• Menu
  • Menu

Öt kihagyhatatlan téli program a Magas-Tátrában

A Magas-Tátra hósipkás csúcsainak felkeresése régóta az európai bakancslistámon szerepelt. Tiszta időben gyakran láttam őket légvonalban Bánkútról, vagy épp Nógrád megyéből, de mindezidáig csak a Szlovák Paradicsomig jutottam el. ldén törlesztve ezt a régi adósságomat, a szomszédos Szlovákia felé vettem az irányt, ahol a Magas-Tátrában olyan téli csodavilágban volt részem, mint utoljára gyerekkoromban. Ha ide készülsz te is télen, mutatom, mely programokat ne hagyd ki a havas hegyekben járva!

Tátralomnic (Tatranská Lomnica)

A Magas-Tátra (Vysoké Tatry) Szlovákia teljes egészében védett magashegysége, amely mind szépségével, mind drámai csúcsai felveszi a versenyt az alpesi társaival. A legjobb túraútvonalak Tátralomnicról indulnak, ám a téli szezonban érdemes a cipőnket síbakancsra cserélni. Tátralomnic közelében található ugyanis Szlovákia legjobb síparadicsoma, amely egyben Közép-Európa legnagyobb szintkülönbségű pályáit is jelenti.

2190 méteres magasságból kanyarognak le 888 méterig a fekete, piros és kék pályák, amelyekre már a felvonózás látványban is felér egy önálló kirándulással. Bár a 12 kilométer hosszú sípálya mindegyikét nem vállaltam be, de a kék és piros pályákon már egész bátran elcsúszkáltam. A síszezon ráadásul itt április közepéig tart, úgyhogy a tavasz közeledtével, ha még télre és hóra vágyunk, itt nagy valószínűséggel megtaláljuk.

Lomnici-csúcs (Lomnický štít)

A Magas-Tátra legikonikusabb és talán legtöbbet fotózott magaslata a Lomnici-csúcs. A maga 2634 méteres kiszögellésével ugyan nem ez a legmagasabb pontja a Magas-Tátrának, hanem a Gerlachfalvi-csúcs (2654 m). De a Lomnici-csúcs valami olyat tud, mint semelyik más magaslat, nevezetesen, hogy ide akár felvonóval is fel lehet jönni. A Kőpataki-tó (Skalnate pleso) 1751 méteres magasságáig normál kabin visz fel a síelőkkel együtt.

Majd utána átszállva a Lomnici-csúcsra vivőre, szó szerint a felhők felé emelkedhetünk. A kilátás tiszta időben a 2634 méteres magasságból valami elképesztő,  és meglehetősen dermesztő is télen, de a menedékházban egy meleg ital társaságában könnyen felmelegedhetünk. A Lomnici-csúcsra való kabinos utazásról ITT találhatók árak és további részletek.

Szánkózás Ótátrafüreden (Stary Smokovec)

Ótátrafüred csodaszép alpesi villáival a 20.század békebeli hangulatát idézi, amelyek között üdítő pár óra erejéig is csak sétálni. Ám ha különleges szabadtéri programra vágyunk a településen járva, érdemes a siklóra pattanni, amellyel Szlovákiában járva még II. Erzsébet is utazott.

A modern felvonóval Hrebienok 1285 méteres magaslatáig juthatunk el, ahol szánkóra pattanva máris átadhatjuk magunkat a felhőtlen téli élvezeteknek. A pálya hossza összesen 2.5 km, szánkóbérlésre pedig helyben is van lehetőség nemcsak nappali, hanem éjszakai üzemmódban is. Bővebb információ az ótátrafüredi szánkózásról ITT található.

A Tátra jégtemploma (Tatransky Dom)

Minden télen megnyitja kapuit a látogatók előtt a Tátra jégtemploma, amelynek Hrebienok igluja ad otthont. A 225 tonna jégből készült remekművet 2023-ban 10. alkalommal faragták ki a jégszobrászok a jeruzsálemi Szent sír-templom mintájára. A jégtemplom és Jézus szenvedésének stációi mellett érdemes felkeresni a külön sátorban található jégszobrokat is, amelyet a világ minden részéről származó művészek alkottak meg.

Síelés és téli napfürdőzés a Csorba-tónál (Strbské pleso)

A Csorba-tó neve leginkább a túrázással forrt egybe, ám megérkezve a központba az óriási síugrósánc beszédes lehet. 1970-ben itt tartották ugyanis a tó felett magasodó sípályákon a klasszikus versenyszámok világbajnokságát, amely esemény köré szállodák és éttermek sokasága épült fel. Az évek ugyan eljártak a sánc felett, de Strbské pleso kiváló minőségű pályáin a síelés mellett közel 20 km hosszan a sífutásnak is hódolhatunk. Én maradtam a síelésnél és a napfürdőzésnél az 1549 méteres Aperol igluban, ahol körbepillantva a tájon olybá tűnt, mintha idén télen a Jóisten a legjobb kedvében alkotta volna meg ezt a hegyes-havas vidéket.

Az utazás a Szlovák Köztársaság Közlekedési és Fejlesztési Minisztèriumának támogatásával valósult meg.

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!