• Menu
  • Menu
andorra utazás

Kirándulások Andorrában, a Pireneusok törpeállamában

Andorra a hatodik legkisebb európai ország, ám a törpeállamok, úgy mint Monaco vagy San Marino sorában mégis a legnagyobbnak számít. A Pireneusok ölelésében fekvő Andorrát legtöbben vásárlási céllal keresik fel, Spanyolország és Franciaország felől egyaránt.

Ám ha valakit a vásárláson túl a természeti kincsek és lenyűgöző hegyi kilátások érdekelnek, az is garantáltan megtalálja itt a számításait. Andorrában a síszezon egészen május elejéig tart, ám a tél elmúltát követően nagyon is érdemes ragadni és kirándulni egy nagyot a Pireneusok országban.

Andorra utazás és közlekedés

Andorra azon kevés európai országok közé tartozik, amelyek nem rendelkeznek nemzetközi repülőtérrel. Az ország területének 80%-át hegyek, folyók és erdők borítják, egy kifutópályának alkalmas sík terepet itt valóban nehéz lenne találni. Ezért Andorrát csak közúton lehet megközelíteni, annak is a legegyszerűbb módja Barcelona felől nyílik.

andorra utazás

Barcelona de Prat repülőteréről rendszeresen indulnak buszok Andorra la Vellába, amely út háromórás, a határátlépéshez pedig bár Andorra nem EU tag, de útlevél nem szükségeltetik. Több személynél azonban már nemcsak költségvetési, de mobilitási szempontok miatt is érdemes lehet megfontolni az autóbérlést. Andorrában van tömegközlekedés, de bizonyos helyekre azért buszok ritkán, vagy egyáltalán nem járnak.

Én a bérelt autó tettem le a voksomat (RecordGo cégtől kölcsönözve), bár azt előzetesen nem tudtam, hogy Andorrában a parkolásért mindenhol fizetni kell. De utólag nézve is a legjobb döntés volt autóval közlekedni, anélkül ugyanis nehezen jutottam volna el ezekre a fantasztikus helyekre.

Mirador del Roc del Quer

Szédítő mélység és lélegzetelállító panoráma várja a látogatókat Canillo közelében, a Mirador del Roc del Quer teraszán. A parkolóból a kilátó egy rövid sétával érhető el, így gyerekekkel is könnyen megközelíthető. Nem mondom, hogy a lábam alatt tátongó 500 méteres mélység láttán a tériszonyom nem jött elő.

De pár perc után elmúlt a rossz érzés, és teljesen át tudtam adni magam a közel 360 fokos kilátásnak. Ha Andorrában jársz, ezt a helyet ne hagyd ki, tényleg csodás! A Mirador del Roc del Quer felkeresése belépőjegyhez kötött, amit a helyszínen, vagy online ITT vehetsz meg.

Városi séta Andorra La Vellában

Barangolni Európa legmagasabban fekvő fővárosában önmagában is pihentető élmény. 1023 méteren, Andorra la Vellában minden nagyon rendezett és tiszta. Az élet nyugodt mederben csordogál a Pireneusok lábainál, és furcsa belegondolni, hogy alig 100 évvel ezelőtt itt csak 5000 ember lakott.

andorra utazás

Az urbanizációnak köszönhetően ma Andorra lakossága eléri a 80.000 főt, és a vásárlás egyik zászlóshajójává nőtte ki magát Európában. Az országban több mint 1000 üzlet található, amelyek az év 361 napján nyitva vannak. Az alacsony adókulcsnak köszönhetően a termékek Andorrában sokkal olcsóbbak, mint a környező országokban. Ha vásárolni támad kedvünk, érdemes Les Escaldees és az Av. Carlemany utca felé venni az irányt.

 

Ha pedig egy üdítő sétára vágyunk, okvetlen keressük fel a Rec del Solà Trail ösvényt. Az Andorra la Vella városa felett futó 2,7 km-es sétány vízelvezető csatornával szegélyezett, ami nekem picit Madeirára emlékeztetett. Sokan futnak itt, sétáltatnak kutyát, és gyönyörködnek a korlát mögül az Andorra ka Vellára nyíló csodás panorámában.

Tibeti-híd

A Vall del Riu nevű völgyben található, több mint 1875 méteres magasságban futó híd a Pireneusok egyik leglátványosabb turisztikai attrakciója Andorrában. A 603 méter hosszú, és alig 1 méter széles Tibeti hídon gyalogosan lehet átmenni egyik-oldalról a másikra, miközben szédítő panoráma és mélység tátong az ember lába alatt.

A függőhídon átmenni igazi bátorságpróbának számít, főleg a tériszonnyal küzdőknek. Ám nem lehetetlen küldetés, ezt személyesen is alátámaszthatom. Bár csak a feléig mentem el, majd a kilengés miatt visszafordultam, de így is büszke vagyok arra, hogy a félelmeim ellenére bevállaltam. A Tibeti-híd Canillo közelében található, és 2022-ben adták át. Viszonylag friss látványosságról van szó, amire jegyet ottjártamkor még csak online lehetett váltani. Bővebb információ és nyitvatartás ITT található.

 

Túrázások Andorrában

Amikor az utazást foglaltam, egy dologra nem készültem előre. Hogy Andorrában a tél sokkal tovább tart, mint máshol, és hogy a hivatalos tájékoztatás szerint az 1700m feletti hegyekben június végétől szeptember végéig tart a túraszezon. Tekintve, hogy szinte minden hegy ennél magasabb az országban, én már le is mondtam arról, hogy Andorrában túrázni fogok. Ám tettünk egy próbát, hátha mégis jobb lesz az idő, mint mondják, és milyen jól tettük.

Vall d’Incles és Juclar-tó

Nárciszokkal borított völgyek, alpesi legelők és bocik, hatalmas vízesések és minden irányban elképesztő panoráma. Ez a Vall d’Incles völgy, amelyet méltán tartanak Andorra legszebb kirándulóhelyei között számon. A kiinduló állomás a Vall d’Incles völgy, ahol az autóval parkolni lehet (fizetős). A túra hossza oda-vissza 8 km, a szintemelkedés 500 méter.

Közepesen nehéz terep, nyár elején az utat a hóolvadás miatt sok helyen random vízfolyások nehezítik. Étkezési és vízvételi lehetőség nincs közben, vízálló bakancs ajánlott hozzá. A kezdeti ború után napsütés és zöld rétek fogadtak, fent viszont a Juclar-tó körül még a tél volt az úr. A tavat végül a köd és több méteres hó miatt nem láttuk, viszont a menedékházig vezető út mesés volt.

 

Ajánlásként egy másik szuper túralehetőségként Andorrában az Estany Primer tavak felkeresése, amelyet az ország nyugati csücskében találunk. Tekintettel arra, hogy az ottani hegyek jó 500 méterrel magasabbak, és webkamerás felvételek szerint május elején még szakadt ott a hó, ezt az útvonalat személyesen nem tudtam bejárni. De képek alapján mesés a hely, csakúgy mint kilátópontként a Tristaina Sundial Balcony, amelyeket egy nyári kirándulás alkalmával szintén érdemes lehet Andorrában felkeresni.

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!