• Menu
  • Menu

Örményország látnivalói és legszebb helyei

Örményország a világ legősibb helyeinek egyike, amelynek neve leginkább a kereszténység felvételével és a 20. század tragédiájával (örmény genocídium) forrt egybe. Az apró kaukázusi ország nem szerepel a népszerű úti célok között, Grúzia ebben a tekintetben sokkal előrébb áll.

Pedig izgalmas látnivalókból, vendégszeretetből, csodás természeti helyekből, és nem utolsósorban finom ételekből Örményországban sincs hiány. 10 napot töltöttem az országban, ahonnan a legszebb örmény kolostorokról írt cikkem után most egy újabb beszámolóval érkeztem.  Ha pedig valaki további örmény helyekre kíváncsi, az Instagram és Facebook oldalamon sok érdekességet talál.

Örményország legszebb látnivalói

Jereván

Az örmény látnivalók sorát kezdjük is rögtön a fővárossal, Jerevánnal, amelyről kevesen tudják, hogy Rómánál is korábban alapították. A város az ősi időkből sok mindent nem őrzött meg, ám a vulkáni tufakövekből emelt rózsaszín épületek már messziről magukra vonzzák a tekinteteket. 

Jerevánban az év 300 napján süt a nap, a hőmérő higanyszála nyáron akár 40 fok közelébe tud kúszni. Szerencsére a nyüzsgő, és mintegy 1.2 millió embernek otthont adó fővárosban sok ivókutat találunk, ahogy friss gyümölcsleveket árusító bódékat is.

Kezdjük a napot a Vernissage piacon, ahol az örmény kézműves termékek színe javát megtaláljuk. Majd folytassuk felfedezőutunkat a Köztársaság tér felé, ahol az esténként táncoló szökőkutak mellett az örmény kormányzati épület óratornyát is megcsodálhatjuk.

A Cascade komplexum nem maradhat ki a jereváni látnivalók sorából, amelynek lépcsőzetes teraszára nemcsak a modern szobrok és szökőkutak miatt, hanem a kilátásért is érdemes felkapaszkodnunk.

Jereván kulturális szívét az Operaház és a körülötte kialakított Hattyúk tava rejti. Míg történelmi érdekességekért irány az ősi kéziratokat őrző Matenadaran, illetve az örmény történelmi múzeum. Ha valaki az örmények tragikus sorsára kíváncsi, feltétlen látogasson el a genocídium múzeumba, amelynek falai megrázó kiállítást rejtenek.

A múzeum teraszáról jól látszik az Ararat-hegy hósipkás csúcsa, amelynek tetején a Biblia szerint Noé bárkája ért földet az özönvíz idején. Bár a hegyet 1920-ben Törökországhoz csatolták, az Ararat brandy továbbra is örmény maradt, amelynek nedűjét az Ararat Museum látogatása során sok érdekesség mellett meg is kóstolhatjuk.

Jereván közelében ne hagyjuk ki a Zvartnots templomot és az Etchmiadzin Katedrálist sem. Utóbbi a világörökség része és a világ első keresztény temploma, amely közvetlenül az örmény kereszténység felvétele után 301-303 között épült.

Szeván-tó

A Szeván-tó Örményország különleges természeti helye, és a kaukázusi-eurázsiai térség legnagyobb édesvizű tava. A környező hegyek ölesésében a türkiz színű víz mesés látványt nyújt, amelyben nyáron fürdeni is lehet.

A tó legfőbb látványossága a Szeván-félszigeten található Sevanavank és Hayravank kolostor, amelyekről Örményország legszebb kolostorai cikkemben bővebben is írtam.

A tó partján járva érdemes felkeresni Noratus temetőjét, amelyben rengeteg kchackar található. A kőből faragott táblák az örmény képzőművészet remekei, amelyeken az örmény apostoli egyház keresztje látható.

Dilijan és környéke

Az örmény Svájcnak is nevezett városka a csendet és a természettel való kapcsolódást keresők számára tökéletes választás. A macskaköves utcák és kőházak andalító sétákra csábítanak, míg a házak aljában található kézműves üzletek vásárlásra. Akár fafaragásról, akár kerámiatermékről van szó, szinte minden örmény művész előszeretettel használja a gránátalmát, amely az ősi kereszténység egyik szimbóluma.

Dilijan júniusban az Örmény-Grúz Kulturális és Kulináris Fesztiválnak is otthont ad, ahol mindkét ország jellegzetes ételeit megkóstolhatjuk. A legfinomabb örmény ételekről Facebook oldalamon egy részletes összeállítás olvasható. Míg ha italokról és Dilijanról van szó, ne hagyjuk ki a díjnyertes szovjet kasszasiker, a Mimino szereplőit ábrázoló ivókút felkeresését sem.

Dilijan környékén számos kolostor található, amelyek Örményország szellemi és vallási örökségéről tanúskodnak. A Haghartsin kolostorkomplexum a középkori örmény építészet egyik gyöngyszeme, míg a 12. századi Goshavank az ország egyik legszebb kchackar tábláját őrzi.

Jermuk vízesés

Jermuk városáról kapta a nevét Örményország ásványvize, a Jermuk, amit itt palackoznak. Ám nem a forrásvízért érdemes a városba látogatni, hanem a 70 méter magas Jermuk vízesésért, ami lenyűgöző látványt nyújt.

Ez az ország második legnagyobb, természetes zuhataga, amely a sziklákon legördülve úgy néz ki, mint egy hosszú hajfonat. Az Arpa folyó által létrehozott vízesés egy nagyon rövid sétával megközelíthető aszfaltos úton, nem szükséges hozzá külön túrafelszerelés.

Garni pogány temploma és a kövek szimfóniája

Garniban található Örményország egyetlen pogány temploma, amelyet az 1. században, a napisten, Mihr tiszteletére emeltek. A hellén építészet remekét csodával határos módon elkerülte a kereszténység felvételekor “szokásos” templomrombolás. Így Garnit közel 2000 évvel az építése után ma is megcsodálhatjuk. A pogány templom szépsége napnyugtakor még markánsabban mutatkozik meg, ahogy a nap narancsba vonja a körülötte fekvő völgyet és az épület oszlopait.

A szurdok egy másik templomot is rejt, nevezetesen a Geghard kolostort. A 10-13. században épült Geghard kolostor falait valaha freskók borították, ám ma főként a gazdag sziklafaragások azok, amik az örmény kolostorok sorában igazán különlegessé teszik ezt a helyet.

A Garni szurdokban járva ne hagyjuk ki a Symphony of Stones-t, aminek bazaltorgonái elképesztőek. A kövek szimfóniája (Symphony of Stones) névre hallgató „sípok” magassága akár az 50 métert is eléri. Hasonló geológiai különlegességet Magyarországon is láthatunk, többek közt a Balaton-felvidéken a Szent György-hegy és Hegyestűn.

Kirándulások a Dimats-hegységben

Az erdős dombjairól és hófehér sziklacsúcsairól ismert Tavush régió a túrázók paradicsoma. Az ember képek alapján nem gondolná, hogy Örményországban ennyire gyönyörű helyek vannak, mint a 2378 méter magas Dimats-hegység, amelynek tetejéről lenyűgöző kilátás nyílik az Ijevan-hegység sziklás falaira.

A Dimatson számtalan túraútvonal fut végig, de akár 4×4 terepjáróval is bejárható. Bármilyen módját választjuk is a felfedezéséhez, utunkat vitorlázó sasok, szabadon élő lovak és csodaszép tájak fogják szegélyezni.

A hófehér sziklafalak tövében egy szép vízesést is találunk, a 46 méteres Shagot-ot, amelyet egy szűk szorosba felkapaszkodva érhetünk el gyalogosan. A hegy a Dilijan Nemzeti Parkhoz tartozik és természetvédelmi terület.

Aragats hegy és Kari-tengerszem

Örményország legmagasabb hegye, az Aragats, kötelezően felkeresendő hely a kalandorok és bakancsos természetjárók számára. A hegy valójában egy vulkánt takar, amelynek négy csúcsa a kirobbanás után megmaradt és mindegyik megmászható.

A legmagasabb mind közül a 4090 méter Aragats North Peak, azaz északi csúcs, amelyet sikeresen meghódítottam. Nem volt egyszerű feladat, sem a talajviszonyok, sem a magasság miatt. De egy nap akklimatizáció, amit sátorban a Kari-tó partján töltöttem, sokat segített. Csakúgy mint egy helyi guide, aki pontosan tudta, hogy a vulkán kráterébe hol lehet leereszkedni, majd onnan felkapaszkodni. Ugyanis útjelzéseket és táblákat itt nem találunk.

Örményország legmagasabb csúcsán egészen elképesztő érzés volt, a 16 km hosszú és 1400 méter szintemelkedésű túra minden izzadságcseppet megért. Ha rövidebb és kevésbé kimerítő túrára vágyunk, de hasonlóan szép vulkáni kilátásokkal, a déli csúcs a Kari-tó felől könnyen megközelíthető.

Shaki vízesés

A kopárnak tűnő örmény felföldön járva nem vár az ember egy bővizű zuhatagot, mint a Shaki, amely augusztusban is elképesztően szép látványt nyújtott a maga 18 méteres magasságával. A legenda szerint Shaki egy fiatal, és nagyon vonzó hölgy volt, akit erőszakkal egy arab hódító feleségül akart venni.

A lány nem engedelmeskedett neki, és inkább levetette magát a szikláról, mintsem olyan valaki felesége legyen, aki a hazáját el akarja pusztítani. Abban a pillanatban, ahogy Shaki ruhája a dombon szétterült, vízesés lett belőle.

Kirándulások Goris környékén: Khndzoresk, Tatev

Örményország déli részén, a Vorotan folyó völgyében több elhagyott falut találunk. A sziklákba vájt, illetve azokból emelt kőlakásokat egészen az 1970-es évekig lakták, ám az itt élők az idő előrehaladtával egy kényelmesebb életmódot, és síkabb területet választottak a hegyi életmód helyett. Bár a falvakban most már nem él senki, de a sziklák megőrizték az egykor itt élők mindennapjait.

Khndzoresk ősi falujába egy függőhídon át vezet az út, amelyen az andorrai felkészülés után sikeresen átkeltem. Majd felfedezősétára indultam a még ma is épen álló templommal, és barlanglakásokkal tűzdelt hegyoldalban. Találkoztam egy 70 év körüli férfival, aki még itt született és lakott, büszkén mutogatta a már múzeumként szolgáló ház kellékeik.

A környéken érdemes látogatást tenni Old Khot falujában, amire az örmény Machu Picchu címkét előszeretettel használják. Kalandoroknak irány a Devil’s Bridge, azaz Ördög-hídja, ahol a folyó völgyébe egy kötélen lehet leereszkedni. Én papucsban és idő híján ennek nem veselkedtem neki, de a barlang belsejében az egerszalókihoz hasonló, vízzel telt tufa tálcák találhatók.

A látnivalók sorából nem maradhat ki a festői szépségű Tatev kolostor sem, ahova akár a Guinness-rekordoker Wings of Tatev felvonóval is érkezhetünk. A kolostor festői látvány nyújt a szikla szélén, nem véletlenül tartják Örményország legszebb látnivalói közt számon.

Areni-1 barlang

A grúzok és az örmények is előszeretettel „dicsekednek” azzal, hogy a világon a borkészítést az országukban találták fel. Hogy melyiküknek van igaza, azt nehéz megállapítani. Mindenesetre az Areni-1 barlangból 6000 évnél is régebbi edények kerültek el, amelyek arra engednek következtetni, hogy Örményország területén nagyüzemű borkészítés folyt.

A barlang ma is aktív régészeti feltárási helyszín, ám látogatóként végigsétálhatunk benne, és sok érdekesség mellett láthatjuk annak a 83 db karasnak (agyag köcsög) a darabjait, amelyekben a földbe ásva, egykor a szőlőt érlelték. A különleges borkészítési technika ma is használatos Örményországban és Grúziában a hagyományos tölgyfahordós megoldás mellett.

Az Areni-1 barlang közelében az ugyanerre a névre hallgató Areni borászatban mindkét bort megkóstolhatjuk. Míg a környéken járva okvetlen keressük fel Noravank és Khor Virap kolostorait is. Bár utóbbi nem tartozik Örményország legrégebbi templomai közé, ám a hátterében magasodó Ararát-heggyel Khor Virap pazar látványt nyújt.

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!