jordán oldalon is a keresztelkedési helyszín. Hogy valójában Keresztelő Szent János hol keresztelte meg Jézust, és merítette a víz alá, az teljesen lényegtelen. A spirituális élmény és tapasztalás ugyanis pontos helyszíntől függően minden látogatónak a sajátjáé.

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!